KOKKENS HEMGJORDA APELSINSAFT MED NEJLIKOR

saft Apelsinsaft med nejlikor

Till jul tycker jag att man ska satsa på att göra sin egen apelsinsaft. Bara för att det känns sådär Emil i Lönnebergasmåländskt och Carl Larssonrejält. Saften passar precis lika bra kall som varm och kan kryddas med kanelstänger i stället för nejlikor om man hellre vill det. Men ta för Guds skull inte med det vita mellan skalet och köttet på apelsinen! Då blir saften besk och alldeles vedervärdigt odrickbar istället för fantastisk.

6–8 tvättade apelsiner
1 kg socker
½ liter kokande vatten
2–3 msk nejlikor
1 msk citronsyra

Skala det yttersta skalet på apelsinerna med en potatisskalare och blanda med sockret, nejlikorna och citronsyran. Dela apelsinerna i klyftor och pressa i saften. Se till att inget av det vita skalet kommer med. Häll över det kokande vattnet och rör noga. Låt stå under lock i ett par dygn och rör då och då. Sila genom duk och häll över på rena flaskor.


DAGENSJULBILD



Lite humor skadar inte.


TÄNKVÄRT

En svart man går in på en bar då en vit man säger: "Färgade människor är INTE välkomna här!"
Den svarte mannen säger "Jag är född svart, när jag är kall är jag svart, när jag är sjuk är jag svart, när jag är död är jag svart.
När du föds är du rosa, när du är kall är du blå, när du är avundsjuk är du grön och när du dör är du lila och d.........u kallar mig färgad?!!

DAGENS JULBILD



Låt oss rocka loss och göra en dlad och trevlig julmånad.
Men tänk lite på de som har det svårt.
Här i Hudik har en gymnsiegrupp ett projekt tillsammans med Lions.
De samlar in leksaker till barnfamiljer i kommunen som har det svårt.
Det är andra året dom gör det, föör det var många som behövde.


JULDIKT

Midvinternattens köld är svår,
tio små nissar i djup snö går.
Rävsax gömd under skynke vitt,
knipsar nisse av på mitt.
Livsanden snabbt för honom tryter,
snart i eget blod han flyter.

Nio små nissar i midnattstimma,
traskar fram i månljusstrimma.
Ugglan hoar från sitt näste,
istapp faller från sitt fäste.
Nisse spetsas utav tappen,
tomte ligger död på trappen.

Utanför dörren står gröten och ångar,
åtta små nissar intresse den fångar.
Under stigande hunger fatet de nalkar,
en stackars tomte på kanten halkar.
Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt,
men sjunker likväl ned i kvicksandslik gröt.

Många springor stugan har,
där sju små nissar sig in tar.
Katten som bakdörren ruva,
slukar nisse med hull och luva.
Resterna av tomtehand,
slickar misse av från sin tand.

Sex små nissar mot julbord ila,
snabbt dom uppför bordsben kila.
När sista tomten över kanten hasar,
tappar han greppet och nedåt rasar.
Faller nedåt likt ett lod,
matta röd av tomteblod.

Tomtar fem i väldig iver,
springer runt ty hungern river.
Nisse snubblar på sitt skägg,
faller rätt på knivens egg.
Lilla nisse stackars saten,
rinner ut i sillsalaten.

Fyra nissar har festat på sill,
nu de törsten sin släcka vill.
Mot glöggen de ilar i samlad tropp,
och tar sig drycken i var sin kopp.
Ner faller nisse i glögghet hav,
likt en skållad mandel han skinn faller av.

Tre små tomtar i granen svingar,
mellan ljus och änglavingar.
Nisse sig för nära våga,
snart han ståt i ljusan låga.
Doftar snart likt vidbränd stek,
ångrar snart sin dystra lek.

Två små tomtar omkring sig tittar,
då en smällkaramell de hittar.
Nisse ner på den då hoppar,
ledsamt blir det som honom stoppar.
I tak, på golv, på gardin med frans,
finns nu nisses hjärnsubstans.

Husbonn stiger upp i natten,
för att kasta vatten.
Under husbonns tunga toffla,
nisse blir till en krämig våffla.
Snön ligger vit lite här och var,
inte en jävla tomte finns kvar.

DAGENS SKÄMT

Den 75-årige pensionerade kyrkoherden var på sin årliga hälsoundersökning.
Alla tester kom tillbaka med normala resultat och doktorn gick igenom dem tillsammans med honom.
— Ja du Johan, allt ser bra ut fysiskt. Hur har du det mentalt och känslomässigt?
Är du lugn och nöjd med dig själv. Och hur har du det med tron nuförtiden?

— Gud och jag har en väldigt fin relation. Han vet att jag ser dåligt nu för tiden, så han har fixat
så att när jag går upp mitt i natten till toaletten så: Poff! — tänds ljuset!
Och när jag har kissat klart så: Poff! — slocknar det igen!

— Fantastiskt! Det låter ju väldigt bra, sa doktorn.

Några dagar senare ringer han till Johans fru:
— Goddag Anna. Johan har verkligt fina värden och verkar må bra på alla sätt.
Anledningen till att jag ringer är hans relation till Gud. Är det verkligen sant att när
han går upp för att göra sina behov på natten så - Poff! - så tänds ljuset på toaletten
och när han är klar så - Poff! - släcks det igen?

Johans fru suckade:
- Den gamle token. Han har börjat pissa i kylskåpet igen!

ADVENT



Idag tänder vi vårt första ljus.
Hoppas ni har bakat pepparkakor och lussebullar, kokat knäck till Adventsfikat.
Nu är det bara 26 dagar kvar till jul.
Ha en bra dag.

NATTLIG FNITTER

Hmmmm...
Turken kliver in hos läkaren och säger:
- Stor problem! Varje gång jag knollar med fina svenska flicka, mitt ögon svider som fyfan, vara micket stor problem. Vaffö kompis?..........
- Jaaa, sa läkaren.. Du kanske inte tål pepparspray!


Kul på fest?
På morgonen dagen efter världens fest går killen till doktorn för att undersöka de två ringar han har på snoppen.
-"Det är inget medicinskt fel på dig, men enligt våra undersökningar har vi kommit fram till
vad den röda och den bruna ringen kommer utav", säger doktorn
-"Så bra", svarar killen
-"Den röda ringen är läppstift och den bruna ringen är snus......"


Storrökaren!
Den sköna flickan ligger och solar sig på stranden.
En ung man är snart där och stöter.
-Lägger sig vid hennes sida då hon inte är avvisande.
Han smeker henne på vänster lår och frågar: Vem är detta?
-Stalin,säger hon
Han gör samma med höger lår och frågar:Vem?
-Göran Persson
Killen blir djärv,och tar mitt i härligheten: Vem är detta?
-Churchill.
Får man bjuda Churchill på en cigarr i kväll.
-Ja tack gärna.
Dagen därpå ligger bruden där igen. Killen kommer. Han frågar
om han får bjuda Churchill på cigarr i kväll igen.
-NEJ TACK, HAN RÖKTE ALDRIG FIMPAR !!


