ANNORLUNDA BRÖD



Kokkens Smörgåspepparkaka  

Tillredning

Knappt 1 liter vetemjöl blandas med 1 rågad msk av vardera kanel, ingefära, nejlikor och nystött kardemumma. Blanda 1 dl socker i mjölet och ½ tsk salt. Vispa upp 4,5 dl filmjölk med 3 dl sirap. Blanda i de torra ingredienserna och rör till en jämn smet. Tillsätt en knapp dl smält smör och 2 tsk bikarbonat utrört i 1 msk ljummet vatten. Detta blir en stor kaka. Smöra och brödströ en stor form. Grädda kakan i 170-180 grader i cirka 50 minuter. Bred folio över mot slutet. Låt kakan vila. ”Bred smör på skivor av kakan och glöm figuren för en stund” . Kakan är väldigt god.

 


FÖDELSEDAGSBARNET



Idag gratulerar vi vår Kung och Scoutledare på födelsedagen.
Länge leve monarkin och scouting.

VÅRENS PRIMÖRER




Elaka små jäklar

Med lite grädde och buljong kan man trolla de stickiga elaka nässlor till en delikat soppa. Ta på gummihandskar och klipp av skotten med sax så går plockningen snabbt och smärtfritt. 
Jag testade följande recept på klassisk nässelsoppa för 4 personer:






  • 2-3 liter små nässlor (gör inget om det är mer)
  • ca 1,5 l vatten
  • 2-3 grönsaksbuljongtärningar
  • 2-3 msk smör
  • 3-4 msk vetemjöl
  • gräslök
  • ev ½ dl grädde
  • hårdkokta ägghalvor

Skölj nässlorna i kallt vatten flera gånger. Nyp bort de grövsta stjälkarna. Koka nässlorna i vattnet ca 10 min. Häll upp nässlorna i durkslag och spara kokvattnet. Tryck ur vattnet i nässlorna och låt svalna. Stjälp  upp ”kakan” på en skärbräda och hacka lite lagom när den har svalnat.

Knåda ihop en kula av smör och vetemjöl. Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningarna och redningskulan. Vispa tills kulan har lösts upp. Småkoka ca 5 min och häll tillbaka nässelhacket. Häll ev i en gräddskvätt. Lägg i hackade gräslöken, gärna de första stråna som kommit upp i gräslökstuvan. Servera med ägghalvor.

Ett tips: plocka mycket och frys in de spröda nässlorna.


NÅGOT TILL FIKAPAUSEN



Här kommer ett tips på att bjuda på hemma, på jobbet eller var du vill.

Banan- och chokladmuffins
2 mogna bananer
2 ägg
125 gram socker
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
200 gram vetemjöl
100 gram smält margarin
125 gram mörk blockchoklad

Glasyr:
1 msk vatten
100 g florsocker
strössel

Starta med att smälta smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kanel. Mossa bananerna och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med mjölblandningen och det smälta smöret.

Grovhacka chokladen och rör ner i muffinssmeten. Fördela smeten i 16 små muffinsformar eller 12 lite större formar. Ställ in i ugnen på 200 grader i 15-20 min.

Då muffinsen svalnat tillagas glasyren. Dekorera varje muffins med glasyr och strössel. Strö på strösslet innan glasyren torkat.


LIMPA



Tänk er nybakat och lite ljummen brödskiva med smör som smälter, finns det något godare?

Kokkens Grahamslimpor

Ingredienser

10 dl Grahamsmjöl
5 dl Vetemjöl
2 tsk Salt
3 tsk Bikarbonat
2 dl Russin
1 dl Sirap
2 Kaffekoppar Lingonsylt
6-7 dl Filmjölk/A-fil

 

Tillredning

Blanda alla torra ingredienser.Tillsätt sirap, lingon ch fil. Lägges i smorda, mjölade avlånga formar. Grädda ca. 1 timme.


DAGENS LUNCHTIPS



Kokkens köttfärsgratäng

4 portioner

Ingredienser

600 g blandfärs
1 tsk salt
1 gul lök
1 krm svartpeppar
Sås:
2 ¼ dl grädde
¾ dl chilisås
2-3 tsk curry

Tillbehör

frukt
jordnötter
kokos
mango chutney

Tillredning

Stek lök, färs och kryddor. Lägg sedan över det i en ugnsfast form. Blanda ingredienserna till såsen och häll den över färsen. Låt stå i ugn i ca 15 min, 250 oC. Servera med t.ex. ris, banan, ananas, mandarin, jordnötter, kokos och mango chutney.


