SMOOTHIE

Det perfekta mellanmålet fyllt av energi och frisk smak av jordgubbar och melon! Älskas av både vuxna och barn.
 

Melon- och jordgubbssmoothie

 
 
 
Det här behöver du.
 
1⁄2 melon, förslagsvis honung men testa även vattenmelon!
10 jordgubbar
2 dl apelsinjuice
istärningar
myntablad
 
Så här gör du.
 

Skär melonen i mitten, skär av skalet och skrapa ur kärnorna. Hacka upp melonen i mindre bitar och lägg i en mixer tillsammans med jordgubbar och apelsinjuice. Mixa till önskad konsistens.

Servera drinken i höga glas och pynta med mynta.


FLANKSTEK

Flanksteken är en mager nötköttsdel som passar perfekt att grilla, men den behöver grillas snabbt för att den ska behålla sin saftighet. Vid alltför regnigt väder går det att steka den snabbt i stekpannan istället. Men stek den bara snabbt för lite ge den lite stekyta och låt den sedan gå klart i ugnen.
 

Flankstek med chimichurri

 
 
 
Deet här behöver du.
 
4 portioner
2 flankstekar à ca 400 g
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar ur kvarn
Tillbehör: 
Chimichurri:
2-3 msk olivolja
2 tsk malen spiskummin
3 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
1 knippe hackad persilja
1 knippe hackad färsk oregano
rivet skal och saft från 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
salt
Yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka
3 dl tjock yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 påsar mozzarella à 125 g 
1 tsk sambal olek
1 ask dill (ca 30 g)
1/2 citron
2 msk olivolja
 
Så här gör du.
 
Chimichurri:
1. Blanda olivolja, kryddor, persilja och oregano.
2. Tillsätt citronskal, vitlök och pressad citron.
Blanda och salta efter smak.

Yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka
1. Skeda upp yoghurten på en tallrik.
2. Riv gurkan grovt på rivjärn och blanda den med salt. Låt rinna av i ett durkslag. Smaka på gurkan, är den för salt är det bara
att skölja av den lite. Krama ur och blanda gurkrivet med sambal oelek.
3. Lägg gurkan på yoghurten. Bryt över mozzarellan.
Pressa citronen över och ringla olivolja på toppen. Avsluta med dillkvistar

Flanksteken:
1. Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.
2. Pensla köttet med chimichurri och skär det i skivor. 
 
 
Så här serverar du.
 
Servera köttet tillsammans med yoghurten och eventuellt en grönsallad och bröd eller en färskpotatissallad.
 

LAX

Vår folkkära lax i en snitt som du snabbt svänger ihop till fördrinken! Med varmrökt lax får den en god och rund smak.

Välj antingen gräslök eller rödlök till topping, med den gröna gräslöken bli snitten lite mildare i smaken.
 
KOKKENS LAXSNITTAR.
 
Lätt laxsnitt med varmrökt lax
 
Det här behöver du.
 
Cirka 24 små snittar
6-8 skivor danskt rågbröd eller kavring
1,5 dl crème fraiche
1 dl färskost
2 kokta ägg, hackade
ca 250 g varmrökt lax
1 krm vitpeppar
1 knippe gräslök, hackad
ev rödlök, hackad
 
 
Så här gör du.
 
Koka äggen ca 9 min (om du lägger i dem från det att vattnet börjat koka). Låt svalna. Hacka ägget.

Rör ihop alla ingredienser utom gräslöken, till en röra. Smaka av om det behövs salt beroende på hur salt den varmrökta laxen är.

Skär brödet i önskad form, trekanter, fyrkanter eller ta ut rundlar med ett glas. (Delar man en rågbröds- eller kavringsskiva i 4 snittar, räcker röran till ca 24 små snittar).

Lägg laxröran i en spritspåse med stor öppning (eller i en plastpåse och klipp hål i hörnet). Spritsa ut en klick laxröra på varje brödbit. Strössla över hackad gräslök och/eller rödlök.
 
 
Så här serverar du.
 