En blondin...
... kom in till Posten och ville skicka ett postogram till sin mamma som befann sig utomlands. Den manliga expediten sa att det kostar 750 kr.
- Jag har inga pengar men jag gör vad som helst för att få meddelandet till min mamma.
Expediten tittar på henne med ett höjt ögonbryn:
- Vad som helst?
- Ja, svarar hon, vad som helst.
- Okej, följ med mig...
De går in på ett rum och stänger dörren.
- Nu, gå ner på knä, säger expediten.
Blondinen går ner på knä.
- Dra ner gylfen.
Blondinen drar ner gylfen.
- Ta fram "Petter Niklas"...
Blondinen tar fram "Petter Niklas" med båda händerna.
- Sätt igång, säger expediten och blundar.
Blondinen för sakta sin mun fram till "Petter Niklas", formar sina läppar och säger:
- Hallå, mamma.. Kan du höra mig?


En gammal tant...
... åkte hiss och hissen stannar och en läcker fotomodell steg på. Hon doftade mycket och vände sig till tanten och sa:
- Ralph Lauren, 800 kr droppen!
På nästa våningsplan steg en, om möjligt, ännu vackrare modell på och hon doftade ljuvligt och sa självsäkert:
- Chanel, 1500 kr droppen!
På nästa våning rev tanten av en riktig brakskit och när hon klev av så vände hon sig mot modellerna och sa:
- Broccoli, 17 kr kilot på Lidl!


Varför...
... ger man tropiska orkaner kvinnonamn?
Därför att dom är vilda och våta när dom kommer och när de försvinner tar dom med sig både huset och bilen!!!


Vad är det...
... för skillnad mellan ett ekologiskt samlag och ett traditionellt samlag?
- I det ekologiska förekommer ingen besprutning!


Per, fyra år, studerar...
... fascinerat sina testiklar där han sitter i badkaret. Till slut lyfter han blicken mot sin mor och frågar:
- Mamma, är det här min hjärna?
- Inte än min älskling, inte än...


Fyra män...
... sitter på anställningsintervju och chefen frågar männen:
- Vad är det snabbaste ni vet?
Den ena mannen svarar:
- En tanke, den poppar upp i huvudet utan förvarning, plötsligt finns den bara där!
Den andra mannen svarar:
- En blinkning, den kommer och försvinner utan att man märker att den skett!
Den tredje mannen svarar:
- Ljuset, i samma ögonblick man slår på strömbrytaren så finns bara ljuset där!
Chefen tror sig ha funnit sin man då ljuset är det snabbaste han själv kan tänka sig, men han vänder sig till den fjärde mannen som svarar:
- Diarré!
- VA? utbrister chefen.
- Jo, svarar mannen, härom dagen körde det till i magen och jag sprang mot toaletten men jag hann varken tänka, blinka eller slå på lyset innan jag sket ner mig.


Mannen...
... sitter i tv-rummet och dricker whiskey när frun kommer in och säger:
- Slutar du inte dricka nu så får du INGET på två veckor.
Varpå hon går ut ur tv-rummet med en sur min. En stund senare kommer hon in i tv-rummet igen. Mannen smuttar fortfarande på sin whiskey.. Då säger frun:
- Hörde du inte vad jag sa?
Mannen svarar:
- Jo, visst fan gjorde jag det, men jag sitter och funderar över om det är värt att överge en 12-årig whiskey för en 40-årig "mus"...

JULGÅTA

Det var en gång en perfekt man och en perfekt kvinna.
Dom träffades och eftersom deras förhållande var perfekt gifte de sig.
Bröllopet var perfekt och deras liv som gift par var också perfekt.

En julafton när det snöade mycket åkte det perfekta paret bil på en slingrande väg. Plötsligt såg de någon vid sidan om vägen som hade fått punktering.
Det var jultomten med säcken full av presenter.

Eftersom de inte ville göra barnen besvikna erbjöd de jultomten att åka med dem, så att han skulle hinna dela ut presenterna. Och så började de snart dela ut presenterna.

Men tyvärr försämrades vädret och de tre råkade ut för en olycka.
Bara en av de tre överlevde. Vem?


(Tänk först och titta sen på svaret nedan)




















Givetvis överlevde den perfekta kvinnan.
Hon är den enda av de tre personerna som existerar i verkligheten.
Alla vet att jultomten inte existerar...

....och vad kan man säga om de perfekta männen!!





För kvinnor slutar historien här. Männen kan läsa vidare.






















Bonus för män:


Om inte jultomten existerar och inte den perfekta mannen, så betyder det att kvinnan körde.
Det förklarar olyckan.

Och en sak till: Om du är kvinna och läste slutet av historien så bevisar det att:
Kvinnor gör aldrig vad de blir tillsagda ;-)

GOTT TILL BARNEN

Nu är snön här..och pulkan kommer fram..osv
Då brukar jag blanda svartvinbärs saft o en skvätt glögg
och lite russin....

Då får man en TROLLDRYCK..som trollen älskar..
varm trollsaft mä sega grodyngel.....MUMS..
och till det serveras..pepparkakor mä SNÖMOS...*En klick Philiadelfia ost*


FRUKT Å CHOKLAD



Choklad-doppad frukt
Detta behöver ni:
Mörk (och ev. vit) blockchoklad
lite matolja
färsk frukt, t.ex. kiwi, ananas, jordgubbar, apelsin
1. Smält den mörka choklad och olja i vattenbad eller i mikron. Rör ut till en jämn smet.
2. Skala och skär frukten i lämpliga bitar.
3. Doppa halva frukten i chokladen och lägg sedan upp på smörpapper och låt stelna.
4. Om du vill garnera frukten så smälter du även den vita blockchokladen på samma sätt. Doppa sedan en gaffel i den vita chokladen och ringla över de chokladdoppade frukterna.


JULIGA CUPCAKES TILL ADVENT

Lite gott till första advent.

Pepparkaksmuffins med glasyr
, 12 st
100 g smält smör
2 tsk kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde

Glasyr:
60 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Smaksättning, något av: ½ dl halvtinade lingon, 1 msk pressad citronsaft eller finrivet skal från ½ apelsin.

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret tillsammans med kryddorna. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt i äggsmeten. Rör sedan i smöret och grädden. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.

Rör ihop ingredienserna (och valfri smaksättning) till glasyren i en skål tills det blir krämigt. Bred eller spritsa glasyren över ned svalnade kakorna.

DAGENS SVÅRA FRÅGA

Det var en gång en häxa, ett troll, en smart norrman och en svensk som skulle tävla om vem som kunde ta sig ner från Eifeltornet fortast. Häxan tog kvasten, trollet hoppade, norrmanen tog hissen och svensken tog trapporna. Vem vann?

Svar:
Spoiler - OBS! Kan innehålla information du inte vill läsa:
Eftersom det inte finns några häxor, troll och smarta norrmän så vann svensken.,,

SÖNDAGENS SEXSKÄMT

Lille Pelle frågar fröken i skolan om man kan äta glödlampor.
- Nej, Pelle lille, det kan man faktiskt inte.
- Det var konstigt, för när mamma och pappa skulle lägga sig igår kväll sa mamma: - Släck lampan nu, så tar jag den i munnen!

AMERIKANSKA SAFFRANSBULLAR

saffransbullar Amerikanska saffransbullar

Snart advent och julen närmar sig. Då kan det vara bra att börja öva med saffransbak.
Denna amerikanska variant av kanelbullar blir lite kladdigare och sötare eftersom de bakas ihop i en form eller långpanna och garneras med sockerglasyr. I USA kallas de ibland lite motsägelsefullt för ”Swedish cinnamon buns”. De blir både vackrare och juligare med lite saffran i degen.

