SOPPA

Höst, kyla, då passar det med en värmande soppa.
 

Minestronesoppa med krutonger

 
 
Det här behöver du.

1 gul lök

1 morot
ca 200 g rotselleri
400 g potatis
ca 500 g blandfärs
2 msk olivolja
1 dl rött matlagningsvin
1 tsk torkad timjan
1 burk krossade tomater
1 liter vatten
3 msk kalvfond/2 buljongtärningar
2 dl soppnudlar
3 krm salt
3 krm grovmalen svartpeppar
ev 1 tsk honung

1 pkt baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Så här gör du.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka löken. Skala och tärna morot, rotselleri och potatis. Stek allt tillsammans med färsen i omgångar i olja i en stekpanna och lägg sen över i en kastrull. Häll i matvin och låt det ånga av.
  3. Tillsätt timjan, krossad tomat, vatten och fond/buljong. Låt allt koka i ca 15 minuter underlock.
  4. Gör krutonger. Dela baguetterna i tre delar på längden. Skär den sen i tärningar. Lägg på en plåt, gärna med bakplåtspapper och ringla överolja. Salta och laga i ugn ca 10 min.
  5. Tillsätt pastan till soppan och fortsätt att koka tills pastan är klar.
  6. Smaka av med salt, peppar och ev honung. Späd med vatten om soppan blivit för tjock.
  7. Servera med krutonger. 


Tips

Om du vill ha mat med dig till lunchlådan bör du inte koka pastan direkt i soppan då den fortsätter att svälla. Koka den istället bredvid och lägg den i soppan när den är färdigkokt. 


LÖVBIFF

Att göra en gryta på lövbiff, är faktiskt gott att ta med sig i sin lunchlåda eller bjuda på en god middag.
 

Krämig lövbiffsgryta med dragon och dijonsenap

 
 
Det här benöver du.

4 port ris

ca 500 gram nötinnanlår i bit
1 gul lök
250 g morötter
1 broccoli
2 tsk olivolja
0,5-1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
0,25 solovitlök
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 tsk dragon
1 msk dijonsenap

 

Så här gör du.

  1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
  2. Strimla köttet. Skala och strimla löken och morötterna. Skär broccolin i små buketter och strimla stammen.
  3. Fräs grönsakerna i hälften av oljan i en stekpanna. Ta upp och lägg på ett fat.
  4. Häll i resterande mängd olja och fräs köttet snabbt i samma stekpanna tillsammans med salt och peppar. Lägg på fatet med grönsaker.
  5. Vispa ihop skalad och pressad vitlök, crèmefraiche, vatten, dragon och dijonsenap. Häll ner i stekpanna och låt allt koka upp. Häll i kött och grönsaker. Smaka av med ev mer senap och dragon.
  6. Servera.

KÖTTFÄRS

En lunchlåda att ta med sig till jobbet och låt dofterna spridas.
 
SAFTIG KÖTTFÄRSLIMPA TOPPAD MED TOMATSÅS OCH PASTA
 
Saftig köttfärslimpa toppad med tomatsås & pasta
 
Det här behöver du.

4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 600 blandfärs
1 pkt krossad tomat
1 tsk oregano
1 tsk honung
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar

4 port pasta

250 g morötter

 

Så här gör du.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla ca 5 min. Under tiden kan du skala och riva löken. Blanda lök, tomatpuré, ägg, salt och peppar i en skål. Rör sen ner i ströbrödet. Rör i färsen och blanda noga. Platta ut färsen i en ugnsfast form och laga i ugn ca 30 min. När det är 10 min kvar så häller du på tomatsåsen.
  3. Rör ihop krossad tomat, oregano, honung, salt och peppar.
  4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  5. Skala och riv morötterna.
  6. Servera
  7. Om du vill skulle du kunna göra en vinägrett till din morotssallad. Rör bara ihop 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, salt, peppar och 0,5 tsk torkad basilika.

POTATISBULLAR

En moderniserad variant av den hederliga potatisbullen, där den fått smak av curry och kokos. Serveras med en härlig gräslöksyoghurt.
 

