SALLAD TILL LUNCH

Det är gott med skaldjur i sallad med citronmajonäs.

Räksallad med rimmad gurka och citronmajonnäs
Foto: Charlie Drevstam
 
Ingredienser:
4 portioner
ca 1,2 kg räkor med skal (ca 1 kg skalade), välj MSC eller KRAV-märkta räkor*
1/2 purjolök eller ett par knipplökar
sallad av valfri sort
4 ägg, kokta i 4 minuter
Rimmad gurka:
1 gurka
1 tsk salt
1 tsk strösocker
Citronmajonnäs:
1-2 tsk senap
2 äggulor
rivet skal från 1 citron + 1 msk pressad saft
3 dl olja, t ex neutral rapsolja
1/4 tsk salt
vit- eller svartpeppar ur kvarn
 
Förberedelser & tillagning
1. Skala räkorna och ställ dem kallt. Spara gärna räkskalen till räksoppa med sherrygrädde.

2. Skölj purjolöken och skär den på sniskan så tunt du kan.

3. Skala gurkan och skär den i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en plastpåse och häll i salt och socker. Skaka om och låt gurkan rimmas i rumstemperatur i cirka 15 minuter. Om gurkan skulle bli för salt är det bara att skölja den snabbt i kallt vatten.

4. Rör i hop senap, äggulor, citronsaft och skal. Droppa ner oljan lite i taget under ständig vispning. Smaksätt med salt och peppar.

5. Arrangera salladen, räkorna och äggen på ett fat eller på portionstallrikar och ringla majonnäsen runt om. Servera med ett gott bröd.

* Tänk på att den svenska nordsjöräkan är rödlistad av WWF som rekommenderar att man väljer fisk och skaldjur som är märkta antingen med MSC (en global organistaion som tar fram standarder för certifierade fisk- och skaldjursprodukter så att fisket är hållbart), ASC (certifiering av fiskodlingar) eller KRAV.

KLADDIGT

Gör något gott och kladdigt, gör min kladdis.
 
KOKKENS KLADDKAKA
 
 
2 Ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
100 g margarin
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Smält margarinet i en gryta. Ta av det smälta smöret från värmen och tillsätt övriga ingredienser. Rör till en jämn smet och häll sedan smeten i en rund smord form. Gräddas i 175 grader ca 20-25 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

Servwra gärna med glass, grädde eller vad vill.


KALL SÅS

Denna goda sås, kan du använda till grillat, sallader , som dipp eller varför inte på en smörgås.

Kokkens tzatziki
 
 
1 gurka
2½ dl grekisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
Lite god olivolja
Lite ättika/vinäger
Salt och peppar

Riv gurkan och lägg i en ren trasa och krama ur saften ordentligt. Blanda den rivna gurkan med resterande ingredienser. Smaka till med salt och peppar.
Om man vill och har tid kan man med fördel låta den vila i ½ timme.


SOMMARSALLAD

Det är gott med sallader i värmen.

KOKKENS COUSCOUSSALLAD
 


200 gram couscous
2 dl kokande vatten
3 msk olivolja
4 msk pesto efter eget val
1 paprika
10 vårlökar
75 gram fetaost
2 spenat efter smak
8 cocktailtomater
3 msk mandlar
10 svarta oliver


Tillvägagångssätt för couscous sallad:
Lägg couscousen i en skål och häll det kokande vattnet och 2/3 av oliverna över. Rör runt väl för att lossa kornen från varandra.
Rosta mandlarna i en torr panna.
Skär vårlöken och paprikan i mindre bitar och stek dem i oljan.
Rör ner peston i couscousen och lägg sedan i paprikan, mandlarna och vårlöken.
Skölj spenaten, halvera tomaterna och lägg ner dessa i couscoussalladen tillsammans med oliver och tärnad eller smulad fetaost.
Garnera med resterande oliver.


GRILLAD FÖRSTUGEBRUNST

Mörad på bit och helst ekologisk, bättre kan det inte bli.
 

Hängmörad entrecôte med italienskt kryddsmör och krispig sallad

 
Ingredienser
Hängmörad svensk entrecôte på bit
(ca 200 g per person)
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Kryddsmör:
100 g smör
½ riven vitlöksklyfta
1,5 dl riven lagrad parmesanost
1 dl hackad persilja eller basilika
1 tsk salt
Sallad:
Krispsallad
Olivolja av god kvalitet
Parmesanost
 
Förberedelser:
Ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat när du börjar grilla. Gnid in salt och peppar.

Tillagning:
1. Blanda smöret med övriga ingredienser i kryddsmöret och rulla ihop det i platsfolie. Förvara i kylskåp tills servering.
2. Skölj krispsalladen noggrant, droppa över olivoljan och riv en bit lagrad parmesanost över.
3. Grilla köttet på fin glöd ca 1 min på varje sida tills det fått en frestande färg. OBS! Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det så stannar köttsaften kvar.
 