50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ g saffran
1 ½ dl socker
1 tsk salt
1 tsk grovmalen kardemumma
13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g flytande margarin (ca 1 dl)
1 ½ dl farinsocker
2 tsk kanel
1 ½ dl russin

Ett ägg till pensling

Glasyr
4 dl florsocker
4 msk vatten
1 tsk vaniljsocker

Värm mjölk och smör till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan och blanda i saffran, salt, socker och kardemumma. Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den är smidig, men kladdig. Låt jäsa under duk i en timme. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut blandningen av margarin, farinsocker, kanel och russin över den. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna intill varandra i en långpanna och låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna och ringla över glasyren av florsocker, vatten och vaniljsocker. Bryt i bitar och servera.


LÖRDAGSFNITTER

Ett äldre par satt och firade sitt guldbröllop på samma restaurang som de åt sin bröllopsmiddag för 50 år sedan.
Mannen lutar sig över bordet och viskar till sin fru:
- Kommer du ihåg när vi hade sex för första gången för 50 år sedan? Precis bakom denna restaurang och vi älskade mot staketet?
Frun svarar:
- Det kommer jag mycket väl ihåg!
Mannen fortsätter:
- Ok, vad bra! Vad säger du om att köra en omgång nu, för ett långt äktenskaps skull?
Frun svarar:
- Åhh Harry, din fuling, det låter som en bra ide!
En polis sitter vid bordet bredvid det gamla paret och har hört allt de sagt.
Han tänker:
- Det här måste jag se, ett äldre par ha sex mot ett staket. Bäst jag håller ett öga på dem så inget händer.
Han följer efter dem när de går ut från restaurangen. Paret haltar fram och stöder sig på varandra när de går runt knuten till baksidan. Efter mycket om och men kommer de fram till staketet.
Frun lyfter upp sin kjol och tar av sig sina underkläder och lutar sig mot staketet. Mannen närmar sig frun och plötsligt börjar de jucka frenetiskt mot varandra, den iakttagande polisen har aldrig sett något liknande. Dom hoppar och studsar som ett par i 18-års åldern skulle göra, och de håller på i över 40 minuter!
Frun skriker:
- Åhhh, guud!!!
Mannen håller i sig för glatta livet i hennes höfter.
Det är den mest atletiska sexakt polismannen sett.
- Otroligt tänker han för sig själv.
Till slut faller både frun och mannen till marken, helt utmattade.
Polisen är överväldigad, han har fått en helt annan syn på hur bra sex ser ut!
Efter att ha legat på marken i en halvtimme reser paret vacklande upp och börjar klä på sig igen. Polismannen tänker för sig själv:
- Det där var helt otroligt, han höll på som ett tåg! Jag måste fråga vad hemligheten är!
När paret går förbi polismannen säger denne:
- Det där var något jag aldrig sett förut! Ni hade sex i minst 40 minuter! Hur lyckas ni med det? Ni måste ha ett underbart liv tillsammans, vad är hemligheten?
Mannen svarar:
- Nej du, det är ingen hemlighet! Det är bara det att för 50 år sedan var det satans staketet inte elektriskt!

RUBRIKEN SOM FÖRSVANN

Vet inte vad som hände i inläggety, men rubiken på maträtten försvann, men kommer här.

OXFILE MED ROSTADE ROTSAKER OCH PEPPARSÅS

LÖRDAGSTIPSET

Oxfilé med rostade rotsaker och pepparsås

För 4 personer
50 minuter
600 g oxfilé
salt och svartpeppar
smör och rapsolja
Till rotsakerna:
1 litet kålrotshuvud
1 palsternacka, 2 morötter
6 gulbetor, 10 potatisar
1 kruka färsk rosmarin
Till såsen: 2 dl grädde
1 dl rödvin, 2 dl vatten
1 1/2 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
salt och svartpeppar
1 tsk dragon, 1 msk soja
Gör så här:
1. Skala och skär rotsakerna i bitar. Potatisarna tvättas och klyftas. Sprid ut allt på ugnssäkert fat, tillsätt en matsked rapsolja och vänd runt med bitar av färsk rosmarin. Ugnsrosta rotsakerna 20 minuter i 200 graders ugn.
2. Koka upp vätskorna till såsen, red av med majsstärkelse och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med svartpeppar, dragon och soja. Sjud någon minut till och avsluta med salt.
3. Dela oxfilén i fyra delar som steks i lika delar smör och rapsolja. Börja med snittytorna, 2 minuter per sida, och fortsätt med kanterna. Efterstek någon minut till för rosaröd mitt. Lock på pannan vid sidan av spisen i 5 minuter för genomstekt.


NORGEHISTORIA

Det var en norsk gammelgutt som äntligen hittat en pige. Nu var det ju bara det att han inte visste hur man gör för att komma till.
Han ringde mor sin och frågade:
- Mor va gör jej, Marit vill nå mer än bare kele.
- Jo min gutt, när ni keler så tar du den allre hårdeste kroppsdelen du har ocg stopper in där hon kisser.
Senare på kvällen ringde Marit och var förtvivlad:
- Bestemor, va må jej göre, Ole har stoppet ner huvet i WC:n och kommer inte loss!

SALTLAKRITSGLASS

saltlakritsglass2 Saltlakritsglass

Jag använde en riktigt galet artificiell saltlakritssmaksättning som egentligen är tänkt att blandas med vodka. Den fungerade fantastiskt bra till glass! Här är hela receptet:

2 ägg
1 rågad dl socker
2 1/2 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 msk saltlakritssmaksättning

Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken. Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock. När smeten har svalnat – blanda i grädden. Ställ i frysen och låt glassen frysa en timme. När den börjat anta fast form – rör försiktigt ner saltlaktritssmaksättningen så att den inte blandas helt med glassen utan gör den lite randig. Ställ tillbaka i frysen och frys i några timmar. Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.


DAGENS HISTORIA

En äldre kvinna stod vid relingen på ett kryssningsfartyg och höll hårt i sin hatt
så att den inte skulle flyga iväg.

En gentleman gick fram till henne och sa:
"Ursäkta mig. Jag ville inte verka framfusig, men vet damen om att hennes kjol
blåser upp i den starka vinden?

"Ja, det vet jag, men jag behöver båda händerna för att hålla hatten på plats."
Svarade kvinnan.

"Men är ni medveten om att ni inte har några underbyxor på er, och att era privata
delar blottas när kjolen blåser upp?" Frågade den hjälpsamme mannen.

Kvinnan tittade på honom och sedan ner på den uppblåsta kjolen, och svarade:
"Min gode man, allt du ser där nere är över 75 år gammalt. Hatten köpte jag idag!"

KYCKLINGFILE TANDOORI MED KALL VITLÖKSSÅS

Vill man äta en riktig tandoorikyckling är det snudd på enklare att åka till Indien än att försöka laga själv.
På hemmaplan lagas den i särskilda lerkärl.
Här fuskar vi med färdig kryddblandning som ger spännande smak.

4 Portioner
30 Minuter


DET HÄR BEHÖVER DU

600g Kycklingfile
1msk Tandoorikrydda
2msk Vetemjöl
4msk Veteströbröd
salt och vitpeppar
rapsolja

TILL SÅSEN

2dl Mager creme fraiche
3msk Majonäs
1 Vitlöksklyfta
1tsk Vitvinsvinäger

ATT ÄTA TILL

Ris
500g Wokgrönsaker

SÅ HÄR GÖR DU

1. Blanda såsen av creme fraiche,majonäs,rivien vitlök och vinäger.
Smaka av med salt och vitpeppar.
2. Dela kycklingfileerna i 3 delar på längden.
Blanda tandoorikryddan med vetemjöl och veteströbröd.
Rulla kycklingbitarna i blandningen och lägg dem sedan för att få färg i enbart rapsolja.
Lägg över bitarna till ett ugnfast fat och kör dem helt genomstekta i 175 graders ugn 10-12 minuter.
3. Stek wokgrönsakerna hastigt med rapsolja i en het panna.
Ris smakar bäst till och lite färska örter lyfter rätten i både smak och utseende.