Potatis-, dill- och currybiffar

 
 
Det här behöver du.
1 kg mjölig potatis, oskalad
2 ägg
2 msk smör, smält 
1 kruka dill, hackad
½ msk curry
2 vitlöksklyftor, pressade
1 spansk peppar, urkärnad  och strimlad
havssalt
2 dl riven kokos
kokosfett till stekning
Gräslöksyoghurt
3 msk skuren färsk gräslök
2 dl grekisk yoghurt 
havssalt
nymald vitpeppar
 
Så här gör du.
1. Lägg potatisen i kokande saltat vatten och sjud 20 minuter.
2. Skala potatisen och mosa den med en gaffel. Blanda potatismoset med ägg, smör, dill, curry, vitlök och spansk peppar och smaka av med salt. Ställ åt sidan att kallna.
3. Gräslöksyoghurt: Blanda ingredienserna. Salta och peppra.
 
4. Forma potatismoset till en lång rulle och dela den i 12 jämna bitar. Forma bitarna till platta bullar och vänd dem i kokosen.
5. Fräs bullarna i kokosfettet på medeltemperatur tills de blivit gyllene.

POTATIS

Glöm torr och tråkig potatisgratäng – här är en krämig och lättlagad lyxvariant med massor av smak till höstens och vinterns goda stekar.
 
KOKKENS POTATISGRATÄNG.
 
 
 
Det här behöver du.
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
olja eller smör till stekning 
1 l gräddmjölk
ca 3 tsk salt
nymald svartpeppar
1½ kg mjölig potatis
1 påse gratängost à 200 g, eller annan smakrik ost
 
Så här gör du.
1. Skölj purjolöken väl och strimla den. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans i olja i en stor gryta på medelvärme tills löken är mjuk.
2. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Mjölken ska nästan kännas översaltad. Koka upp.
3. Skiva under tiden potatisen mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg ner den i grytan.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar. Smaka av.
6. Smörj en riktigt stor ugnsform. Häll blandningen i formen och strö osten över. Man kan också trycka ner lite av osten i gratängen.
7. Grädda gratängen 30–40 minuter  i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten fått fin färg.

STEKPÅSE

Att laga mat i ugnen är inte bara gott och sprider värme det ger även underbar doft i köket. I detta recept lagas köttet i en stekpåse så att man bevarar all den goda köttsaften och kan göra en smakrik sås på den.
Höstens svenska äpplen kan tas tillvara i mer än söta efterrätter, till fläskkött är friska och söta äpplen jättegott. I detta recept har man förutom karrén valt att ha med lite välrökt sidfläsk för att ge rätten ytterligare en smakdimension.
Denna helstekta karré med sidfläsk och äpplen tillagar man i en stekpåse vilket gör att alla smaker bevaras och man får en underbart smakrik sky att göra sås på. Servera köttet tillsammans med en grönsallad och gärna en god potatispuré eller pressad potatis.
 

HELSTEKT KARRÉ MED SIDFLÄSK OCH ÄPPLEN

 
 
 
Det här brhöver du.

Ingredienser:
1 hel fläskkarré utan ben, ca 1 kg
2 äpplen
2 gula lökar
100 g rökt sidfläsk
½ kruka salvia
2-3 msk smör
1 dl vitt vin
1 stekpåse
½ kruka salvia
1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk god gelé, t ex vinbär
salt och nymald svartpeppar

Tillbehör:
Potatispuré
Sallad

 

Så här gör du.

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplena och löken i klyftor.
Tärna fläsket och bryn det lätt utan fett i en panna.
Salta och peppra köttet ordentligt och bryn det snabbt runtom i lite av smöret. Lägg in det i stekpåsen och placera den i en ugnsform. Lägg in äpplen, lök, brynt fläsk och bladen från salvian runtom. Lägg på ett par klickar smör och tillsätt vinet. Förslut påsen med klämman som följer med och klipp några små hål i påsen. Sätt in formen i ugnen tills kötter når en innertemperaturen av 80 grader. Öppna påsen och sila försiktigt skyn i en kastrull. Låt skyn koka ner till hälften. Red med lite grädde och smaka av med salt och peppar och en klick gelé.

