SMAK AV INDIEN
KOKKENS GOA KYCKLINRÄTT.
Ingredienser:
2 msk smör eller olja
2 msk curry
Ca. 600 gram kycklingfilé
2 lökar
1 paprika
2 palsternackor eller persiljerötter (eller en av varje)
1/4 sellerirot
10 torkade fikon
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 burk kokosmjölk
Hönsbuljong
1 msk garam masala
Salt
Ev. cashewnötter
Tillvägagångssätt.
Värm matfettet i en gryta och stek curryn i. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn på alla sidor. Hacka lök och skär paprika i tärningar, lägg ner i grytan och låt steka i ett par min. Skala och tärna rotfrukterna, ha ner dem i grytan.
Strimla fikonen på längs och lägg ner dem i grytan tillsammans med kardemumma och kanel.
Tillsätt kokosmjölk och buljong tills det täcker köttet och grönsakerna. Låt rätten koka under lock i 1 ½ timme. Tillsätt garam masala och ev. Cashewnötter. Smaka av med salt.
Servera med ris eller naanbröd.
2 msk smör eller olja
2 msk curry
Ca. 600 gram kycklingfilé
2 lökar
1 paprika
2 palsternackor eller persiljerötter (eller en av varje)
1/4 sellerirot
10 torkade fikon
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 burk kokosmjölk
Hönsbuljong
1 msk garam masala
Salt
Ev. cashewnötter
Tillvägagångssätt.
Värm matfettet i en gryta och stek curryn i. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn på alla sidor. Hacka lök och skär paprika i tärningar, lägg ner i grytan och låt steka i ett par min. Skala och tärna rotfrukterna, ha ner dem i grytan.
Strimla fikonen på längs och lägg ner dem i grytan tillsammans med kardemumma och kanel.
Tillsätt kokosmjölk och buljong tills det täcker köttet och grönsakerna. Låt rätten koka under lock i 1 ½ timme. Tillsätt garam masala och ev. Cashewnötter. Smaka av med salt.
Servera med ris eller naanbröd.
ÄPPLEN
Vad med äpplen det finns, så ta vara på dem och gör min goa mos.
KOKKENS GOA ÄPPELMOS
Ingredienser:
1½ kg äpplen (skalade,urkärnade)
5 dl socker
1 dl vatten
2 st citroner pressad saft
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Instruktion:
Skala,klyfta och kärna ur äpplena.Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret.
Häll över vatten och citronsaft.Koka upp på svag värme.
Skumma och låt äpplerna sjuda i ca 20 min.Rör om då och då.
Vispa äpplerna till mos.Rör ut askorbinsyran och natriumbensoat i lite mos.
Och blanda ner i moset.Häll upp på varma väl rengjorda burkar och förslut.Förvara kallt.
Ingredienser:
1½ kg äpplen (skalade,urkärnade)
5 dl socker
1 dl vatten
2 st citroner pressad saft
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Instruktion:
Skala,klyfta och kärna ur äpplena.Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret.
Häll över vatten och citronsaft.Koka upp på svag värme.
Skumma och låt äpplerna sjuda i ca 20 min.Rör om då och då.
Vispa äpplerna till mos.Rör ut askorbinsyran och natriumbensoat i lite mos.
Och blanda ner i moset.Häll upp på varma väl rengjorda burkar och förslut.Förvara kallt.
Ett lite roligt tips, blanda ner lite blå karamellfärg i någon burk, så får ni turkos äppelmos.
UT ISKOGEN SKA VI GÅ
Efter att ha terroriserat skogsmarkerna med svampplockning.
Så kommer här en härlig varm svampsmörgås.
Så kommer här en härlig varm svampsmörgås.
KOKKENS LYXIGA KANTARELLSMÖRGÅS
Ingredienser:
1 l svamp (t ex kantareller, trattkantareller, Karl- Johansvamp, skogschampinjoner)
2 bananschalottenlökar
1 stor vitlöksklyfta
1 kruka persilja
3 msk smör
salt och svartpeppar
1 msk balsamico
Instruktion:
Ansa och dela ev. svampen i mindre bitar. Skala och skiva lök och vitlök fint. Hacka persiljan grovt.
”Smält” svampen i en stekpanna, när vattnet kokat bort tillsätts smöret, stek svampen tillsammans med lök, vitlök och persilja tills den får fin färg.
Servera svampen på en stekt brödbit tillsammans med lite grov riven ricottaost på toppen.