NORGE HISTORIA

I den lilla gränsstaden uppträdde en buktalare. I knät hade han, på buktalarens vis, en liten docka som var ganska fräck av sig. Dockan berättade hela tiden dåliga historier om dumma norrmän. Till slut var det en norrman bland publiken som tyckte att det hela hade gått för långt, så han reste sig upp och skrek:
- Nu får det vara nog! Vi norrmän är inte så dumma som du säger. Buktalaren blev Hemskt ledsen för att norrmannen hade tagit så illa vid och sa:
- Jag är förtvivlad om ni uppfattar något som kränkande, men ni måste ju förstå att det här inte alls är illa menat utan bara på skoj.
- Du ska hålla käften, det är inte dig jag snackar med utan den lilla jäveln du har i knät.

DAGENSLUCHTIPS



STEKT LAX MED SKÅNSK SENAPSSÅS

4 Portionsbitar lax
Salt och svartpeppar
Smör och rapsolja

TILL SÅSEN

3dl vatten
2dl grädde
1 fiskbuljongtärning
2msk skånsk senap
1tsk brunt senapsfrö
1/2tsk vitvinsvinäger
1msk majsstärkelse
2msk vatten

ATT ÄTA TILL

Kokt potatis eller ris
Ärtor & 1tsk strösocker
Citron

SÅ HÄR GÖR DU

1. Skala och sätt på potatisen.
Koka upp vatten och grädde till såsen.
Tillsätt en fiskbuljongtärning,skånsk senap,lätt mortelstötta senapsfrön och lite vitvinsvinäger.
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Red av såsen med majsstärkelse blanda med lite vatten.
Smaka av med salt och eventuellt lite vitpeppar.
2. Se till att laxen är skinn och benfri.
Stek bitarna i lika delar smör och rapsolja.
Krydda med salt och svartpeppar.
Beräkna stektiden till 2-3 minuter per sida.
3. Koka upp ärtorna i saltat och sockrat vatten.
De behöver bara ett uppkokoch sedan dra 1 minut i vattnet.
Citron och kokt potatis är goda tillbehör.

DAGENS HISTORIA

Förlossningsmaskin....

Året är 2032. En läkare har uppfunnit en maskin som kan överföra smärtorna under en förlossning till barnets far via en satellit i luften.

Ett äkta par vill ta chansen att prova maskinen. När det är dags åker de gemensamt in till BB.
Då födseln sätter igång blir maskinen inställd på att föra över 25% av smärtorna. Men mannen märker ingenting överhuvudtaget. Läkaren tycker att det verkar märkligt och höjer inställningen till 50%.
Mannen märker fortfarande ingenting, men kvinnan mår märkbart bättre.
Eftersom det går så bra, överför man 100% av smärtorna till mannen, som fortfarande inte känner något.
Förlossningen fortgår utan att kvinnan har några som helst smärtor och ett välskapt barn föds.


Då mannen kommer hem från BB får han en chock. Brevbäraren ligger död i trapphuset........

SURDEGSBAK

Idag bakar vi långbak, för att få den goda smaken på brödet. följ då dessa råd.

Dag 1 (kväll): Blanda drygt 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Rör om och ställ i rumstemperatur i bunke med lock eller plastfolie över.

Dag 2 (morgon): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Låt stå som tidigare.

Dag 2 (kväll): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Om degen kommit igång (det ska ha blivit lite bubblor i den) kan man sätta in den i kylskåpet. Annars kan man låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3: (kväll) Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Ställ i kylskåpet under lock.

Dag 4: Surdegen är redo att börja bakas med, men kan vara kvar i kylen om man vill spara den. Då rör man ner 1 dl vetemjöl och 1/2 dl vatten i den några gånger i veckan för att hålla igång den.

Å nu kommer det tips brödet.

FRUKTBRÖD PÅ SURDEG

Brödbak är på något sätt både meditativt och lite aggressivt på samma gång. Jag gillar det. Brödet blev dessutom riktigt gott. Fullt av torkad frukt och goda valnötter. Jag har bakat det helt utan jäst, på en hel sats vetesurdeg och låtit det jäsa länge. Fantastiskt goda blir frallorna med smör och någon stark mögelost på.

3 dl vatten
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
2 dl grovhackade valnötter
1 dl hackade aprikoser
2 dl gula russin

Blanda surdeg, vatten och mjöl till en rejäl deg. Knåda i salt, nötter och frukt och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa länge under duk – gärna flera timmar, men minst tills degen fördubblats i storlek. Baka ut till runda frallor och jäs igen på plåt i minst en timme, gärna mer. Baka, eventuellt med lite grahamsmjöl på toppen, i cirka 12 minuter i 250 grader.

 

SURDEGSBRÖD MED VALNÖTTER OCH FETAOST

Fetaosten och valnötterna kan man givetvis byta mot vad som helst. Soltorkade tomater, oliver, andra nötter eller ostar, till exempel.

150 g vetesurdeg (eller 1 1/2 dl)
5 dl vatten
25 g jäst (ett halvt paket)
3/4 dl flytande honung
10-12 dl vetemjöl
2 1/2 dl rågmjöl
1 tsk salt (ännu godare blir det med fint flingsalt – ta då 1 msk)
75 g fetaost (ett halvt paket)
2 dl valnötter

Rör ut jästen i lite ljummet vatten och tillsätt resten av vattnet, surdeg, honung, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentliget och blanda sedan i de grovt delade nötterna och den grovt smulade fetaosten. Låt degen vila under duk i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en avlång rulle. Dela i 24 bitar som rullas till bollar. Lägg antingen direkt på bakplåtspapper eller i formar (vanliga muffinsformar går bra om man penslar med lite smör i botten). Jäs bullarna under duk länge, gärna två timmar. Strö över lite rågmjöl och grädda på hög värme – 250 grader – i 12-15 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bullarna som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.



FLÄSKFILE MED ROSEPEPPARSÅS OCH POTATISGRATÄNG


DET HÄR BEHÖVER DU

600g fläskfile
salt och peppar
smör och rapsolja till stekning

TILL SÅSEN

2dl grädde
2dl vatten
1dl rödvin
1msk konc. kalvfond
1msk rosepeppar
1msk majsstärkelse'
2msk vatten
salt
sojakulör

TILL GRATÄNGEN

1kg fast potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
3dl grädde
3dl mjölk 3%

ATT ÄTA TILL

Broccoli
persilja

SÅ HÄR GÖR DU

1. Skala och skiva potatisen och gul lök.
Lägg skivorna i en bunke och gnid in allt med rivin vitlök, en smulad tärning grönsaksbuljong, salt och peppar.
Lägg över blandningen i en smörad ugnsfast form.
Tryck till lätt med handen.
Blanda grädde och mjölk och slå blandningen över.
Grädda gratängen minst 1 timme i 175 graders ugn.
2. Koka upp grädde,rödvin och vatten.
Red med majsstärkelse löst i vatten och tillsätt mortelstött rosepeppar och kalvfond.
Sjud såsen 5min.
Smaka av med salt och färga såsen med sojakulör.
3. Stek köttet 2-3 min på varje sida.
Lägg upp köttet och ringla sås över.
Garnera med broccoli och persilja.

