HÖSTGRYTOR 3

Min favorit.
KOKKENS KALV I DILLSÅS.
 

1 kg kalvbog eller kalvstek
1 st gul lök
4 st motötter
1 knippe dill (plockas, använd stjälkarna till
buljongen och kvistarna till såsen sen)
1 buljongtärning av ljus sort
1 msk salt
Några pepparkorn
2 liter vatten

Dillsås
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
5 dl buljong/kokspad
1 dl vispgrädde
2 msk matättika 12%
2 msk socker
Salt
Peppar
Dillkvistar, klippta eller skurna


1. Putsa och tärna kalven. Skala och tärna
lök och morötter. Krossa dillstjälkarna med
baksidan av kniven.
2. Lägg kött, grönsaker, buljong och kryddor
i en gryta och häll på vatten.
3. Koka upp och låt sjuda i 1 timme eller tills
köttet är mört. Skumma noga under tiden.
Ta upp köttet och sila buljongen.
4. Smält smöret i en kastrull, sikta vete-
mjölet över och vispa ordentligt.
5. Slå på buljongen och vispgrädden. Koka
upp och låt puttra några minuter, smaksätt
med ättika och socker, salt och peppar.
6. Lägg i köttet i såsen och låt allt bli varmt.
Lägg i dillkvistarna sist av allt för att behålla
den vackra gröna färgen.

Servera med kokt potatis.


HÖSTGRYTOR 3

Lite långkok, när det är som bäst.
 
KOKKENS PEPPRROTSKÖTT
 
 
 
1 kg hängmörad högrev,
bog eller ytterlår
1 st gul lök
2 st morötter
1 buljongtärning av ljus sort
1 msk salt
Några pepparkorn
2 liter vatten

Pepparrotssås
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
5 dl buljong/kokspad
1 dl vispgrädde
En rejäl bit riven pepparrot

1. Putsa och tärna köttet. Skala och tärna
lök och morötter.
2. Lägg kött, grönsaker, buljong och kryddor
i en gryta och häll på vatten. Koka upp
och låt sjuda i 1 timme eller tills köttet är mört. Skumma noga under tiden.
3. Ta upp köttet och sila buljongen.
4. Smält smöret i en kastrull. Sikta vete-
mjölet över och vispa ordentlig.
5. Slå på buljongen och vispgrädden. Koka upp och låt puttra några minuter, smaksätt med den rivna pepparroten.
6. Lägg i köttet i såsen och låt allt bli varmt.
Servera med kokt potatis.


HÖSTGRYTOR 2

Ännu en god gryta att göra.
 
KOKKENS HÖGREVSGRYTA MED COGNAC.



1 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 hg kantareller
1 msk rapsolja
100 gr smör
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk stött/krossad torkad grönpeppar
4 msk strösocker
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
en skvätt cognac
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
3 dl vispgrädde
färsk bladpersilja
salt

1. Skär högreven i mindre bitar, finhacka
lök och vitlök. Bryn köttet på högvärme i en gjutjärnsgryta med rapsolja till en rejäl stek-
yta. Tillsätt lök, vitlök och kantareller, låt steka med i
cirka 1 min. Lyft ur allt och låt vila.
2. Sänk värmen, tillsätt smöret och låt det
smälta. Tillsätt paprika, curry och grön-
peppar, låt smakerna utvecklas. Höj värmen
och tillsätt socker, låt det nästan börja
smälta och bli brunt på vissa ställen. Tillsätt
nu mjöl, tomatpuré, vin, buljong, cognac och
grädde under omrörning. Koka upp och små-
puttra i cirka 15 min. Blir såsen för tjock
späd med vatten, buljong eller grädde.
Smaka av.
3. Tillsätt köttet till såsen och låt allt små-
koka under lock i ca 45 min. Smaka så
köttet är mört, koka annars vidare en stund
till. Var noga med att förhållandet kött/sås
är bra. Känns grytan för såsig, sila av sås
och spara. Hacka persiljan grovt och tillsätt
precis innan grytan är färdig. Avsluta med
att smaka av ordentligt. Servera med kokt
potatis, inlagd gurka, gelé, lingon, och sallad.