Servering
Servera entrecôten med en rejäl bit kryddsmör och den fräscha salladen och njut!

GRILLADE SKALDJUR

Det är gott med grillade jätteräkor, se till att de är MSCmärkta.
Å så lite gubbar till.

Grillade jätteräkor med het jordgubbssalsa och crunch

 
 
Ingredienser
4 portioner
Räkor:
12 st råa MSC-märkta jätteräkor
3 msk olivolja
¼ röd chilifrukt
½ lime
koriander
en nypa havssalt
Salsa:
250 g jordgubbar
1 st avocado
1 st salladslök
½ lime
¼ röd chilifrukt
koriander
Topping:
1 msk kokosflarn
1 msk mandelflarn
1 msk rostad lök
 
Förberedelser:

Marinera räkorna någon timme i marinaden och lägg under tiden grillspetten i blöt.

Tillagning:

1. Blanda ihop ingredienserna till salsan, samt blanda kokos, mandel och rostad lök till toppingen.

2. Lägg upp salsan i ett vackert glas och strö sedan toppingen över

3. Grilla räkorna ca 2 minuter på varje sida tills räkorna fått fin färg och servera dem till salsan.
 
Servering
 
Servera salsan med fördel i ett cocktailglas för en snygg dekorering.

LAMM

Att grilla lamm, är inte så svårt.

Grillade lammkotletter med ljummen potatissallad

 
4 portioner
4 st lammkotletter
olja
salt och svartpeppar
Ljummen potatissallad:
800 g färskpotatis
100 g rucola
en handfull timjan
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
Bakade körsbärstomater:
250 g körsbärstomater
1 hel vitlök
matolja
salt
svartpeppar
Örtolja:
1 dl blandade färska örter
(ex timjan, rosmarin, körvel, salvia och persilja)
1 dl rapsolja eller fin olivolja
1/2 ugnsbakad vitlök (från de ugnsbakade tomaterna)
1 msk honung
1 msk vit balsamvinäger
salt
svartpeppar
 
Förberedelser & tillagning
Förvärm ugnen på 200°C och tänd grillen.

Bakade körsbärstomater:
Pensla en ugnsform med olja.
Skär den hela vitlöken mitt itu och lägg i formen med tomaterna. Ringla ytterligare lite olja över, salta och peppra.
Baka i ca 20 min tills tomaterna fått färg och blivit mjuka.

Ljummen potatissallad:
Koka potatisen, låt den ånga av och svalna något.
Blanda med olivolja, grovhackad ruccola, timjan, salt och peppar.

Örtolja:
När tomaterna och vitlöken är färdigbakade, ta ut vitlöksklyftorna från skalet och lägg i en mixerskål tillsammans med örter, olja, honung, salt och peppar.
Mixa tills allt är jämnt och smaka av.

Lammkotletter:
Pensla lammkotletterna med olja, salta och peppra.
Grilla köttet i ca 2 minuter på vardera sida.
 
Servering
Servera med den ljumna potatissalladen, bakade tomater och ringla örtoljan över.

KYLLING

Det är gott med grillad kylckling, här är en variant.

Grillad kyckling med vattenmelon- & fetaostsallad
 


Ingredienser:
4 portioner
Kyckling:
4 st kycklingfiléer
salt och peppar
Sallad:
1/2 vattenmelon
1 paket fetaost
1/2-1 rödlök, finhackad eller tunt skivad
1 paket babyspenat
1 kruka mynta, riven
olivolja
1 lime
salt och svartpeppar efter smak
Tillbehör:
baguette

Förberedelser & tillagning
Salladen:
Dela vattenmelonen i kuber och finhacka eller strimla rödlöken. Lägg tillsammans med babyspenaten och den rivna myntan i en stor skål.
Ringla över olivolja.
Häll över den pressade limen samt salt och svartpeppar efter smak. Var lite försiktig med saltet då fetaosten är salt i sig.
Rör om försiktigt och smula sedan över fetaosten precis innan servering.

Kycklingen:
Torka av kycklingfiléerna och grilla eller stek dem tills de är helt genomstekta.
Salta och peppra och ha eventuellt lite torkade chiliflakes på.
 
Servering
Servera kycklingen och salladen tillsammans med en nybakad baguette eller annat gott ljust bröd.

GRILLAD FISK

Tonfisk på grillen, något man måste testa, med lite av säsongens primörer.

Grillad tonfisk med sallad av färsklök, sparris, ruccola, pinjenötter och salsa verde
 


Ingredienser:
4 personer
Tonfisk:
4 bitar tonfisk á 200 g
salt
olivolja
Sallad:
8 st sparrisar
50 g ruccola
40 g rostade pinjenötter
flingsalt
Salsa verde:
2 tsk pressad limejuice
1-2 vitlöksklyftor
2 msk hackad koriander
1/2 dl olivolja

Förberedelser & tillagning
1. Grilla eller stek sparrisen ett par minuter i olja i en het stekpanna eller grill till fin färg. Låt sparrisen svalna något.