SMAKLIG MÅLTID!

TORSK MED KNÄCKETÄCKE

Idag bjuder vi på en fiskrätt som är lite Thaiinspererad. Fisk innehåller många nyttiga näringsämnen, men tyvärr underskattad av många, så testa denna rätt och njut av smakerna.

4 Portioner
30 Minuter

DET HÄR BEHÖVER DU

800g Torskfile
2 Skivor wasa sport hårdbröd
2msk torkade limeblad
1,5 Burk kokosmjölk
1msk panang curry
2st limefrukter
2msk fisksås
2msk socker
200g Frysta ärtor
200g Spenat
2msk Olivolja
2 Röda paprikor
Jasminris

SÅ HÄR GÖR DU

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda kokosmjölk,1/2 msk panang curry,2 msk limesaft,fisksåsen,sockret,en lime delad i 8 bitaroch olivoljan i en bunke.
3. Mosa sportbröd,1/2tsk panang curry,2msk limesaft,limeblad och 2msk kokosmjölk i en mortel.
4. Lägg torskfileerna i en stor ungfast form.
Fördela pastan från morteln på fisken.
5. In med fisken i ugnen i 10min.
Ta sedan ut fisken och häll på hackad paprika och blandningen med kokosmjölk från bunken.
In i ugnen igen i 25min.
6. Koka ris för 4personer.
Värm ärtor och bladspenat i en kastrull med hett vatten.
Häll av vattnet.
7. Servera sedan den mustiga huvudrätten med ris,ärtor och spenat.

KOKKENS BIFFAR MED ÄPPLE



Biffar med rivet äpple i. det låter märkligt, men misströsta ej - äpplet gör biffarna saftiga, och tillsammans med ugnsrostade grönsaker och sås blev det himmelskt gott.

4 portioner

4 msk ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
1 dl gul lök
400 g nötfärs
0,5 dl persilja
1 grönt äpple
kryddpeppar efter smak och tycke
salt & nymald svartpeppar

blanda ströbröd med vatten och låt svälla i tio minuter. tillsätt ägg, salt, nymald svartpeppar och hackad lök. rör ner nötfärsen och arbeta till en smet. smaksätt med persilja och kryddpeppar. skala äpplet och riv det grovt, blanda ner i färsen. forma till biffar och stek biffarna i margarin på medelvärme (ungefär 2-3 minuter på varje sida). servera direkt.


High Tech historia!

En bonde står och passar en stor flock får, som betar på fjället. Då kommer plötsligt en splitter ny BMW på vägen nedanför.
En ung man i Broni-kostym, Gucci-skor, Ray Ban-solglasögon och YSL-slips sticker ut huvudet ur bilen och ropar till bonden:

"Om jag kan räkna ut hur många får du har på betet, kan jag ta med mig ett av fåren då ?"*
Bonden tittar på killen och på den spridda flocken med får och svarar:
"Det verkar rimligt - OK för mej"*
Killen kör fram BMWn till bonden och tar fram en Dell Notebook, slänger upp den på motorhuven och öppnar Laptopen. Med hjälp av Nokias senaste 3G-telefon kopplar han upp sig mot en NASA-sida på Internet.

Han kontaktar ett GPS-satellit-navigationssystem, hämtar den exakta positionen och matar in den i en annan NASA-satellit. Denna scannar
betesområdet med ultrahög upplösningskamera.
Så öppnar han den digitala bilden i Adobe Photoshop och exporterar den till ett annat ställe på Internet: Image Processing Facility i Hamburg.

Inom några sekunder får han ett e-postsvar i retur till sin Palm Pilot och där står det: "Picture processed and data stored".
Så loggar han in på en MS-SQL databas via ODBC och kopplar upp ett Excel-dokument med flera hundra avancerade formler. När detta är gjort, kör han all data genom e-posten till en Xircom och på ett ögonblick får han respons.

Avslutningsvis skriver han ut en flersidig 4-färgs rapport på sin miniatyr-hitech HP Color Laser Yet och kastar ett öga på sista sidan:
"Du har exakt 1586 djur" säger han".
" ......det stämmer", säger bonden. "Du kan ta med ett av fåren".
Så tittar han på killen som går runt för att välja ut ett av fåren. Han får jobba lite för att få ner vinsten i bagageluckan på BMWn.

Då säger bonden:"Du, om jag kan säga exakt vad du jobbar med, kan jag då få tillbaka fåret"?
Killen tänker en stund, säger sen att det verkar fair och OK.
"Du är konsult" säger bonden.
"Stämmer" säger killen. "Hur sjuttsingen kunde du veta det"?
"Det var inga problem.

Du kom hit utan att någon hade bett dig.
Sen skulle du ha betalt för något som jag redan visste.
Du erbjöd dig att jobba med en fråga som ingen hade ställt.
Dessutom vet du inte ett skit om den här branschen, så jag vore tacksam om du ville öppna bagageluckan och ge tillbaka min hund"!

GOTT PÅ GRÖT. FLINGOR Å FILEN


Jag är en stor jul och pyssel tok..har mycket olika ideer.
försöker njuta av julen varje dag..
Allt behöver inte kosta mycket pengar osv
Sen älskar jag julmaten oxå..ops..

Sen allt pyssel man kan göra med barn..

Ni ska få ett redan nu..

Ta en fin glasburk..
Häll i cocosflingor.. 1 påse..
3 dl socker
3 msk vaniljsocker

Och skaka burken..
Jätte gott att ha på julgröten eller flingorna
Barnen kan göra det själv och sen hälla
i mindre burkar o ge bort i julklapp..

Lovar att barnen kommer att älska det..


VARM VINTERGRYTA

En burgundisk lammgryta med smak av höstens skörd.

BURGUNDISK LAMMGRYTA MED ROTFRUKTER & SVAMP

4-6 portioner,3 timmar.
En riktigt mustig gryta med massor av smak.
Gör den gärna 1 dag i förväg så blir den ännu godare.

DET HÄR BEHÖVER DU

2kg lammkött med ben eller 600g utan ben (tex rygg eller bog)
smör
200g rökt sidfläsk
nymalen svartpeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1msk tomatpure
2msk vetemjöl
3 morötter
3 palsternackor eller jordärtskockor
1 burk hela cocktailtomater
1tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 flaska rött vin
20 smålökar
150g kantareller,trattkantareller eller annan svamp
1 burk stora vita bönor 400g
1dl urkärnade svarta oliver
1 näve sockerärter

SÅ HÄR GÖR DU

1. Skär köttet i tärningar och bryn runtom i omgångar i smör i en stekgryta.
Skär bort svålen från fläskbiten och lägg ner den i grytan tillsammans med köttbitarna.
Salta och peppra.
2. Skala och hacka lök och vitlök och häll ner i grytan.
Låt bryna lite lätt under omrörning.
Tillsätt tomatpure och vetemjöl,rör om och fräs någon minut.
3. Skala och skär rotfrukter i sneda bitar och häll i tillsammans med cocktailtomater,timjan och lagerblad.
Häll på så pass mycket vin att det precis täcker.
Koka upp,sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet nästan faller isär.
Det tar ca 2 timmar.
4. Lägg smålöken i vatten en stund så går de lättare att skala.
Stek dem sedan i lite smör i en stekpanna och lägg åt sidan.
Strimla fläsket och stek tillsammans med svampen.
Ställ åt sidan tills grytan börjar bli klar.
5. Lägg i avrunna bönor,smålök,fläsk,svamp och oliver när köttet är mört.
Sjud ytterligare 5 minuter, lägg i sockerärterna och sjud några minuter till.
Låt stå en stund innan serveringen.
6. Servera med persiljeslungad kokt potatis eller gott surdegsbröd.


