VINTAGE

För er som gillar amerikanska bilar. Testa och gör denna vintage rätt.
 
OST OCH GRÖNSAKSGRYTA
 
 
 
 
Det här behöver du.
2 koppar kokt spagetti
2 koppar kokta ärtor
1 lök, hackad
1 grön paprika hackad
3 färska tomater
1 kopp brödsmulor
Salt och peppar
1 kopp riven amerikansk ost eller Velveeta
 
Så här gör du.
Lägg hälften av spagettin i en stor ugnsform. Blanda ärter med hackad lök och grön paprika. Fördela hälften på spaghettin. Fördela även hälften av de skivade tomaterna, brödsmulorna och kryddan. Upprepa med resten av ingredienserna förutom osten. Täck skålen och baka i ugnen, 350 °, ungefär en timme. Strö över riven ost och sätt tillbaka i ugnen i 10 minuter.

SALT

Salt är en oumbärlig smaksättare på mat, men det har också många andra användningsområden som gör kryddan till lite av ett universalmedel i köket. Här är 4 smarta sätt att använda salt som du kanske inte tänkt på tidigare:
 

4 smarta sätt att använda salt till mer än bara matlagning

Bildresultat för SALT
 

1. Slipp illaluktande disk- och tvättsvampar

Blöt svampen i kallt vatten och lite salt för att stoppa, och ta bort, otrevlig lukt.

2. Ta bort vinfläckar

Råkade du spilla rött vin på bordsduken eller mattan? Tvätta bara bort så mycket du kan och häll sedan salt på den återstående fläcken. När saltet har torkat kan du dammsuga upp din vinfläck.

3. Rengör din skärbräda

Ge din skärbräda en riktig djuprengöring: Dela en citron på mitten och strö lite salt på snittytorna. Använd sedan citronen som skursvamp och skrubba rent din skärbräda.

4. Få bort te- och kaffefläckar

Använd lite salt för att gnugga bort tråkiga te- eller kaffefläckar från koppar och muggar.  Saltet tar bort de envisa fläckarna och efteråt behöver du bara diska muggen precis som vanligt.


CITRONER

Tänker du bara mat och bak när det gäller de små gula citrusfrukterna? Då är det dags att tänka om – citron kan du använda på flera sätt än så!
 
Bildresultat för CITRONER
 

Här är 6 smarta saker du kan använda citron till i köket:

Gör rent och fräscht i mikron
Hacka en citron och lägg i en skål med vatten, kör i mikrovågsugnen tills fönstret är täckt av ånga. Låt skålen stå kvar inne i mikrovågsugnen en kvart innan du öppnar och torkar ur.

Får bort fläckar på mässing
Har dina mässingsprylar fått fula fläckar? Strö salt på dem och gnugga därefter försiktigt med en svamp som du doppat i citronsaft. Skölj med vatten och låt torka.

Fixar fläckarna på skärbrädan
Dela en citron i två delar och stryk med snittytan över skärbrädan för att få bort matfläckar och lukt. Om fläckarna är väldigt envisa kan du låta citronen verka över natten innan du sköljer ordentligt med vatten.

Rengör rivjärnet
Rivjärn kan vara riktigt tuffa att få rena – men du löser det enkelt med lite citron. Dela frukten i två delar och riv med fruktköttssidan för att få bort rester och orenheter; tack vare citronen lossnar det snabbt.

Får krom att skina
Dela en citron i två delar och stryk snittytan över de detaljer i ditt kök som är gjorda av krom. Torka därefter av med en fuktig trasa och se hur de får nytt skinande liv!

Skapar en väldoftande luftfuktare
Låt några citronskivor puttra med lite vatten i en kastrull en stund och låt den fräscha doften sprida sig! Samtidigt ökar du luftfuktighet på ett behagligt sätt.

 

SOPPA

Bara för att den är så himla god! Färgstark och mejerifri soppa med mycket smak, trots att den varken innehåller fiskbuljong eller fond. I stället får smakerna skjuts av saffran och vitt vin!
 
