ÅPPELTIDER



KOKKENS RÅRIVNA ÄPPELKAKA
5 st äpplen, syrliga
1 dl strösocker
3,5 dl ströbröd, gärna från rågbröd, t ex siktkaka
100 g smör, kallt

Tillbehör
1 st vaniljsås

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Skala och riv äpplena grovt. Blanda äpple och socker. Lägg ett lager rivet äpple i en ugnssäker form, ca 20 cm i diameter.
2. Strö ströbrödet i ett jämnt lager över äpplena. Hyvla över ett lager smör. Lägg på ett lager rivet äpple och fortsätt varva ingredienserna i samma ordning i formen. Det brukar bli 3 lager av varje. Avsluta med ett lager smör.
3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min eller tills den fått fin färg. Servera den ljummen eller kall med vaniljsås.



UT I SKOGEN

Har ni varit i skogen och plockat svamp?
Har kommer ett recept på Kantareller eller om man vill annan svamp.

KOKKENS KANTARELLPASTA.
500 g färsk pasta, t ex pappardelle
300 g färska kantareller
1 st squash, (250 g)
2 st färska gula lökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 påse babyspenat, (80 g)
peppar

1. Ansa och skölj kantarellerna. Skiva squashen. Ansa och skär löken i strimlor.
2. Stek kantarellerna i stekpannan tills all vätska försvunnit. Tillsätt smör och fortsätt steka ca 1 minut. Blanda ner squash och lök och stek ytterligare ca 3 min. Smaka av med salt och peppar
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda pastan med svamp, squash och spenat.
 

NYTTIGT MELLANMÅL

 
Bärtider är det just nu, så gör en god kräm.
Fast man kan ju koka kräm på nästan allt man hittar.
 
KRÄM
 
Du behöver följande ingredienser till detta recept kräm.

6 dl färska eller frysta bär (t.ex. blåbär, hallon eller jordgubbar)
5 dl kallt vatten
¾ dl socker
2 ½ msk potatismjöl


Tillvägagångssätt för kräm:
1.Dela ev. bären i lagom stora bitar.

2.Häll ner vattnet, potatismjölet och sockret i en kastrull och koka upp under omrörning.

3.Ta av kastrullen från plattan och tillsätt bären under försiktig omrörning.

4.Ställ krämen till att svalna i kylskåpet.

Servera krämen med mjölk eller bara som den är.

 

JORDGUBBAR

 
KOKKENS JORDGUBBSSUFFLÉ
 
Ingredienser:
1 msk smör
150 gram jordgubbar (färska eller upptinade)
1 msk potatismjöl
2 msk citronsaft
½ vaniljestång
3 äggvitor
5 msk socker + lite extra att strö i formarna
Florsocker till dekoration


Tillvägagångssätt för jordgubbssufflé:

Smörj 6 små suffléformar/ugnsfasta skålar (ska kunna innehålla ca 2 dl/skål) med smöret. Strö formarna med lite socker.

Mixa jordgubbarna och häll dem i en gryta med potatismjölet och hälften av citronsaften. Skär upp vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg ner både stången och fröna i grytan.

Koka blandningen tills den har en tjock konsistens och ta då grytan från plattan.

Vispa äggvitorna, sockret och citronsaften till en luftig massa och vänd försiktigt ner denna i jordgubbsblandningen.

Fördela genast blandningen i formarna och ställ in dessa i ugnen på 200 grader i ca 10 min (eller tills suffléerna är fluffiga och har en gyllene skorpa på toppen).

Servera suffléerna med en gång.

 

SVALKANDE



KOKKENS RABARBERSORBET

250 g rabarber
¼ vaniljstång
5 dl vatten
100 g rörsocker
1 msk äppelcidervinäger
1 äggvita


Tillvägagångssätt för sorbet med rabarber:
Skölj rabarbern och skär bort toppen och botten. Skär stjälken i bitar på ca 2 cm.

Skär upp vaniljstången på längs och skrapa ur fröna. Lägg både fröna och stången i en gryta tillsammans med rabarbern, vattnet och sockret. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Ta grytan från värmen och tillsätt vinägern. Låt rabarberblandningen svalna innan den mixas och hälls ner i en glassmaskin.

Låt rabarbersmeten köra i glassmaskinen i 10 min. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i sorbeten. Häll tillbaka sorbeten i glassmaskinen och kör till den fått önskad konsistens.

Om man inte har en glassmaskin kan sorbeten ställas i frysen. Var noga med att röra ca var 10:e min för att försäkra att sorbeten inte kristalliseras.

 

RSS 2.0