Servera köttet dekorerad med salvia tillsammans med skyn och med en god potatispuré samt sallad.


ÄPPLEN

En riktig god äppelpaj, minus paj, med extra allt.
 
KOKKENS BAKADE ÄPPLEN MED NÖTFYLLNING
 
 
 
Det här behöver du
4 ekologiska äpplen
2,5 dl ekologiska blandade nötter
2 tsk färsk timjan
150 g mandelmassa
50 g ekologiskt smör
0,5 dl ekologisk råsocker
 
Så här gör du
Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur äpplena
Kör nötter och timjan i en mixer.
Blanda i mandelmassa, smör och råsocker.
Tryck ner fyllninen i äpplena och ställ dem på ett ungsfast fat.
Baka dem mitt i ungen i ca 15 minuter.
Ta ut och servera dem ljummna, tillsammans med ekologisk vaniljglass.
 
 
 

BULLE PÅ NYTT SÄTT

Om semlan kan bli en wrap kan kanelbullen bli en rulltårta. Prova ett genialiskt recept på snabbfixat fikabröd.
 
KANELBULLE PÅ RULLE
 
Recept: ReceptSkaparna Foto: Receptskaparna
 
Det här behöver du.

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma

1⁄2 dl mjölk

Garnering
2 msk pärlsocker

Fyllning
200 g smör 
2 tsk vaniljsocker 1⁄2 dl florsocker
4 tsk kanel

 

Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner blandningen försiktigt och tillsätt mjölken. Rör varsamt till en jämn smet.
4. Bred ut smeten i långpannan och strö över pärlsocker. Grädda genast i nedre delen av ugnen cirka 5 minuter.
5. Strö lite socker över kakan och stjälp genast upp den på papper eller bakduk. Dra av papperet. Om det inte lossnar – pensla papperet med lite kallt vatten.
6. Fyllning: Blanda samman rumstempererat smör, vaniljsocker, florsocker och kanel och bred över den varma kakan. Rulla ihop från kortsidan, rulla ett bakplåtspapper om rulltårtan och låt den ligga med skarven nedåt. Skär i skivor.

 

 
 
 

KORV

Med kryddiga korvar kan man göra en god korvgryta. Bra som lunchlåda.

KOKKENS CHORIZOGRYTA.
 
Chorizogryta med syrlig äppelsallad
 
Det här behöver du.

4 port bulgur

3 chorizo
1 broccoli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 krm ingefära
0,5-1 tsk curry
2 msk smör
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
2 msk mango chutney
2-3 krm salt
1-2 krm vitpeppar

 

Så här gör du.

  1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.
  2. Slanta korven. Dela broccolin i mindre buketter, spara stjälken. Skala lök och vitlök.
  3. Finhacka löken och riv vitlöken. Stek korv, lök, vitlök med ingefära och curry i smör i en stekpanna tills allt har fått fin färg. Lägg över i en gryta.
  4. Häll i crème fraiche, vatten och mango chutney. Låt alltihop koka upp.
  5. Lägg i broccolin i grytan och låt allt puttra under lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

HET LUNCHLÅDA

Lev som en cowboy. Gör då denna heta gryta till lunchlåda.
 
KOKKENS CHILI CON CARNE.
 
 
 
Det här behöver du.
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
0,5-1 röd chili eller för den som vågar, habanero
1 msk raps/matolja
ca 500 g blandfärs
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
3 krm malen koriander
1 förp krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk salt
ev 1 krm svartpeppar
1 burk vita bönor
1 msk honung
 
Så här gör du.
  1. Skala och hacka den gula löken. Kärna ut och tärna paprikan. Skala och pressa vitlöken, hacka chilin fint. Stek allt i en gryta med olja.
  2. Tillsätt köttfärsen och bryn den. När köttfärsen börjar få färg rör i paprikapulver, spiskummin och koriander, fortsätt steka. Rör om hela tiden så att inget bränns.
  3. Häll i de krossade tomaterna och vatten. Koka upp och krydda med salt och peppar. Sjud i ca 5 min.
  4. Tillsätt bönorna till grytan. Låt bönorna koka med i ca 5 minuter. Smaka av med honung.
  5. Tips: Behåll kärnorna i chilin om du vill ha mer hetta. Har du rökt paprikakrydda? Använd gärna den istället för vanligt paprikapulver.