Servera snittarna på ett stort fat och dekorera gärna med citronklyftor.
 

STARK SÅS

En god och stark sås till din grillade köttbit. Den gör du själv.

KOKKENS HEMGJORDA BBQ-SÅS
 
 
 
Det här behöver du.
 
  • 3 dl chilisås
  • 3 vitlöksklyftor finhackade
  • 5 msk muscovadosocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk soja
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1/2 tsk sambal olek
  • 1 st gullök finhackad
  • Salt och peppar efter smak.
Så här gör du.
 
Kallrör och låt gärna stå någon dag.

CHIPS

Chips på salami? Går det? Ja, och det är hur enkelt och gott som helst. Bara att skiva tunt och torka i ugnen så att de blir krispigt spröda.

Med salsa arrabiata med soltorkade tomater har du en riktigt bra antipasti.
 

Salamichips med salsa arrabiata

 
 
 
Det här behöver du.
 
150 g salami i tunna skivor
Salsa arrabiata:
50 g soltorkade tomater
4 tomater
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk oregano
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
saft och zest av 1/2 citron
1/2 msk råsocker eller honung
1/2 mild chilifrukt utan kärnor
 
 
Så här gör du.
 
Sätt på ugnen till ca 225 grader. Fördela salamiskivorna så att de ligger en och en på en bakpapperklädd plåt och ugnstek salamin ca 7-10 minuter, håll koll så att den inte blir bränd. Grädda i omgångar om inte alla får plats. Ta ut och låt svalna. Lägg gärna på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.

Skala tomaterna och skär i skivor. Lägg på bakplåtspapper penslat med olja och ugnsbaka tomaterna och vitlöksklyftan ca 30 minuter i 150 graders ugnsvärme. Ta ut och låt lufttorka i 15 minuter.
Låt svalna. 

Mixa ihop ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Så här serverar du.
 
Servera med gott bröd, crostini eller grissini samt och parmesanchips och eventuellt oliver.
 

DRINK

Gör en god drink på tropiska frukter, nyttig och väldig god. Inte behöver man alkohol i en drink.
 
KOKKENS TROPISKA DRINK.
 
 
Det här behöver du.
 
  • 8 dl ananasjuice
  • 2 dl apelsinjuice
  • 4 passionsfrukter
  • is
Så här gör du.
 
Häll juice i en tillbringare.
Gröp ur passionsfrukten och mixa med juicen.
Häll i isen.
Häll i de urgröpta passionsfrukterna.
Servera.

MUFFINS

De går fort att tillaga så de passar perfekt då du snabbt ska slänga ihop något som du kan bjuda dina gäster på.
 
MINA CHOKLADMUFFINS.
 
 
 
Det här behöver du.
 
1,5 dl socker
150 g smör
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
Lite salt
100g hackad choklad
 
Så här gör du.
 
Vispa samman smör och socker. Rör sedan ner ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl, kanel, bakpulver, salt och hackad choklad för sig. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och blanda noga. Fördela smeten i välsmorda muffinsformar och baka ca 15 minuter i 200 grader. 
 
 
Tips: Du kan välja choklad, ljus, mörk eller vit.

TONFISK

Denna fettsnåla tonfisksmousse passar utmärkt som förrätt, serveras med nybakat bröd.
 
TONFISKMOUSSE.
 
 
 
Det här behöver du.
 
2 burkar tonfisk naturell, ca 200g.
50 g smör (kan helt tas bort för ett fettsnålare alternativ).
1-2 dl Crème fraiche 18, 9 eller 6% 
1 1/2 - 2 tsk citronsaft 
nymald peppar.

Tillbehör:
Tomater skurna i klyftor, räkor, citron i klyftor, dill eller vattenkrasse, sallad.
 
Så här gör du.
 
Häll bort vattnet från tonfisken. Mosa tonfisken i en skål med elvisp eller en gaffel. Smält smöret och tillsätt detta till tonfisken. Blanda väl. Tillsätt crème fraiche, citronsaft och kryddor. Rör samman och smaka av. Moussen ska inte vara för flytande och saftig, men inte heller för torr. Lägg moussen i en pastejform (man kan få en speciell metall form som har formen som en fisk), stor skål eller i portionsskålar (lägg ev. Plastfolie i formarna först). 