2. Finhacka vitlöken och mortla samman samtliga ingredienser till salsa verden.

3. Värm grillen eller stekpannan till högsta temperatur. Pensla tonfisken med olja och salta den. Grilla ca 1-2 minuter på varje sida till en kärntemperatur på 30 C.

4. Finstrimla färsklöken. Blanda samtliga ingredienser till salladen och blanda upp den med salsa verden och flingsalt precis före servering.

GRILLAD BIFF

Nu är det lite fusk, men gott blir det.

GRILLAD BIFF MED FUSK BEA.
 


Ingredinser:
4 skivor ryggbiff, oxfilé eller annat gott kött för stekning
Ugnstekt potatis och majs:
1 kg potatis, skivad eller i bit
4 majskolvar, förkokta
smör/olja
ca 2 krm cayennepeppar
Sås:
2 dl vatten
1 tsk salt
3 tsk vitvinsvinäger
1 tsk råsocker
3 schalottenlökar
2 tsk torkad dragon
1 krm vitpeppar
1 msk mjöl
75 g smör
1 burk mascarpone
1 msk färsk hackad dragon
1 msk persilja, hackad (eller körvel)

Förberedelser & tillagning Förberedelser:
Ta fram köttet och låt det ligga och lufttorka innan grillning.
Värm upp ugnen till ca 200-225 grader.

Ugnsstekt potatis och majs:
Borsta och skiva potatisen. Blanda med lite olja och salt på en plåt eller i en ugnsform. Låt steka ca 30 min i ugnen. Rör runt någon gång och använd gärna bakpapper så att inte potatisen fastnar.
När ca 15 min återstår av potatisens tillagningstid, pensla då majsen med smör alternativt olja och dofta över lite salt och cayennepeppar. Låt sedan majsen steka med potatisen i ugnen.

Fuskbea:
Riv schalottenlöken ned i en kastrull.
Vispa ihop mjöl och vatten och häll ned i kastrullen under vispning. Tillsätt salt, vinäger, socker, torkad dragon och vitpeppar. Låt såsen få ett uppkok under omrörning och sjud sedan såsen på svagare värme ca 10 minuter.
Tillsätt smör, mascarpone, färsk dragon och persilja (körvel) och krydda eventuellt med mer peppar.
Önskas en len sås utan lökbitar, kan du sila såsen innan du tillsätter de färska örterna.

Ryggbiff:
Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna med smör/olja och stek köttet på varje sida i varm panna till önskad stekgrad. Se till att pannan är ordentligt varm innan du lägger i köttet. Använd gärna smör och lägg i köttet först när smöret slutat att bubbla. Lägg inte i för mycket kött i pannan åt gången.
Stek/grilla köttet på relativt hög värme, cirka 1-3 minuter på varje sida beroende på hur tjocka skivorna är och hur rött du vill ha köttet (ca 1 min/cm/sida).

Stick eller skär inte i köttet för att se om det är klart, utan känn på det. En röd köttbit är svampig i konsistensen och en genomstekt är stum. Du som gillar välstekt kött, vänta inte tills köttet är helt stumt och köttsaften börjar tränga ut, då blir det torrt. Räkna med att köttet kommer att fortsätta att tillagas en stund på eftervärmen medan det vilar innan servering. Är biffarna mycket tjocka, kan du först bryna dem i pannan och sedan eftersteka i ugn på lite svagare värme ca 125-150 grader ca 8-10 minuter.
 
Servering
Servera det stekta ryggbiffen tillsammans med fuskbea, ugnsstekt potatis, majs och salladsgrönsaker.


GRILLSÅSER, LÄTTA

Goda grillsåser behöver inte vara så feta, så testa dessa.

5 kalla, magra såser - perfekt til grillat!

Tomatsalsa
2 gula lökar i klyftor
3 hackade vitlöksklyftor
1 urkärnad, hackad, röd chili
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk socker
färskmalen svartpeppar
Blanda ingredienserna i en kastrull och låt koka ca 15 min. Mixa med mixerstav. Smaksätt med färsk hackad oregoano och /eller basilika. Servera kall.

Kall lättbearnaise

250 g lättkesella
1 äggula
2 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dragon
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1/2 krm cajennpeppar
2 msk hackad persilja
Rör ihop ingredienserna. Låt stå ca två timmar innan servering.


Aoili

2 dl minifraiche
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
1 krm salt
3 msk hackad gräslök

Söt currysås


1 banan
1 dl lätt crème fraiche
1 dl fettfri majonäs
2 msk mango chutney
2 klyftor vitlök

Krydda ordentligt med curry, svartpeppar, salt, chilipulver och tabasco.

 

Örtsås


2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl lättmajonäs
2 små hackade rödlökar
finhackade färska örter så som persilja, gräslök, dragon, timjan och oregano
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk kapris


RSS 2.0