HÖSTGRYTOR

Varma grytoe tillhör hösten.
 
 
 
KOKKENS GULASCH
400 g  högrev eller märgpipa
2 gula lökar
2 röda paprikor
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 tsk hela kumminfrön
1 citron
1 krm cajennepeppar, eller chilipulver
4 potatisar, fast sort
2 oxbuljongtärningar
1,5 l vatten
lite smör och rapsolja
hackad persilja, gräddfil och bröd till servering

1. Putsa köttet från senor och hinnor.
Skär det i tärningar.
2. Hacka lök och paprika fint. Riv skalet
från citronen.
3. Bryn köttet i het gryta.
4. Tillsätt lök, paprika, cayennepeppar,
buljongtärningar, tomatpuré och citronskal.
5. Krossa vitlök och kummin i en mortel
och lägg ner i grytan.
6. Koka upp vattnet. Häll hälften i grytan
och låt det koka under lock ca 30 min.
7. Skala och tärna potatis grovt. Lägg i
grytan, tillsätt resten av vattnet och koka
i ytterligare 30 min. Smaka av med salt
och peppar.

SNART HALLOWEEN

Gör min goa soppa på inkromet av den urgröpta pumpan.
 
                                                        KOKKENS GOA PUMPASOPPA



1 msk olja eller smör
Ca. 1 kg pumpa (vikt efter att skal och kärnor har tagits bort)
2 lök
2 msk färsk ingefära
1/2 liter hönsbuljong (ev. vatten + tärning).
1 burk kokosmjölk (ca. 3-4 dl).
1 msk curry eller currypasta
Salt och peppar
Stekt bacon
Ostkräm

Tillvägagångssätt för pumpasoppa:
Värm upp matfettet i en gryta och stek curryn/currypastan.

Skär pumpan och löken i stora bitar och lägg ner dem i grytan.

Skala och finhacka ingefäran, lägg så ner den i grytan.

Häll i buljongen i grytan och låt koka upp. Soppan ska koka under lock i ca 20 min eller tills pumpabitarna är mjuka.

Ta grytan från plattan och mixa med en stavmixer. Ställ tillbaka grytan på plattan och häll i kokosmjölken.

Smaka av med salt och peppar.

Severa med stekt bacon och ostkräm på soppan

FIKA SUGEN

Släng då ihop dessa goda muffins.
 


KOKKENS CHOKLADMUFFINS.
1,5 dl socker
150 g smör
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
Lite salt
100g hackad choklad

Tillvägagångssätt för chokladmuffins:
Vispa samman smör och socker. Rör sedan ner ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl, kanel, bakpulver, salt och hackad choklad för sig. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och blanda noga. Fördela smeten i välsmorda muffinsformar och baka ca 15 minuter i 200 grader.


KALL SÅS TILL GRILLAT

Svårt, nja, inte som man tror, men försök ändå.
 
 
KOKKENS BEARNAISESÅS
1 msk Balsamvinäger
1 Hackad charlottenlök, brynt
2 msk Vatten
1 tsk Dragonkvist eller dragon i vinäger
300 g Smör
3 st Ägg
1 msk Hackad färsk dragon
2 msk Persilja hackad
 Salt
 Cayennepeppar
  1. Blanda vinäger, schalottenlök samt vatten i en kastrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn. Koka ihop, reducera, till ungefär hälften.
  2. Smält smöret på svag värme i en kastrull.
  3. Dra bort kastrullen från värmen, men håll smöret varmt.
  4. Sila ner vinägerreduktionen i en ny kastrull.
  5. Vispa ner 3 äggulor. Sätt kastrullen i ett vattenbad med småkokande vatten. Vispa tills såsen tjocknar.
  6. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning, undvik bottensatsen.
  7. Strö i hackad dragon och hackad persilja, smaka av med salt och cayennpeppar.

RSS 2.0