Ställ moussen övertäckt i kylskåpet minst en halv dag.
Dekorera med tillbehöret före servering.

Man kan helt låta bli att tillsätta smöret, det gör dock moussen något torrare. Detta kan i gengäld undgås vid att man häller lite thousand island-dressing och/eller citronsaft över moussen alldeles före servering.

MORÖTTER

Nu kan man köpa färska morötter i knippor. Morötterna gör att bullarna blir saftiga och att de håller sig saftiga länge. Det är även tillsatt solrosfrön för att få det lilla extra.
 
KOKKENS MOROTSBULLAR.
 
 
 
Det här behöver du.
 
5 dl vatten
50g jäst
5 rivna morötter
1 dl solrosfrön
3 ägg
3 msk honung
1,5 tsk salt
200g grahamsmjöl eller fullkornsmjöl
700g vetemjöl
 
Så här gör du.
 
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda alltsammans till en jämn men lite klistrig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Forma degen till ca 15 bullar och lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Bullarna gräddas i 10-12 minuter på 200 grader.

ANNORLUNDA FÖRDRINK

Servera fördrinken som glasspinne! Använd isglassformar i plast som finns att köpa i mataffärer eller köksaffärer. Limoncello är italiensk citronlikör.
 
KOKKENS LIMONCELLO OCH JORDGUBBSPINNAR
 
 
 
Det här behöver du.
 
300 g halvfrysta jordgubbar
1 dl limoncello
 
Så här gör du.
 
1. Mixa samman halvtinade jordgubbar och limoncello till en slät blandning.
2. Fördela smeten i en plastform för portionsglassar och stick ner pinnar (antingen egna eller de som är avsedda för din glassform). Låt frysa minst 8 timmar eller tills glasspinnarna stelnat.

SPETT

Sommar är grillat! Här kommer ett nyskapade recept på grillad fläskkarré.

Karrén är kryddad med en smakrik glaze och har sällskap på spetten med rökt sidfläsk för extra smak.

Servera spetten med de knapriga pinjenötterna och varför inte en fräsch grönsallad eller en matigare färskpotatissallad.
 

Kanelfläsk på spett med pinjenötter, salvia och ingefära

 
 
 
Det här behöver du.
 
400 g varmrökt sidfläsk i bit med svål
400 g fläskkarré
Glaze:
2 kvistar färsk rosmarin
2 msk ljus sirap
2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk malen kanel
salt och svartpeppar ur kran
Tillbehör: Pinjenötter, salvia, ingefära
1 liten påse pinjenötter (ca 30 g)
1/2 dl salviablad
1 msk riven ingefära
1/2 msk japansk soja eller tamari
 
 
Så här gör du.
 
1. Tänd grillen och låt den få fin glöd.

2. Skär några snitt genom svålen på sidfläsket tätt efter varandra så att den blir som »ribbad«.

3. Skär karrén och sidfläsket i stora kuber, cirka 4 × 4 cm, och trä upp dem på
spetten.
4. Hacka rosmarinen och blanda den med sirap och vinäger. Smaksätt med kanel,
salt och svartpeppar.
5. Grilla spetten på medelvärde i 6–8 minuter. Vänd dem då och då. Pensla med glazen mot slutet av grillningen. Köttet ska få en karamelliserad yta.

Pinjenötterna:
1. Hacka pinjenötterna och salviabladen. Lägg hacket i en skål och blanda med riven ingefära, olivolja och soja eller tamari.

KOKKEN TIPSAR
Skär sidfläsket i kuber och lägg i en kastrull tillsammans med rosmarin, sirap, vinäger och kanel. Låt koka i cirka 20 minuter på medelvärme. Jättegott att äta ljummet till sallad eller grillad fisk.
Här behöver du åtta grillspett. Om de är av trä ska de först läggas i blöt i cirka 15 minuter så att de inte blir brända på grillen.
 