ÄPPLEN

Den goda kombinationen av syrliga äpplen och frisk ingefära är perfekt i en hemmagjord sylt. En fin present om du ska gå bort. Även god att ha i filen eller på gröten.
 
KOKKENS ÄPPELSYLT MED INGEFÄRA.
 
 
 
Det här behöver du.
1 kg syrliga ekologiska äpplen
1 tsk riven färsk ekologisk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 ekologisk citron
1/2 kg syltsocker
 
Så här gör du
1. Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Blanda äpplena med ingefära, vatten, citronsaft, finrivet citronskal och syltsocker i en gryta.
2. Låt sjuda under omrörning cirka 30 minuter. Ta grytan från värmen och skumma av. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara kallt.

PERSISK LUNCHLÅDA

Testa en otroligt god och mustig vegetarisk gryta med höstgrönsaker, aprikoser, saffran och pärlcouscous som dessutom blir väldigt vacker. Som pricken över i strös myntablad och rostade mandelspån över vid serveringen.
 

Persisk vegetarisk gryta

 
 
 
Det här behöver du.
200 g stor couscous, moghrabi
75 g torkade tranbär
1 rotselleri, ca 500 g
1 stor morot
2 rödlökar
2 selleristjälkar
2 msk rapsolja
2 tsk stötta korianderfrön
2 tsk stött spiskummin
½ tsk chiliflakes
100 g torkade aprikoser
½ krm saffran
1 grönsaksbuljongtärning 
1 liten aubergine, 200 g
1 liten butternutsquash
saft av 1 citron
1 kruka mynta
30 g rostade mandelspån
 
Så här gör du.
1. Blanda couscous och tranbär. Täck med 1 liter kokande vatten och låt stå 20 minuter. Häll sedan av vätskan.
2. Skala rotselleri och morot och skär i tärningar. Hacka löken grovt. Skiva selleristjälkarna i 1 cm tjocka bitar.
3. Fräs rotselleri, morot, lök och selleristjälkar i en gryta i oljan cirka
5 minuter. Tillsätt kryddorna och aprikoserna och fräs ytterligare några minuter. Blanda saffran med 1 liter kokande vatten och buljongtärning. Häll det sedan i grytan och låt sjuda cirka 10 minuter.
4. Skär auberginen i bitar. Skala butternutsquashen och skär i 2 cm stora tärningar. Blanda ner i grytan och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med citronsaft. Tillsätt couscousen och koka 5 minuter tills allt är riktigt varmt.
5. Garnera med mynta och mandel.

PÄRER

Pommes Anna är en fransk potatiskaka med få ingredienser. Passar till det mesta.
 
POMMES ANNA.
 
 
 
Det här behöver du.
800 gram ekologisk potatis
4 msk smält ekologiskt smör 
Ev. 3 dl riven ekologisk ost (om du inte vill ha ost i kan du använda lite mera smör).
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Skala potatisarna och skär dem i så tunna skivor som möjligt (använd ev. ett mandolinjärn eller en potatisskalare). Lägg potatisskivorna i en plastpåse och häll i matfettet. 

Lägg potatisskivorna i tunna lager i en ugnsfast form, varva ev. med några lager med ost. Salta och peppra.
 
Ställ in formen i ugnen på 180 grader i ca 1 timme. Servera potatiskakan varm

VEGETARISKT

Läckert röda rödbetsbiffar som består av bl.a. rårivna rödbetor och lök som blandas ner i en äggsmet för att sedan stekas i en stekpanna.
 
KOKKENS RÖDBETSBIFFAR
 
 
 
Det här behöver du.
3 ekologiska rödbetor (ca. 200 gram).
1 ekologisk röd lök
2 ekologiska ägg
3 msk ekologisk vetemjöl
Salt och peppar
2 msk ekologiskt smör till stekning
 
Så här gör du.
Skala rödbetorna och löken och riv dessa med ett rivjärn. Blanda de rivna rödbetorna och löken med ägg, mjöl, salt och peppar. 