NORGEHISTORIA

En norrman och hans fru var på semester i England. Ingen av dem var
särskilt bra på engelska, men de ville ha något att dricka så de gick
in på en bar.
Mannen ville ha whisky men kvinnan ville bara ha ett glas juice.
När servitören kom fram sa mannen:
- One whisky for me, and do you have any use for my wife?

BRÄNDA MANDLAR

branda mandlar e1287241774818 Brända mandlar

Lite försmak till julen, så börja att planera lite grann.
Öva och testa olika saker som man vill bjuda på till jul, så börja med denna.

100 g sötmandel

3½ dl socker

100 g glykos

1 ½ dl vatten

röd karamellfärg

Skålla mandeln och ta bort skalet. Torka ordentligt med papper eller handduk så att mandlarna blir helt torra. Koka samman vatten, socker och glykos i en tjockbottnad gryta. Koka i en fem, tio minuter tills sockerlagen klarar ett trådprov (Doppa fingrarna i kallt vatten och lägg en droppe av lagen mellan tummen och pekfingret. När man för isär fingrarna ska sockerlagen tråda sig). Färga lagen med karamellfärg och häll upp i en djup tallrik. Rör tills smeten kallnar och tjocknar en aning och rör därefter i mandlarna. När smeten börjar stelna, klicka ut mandlarna, inbakade i röd smet, på aluminiumfolie och låt dem stelna helt. Förvara torrt.


DAGENS SKÄMT

Det var en man som var riktig sugen, men hade inte så mycket pengar. Han gick till horhuset och frågade bordellmamman vad han kunde få för 20 kronor. Bordellmamman tog 20-lappen och sa till honom att gå till rum 542. När han kom till rummet var det en riktig fet dam som låg naken på sängen. Då tänkte han:
- Äh, va f-n, ingen ser mig, så han satte på den feta damen och gick hem.

Nästa dag gick samma man till horhuset igen, han frågade bordellmamman vad han kunde få för 10 kronor. Bordellmamman tog tian och sa till mannen att gå till rum 247. När han öppnade dörren låg där en riktigt gammal tant, säkert närmare 100 år, naken i sängen. Då tänkte han:
- Äh, va f-n, ingen ser mig, så han satte på den gamla damen och gick hem.

Nästa dag gick samma man till horhuset igen, han frågade bordellmamman vad han kunde få för 1 krona. Bordellmamman tog kronan och sa till mannen att gå till rum 3. När han öppnade dörren såg han en höna som stod mitt i rummet. Då tänkte han:
- Äh, va f-n, ingen ser mig, så han satte på hönan och gick hem.

Följande dag gick mannen till horhuset igen och frågade om han kunde få något gratis? Bordellmamman pekade mot ett rum längst ner i korridoren. När han kom in i rummet så såg han ett långt led fram till ett titthål i väggen. När det äntligen blev hans tur att titta i hålet, så ser han två lesbiska damer genom hålet, som har vild sex.
- Wow! säger mannen. Det här är riktig god underhållning för att inte ha betalt något. Då säger en man bakom honom:
- Visst, men du skulle varit här igår. Då var det en snubbe som satte på en höna!

DAGENS LUNCHTIPS

SAFFRANSDOFTANDE PASTA MED CHILILAX

4 Portioner
30 Minuter

DET HÄR BEHÖVER DU

250g färk pasta
500g lax(helst färsk, frysta portionsbitar går bra)
1 burk creme fraiche gourmet saffran&tomat
1/2 fänkålshuvud
250g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1,5 msk olivolja
1 tomat ifrån konserv
80g ruccola
1 citron
chiliflakes
salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU

1. Dela laxen i fyra bitar.
Pressa över saften från en halv citron.
Salta och peppra.Låt stå och marinera i 10min
2. Strö över chiliflakes över laxen och tillage i ugnen ca 10-15min på 175 grader.
3. Dela champinjonerna,strimla fänkålen,hacka vitlöken.
Fräs i olivolja.Salta och peppra
4. Koka pastan
5. Blanda creme fraichen och grönsakerna dela och tillsätt tomaten,tillsätt kycklingfond.
6. Blanda pastan och grönsaksblandningen.
Salta och peppra.Blanda i ruccola
7. Lägg upp pastan.Dekorera med ruccola.
Lägg en laxbit och en citronklyfta på varje portion.

TISDAGSSKÄMTET

Det kom sig som så att tjejen befann sig på ett nakenbad, och när hon låg där och solade sig så fick hon för sig att hon även skulle sola insidan av låren. Så när hon hade legat där en stund med benen brett isär så kom det en humla och flög rätt in i muffen på henne. Hon drabbades genast av panik eftersom hon inte kunde få humlan att flyga ut igen. Så hon fick gå iväg till doktorn. Doktorn funderade en stund över hennes problem. Till slut sa han:
- Du kan ju prova att be din kille att doppa pitten i lite honung och sedan sticka in den. När han sedan känner att humlan har satt sig på ollonet så är det bara att dra ut den.
- Det låter ju som en bra ide, svarade flickan. Men det är ett litet problem, jag har ingen kille. Så doktorn frågade om inte han kunde få hjälpa henne, och det fick han. Så han smörjde in ollonet i lite honung och stack in den. Efter en stund började han att röra sig ut och in i henne med hög hastighet. Då frågade flickan vad det vad han höll på med? Doktorn svarade:
- Jag ångrade mig, jag tänker skjuta ihjäl den jäveln!

HJÄRTVÄNLIG RÄKSOPPA

Idag bjuder vi på en god räksoppa, så lycka till med soppkokeriet.


4 Portioner
Ca 30 Minuter

DET HÄR BEHÖVER DU

400g räkor med skal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten bit rotselleri (100g)
1 morot
6 krossade vitpepparkorn
1,5 msk avokado-eller rapsolja
2 msk tomatpure
1,5 msk vetemjöl
2 dl passerade tomater
2 msk konjak
1 liter vatten
2 msk skaldjursfond
2,5 dl oatly matlagningsgrädde
2 msk madeira eller portvin
1 tsk chilipulver
salt
färsk dill

SÅ HÄR GÖR DU

1. Skala räkorna,spara skalen.
Finhacka lök och vitlök.
Skär rotselleri och morötter i små bitar.
Fräs lök,rotsaker,räkskal och vitpepparkorn i oljan.
Tillsätt tomatpure och fräs en stund.Strö över vetemjöl.
Lägg över i en kastrull.
2. Tillsätt passerade tomater och konjak samt samt skaldjursfonden.
3. Koka allt ca 20min,sila sedan soppan och tillsätt matlagningsgrädde.
4. Värm upp och smaksätt med madeira,chilipulver och lita salt och finhackad dill.
Lägg skalade räkor i varje tallrik,fyll på med soppa och dill.

Dr Pepper-granita



Jag fick den konstigaste craving förra veckan. Dr Pepper-granita!