 
Servera de nygrillade spetten med pinjenötterna och kanske en grönsallad/potatissallad eller lite gott bröd.
 

KETCHUP

När man gör hemgjorda pommes, då bör man ju ha hemgjord ketchup.
 
KOKKENS HEMGJORDA KETCHUP.
 
 
 
Det här behöver du.
 
  • 1 burk hela tomater
  • 0,5 dl äpplecidervinäger
  • 1 lagerblad
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 dl råsocker
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk salt
Så här gör du.
 

1. Öppna burken med tomater och häll av juicen.

2. Häll tomaterna i en gryta tillsammans med äppelcidervinäger. Lägg i lagerblad, kanel, socker och tomatpuré. Låt puttra i ca 10 minuter och rör om då och då så att inte ketchupen bränns.

3. Mixa. Smaka av med salt och låt ketchupen svalna.

Tips: Om du vill ha starkare smak, hacka då ner lite chili.


POTATISSTAVAR

Varför köpa frysta när man kan göra egna pommes, det tar ju lika lång tid och är mycket godare.
 
KOKKENS HEMGJORDA POMMES.
 
 
 
Det här behöver du.
 
  • Ca 800 gram potatis
  • 0,5 dl mat/rapsolja
  • 1,5 tsk flingsalt
Så här gör du.
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Börja med att tvätta och skiva potatisen i 0,5 - 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i lika tjocka stavar. Skölj och torka av dem.

3. Lägg stavarna på en plåt. Blanda med olja och salt. Stek dem gyllenbruna i ugnen i ca 30 minuter. Rör om ibland så att de blir jämt tillagade.


MARÄNG

Marängbotten som dekoreras med vispad grädde och massor av färska bär och citronmeliss. Om man inte har tid att göra en egen marängbotten så kan man köpa en färdig i affären.
 
KOKKENS MARÄNGTÅRTA
 
 
Det här behöver du.
 
5 äggvitor
2 tsk ättika
60 g finhackade mandlar
300 g florsocker

Fyllning:
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ l vispgrädde
400 g blandade bär

Citronmeliss till dekoration
 
Så här gör du.
 
Vispa äggvitor och florsocker helt stelt. Det är lättast om du tillsätter lite av florsockret åt gången. Vänd ner ättikan och de finhackade mandlarna i äggvitorna.

Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och strö socker på. Fördela marängmassan som en stor rund kaka på bakplåtspappret. Var uppmärksam på att marängen flyter ut lite så gör den lite mindre än faten du önskar att lägga upp den på. 

Baka marängbottnen i en förvärmd ugn på 100 grader i ca 1½ timme. Låt den svalna på ett galler.

Vispa grädden med vaniljsocker och florsocker tills den är stel. Fördela grädden på toppen av marängen och dekorera med massor av bär och citronmeliss.
 
 
Tips: Om du är lat, så finns det färdiga marängbottnar att köpa.

MARÄNG

Marängbotten som dekoreras med vispad grädde och massor av färska bär och citronmeliss. Om man inte har tid att göra en egen marängbotten så kan man köpa en färdig i affären.

MARINADER

Enkel och god marinad till grillat kött. Marinaden fungerar bra oavsett om man marinerar i förväg, eller penslar på den medan köttet är på grillen.
 
KOKKENS GOA GRILLMARINAD.
 
Grillmarinad
 
Det här behöver du.
 
1 dl olja
¼ dl balsamvinäger
½ dl ketchup
1 msk honung
Salt och peppar 
 
Så här gör du.
 
Rör samman ingredienserna. Marinaden fungerar bra oavsett om man marinerar i förväg, eller penslar på den medan köttet är på grillen. Om marinaden penslas på under tiden bör man använda den sparsamt eftersom överflödig marinad kan få elden att flamma upp. 

Marinaden kan varieras med kryddor efter eget tycke och smak. 

Tips:
Lägg aldrig det färdiggrillade köttet tillbaka på en tallrik som använts till rått kött. Köttsaften kan nämligen överföra bakterier. 