Forma smeten till biffar och stek dessa i smör, ca 6 min på vardera sida.

PASTAPYTT

En riktigt god och relativt snabblagad rätt, att ha med som lunchlåda.
 

GNOCCHIPYTT MED RENSKAV

 
 
Det här behöver du.
800 g gnocchi
400 g älgskav eller renskav eller gärna souvas (rökt skav)
2 gula lökar
Smör/olja
Salt och peppar
Cocktailtomater
 
Så här gör du.
Strimla löken. Klyfta cocktailtomaterna. Hetta upp en stekpanna med smör/olja. Fräs lök med skav (eller souvas). Lägg åt sidan. Hetta upp pannan igen med olja/smör och fräs gnocchi tills den blir lite knaprig på ytan. Blanda i skav/lök och smaka av med salt och peppar. (Använder du souvas behöver du inget salt, då den redan är kraftigt saltad). Blanda i klyftade cocktailtomater.

TOAST

Ät den goda stuvningen eller gratinera den i ugnen, med lite extra ost.
 
KOKKENS KANTARELLTOAST.
 
 
 
Det här behöver du.
4 skivor vitt bröd
1 msh ekologiskt smör
2 banancharlottenlök
4 dl kantareller
1 msk vittvinsvinäger
3 dl ekologisk grädde
1msk maizena
0,5 dl riven västerbottenost
 
Så här gör du
Rensa svamparna och skär dem i mindre bitar.
Hacka löken fint.
Fräs svamparna i smöret och tillsätt löken.
Häll på vinäger och grädde.
Låt sjuda ett par minuter.
Rör ut maizena i lite vatten och häll över.
Lägg i osten och låt puttra.
Krydda med färsk timjan, salt och peppar.
Rosta brödet
Lägg på stuvningen.
 

ÄNNU MERA KNÄCKEBRÖD

Här kommer ett knäcke för er som inte tål gluten, även för den som inte är glutenintolerant.
 
HÄLSOKNÄCKE
 
 
 
Det här behöver du.
3 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl krossat bovete
1–1½ tsk salt
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
1 tsk mörkt muscovadoråsocker (kan uteslutas)
1 ägg
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
 
Så här hör du.
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt ägget, oljan och vattnet. Arbeta till en deg. Dela degen i fyra bitar. Lägg varje bit mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna kakor. Nagga med en gaffel.
2. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler innan de bryts i bitar.
 

MERA KNÄCKE

Trevliga små portionsknäcken som blir extra fina om man tar ut hål i mitten.
 
KNÄCKEBRÖD MED VALLMOFRÖN
 
 
 
Det här behöver du.
25 g jäst
3½ dl ljummet vatten
2 dl blandade frön, t ex linfrön
och sesamfrön
1 msk hel kummin
½ tsk salt
2 msk farinsocker
2 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl
vallmofrön, gärna svarta
 
Så här gör du.
1. Smula jästen i en skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt frön, kummin, salt och farin. Arbeta in mjölet till en ganska fast deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. 3. Kavla ut bitarna till runda kakor, 2–3 mm tjocka. Strö på vallmofrön och kavla fast dessa med hjälp av en kruskavel.
4. Grädda mitt i ugnen, 5–7 minuter tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.

KNÄCKE

En favorit att servera till fördrinken, till förrätten eller ostbrickan. Välj en lagrad ost för bäst resultat
 
 
KOKKENS OSTKNÄCKEBRÖD
 
 
 
Det här behöver du.
 

ca 30 bitar

25 g jäst
2½ dl ljummet vatten
2 msk brödsirap
2 dl riven lagrad ost, t ex präst eller svecia
1 dl havrekli
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
ca 5 dl vetemjöl
Garnering
flingsalt

 

Så här gör du.

1. Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i sirapen och osten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till tunna kakor på bakplåtspapper. Lägg på plåt.
3. Skär eller sporra ut rutor och strö över lite flingsalt.
4. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter. Låt svalna på galler.


KYCKLING

Den bästa maten är den som klarar sig själv i ugnen så att man själv får tid till annat. Ugnsstekt kyckling är en perfekt fredagsrätt där hela rätten serveras på samma plåt.
 
