BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ
Nu blir det gott med lamm.
KOKKENS LAMMSTEK
1 lammstek
1,5 dl blandade färska örter (timjan, rosmarin etc)
Salt och peppar
6 vitlöksklyftor
Olivolja
Tillvägagångssätt för lammstek med vitlök:
Skär små fickor i lammsteken och tryck i vitlök. Salta och peppra. Hacka örterna fint och blanda dem tillsammans med olivoljan. Massera in ört-oljan i lammsteken. Lägg steken i en ugnsfast form och stek den i ca 80 minuter på 160 grader. Serveras med rösti, en god sallad och champinjonsås.
MUFFINSBAK
Nu har mitt barnbarn, beställt mina goda muffins. HAN hotar att inte komma hit, om det inte finns till fikat.
KOKKENS MARSIPANMUFFINS
KOKKENS MARSIPANMUFFINS
250 gram smör eller margarin
250 gram marsipan
8 äggvitor
250 gram florsocker
1 vaniljstång
150 gram vetemjöl
150 gram choklad eller nougat.
Tillvägagångssätt för marsipanmuffins:
1. Smält smöret/margarinet på svag värme i en gryta.
2. Rör samman marsipan och äggvitor ordentligt. Riv marsipanen först så blir det lättare.
3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dessa med florsockret. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret och rör ordentligt.
4. Rör ner marsipanblandningen i smörblandningen och blanda väl. Ställ så degen till kylning i ca 1 timme.
5. Hacka chokladen.
6. Fyll muffinsformarna till hälften med deg och lägg hackad choklad i. Fyll därefter formarna med ytterliggare lite deg, så de nästan är fulla.
7. Baka muffinsen på 200 grader i ca 15-20 min (tills de är gyllenbruna).
VÅFFLOR
Barnbarnet kommer i helgen, då vill han ha mina goda våfflor med hemma gjord glass.
MINA GODA FRASVÅFFLOR
125 g vetemjöl
125 g grahamsmjöl
1 tsk kardemumma
3 dl mjölk
1 dl vatten
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 kryddmått salt
100 g margarin
Tillvägagångssätt för frasvåfflor:
Smält margarinet och ställ det att svalna. Vispa under tiden ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt så det avsvalnade margarinet.
Häll i vatten och mjölk.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, kardemumma och salt lite i taget. Vispa väl så att du undgår klumpar.
Grädda våfflorna i ett våffeljärn. Smeten räcker till ca 10 våfflor.
GOD EFTERRÄTT
En enkel och god fruktsallad.
KOKKENS APELSINSALLAD
5 apelsiner
2 schalottenlök (eller ½ rödlök)
40 g pecannötter
20 g torkade tranbär
Tillvägagångssätt för snabb apelsinsallad:
Skär skalet av apelsinerna och skär dem i skivor. Finhacka löken. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och servera.
2 schalottenlök (eller ½ rödlök)
40 g pecannötter
20 g torkade tranbär
Tillvägagångssätt för snabb apelsinsallad:
Skär skalet av apelsinerna och skär dem i skivor. Finhacka löken. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och servera.
AFRIKANSKT
Idag blir det afrikanskt på bordet.
KOKKENS MAROKANSKA KYCKLING I UGN
Detta behöver du.
1200 g kycklingbröst
Salt och peppar
4 msk olja
4 lök
3 vitlöksklyftor
3 paprikor
100 g torkade aprikoser
1 msk stött koriander
1 tsk spiskummin
2 msk paprikapulver
1 stjärnanis
240 g kikärtor på burk
4 dl kycklingfond
2 dl vitvin
200 g basmatiris
1 ekologisk citron
1 kryddmått saffran
Tillvägagångssätt för marockansk kyckling:
Salta och peppra kycklingbrösten och stek dem sedan i hälften av oljan i en stekpanna.
Hacka lök och vitlök. Tärna paprikorna och strimla aprikoserna. Stek löken, vitlöken, paprikorna och aprikoserna i resten av oljan i en gryta. Tillsätt koriander, spiskummin, paprikapulver och stjärnanis.
Häll av vätskan från kikärtorna och häll ned dem i grytan tillsammans med fond, vitvin och ris.
Dela citronen i två halvor. Pressa ner saften från den ena halvan i grytan och skär den andra halvan i klyftor.
Tillsätt saffran och rör runt. Häll grytans innehåll i ett ugnsfast fat och lägg kycklingbrösten och citronklyftorna ovanpå. Pressa gärna ner dem lite i såsen så behåller de saftigheten.
Tillaga den marockanska kycklingen i ugnen på 200 grader i 50 min.
BULLBAK
Då mitt barnbarn Jack vill ha mera bullar, då bakar vi.
KANELBULLAR
1 ½ dl mjölk
50g margarin
25g jäst
¼ tsk salt
1 msk socker
ca 5 dl mjöl
Fyllning:
50g margarin
½ dl socker
1 msk kanel
Tillvägagångssätt för kanelbullar:
Smält margarinet och låt det svalna. Tillsätt mjölken och rör sedan i jästen. Blanda i salt, socker och mjölk och rör till en jämn smet. Låt degen jäsa medan ugnen blir varm. Rör samman fyllningen. Kavala ut degen på ett mjölat bord och bre på fyllningen. Rulla sedan ihop degen till en korv och dela upp den i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 20 minuter. Pensla eventuellt med ett vispat ägg och dekorera med pärlsocker. Bakas i mitten av ugnen i ca 15 min på 200 grader.