FLÄSKA TILL DET

Ett läckert och spännande recept med fläskfilé som fylls med pesto och sedan helsteks i ugnen.
 
KOKKENS UGNS HELSTEKTA FLÄKFILE MED PESTO.
 
 
 
Det här behöver du.
 
1 fläskfilé
2 msk pesto
5 skivor lufttorkad skinka
Lite smör till stekning
 
Så här gör du.
 
Putsa fläskfilén så den är fri från fett och senor. Skär en djup skåra längs med fläskfilén men passa på att du inte skär hela vägen igenom. 

Lägg i peston i skåran och stäng igen. Vira skinkan runt fläskfilén så att den hålls ihop.

Stek fläskfilén i lite smör i en stekpanna. Då den fått färg på alla sidor så läggs den i ett ugnsfast fat och in i ugnen på 200 grader i 25 min. 
 
Tips: Du kan grilla den.

SALLAD

Är du sugen på något lätt men ändå smakrikt? Prova då denna underbara Halloumisallad med tomat, bulgur, feferoni och persilja.

Halloumi är en proteinrik ost som är speciell på det sätt att den inte smälter utan därför går utmärkt att steka eller grilla. Denna sallad går lika bra att servera som en ensam rätt, som del av en buffé eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.
 
HALLOUMISALLAD
 
 
 
Det här behöver du.
 
4 personer
6 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl fullkornsbulgur
2 krukor bladpersilja, hackad
1/2 rödlök hackad
4 tomater, tärnade
1 näve feferoni
1/2 dl olivolja av bra kvalitet
saft från 1/2 citron
400 g halloumi, skivad
4-6 salladsblad (gärna olika sorter)
olivolja till stekning
salt
svartpeppar
citron till servering
 
 
Så här gör du.
 
1. Koka upp vatten med buljongtärning och gurkmeja. Tillsätt bulguren och låt koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter.
Låt svalna.

2. Blanda bulgur, persilja, lök, tomat och feferoni. Ringla över olivolja och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek halloumin på hög värme tills den fått fin färg på båda sidor.

4. Lägg salladsbladen i botten på ett stort fat. Fortsätt med bulgurblandningen och toppa med stekt halloumi och färsk citron.
 
Servera med extra citron.
 

SOMMARSOPPA

Nu trillar de in, de färska odlade grönsaker. Då kan man göra min goda soppa, som även kan göras laktosfri.
 
KOKKENS ÄNGAMAT.
 
 
 
Det här behöver du.
 
5 dl grönsaksbuljong (ev laktosfri)
½ blomkålshuvud, i små buketter
3 morötter, i små bitar
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (ev laktosfri)
3 salladslökar, i sneda bitar
150 g sockerärter, halverade
salt och peppar
 
Så här gör du.
 

1. Koka upp buljongen. Lägg i blomkål och morötter och koka dem 2 min.

2. Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Häll resten av mjölken i buljongen. Koka upp och vispa sedan ner mjölredningen och sjud 5 min.

3. Lägg i löken och sockerärterna,  koka ytterligare 1 min. Salta och peppra.


PÅLÄGG

Kul och inte speciellt svårt. Nutellan kan varieras i smak beroende på vilken typ av choklad du använder, hitta din favorit.
 
HEMMAGJORD NUTELLA.
 
 
 
Det här behöver du.
 
100 gram hasselnötter 
400 gram choklad (mörk-, mjölk- eller vit choklad bestämmer du själv)
1/2 liter vispgrädde
100 gram smör
 
Så här gör du.
 
Rosta nötterna i ugnen på 200 grader i ca 5 min, de får inte bli svarta. Gnid nötterna så det bruna försvinner, detta är lättast medan nötterna är varma.

Mal nötterna till mjöl. Om du inte har en mandelkvarn så använd t.ex. en mixer.

Hacka chokladen. Koka upp grädden och stäng så av värmen. Lägg ner den hackade chokladen, lite i taget, i grädden och rör runt tills all choklad har smälts. 