UNGSTEKT KYCKLING MED PARMESANSÅS
 
 
 
Det här behöver du.
 

4-6 stora ekologiska kycklingklubbor
500 g ekologisk potatis
4 vitlöksklyftor
2 ekologiska rödlökar
3 ekologiska paprikor i olika färger
2 dl ekologiska svarta el gröna oliver med kärna av god kvalitet
100 g god ekologisk salami i skivor
2 msk torkad rosmarin
1-2 msk ekologisk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
lite färsk rosmarin till dekoration

Parmesansås:
2 dl ekologisk crème fraiche
1 riven vitlöksklyfta
1 dl fint riven parmesan
ekologisk olivolja
salt och nymalen svartpeppar efter smak

 

Så här gör du.

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och skiva potatisen.
  3. Hacka vitlöken grovt. Klyfta löken och paprikan och blanda allt med oliver och salami i en långpanna.
  4. Lägg kycklingklubborna ovanpå och tryck ner dem i grönsaksblandningen. Krydda ordentligt med rosmarin, salt och peppar och ringla över lite olivolja.
  5. Baka i mitten av ugnen cirka 30-35 minuter tills klar köttsaft sipprar ut när du skär i tjockaste delen på kycklingklubban. Dekorera gärna med färsk rosmarin.
  6. Blanda crème fraiche, vitlök och riven parmesan i en liten kastrull och sjud till en sås på medelvärme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar, droppa över lite olivolja och bjud såsen till.
 
 
 
 
 
 
 
 

BOLLAR

Citron, persilja och vitlök ger god och lite annorlunda smak till köttbollarna, som kokas direkt i tomatsåsen.
 
KÖTTFÄRSBOLLAR I TOMATSÅS.
 
 
 
Det här behöver du.
 

500 g nötfärs
1 ägg
¾ dl kallt vatten
½ vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
rivet skal av ½–1 citron
1 dl hackad persilja

Tomatsås
1 burk krossade tomater, 400 g
1 dl vatten
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk socker

Tillbehör
Spaghetti

 

Så här gör du.

1. Koka upp alla ingredienserna till tomatsåsen i en låg och vid kastrull.
2. Blanda alla ingredienser till färsen. Forma med vattensköljda händer ca 14 bullar och lägg ner dem direkt i den kokande såsen. Låt sjuda under lock ca 10 min.
3. Koka spaghettin och servera till köttfärsbollarna.


LAKTOS OCH GLUTENFRITT

Sagolik chokladkaka gjord på riktigt mörk choklad. Innehåller ingen form för mjöl eller mjölk.
 

Chokladkaka utan gluten och mjölk

 
 
Det här behöver du.
 
450 g mörk ekologisk choklad, gärna 80% choklad
225 g mjölkfritt margarin
6 ekologiska ägg
1 dl  ekologiskt strösocker 
 
Så här gör du
 
1.Ugnen sätts på 175 grader.

2.Klä botten på en form med bakplåtspapper, helst en form med löstagbar kant.

3.Smält chokladen och smöret tillsammans i en skål över ett vattenbad. Rör runt tills allt har smält och ta så av skålen från vattenbadet och ställ den åt sidan.

4.Vispa ägg och socker pösigt.

5.Rör försiktigt ner äggblandningen i den avsvalnade chokladblandningen.

6.Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 15-20 minuter.

Servera ev. kakan med lite crème fraiche eller vaniljglass och färska bär.

MATBRÖD

Dessa lunchbröd passar utmärk att ha med sig till jobbet eller skolan. Receptet ger 20 bullar så frys gärna ner hälften av bullarna.
 
KOKKENS LUNCHBRÖD
 
Lunchbröd
 
Det här behöver du.
 
1 liter ljummet vatten
100 gram jäst
1 dl olja
1 msk salt
1 dl sirap
1 kg ekologiskt vetemjöl
400 gram ekologiskt fullkornsmjöl 
2 dl kokos
1 dl ekologiskt havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
 
Så här gör du.
 
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och sirap. Rör i resterande ingredienser och älta degen ordentligt. Låt stå och jäsa övertäckt i 30 min.

