RISOTTO

En krämig och god risotto på kronärtskocka blir en perfekt måltid när temperaturen sjunker och hösten börjar ta form. 
 
Fotograf: Emma Mattsson
 
 

Kronärtskocksrisotto

 
4 portioner
200 g inlagd kronärtskocka av fin kvalitet
2-3 msk olja
1 krm rosmarin
2 st schalottenlökar
4 dl risottoris (arborio eller carnaroli)
2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2-3 msk smör
2 krm nymalen svartpeppar
1,5 dl riven parmesan

Tillbehör: 
Avrunna inlagda kronärtskockor eller färska kokta
Ruccola eller färsk spenat
Cocktailtomater
Vinägrett på olivolja och balsamvinäger
Extra parmesanost, hyvlad eller riven
 
Förberedelser & tillagningHetta upp buljongen i en kastrull. Finhacka löken, grovhacka kronärtskockorna. Fräs lök i en tjockbottnad vid kastrull i olja ett par minuter. Tillsätt ris och rosmarin och fortsätt fräsa under omrörning någon minut (utan att det tar färg). Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd med den varma buljongen lite i taget under omrörning i cirka 20-25 min. Tillsätt hackade kronärtskockor mot slutet av tillagningen. Prova dig fram och smaka av, späd med mer vätska om det behövs. Risotton ska vara krämig utan att vara för lös eller klistrig, och riset ska ha en fast men inte hård kärna. Ta av från värmen, tillsätt riven ost och en klick smör. Smaka av med salt och peppar.

Gör en sallad av späda blad och cocktailtomater som du dressar med en vinägrett på god olivolja, balsamvinäger, salt och nymalen svartpeppar. 
ServeringToppa risotton med avrunna kronärtskockor eller färska kokta kronärtskocksbottnar. (Använder du färsk kronärtskocka kan du äta bladen som förrätt med citronsmör.) Servera med salladen och gärna ett gott bröd till. Om du vill ha mer protein i måltiden, kan du blanda ner kokta bönor i tomatsalladen eller servera italienska charkuterier som tillbehör.

PAST Å KYCKLING

Kycklingpasta med mascarpone & örter
 
Fotograf: Emma Mattsson
 
Sås:
1 paket bacon, strimlad
1 vitlöksklyfta, pressad
400 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé, strimlad
3 färska tomater, skalade* och grovhackade
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk råsocker
1 tsk paprikapulver
1/2 buljongtärning
2 krm cayennepeppar
1/2 tsk torkad oregano eller timjan
1 dl vatten
1 burk mascarpone
Salt och svartpeppar
Tillbehör:
400 g pasta, gärna färsk pappardelle 
Parmesanost, hyvlad eller riven
Färska örter, tex basilika och timjan
Ev extra knaperstekt bacon
Salladsgrönt
 
Förberedelser & tillagningStrimla kyckling och bacon. Fräs bacon i stekpanna tills det får lite färg. Tillsätt kycklingen och stek ytterligare några minuter tills den är brynt. Tillsätt pressad vitlök, vinäger, råsocker, paprikapulver, cayennepeppar, oregano/timjan, hackade skalade tomater, buljong och vatten. Låt koka ihop några minuter. Rör ner mascarpone och smaka av med salt och peppar. 

Servera med pasta, färska örter, parmesan och en god sallad. Toppa gärna med lite knaperstekt bacon. 

* Tips! Tomater brukar gå bra att skala med en potatisskalare om de är fasta. Går inte det, skär ett kryss i tomaterna och skålla dem några minuter i kokhett vatten tills skalet krullat upp sig. Skölj tomaterna i kallt vatten och dra loss skalet. Om du inte har problem med skalbitar från tomaterna kan du naturligtvis använda oskalade tomater i såsen.

PAJDAGS

VÄSTERBOTTENPAJ
 
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g ekologisk smör i tärningar
1 ägg
Fyllning:
4 ägg
3 dl eko grädde
1 dl 3% mjölk
250 g riven västerbottenost
salt och peppar
Garnering:
1 dl valnötter
färska örter, som dragon eller timjan
ätliga blommor
 
Förberedelser & tillagning1. Blanda mjöl, salt och smör till pajdegen, gärna i matberedare eller med mixer. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 cm i diameter. Låt pajdegen vila i kylen i cirka 30 minuter.
Du kan också göra pajdegen några dagar i förväg och förvara den i formen i frysen.

2. Bred ut valnötterna på en plåt och ställ in den i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader, efter cirka 15 minuter är nötterna rostade och ugnen varm nog för pajen. Nagga pajbotten med en gaffel och grädda pajskalet i 10–15 minuter.

3. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med grädden och mjölken. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har »stannat« och har fin färg.

4. Garnera pajen med rostade valnötter, örter som färsk oregano eller timjan och gärna ätliga blommor. Eller med löjrom, hackad rödlök och gräddfil. Servera pajen ljummen.

4 ägg

RSS 2.0