SYDFRANSK FISKSOPPA.
 
Recept: Anne Aobadia Foto: Emma Shevtzoff
 
Det här behöver du.

600 g torskfilé eller torskrygg
2 gula lökar eller 5–6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk paprikapulver
150 g haricots verts
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk färsk timjan, finhackad
1 näve urkärnade svarta kalamataoliver

Aioli
2 dl majonnäs 
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft

Så här gör du.

1. Skär torsken i tärningar och ställ åt sidan.
2. Finhacka lök och vitlök. Spara ”fänkålsdillen” till garnering. Strimla fänkålen fint med en vass kniv, mandolin eller i matberedare.
3. Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en stor gryta, strö över saffran och häll över burktomaterna. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt paprikapulvret. Lägg i haricots vertsen. Salta och peppra.
4. Häll i vin, vatten och timjan. Låt småputtra cirka 10 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
5. Lägg ner fisken i grytan. Tillsätt oliverna. Sjud ett par minuter under lock tills fisken är klar.
6. Aioli: Blanda majonnäs och vitlök, smaka av med pressad citronsaft. Servera aiolin till soppan.


FIKADAX

Lätt och luftig chokladkaka med blockchoklad.
 
KOKKENS CHOKLADKAKA
 
Chokladkaka med blockchoklad
 
Det här behöver du.
200g margarin
2,5 dl socker
5 ägg
2,5 dl mjöl
200g hackad choklad
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Så här gör du.
Rör socker och äggulor poröst. Häll i hackad choklad och därefter det smälta margarinet. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör sedan ner blandningen i ägg/smöret. Vispa äggvitorna hårda och rör sedan ner dem i smeten. Häll smeten i en rund form och grädda kakan nederst i ugnen i 180 grader. Använd en sticka för att avgöra när kakan är klar. 

MATBRÖD

Ett vackert och gott matbröd som passar utmärkt när du t.ex. ska ha gäster. Brödet innehåller yoghurt som gör det extra saftigt och dekoreras med rosmarin som ger en ljuvlig doft.
 
KOKKENS MATBRÖD
 
Matbröd
 
Det här behöver du.
50g smör
2 dl mjölk
½ dl naturell yoghurt
25g jäst
1 tsk socker
1 tsk grovt salt
1,5 tsk rosmarin (till dekoration)
7-8 dl vetemjöl
 
Så här gör du.
Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölken. Häll blandningen i en skål och tillsätt yoghurten. Rör ut jästen i blandningen och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Arbeta samman degen tills den blir blank och smidig. Forma degen till ett platt runt bröd (ca 28 cm i diameter) och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Skär åtta skåror tvärs över brödet så att det liknar ett hjul med ekrar. Pensla brödet med mjölk och strö över rosmarin. Gräddas i ca 20 minuter på 225 grader. 

CHOKLAD

Den perfekta kalasdesserten som alla bara älskar. Du kan ha allt förberett flera dagar i förväg och sedan återstår bara gräddningen precis före serveringen.
 
CHOKLADFONDANT
 
Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette
 
Det här behöver du.

100 g mörk choklad, 70 %
100 g smör 
2 stora ägg, 130 g
1 stor äggula, 20 g
1 dl florsocker, 60 g
1 dl vetemjöl, 60 g
½ dl kakao, 20 g

Kolasås
2 dl strösocker, 190 g
1 msk glykos, 20 g
1 + ½ dl vatten
½ dl vispgrädde 
1 krm salt

Lingongrädde
1 dl tinade lingon
1 msk strösocker
2½ dl vispgrädde

Garnering
lingon

Så här gör du.

