HETT

Jalapeño är en chilifrukt som är ganska het och tillhör samma art som spansk peppar. I Sverige säljs den oftast omogen och grön – den blir röd när den mognar.
 
PICKLAD JALAPENO
 
 
 
 
Det här behöver du.
10 jalapeñor
2 röda chili, spanska pepparfrukter
2 msk ättiksprit
1½ dl äppelcidervinäger
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk senapsfrön
 
Så här gör du.
1. Skiva all chili.
2. Blanda lagen och koka upp den. Lägg senapsfröna och chilin i en burk och häll på den varma lagen. Sätt på locket. Förvara i kylskåp när den svalnat.

GURKIGT

Gurkan blir riktigt knaprig och håller sig till långt fram på våren om den förvaras svalt.
 
SMÖRGÅSGURKA.
 
 
inlags_smorgasgurka5
 
Det här behöver du.
2 kg västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
 
Så här gör du.

1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.

2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.

3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.

4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.


PASTA

Underbar pastagratäng fylld med nyttiga och goda grönsaker. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
KOKKENS PASTAGRATÄNG.
 
Pastagratäng
 
Det här behöver du.
250g pastaskruvar
3 vårlökar
3 paprikor i olika färger
5 små tomater
1 paket bacon
1-2 vitlöksklyftor
Riven ost
 
Så här gör du.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär baconet i mindre bitar och stek det i en stekpanna. Grönsakerna hackas och delas i mindre bitar. Låt grönsakerna steka med en kort stund. Häll alltsammans i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gräddas ca 10-15 minuter på 200 grader. 
 
 

HALLON

En underbar efterrätt med vit choklad och hallon.
 
KOKKENS HALLONPANNACOTTA
 
Pannacotta
 
Det här behöver du.
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
80 g vit choklad

Hallonsås:
2,5 dl hallon
 
Så här gör du.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5-10 min. Koka upp grädden och mjölken tillsammans i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och tillsätt sockret, chokladen och gelatinbladen (ta upp dessa ur vattnet först och krama ur dem ordentligt). Rör tills krämen är helt slät och häll sedan upp den i fina glas. Ställ pannacottan till att stelna i kylskåpet. 

Innan servering mixas hallonen med en stavmixer och såsen hälls ovanpå pannacottan. Dekorera med några hallon på toppen. 

RÖRIGT

Grönsaksröra med bland annat aubergin, paprika och tomat. Ät den som den är eller som tillbehör till kött och fisk.
 
RATAOUILLE
 
 
 
 
Det här behöver du.
2 auberginer
1 squash
1 gul paprika
1 röd paprika
2 rödlök
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
Tomatpuré
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
10 basilikablad
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Skala löken. Skiva lök, aubergin och squash. Strimla paprikorna. 

Lägg grönsakerna i en gryta eller djup stekpanna med olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, timjan, rosmarin, salt och peppar. Koka upp rätten och låt stå och sjuda i 30 min, till grönsakerna är helt mjuka. 

Tillsätt basilikabladen och låt koka i ytterligare 10 min.

LIMPA

Rätten serveras t.ex. med en gurksallad och klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.
 
KOKKENS GREKISKA KÖTTFÄRSLIMPA
 
Grekisk köttfärslimpa
 
Det här behöver du.
1 dl okokt ris
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar

Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör

gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt 
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Lägg riset i lättsaltat kokande vatten och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ca 12 min. Ta av grytan från plattan och låt stå och svalna.

Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.

Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.

Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.

Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m

Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.

SMOOTIHE

En krämig blåbärsdröm som älskas av både barn och vuxna. Gör en lyxig frukost eller varför inte mixa smoothien till mellanmål.
 
BLÅBÄRSSMOOTIHE.
 
Foto: Jacob Ljørring og All Over
 
Det här behöver du.
3 dl yoghurt L
3 dl blåbär
2 msk honung
Saft och rivet skal från 1 lime
ev. myntablad till pynt
 
Så här gör du.
Häll iskall yoghurt i mixern – mixa samman med blåbär och honung samt saft och skal från limen. Mixa det, tills alla bären är krossade, servera drinken i höga glas pynta med en liten mynta kvist.

HALLONTIDER

Drömgod, lättbakad segmjuk hallonkaka med lite frasiga kanter! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska hallon.
 
FRANSK HALLONTÅRTA.
 
 
 
Det här behöver du.

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

På toppen
175 g hallon, frysta 
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Lägg ut hallon jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och hallonen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.


MORÖTTER

Välsmakande morotsbullar med kesella som gör dem extra saftiga och durumvetemjöl som ger bröden en knaprig skorpa.
 
MOROTSBULLAR.
 
Morotsbullar
 
Det här behöver du.
2 ½ dl ljummet vatten
50 g jäst
1½ - 2 dl kesella
1 msk olja
1 tsk socker
2 tsk salt
3 - 4 mellanstora rivna morötter
3/4 dl vetekli eller fullkornsvetemjöl
3/4 dl havregryn
3/4 dl italienskt durumvetemjöl
Samt så mycket vetemjöl som degen behöver för att vara sammanhängande men fortfarande mjuk.
 
Så här gör du.
1.Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. 

2.Älta degen och lägg den sedan i en bunke täckt med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa i 60 min.

3.Ta upp degen och knåda den. Dela degen i 16 lika stora bitar och forma varje del till en bulle.

4.Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare i 20 min.

5.Ställ in plåten med bullarna i ugnen på 225 grader i 12-17 min. 

GOA PÄRER

Du måste inte vänta till nyårsafton eller till den där finmiddagen med oxfilé för att få mumsa på hasselbackspotatis. Sommaren är en utmärkt tid för denna klassiker. Testa till exempel det här receptet till något gott från grillen.
 
HASSELBACKSPOTATIS.
 
Bildresultat för HASSELBACKSPOTATIS.
 
Det här behöver du.
  • 8 potatisar
  • 3 msk smör
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 tsk salt
  • eventuellt lite persilja
Så här gör du.
  1. Värm ugnen till 225°C och ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
  2. Skala potatisen och skiva den i cirka 3-4 mm tjocka skivor, men bara så att de fortfarande håller ihop i botten. Ett bra knep är att lägga potatisen i en träsked när du skivar.
  3. Lägg potatisarna i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Vill du slippa disk så använd ett bakplåtspapper. Bred på det rumsvarma smöret eller smält och pensla.
  4. Baka i ugnen cirka 25 minuter.
  5. Ta ut och strö över ströbröd och salt.
  6. Baka ytterligare 20 minuter, eller tills potatisen känns mjuk och färdig. Pensla med smör då och då.
  7. Strö över lite persilja om du vill, och servera tillsammans med en köttbit, fiskbit eller liknande. Mums!

KOLVAR

Smaksatta majskolvar är underbart gott. Här är ett recept som är enkelt och bara tar 20 minuter att göra!
 
CAJUN BUTTERED CORN.
 
Bildresultat för CAJUN BUTTERED CORN.
 
Det här behöver du.
  • 4 majskolvar
  • smör till stekning
  • salt
  • 3 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • ¼ tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 tsk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 40 g cheddarost
Så här gör du.
  1. Stek majskolvarna i lite smör runtom och salta lätt. Lägg över majsen på ett fat.
  2. Lägg smör, vitlök och alla kryddorna i stekpannan. Värm och vispa kraftigt.
  3. Rör ner majsstärkelsen i buljongen och vispa i lite i taget i stekpannan. Vispa kraftigt och koka ihop. Lägg i majsen och vänd runt i smörsåsen. Lägg upp på ett uppläggningsfat och strö över finriven cheddar.

RSS 2.0