                                     


Men jag fick ett sådant sug efter att göra granita på läsken så jag gjorde det ändå!Granita görs vanligtvis på fruktjuice men det lika enkelt eller enklare att göra på läsk.  Jag tömde upp läsken i en avlång plastbytta och ställde den i frysen. Raspade med jämna mellanrum upp ytan med en gaffel. När allt fryst till en isig porös massa tömde jag upp den i ett dessertglas.  Voila! Dr Pepper-granita! Sedan satte jag i mig allt på en gång och hade huvudilningar i en timme.

 


Cheezus!

Lasagne!  Har börjat titta på kanalen Boomerang och där visas Katten Gustaf, ni vet han som är ganska odräglig och tokig i lasagne. Så då passar det bra att bjuda familjen på lasagne. Och de brukar inte protestera direkt ;-) Så här tycker jag min lasagne blir bäst. Det ska vara mycket ostsås och den ska ska vara riktigt krämig och "ostig" (ser inte ut så på bilderna kanske). Det kan vara hyfsat snabblagad vardagsmat om man använder färska lasagneplattor och är man riktigt lat kan man köra på färdig ostsås. Vad brukar du ha i din bästa lasagne?







Kokkens lasagne, 4-6 port.
12 valfria lasagneplattor
1 stor gullök
500 g nötfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk färsk timjan eller 1 ½ tsk torkad eller 1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor, pressade
1 köttbuljongtärning
1 krm svartpeppar
½ tsk salt

Ostsås:
7 dl mjölk
4 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl riven Västerbottenost (ca 100 g)
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225°. Stek löken lite mjuk, tillsätt färsen och bryn allt en stund. Tillsätt tomater och samtliga kryddor. Låt sedan koka under lock i 15 minuter.
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken, tillsätt sedan resten samt smöret. Sjud tills såsen blivit riktigt tjock. Stäng av värmen. Rör ned osten och låt den smälta. Smaka av medsalt och vitpeppar.

Bred ut hälften av ostsåsen i botten på en ugnsform. Täck med 4 av lasagneplattorna. Bred ut hälften av köttfärsen och täck återigen med 4 lasagneplattor. Bred ut resten av köttfärsen och täck med de sista 4 plattorna och sedan resten av ostsåsen. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 minuter. (Är lasagnen kall så sänk ugnsvärmen till 200° och tillaga i 30 minuter)

EN PUSS TILL ER ALLA


CURRYDOFTANDE KÖTTFÄRSPANNA MED AUBERGINE

Idag bjuder vi på lördagslunch. God och enkel att göra. Så smaklig måltid.

DET HÄR BEHÖVER DU

400g köttfärs
1 dl svarta bönor,kokta (borlotti)
1 vilöksklyfta hackad
1 aubergine, tärnad
2 gula lökar finhackade
1 paprika tärnad
smör
2,5 tsk curry
1 tsk salt
1 dl creme fraiche (1%)
1/2 dl persilja, hackad

SÅ HÄR GÖR DU

1. Fräs vitlök,lök,paprika och aubergine i smör i en stekpanna.
2. Ta upp grönsaksfräsetoch stek köttfärs och curry tills färsen fått färg.Salta och peppra.
3. Rör ner grönsakerna och avrunna svarta bönor och creme fraiche.
Låt allt koka ihop några minuter.
4. Strö över persilja.
Servera med ris eller korngryn.

FREDAGSFNITTER

En gammal man gifter sig med en yngre kvinna och trots att de är jättekära i varandra så kan inte kvinnan få orgasm när de älskar. De går till en psykolog för att få hjälp och får rådet att hyra in en ung, snygg man som ska vifta med en handduk över dem medan de har sex.

Paret tycker att det låter lite märkligt, men eftersom de är desperata gör de som psykologen har föreslagit. Men trots de nya försöken med den handduksviftande mannen i högsta hugg så går det i alla fall inte för kvinnan.

Desperata att nå resultat byter den äldre mannen och handdukskillen plats.
Kvinnan och den yngre mannen sätter igång, och omedelbart får hon en jätte orgasm.

Hennes man tittar på den yngre killen med ett leende och säger:

- Där ser du grabben, så ska en handduk viftas.

-----------------------------------------------------------------------------

Mitt i natten går lille Johan på toaletten. Plötsligt hör han stönande från sovrummet. Han tittar in och ser att föräldrarna har sex. Innan dem hinner reagera så utropar lille Johan:
- Jag ska rida hästen!
Lille Johan hoppar upp på pappans rygg och han är glad att sonen inte ställer några obekväma frågor och låter honom hållas. En kort stund senare börjar mamman flåsa allt häftigare och stöna allt högre, varpå lille Johan utropar:
- Håll i dig pappa! Det är nu jag och brevbäraren brukar bli avkastade!

------------------------------------------------------------------------------

En gynekolog är en person som letar efter problem där vi andra hittar glädje!

------------------------------------------------------------------------------

Vet du vad det är för likhet mellan att hoppa bungyjump och att vara otrogen?
- Nä?
- Först vet man inte om man vågar, sen går det snabbt och så går det åt helvete om gummit inte håller!

------------------------------------------------------------------------------

Killsnack i baren:
- Oj, så många Ica-damer här är ikväll!
- Ica-damer? Har Ica personalfest?
- Nej, nej, nej, jag menar gammalt kött i ny förpackning!
FREDAGSFNITTER

VÄRMANDE SAFFRANSSOPPA I HÖSTMÖRKRET


Det blir mörkare och mörkare om både morgnar och kvällar och det känns att hösten är här till 100 %. De senaste dagarna har varit rejält gråmulna och värmande, trösterik mat känns helt rätt just nu. Den här soppan lyser upp i mörkret med sin brandgula färg och den sprider en ljuvlig doft omkring sig. Att den dessutom är enkel och snabb att tillaga minskar inte min undran över varför jag inte gör den oftare.

Saffranssoppa, 4 portioner
1 gullök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 pkt saffran
olivolja
2 morötter, skalade och skivade
3 stjälkar blekselleri, skivade
1 l vatten
1 tärning hönsbuljong
2 msk socker
0,5 msk sambal oelek
1 tsk mejram (eller dragon)
1 burk finkrossade tomater (Mutti)
2 dl vispgrädde
färsk bladpersilja (eller timjan)
Fräs lök, vitlök och saffran i olivolja. Tillsätt morötter och selleri. Häll på vatten och ha i buljong, socker, sambal, mejram och tomater. Låt småputtra till grönsakerna mjuknat. Häll i grädden och koka upp. Salta om det behövs och garnera med hackad persilja.

HISTORIEDAX

I lille Oskars klass frågade fröken vad alla skulle bli. Flickorna ville bli fotomodeller och flygvärdinnor, killarna brandmän och snickare. Men lille Oskar ville bli playboy.
- Varför? frågade fröken förvånat.
- De åker fina bilar, dricker fin sprit och sätter på fina tjejer.
Lärarinnan blev lite lagom upprörd och Oskar fick i läxa att ändra sitt yrkesval.
Dan därpå frågade fröken igen:
- Vad vill du bli när du blir stor, Oskar?
- Jag skall bli miniplayboy, sa han.
Fröken undrade vad en sådan gör.
- Cyklar, dricker saft och runkar!

I baren:
- Får jag bjuda damen på en whisky?
- Tack men jag avstår, jag känner av det i benen.
- Hur då? Svullnar dom??
- Nej. De går isär...

Varför finns det kondomer med jordgubbssmak när alla vet att musar gillar ost?

Har du hört talas om världens minsta flygbolag?
VAGINA AIRLINES: Har bara en ståplats, och tar dej rätt till himlen med bagaget hängande på utsidan.