SILL

Vårsill med örter och citron



Nu när värmen slår till.
Vill man ha något lätt att äta.
Gör denna sillinläggning och servera med nykokt färsk potatis
eller på en smörgås.

Vårsill med örter och citron

1 burk, 8 port | 40 min + ett par dagar i kylskåp

800 g sillfilé

Lag
6 dl vatten
1 dl ättika, 24 %
2 msk salt

Inläggning
2 1/2 dl socker
1 citron, saft
30 vitpepparkorn, krossade
30 kryddpepparkorn, krossade
1 purjolök, ca 15 cm, hackad
2 rödlökar, hackade
2 lagerblad, smulade
100 g dill, färsk, hackad
1 kruka persilja, hackad
1 kruka gräslök, hackad

1. Ta bort skinnet från sillen, det är enkelt att dra av. Blanda lagen och låt sillfiléerna ligga i den över natten. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.

2. Finhacka ingredienserna till inläggningen, blanda med citronsaften och varva med den avrunna sillen i en hög glasburk. Låt allt dra ett par dagar i kylskåp.


DAGENS LYXPASTA

Pasta med chili och vitlök




Pasta med chili och vitlök

4 port | 15 min

350 g spagetti
3 vitlöksklyftor
4 ägg
1,5 röd chili
4 msk olivolja
flingsalt
1 dl parmesan, riven
ev persilja, hackad

1. Sätt på pastavattnet. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Koka pastan enligt anvisning på paketet, lägg i äggen i pastavattnet när 6 min är kvar.

2. Häll olivolja i en stekpanna och fräs vitlöken och chilin i ca 5 min, utan att de får färg. Rör runt. Häll av pastan när den är al dente och vänd runt den i stekpannan så allt täcks av oljan. Salta och lägg upp i en skål, lägg på ägghalvorna, strö över parmesan och eventuellt lite hackad persilja.


NER MED TUPPEN



GLAD PÅSK
ÖNSKAR
KOKKEN


PÅSKEFFTERRÄTT

Chokladskivor med pistagenötter



Chokladskivor med pistagenötter


8–10 port | 30 min + 4 tim i kylen

2 1/2 dl grädde
150 g smör
450 g mörk choklad (70 %) av bra kvalitet
150 g pistagenötter, osaltade

1. Häll grädden i en rymlig kastrull. Värm upp, tillsätt smöret och bryt ner chokladen. Rör på låg värme till en jämn smet. Ställ åt sidan. Hacka pistagenötterna fint och blanda i.

2. Häll i en avlång halvlitersform. Täck med folie och låt svalna innan den ställs in i kylen. Ta fram och låt bli rumstempererad. Skiva tunt innan servering, servera gärna med en espresso. Lättvispad grädde är också gott till.


NYTT PÅ PÅSKBORDET

Ugnsbakade salladslökar med ädelost



Testa något nytt, som denna vegetariskarätt.

Ugnsbakade salladslökar med ädelost

4 port | 40 min

2 knippen smala salladslökar (ca 25 lökar)
100 g ädelost
2 dl grädde
3 msk smör

1. Sätt ugnen på 180°. Skölj salladslöken och lägg hel i ugnsfast form.

2. Smula över ädelosten, häll på grädden, klicka ut smöret och vrid till sist över salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 min. Gott som vegoalternativ och till fisk eller kött.


PÅSKLAMM



Lammstek
1 Lammstek med ben
Lite olja
Rosmarin, salt och peppar

Smörj in lammsteken med olja.
Krydda med rosmarin, peppar och salt. Gnid in kryddorna ordentligt.
Lägg steken i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen på 180 grader i 30 min – 1 timme beroende på hur välstekt du vill ha ditt lamm.
Tips: Du kan lägga med rotsaker under stekningen.


PÅSKSNAPS EN TILL



Frisk snaps som du gör lätt och enkelt.

 Citron- och limesnaps.

En flaska 350 ml brännvin
Skalet från en lime.
Skalet från en citron.