Rör ner lite av smöret åt gången i grädden.

Blanda till sist ner nötmjölet och låt nutellan kylas ner lite innan den hälls upp i burkar.

Uppbevara nutellan i kylskåpet, den kan hålla sig i upp till 3 vec.

PÄRER

Fylld bakpotatis är perfekt till både kött och fisk.
 
KOKKENS FYLLDA BAKPOTATIS.
 
Bakpotatis
 
Det här behöver du.
 
4 bakpotatis
100g Philadephiaost
50g smör
½ röd paprika
1 vårlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Gör rent potatisen och torka av dem. Använd en gaffel och stick hål på skalet. Baka potatisarna cirka 1 timme på 200 grader. Rör samman smör och mjukost en i skål. Hacka lök och paprika och häll det i skålen. Pressa i vitlöken. Skär ett kors i potatisarna och öppna upp dem. Häll fyllningen i potatisarna och gratinera dem i ugn (cirka 10 minuter på 200 grader.) 

SPETT

Pröva dessa välsmakande kycklingspett - lätta och läckra.
 
ASIATISKA KYCKLINGSPETT
 
 
 
Dett här behöver du.
 
300 gram kycklingfilé
2 msk soja
2 msk honung
2 msk rapsolja
1 dl sesamfrön (gärna en blandning av svarta och vita)
Gröntsaker efter smak och behag (t.ex. cherrytomater, rödlök, paprika och champinjoner)
 
Så här gör du.
 
Gör en marinad av soja, honung och olja. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg ner dem i marinaden. Låt kycklingen ligga i marinad minst 1 timme. Skär grönsakerna i passande storlek.

Ta upp kycklingen ur marinaden och vänd dem i sesamfröna. Trä upp kycklingen och grönsakerna på spett och grilla dem tills kycklingen är genomstekt. Spetten kan även tillberedas i ugnen på 210 grader i ca 12 min.

FIKASNITTAR

Den danska varianten av hallonsnittar - fantastiskt goda. Dekoreras med glasyr och valfritt strössel.
 
KOKKENS HALLONSNITTAR
 
 
 
 
Det här behöver du.
 
Deg:
½ vaniljstång
70 g florsocker
150 g smör
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten

Strössel till dekoration
250 g hallonsylt
Ca. 200 g florsocker (till glasyr)
Lite vatten
 
Så här gör du.
 
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med en msk av florsockret. Älta samman alla ingredienserna till degen. 

Ställ degen i kylskåpet i 30 min. Rulla degen till en tjock korv och tryck sedan ut den till en rektangel med måtten 20x30 cm. Dela sedan rektangel i två delar, på längs. Ställ in strimlorna i ugnen på 200 grader i 10-12 min. 

Låt strimlorna svalna och lägg sedan samman dem med hallonsylten emellan. Blanda samman glasyren med florsocker och lite vatten och bredd den på toppen. Dekorera med strössel. 

Skär de sammanlagda strimlorna till snittar med en skarp kniv. Det blir ca 6 stora snittar.

SENAP

Gott att grilla. Senapsmarinaden ger köttet en god smak.
 
KOKKENS SENAPSMARINERAD FLÄSKKOTLETT.
 
 
 
Det här behöver du.
 
800-1000g kotlett
Citronsaft
Grillkrydda

Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten
 
Så här gör du.
 
Blanda ingredienserna till marinaden i en stor skål. Banka ut köttet med en kötthammare. Krydda med grillkrydda och häll över saften från 1 citron. Lägg köttet i marinaden och låt stå svalt cirka ett dygn. Nu är det klart för grillen. 

HAVRE

Prova dessa nyttiga och utsökta havrebullar. De är lätta att baka.
 
KOKKENS
 
 
.
Det här behöver du.
 
25g jäst
1/2 L fingervarmt vatten
2 msk olja
½ msk salt
3-4 dl havregryn
8 dl vetemjöl
 
Så här gör du.
 