Forma degen till 20 runda bollar och tryck till varje bulle lite. Låt bullarna jäsa i 15 min. 

Baka bullarna i ugnen på 220 grader i 20 min.

Frys ev. några av bullarna direkt efter de svalnat så bevarar de smaken av nybakat längre.

BLOMKÅL

En god och lite annorlunda blomkålsgratäng. Servera som en egen rätt eller som tillbehör.
 
KOKKENS BLOMKÅLSGRATÄNG.
 
 
 
Det här behöver du.
 
½ kilo ekologisk blomkål
100 gram ekologiskt smör
100 gram ekologiskt vetemjöl
½ liter ekologiskt mjölk
4-6 ekologiska ägg
Salt 
 
Så här gör du.
 
Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen. 

Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.

Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min. 

HUSMANSKOST FRÅN PORTUGAL

Om ni har turistat i Portugal. Ett spännande recept på portugisisk husmanskost. Fläskfilé och hjärtmusslor blir en underbar smakkombo i denna gryta.
 

Fläskfilé med musslor från Portugal – Carne de porco á alentejana

 
 
 
Det här behöver du.
 
700 g fläskfilé
1 nät färska hjärtmusslor
Marinad:
2 dl halvtorr sherry eller portvin
2 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver, alt vanligt
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk salt
nymald svartpeppar efter smak
Gryta:
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 stora tomater
1 litet knippe hackad bladpersilja
(1/2 kruka koriander till garnering)
Tillbehör:
potatis
 
 
Så här gör du.
 
1. Putsa och skär köttet i bitar cirka 2 x 2 centimeter stora. Lägg det i en skål. 

2. Häll sherry eller portvin i en skål. 

3. Skala och krossa vitlöken lätt och tillsätt den tillsammans med paprikapulver, kryddnejlikor, salt och peppar. 

4. Häll det över köttet. Marinera det i kylen en timme. 

5. Ta musslorna ur nätet och lägg dem i en balja eller diskho med kallt vatten. Släng de som är trasiga.

6. Skala och hacka lökarna och vitlöken och bryn det i oljan en panna utan att det tar färg. Lägg över i en stor gryta. 

7. Hacka tomaterna och lägg i dem tillsammans med persiljan och låt det sjuda på svag värme i cirka 15 minuter under lock så tomaterna saftar sig. 

8. Tag upp köttet ur marinaden och spara den. Bryn köttbitarna runtom så de får lite färg.

9. Lägg dem i grytan, häll i marinaden och lägg på locket. Låt det sjuda i cirka 8-10 minuter tills köttet är genomstekt men inte för torrt. 

10. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i en stor gryta och häll i musslorna. 

11. Koka på stark värme under lock tills musselskalen öppnat sig, cirka 2-3 minuter. Släng de som inte öppnat sig.

12. Tillsätt musslorna med skal i grytan. Rör om och smaka av med salt och peppar.
 
Garnera med koriander om ni tycker om det. Servera ugnsrostad potatis till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VARM MACKA

Nötfärs blandas med lök, kapris och rödbetor för att sedan formas till en biff som stekt på sitt bröd direkt i stekpannan.
 
KOKKENS PARISERBIFF.
 
 
 
Det här behöver du.
 
4 skivor formfranska
400 g nötfärs 
1 ägg
2 msk vatten
1 liten riven lök
1 msk kapris, hackade
2 msk hackade rödbetor
salt 
peppar
4 råa lökringar
4 råa äggulor
 
Så här gör du.
 
1. Lägg färsen i en skål och ha i lök, kapris, rödbetor, vatten och ägg. Rör runt så ingredienserna blandar sig men inte så att färsen blir seg.

2. Dela smeten i 4 lika stora delar och forma varje del till en fyrkantig biff direkt på varsitt bröd.

3. Stek biffarna med köttsidan neråt i 25 g smör. 

4. Lägg i ytterligare lite smör i pannan och vänd biffarna så de steks med brödsidan nedåt. Salta och peppra. Då brödet är gyllene och knaprigt så tas biffen upp ur pannan och läggs på en varm tallrik.

5. Dekorera med lökringar och rå äggula.

RSS 2.0