Tvätta citronfruktern i ljummet vatten.
Skala frukterna med en potatisskalare.
Stoppa ner skalen i flaskan.
Låt stå till nästa dag.
Ska du spara snapsen länge, bör du ta birt skalen efter 2 dygn.

PÅSKSNAPS



Len snaps med smak av vanilj.
Vi andvänder äkta vaniljstång, för det blir godast då.

Vanilj och apelsinsnaps.
360 ml brännvin
en vaniljstång
en apelsin
en sockerbit

Skala apelsinen och skär den iskivor.
Dela vaniljstången.
Lägg apelsinskivorna och vanlijstången och sockerbiten i en burk.
Häll över brännvinet.
Stängburken och ruska om så att allt blandas och sockerbit löses upp.
Låt stå några dagar i rumstemperatur.
När du har smakat av och tycker att det amakar bra.
Silar du upp snapsen genom kaffefilter.

DAGENSSOPPA




Minestronesoppa
300 g bacontärningar
2 lök, grovhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 squash i halva skivor
3 tärnade morötter
3 potatisar i skivor
2 selleri skurna i tunna stavar
1 spetskål, strimlad
150 g gröna ärtor
3 tomater, fint tärnade
1 burk röda bönor (sköljes och lägges i kallt vatten innan tillredning)
2 msk hackad rosmarin
2 msk hackad persilja
2 l vatten
Salt och peppar
Parmesan
Pasta

Värm upp lite olja i en stor gryta. Tillsätt lök och vitlök och låt steka i några minuter. Lägg i bacon, squash, morötter, potatis, selleri, tomater, bönor, rosmarin och persilja. Häll i kokande vatten och låt soppan småkoka i lite över en timme.

Ha i kål och ärtor och låt soppan koka i ytterligare 25 min innan servering. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med parmesan.

Pastan kan läggas ned i soppan mot slutet av kokningen eller den kan kokas för sig och blandas ner i soppan vid servering.


FINSK PÅSKMAT: KÅLROTSLÅDA



Finsk Kålrotslåda:
(4 personer)
 550 g kålrot
 50 g morötter
 2.5 dl skinkspad
 0.5 msk vetemjöl
 1 dl vispgrädde
 1 krm mald ingefära
 några varv vitpeppar från kvarn
 1 litet ägg
 2 msk smör
 1 msk ströbröd

1. Skär kålrötter och morötter i mindre bitar och koka dem mjuka i skinkspad. Mosa dem när de är färdigkokta.

2. Blanda först vetemjöl, ingefära och grädde. Därefter ägg och krydda med vitpeppar. Rör ner blandningen i moset.

3. Smöra en eldfast form med hälften av smöret och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ströbrödet jämt fördelat. Klicka över resten av smöret.

4. Grädda i 200 grader varm ugn i 30 min.

5. Denna kålrotslåda är nästan oundviklig på ett finskt påskbord som tillbehör till skinkan. Kålrotslådan kan serveras året runt som tillbehör till alla slags kötträtter. Har man inte skinkspad går det lika bra med saltat vatten.


FINSK PÅSKMAT: MEMMA



Säkert har många av er sett memma i livsmedelsbutikerna så här inför påsken? Lika många har antagligen undrat vad det är för konstig oätlig gegga i formen? Hm… och få har varit tillräckligt nyfikna för att våga provsmaka, gissar jag.

Nu tänkte jag sprida lite ljus över all okunskap i ämnet memma!

Memma är en klassisk finländsk påskdessert, med klibbig konsistens och ganska speciell smak, inte helt enkel att beskriva. I stället måste den upplevas! Memman smakar bäst, om den serveras med kaffegrädde och lite strösocker på.

Memma tillverkas av fullkornsrågmjöl och rågmalt och kryddas med sirap, socker, salt, apelsin- och pomeransskal. Blandningen gräddas långsamt i en varsam process i ugn. Hur väl man lyckas med själva gräddningen, har avgörande betydelse för smaken.

memma

Som framgår av bilden, ska memman sjunka ner i formen och ju högre “smakrand” man har, desto bättre produkt. Man ska aldrig köpa memma som ser mycket ut i formen, för då har man fått tag i en undermålig vara!