1. Smörj 6 stora muffinsformar av engångstyp, som rymmer drygt 1 dl, mycket väl, speciellt i botten.
2. Hacka chokladen. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Blanda i chokladen och rör tills den smält.
3. Vispa ihop ägg och äggula och sikta i florsockret och vispa tills allt är blandat. Rör ihop äggblandningen med smöret och chokladen.
4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och vänd runt försiktigt.
5. Lägg smeten i spritspåse och spritsa upp i formarna. Ställ dem i kylen minst 6 timmar.
6. Kolasås: Häll socker, glykos och 1 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Smält över låg värme tills du har en klar socker­lag. Öka till hög värme och koka tills lagen är ljusbrun. Ta från värmen och tillsätt genast grädden och ½ dl vatten. Den ska vara som en skysås i konsistensen för den tjocknar när den kallnar. Salta. Låt kallna. Vispa ner mer vatten om den är för tjock. Hit kan förberedas flera dagar i förväg.
7. Lingongrädde: Mosa lingonen med en gaffel tillsammans med sockret. Vispa grädden lätt. Blanda ner lingonen slarvigt.
8. Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° i vanlig ugn.
9. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 5–6 minuter. Känn på ytan, de ska ha stannat men kännas mjuka, och om du vänder på dem ska de lossna lätt. Stjälp upp på assietter. Häll på kolasås och garnera med lingon. Servera med lingongrädde eller enbart lättvispad grädde.


SKORPOR

De passar lika bra till kaffe och te som till glögg. I stället för att själv göra din kryddblandning kan du ta 2 msk färdig pepparkaks­krydda. Tål du inte hasselnötter går det bra att ta sötmandel.
 
PEPPARKAKSSKORPOR
 
Bildresultat för PEPPARKAKSSKORPOR
 
Det här behöver du.
100 g hasselnötter
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl, 300 g
2 tsk mald kanel
2 tsk finstötta kardemummakärnor
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
100 g smör 
2 ägg
 
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet börjar lossna. Gnid av skalet i en handduk.
2. Kör samman socker, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i en matberedare. Tillsätt hasselnötterna och smöret i bitar. Kör samman det snabbt och tillsätt sedan äggen och kör ihop till en deg.
3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem cirka 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen.

BULLAR

Fin färg, underbar doft och inte minst, fantastisk smak! Det här är en en saffransbulle som faktiskt aldrig blir torr.
 
SAFFRANSBULLAR MED PISTAGE
 
Saffransbullar med pistagefyllning. Foto och recept: Sofia Henriksson.
 
Det här behöver du.

Saffransdeg
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
1,5 dl strösocker
35 g jäst
9 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 ägg
3 dl mjölk (gärna gammeldags)
1 krm salt

Pistagefyllning
150 g smör, rumsvarmt
150 g mandelmassa
70 g pistagenötter
1 dl havregrädde (går även bra med vanlig grädde)
Grön karamellfärg
1 tsk vaniljpulver
1 msk strösocker

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Så här gör du.

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till cirka 30 grader. Häll över jästen och rör om till jästen löst sig helt. Ha då i saffran, kardemumma och socker. Tillsätt ägg och rör om.
2. Häll i 6 dl vetemjöl och det rumsvarmt smöret. Slå runt med en slev och tillsätt resterande mjöl och salt. Knåda till en smidig deg. Låt sedan jäsa 1 timme under bakduk på varm plats.
3. Pistagefyllning: Gör under tiden som degen jäser fyllningen. Börja med att riva ner mandelmassan i en bunke. Mixa pistagenötterna i en matberedare eller mixer till de är helt malda. Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp. Droppa en droppe grön karamellfärg i. Om det behövs, tillsätt lite mer grädde till fyllningen är bredbar.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i två och kavla först ut ena halvan. Bred på ett generöst lager fyllning och rulla ihop. Skär sedan cirka 1 centimeter breda skivor och lägg i formar på en plåt. Gör likadant med den andra delen av degen. Låt bullarna jäsa minst 30 minuter till. Sätt på ugnen på 225 grader.
5. Vispa upp ägget lätt. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 9 minuter. Låt svalna på galler.


RSS 2.0