Mamman har slut på OB och ber lille Pelle gå till butiken. Per går men kommer inte hem så mamman ringer till butiken:
- Jovisst, Per är här, men vi förstår inte vad han ska ha.
- Vad säger han då?
- Jo, han ber att få invändig isolering till pappas hobbyrum.

HET FISKGRYTA FÖR HÖSTEN



Kokkens kryddiga fiskgryta, 4 pers. utan tillbehör/6 pers. tillsammans med ris
1 st purjolök, strimlad
2 msk gul curry
1 burk/pkt krossade/hela tomater
2 st fiskbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk (3%)
1 dl vatten
½ citron, saften
400 g skinn- och benfri lax, i kuber
400 g skinn- och benfri kolja, i kuber
250 g kräftstjärtar
200 g räkor, skalade
1 dl dill, finhackad

Fräs purjolöken och curryn i en kastull i lite olja. Tillsätt tomater, buljong och späd med vätskorna. Låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt fisken och låt sjuda 5 minuter. Vänd försiktigt ned skaldjur samt dill.
Om man vill ha något till grytan så passar ris bra, men det räcker då med ½ port./pers.

DAGENS SMÅ FRÄCKISAR

En man och...
... en kvinna hade varit gifta i 30 år och bestämde sig för att återuppleva sin bröllopsresa och åkte till Florida där de hyrde en lägenhet.
På morgonen vid frukostbordet efter en het natt tittade kvinnan ömt på sin make, med lidelse, och sa:
- Vet du, det bränner lika mycket i bröstvårtorna på mig när jag ser dig nu, som för 30 år sedan!
- Inte så konstigt, svarade mannen, den ena hänger i teét och den andra ligger i gröten!

Två kvinnor...
... är ute på stan för att shoppa då dem plötsligt ser brunettens kille komma ut från en blomsteraffär med hela famnen full av blomster.
- Fan, säger brunetten, nu är min kille ute och köper blommor till mig igen!
- Gillar du inte blommor? frågar blondinen.
- Jodå, svarar brunetten, men han köper aldrig blommor till mig utan att ha en massa förväntningar efteråt och jag har inte lust att ligga på rygg med benen i vädret hela helgen...
Blondinen blir tyst och fundersam och frågar försiktigt:
- Har du ingen vas?

Frun kom hem...
... från ett dildoparty och gubben frågade:
- Nååå, hade dom någon som liknade min snopp?
- Ja, men dom sålde dom som öronproppar!

Vad kallas...
... det skrynkliga skinnet som sitter längst fram på mannens organ och som åker fram och tillbaka när man har samlag?
- Kärringen!

THAISOPPA MED LAX

thaisoppa



Igår åt vi en god och enkel soppa,så jag tänkte jag skulle lägga upp receptet här.
Jag kan rekommendera att  även ha i två nästan färdigkokta potatisar mot slutet.
Receptet nedan är för 4 pers.

400 gram Laxfilé, tärnad
200 gram Räkor, skalade
3 st Schalottenlök(ar), finhackad
1 msk rapsolja
2,5 dl kokosmjölk
1,25 l hönsbuljong, gärna stark
1,5 tsk sockersalt och peppar
100 gram äggnudlar
koriander, finhackad till garnering 

Stek schalottenlöken någon minut i rapsolja i en stor kastrull. Häll i kokosmjölk, hönsbuljong och socker. Låt koka upp.
Lägg i laxbitarna och låt sjuda försiktigt i 6-7 minuter. Salta och peppra. 
Ta av kastrullen från värmen. Lägg i äggnudlarna och räkorna.
Servera när äggnudlarna är mjuka. Det tar ca 5 minuter, rör om då och då.
Garnera gärna med koriander.

SNABB SPARRISPASTA MED VITLÖK & CITRON

Ett lunchtips för er som har lite bråttom.

4 Portioner

DET HÄR BEHÖVER DU

20 körsbärstomater
1 paket frysta sparrisknoppar
1 finhackad rödlök
3 finhackade vitlöksklyftor
1/2 msk olivolja
2 tsk citcronolja
1 dl finhackad slätbladig persilja
flingsalt och svartpeppar
300 g valfri pasta
1 bit parmesan/pecorino


SÅ HÄR GÖR DU

1. Tina sparrisen.Skär den snett på mitten.
2. Halvera tomaterna och lägg dem i en vid stekpanna tillsammans med sparris,rödlök och vitlök.Häll över olivoljan, salta o peppra och rör om.
Men värm inte blandningen ännu.
3. Koka pastan . Sätt klockan på en minut kortare koktid och värm då tomat och sparrisblandningen på medelhögvärme.Låt det inte stormkoka.
4. Sila av vattnet från pastan och häll pastan i sparrispannan.
Slå av värmen .Blanda allt väl tillsammans med persiljan.
Mal över lite mer svartpeppar och riv över grova flagor av parmesan eller pecorino.
Servera omedelbart.

MÅNDAGS FRÄCKISAR

Det var en gång en präst och en raggare och båda satt på tåget och läste. Prästen läste bibeln och raggaren läste porrtidning.
Då frågade prästen:
- Ska vi byta?
Raggaren svarade:
- Ok!
Efter en stund frågade prästen:
- Vad betyder snopp?
Raggaren:
- Det betyder slips...
Sen frågade prästen:
- Vad betyder gruppsex?
Raggaren:
- Det är när alla skrattar med varandra!
När prästen skulle gå av tåget och byta till buss sa prästen till chauffören:
- Fin snopp du har är det på rea?
Då garvade alla och då sa prästen:
- Har ni gruppsex?


Kvinnan har värkar och skriker:
- Ge mig bedövning!
Sedan vänder hon sig till sin kille och skriker:
- Det är ditt fel, din djävel!
Killen svarar helt lugnt:
- Jag ville köra in den i det andra hålet men du sa att det gör så ont då...


Matthandlaren sov lite oroligt och pratade i sömnen.
- Persisk matta 40 000 kr, Kashmir 35 000 kr...
Hustrun vaknar och stirrar på mannen som fortfarande sover.
Då kommer hans hand krypande och sökande på henne och han mumlar:
- Begagnad dörrmatta, 20 spänn...


Mamma har slut på OB ber lille Jan att springa till affären och köpa. Jan ilar iväg. Men mamma tycker att det dröjer länge och ringer till affären.
- Jan är här. Men vi fattar inte riktigt vad det är han ska ha.
- Vad säger han då?
- Han dillar om inre isolering till farsans hobbyrum...

Mamman och dottern:
- Mamma, var kommer bebisen ut?
Mamman:
- På samma ställe som snoppen åker in...
Dottern:
- Men sparkar den (bebisen) inte ut tänderna då?


Några kvinnor pratade om mannens stolthet.
Finskan sade:
- Vi kallar den för snöboll. Den hårdnar när man kramar den.
- Vi kallar den för ridå, sade tyskan. Den går ju ner efter akten.
Nunnan sade:
- Den är en legend. Alla har hört om den men ingen har sett den.

BANANKAKA MED CHOKLAD OCH KANEL


75 g smör
2,5 dl socker
2 msk mjölk
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mörk choklad
1 tsk bikarbonat
2,5 dl vetemjöl

Smält fettet i en kastrull. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker och kanel. Dela äggen och blanda gulorna i smeten. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll i smord form. Grädda i 30-40 minuter i 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.



RSS 2.0