Förr i världen lagade man memma i äkta handgjorda näveraskar, men idag har nävern ersatts med papp.

För mig är memma ett måste på påskbordet och jag har redan försett mig med ett par askar. Jag har under årens lopp envisats med att servera släkt och vänner memma i olika sammanhang. Några har blivit helfrälsta och köper numera memma själva, medan andra under stor tapperhet tagit med misstänksam min en liten sked av delikatessen och på artigt svenskt manér förklarat att smaken var “mycket intressant”, men att de dessvärre blivit så mätta av huvudrätten att de faktiskt inte orkar mer… Ja, ni förstår… memma är lite som svart eller vitt!

Ja, nu vet ni lite mer… Testa gärna, om ni får chansen! Det kan ju bli en ny favorit och i vilket fall som helst förlorar ni inte så mycket på att provsmaka.

Här kommer receptet.

2 l vatten
8 dl rågmjöl
3 dl malt

1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk pomeransskal


Värm vattnet till 60 grader.
Tillsätt rågmjöl och malt.
Låt stå i tre timmar, utan att koka.
Koka upp i 5 - 10 minuter.
Tillsätt salt, sirap och malda pomersansskal.
Häll upp i en ugnsfast form.
Grädda i tre timmar i 175 grader.
Rör om under de två första timmarna, en gång var 15 minut.
Låt svalna.
Servera med socker och grädde.

EKOLOGISK NYPONSOPPA



Gör en god soppa av nypon.

6 dl vatten
1/2 dl Risenta nyponskalmjöl
2 msk råsocker
1 msk potatismjöl

Blandat allt i en kastrull.
Koka upp under omröring.
Reda av med poatismjöl utblandat med lite vatten.

Kan ätas som den är, men kan piffas upp med vispad grädde, mandelskorpor och glass eller vad du vill.

JÄTTEGODA BULLAR



Morotsbullar
2 ½ dl ljummet vatten
50 g jäst
1½ - 2 dl kesella
1 msk olja
1 tsk socker
2 tsk salt
3 - 4 mellanstora rivna morötter
3/4 dl vetekli eller fullkornsvetemjöl
3/4 dl havregryn
3/4 dl italienskt durumvetemjöl
Samt så mycket vetemjöl som degen behöver för att vara sammanhängande men fortfarande mjuk.

Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna.

Älta degen och lägg den sedan i en bunke täckt med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa i 60 min.

Ta upp degen och knåda den. Dela degen i 16 lika stora bitar och forma varje del till en bulle.

Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare i 20 min.

Ställ in plåten med bullarna i ugnen på 225 grader i 12-17 min.


SVAMPLEKTION



Blåtryffel

Blåtryffel är en underjordiskt växande, vit till gulvit tryffelsvamp med kort fot. Arten känns lätt igen på att den vita fruktkroppen blånar mycket snabbt då den friläggs. Blåtryffel har bara hittats på knappt 20 platser i Sverige, oftast i äldre barrskogar med rörligt markvatten, ofta i nordsluttningar eller bäckraviner och med ett stort inslag av död ved. Den har hittills aldrig hittats i yngre skog. Blåtryffel hotas framför allt av skogsavverkningar och ändrade hydrologiska förhållanden. Svampkroppen på bilden har flyttats från sin växtplats under mossan  och lagts ovanpå där den blånat i dagsljuset.


DAGENS SALLAD




Ceasarsallad
2 stora kycklingfiléer
Romansallad
Vitlökskrutonger
Riven parmesan

Dressing:
2-3 ansjovisfiléer i olja
2 äggulor
Några droppar citron
1 dl olja
1 vitlöksklyfta (pressad)
Salt och peppar
1 msk sherry
1 msk revet parmesan

Starta med att tillaga dressingen. Den görs lättast genom att alla ingredienser, utom olja, mixas med en stavmixer. Vispa så ner oljan, lite i taget, tills dressingen är tjock som majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Uppbevara dressingen i kylskåpet fram till servering.

Stek kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar medan du steker dem. Strimla salladen och fördela den i portioner. Skär försiktigt kycklingen i avlånga bitar med en skarp kniv. Lägg kycklingbitarna ovanpå salladen. Ringla dressing och strö parmesan och krutonger på toppen.


RSS 2.0