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta alltsammans till en klibbig deg. Låt degen jäsa ca 60 minuter. Ta hjälp av en våt sked och forma degen till ca 14 bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ytterligare 45 minuter. Bullarna gräddas i ca 15 minuter på 225 grader. 
 

LÄNGD

Läckra kaffelängder med marsipanfyllning. Perfekt då du vill bjuda på något lite extra till kaffetåren.
 
KOKKENS KAFFELÄNGD.
 
Kaffelängd
 
Det här behöver du.
 
Deg:
300 g mjöl
200 g smör
3 msk socker
2 ägg
1 msk vatten 
50 g jäst

Fyllning:
125 g smör
125 g socker
125 g marsipan

Dekoration:
Ägg, mjölk eller kaffe
Pärlsocker
Hackade mandlar, mandelspån
 
Så här gör du.
 
Smula ner jästen i en liten skål. Häll i sockret och vattnet och rör runt tills jästen är helt upplöst. Smula ner smöret i mjölet och häll sedan i jästen och de 2 äggen. Älta degen. Om degen blir för kladdig tillsätts bara lite extra mjöl.

Rör samman ingredienserna till fyllningen. 

Dela degen i 2 lika stora bitar och rulla ut till 2 rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna, lämna en liten bit utan fyllning på den ena långsidan. Vik in den ena långsidan (den med fyllning helt ut i kanten) så den täcker ca 2/3, vik sedan den andra långsidan över så att den överlappar lite. Upprepa med den andra.

Pensla längderna med ägg, kaffe eller mjölk och strö pärlsocker eller mandelspån på toppen.

Lägg kaffelängderna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 45 minuter. 

Ställ in plåten i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

PEPSI

Det tar lång tid att göra dessa hamburgare, men godare får du leta efter.

PULLED PORK BURGARE
 
 
Det här behöver du.
 
  • 900 g fläskkarrè
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 1 chipotle chili
  • 1 gul lök
  • 1 msk spiskummin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl pepsi cola
  • 1 dl öl
  • salt
  • peppar

Picklad rödlök

  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 3 rödlökar
  • crème fraiche
  • rädisor
  • sallad

MAJS

Lite grillat för veganer, men vi andra kan ju också smaka på.

KOKKENS GRILLADE MAJSKOLVAR MED SALSA FRECA.
 
 
 
Det här behöver du.
 
  • 4 majskolvar
 
 

Salsa

  • 3 tomater, hackade
  • 1 gul lök hackad
  • 1-2 jalapenos, urkärnade och finhackade
  • 1 kruka färsk koriander,hackad
  • 1 lime, saften
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Så gär gör du.
 

1. Koka majskolvarna i ca 25 min och förbered grillen under tiden.

2. Blanda samman ingredienserna till salsan och smaka av med salt och peppar.

3. Pensla majsen med grillolja och lägg på grillen.

4. Lägg även korvarna och grilla tills de fått fin färg runtom.

5. Servera med den nygjorda salsan,och ev en klick smör på majsen.

 

PÄRER

Detta är en mycket god potatissallad. Citron och örtkryddor ger salladen extra smak. Ett plus är att den är fettsnål.
 
KOKKENS POTATISSALLAD.
 
Nyttig potatissallad med örtkryddor
 
 
Det här behöver du.
 
600 gram små färskpotatisar.
15 plommontomater, cocktailtomater eller liknande.
5 vårlökar.
2 msk färsk persilja.
2 msk färsk basilika.
(eller andra örtkryddor efter smak och behag).
15 svarta oliver.
Saft från en ½ citron.
2 msk god olivolja.
Salt och peppar. 
 
Så här gör du.
 
Koka potatisarna tills de är klara. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna något innan de skalas och skärs i mindre bitar.
Medan potatisen kokar så skärs tomaterna i halvor eller klyftor. Vårlöken skäres i skivor och kryddörterna hackas fint.
Blanda potatisen, tomaterna, vårlöken, örtkryddorna och oliverna i en skål. 
Citronsaften, olivoljan, saltet och pepparn röres ihop och hälles över potatissalladen, som nu är färdig till servering.

RSS 2.0