SURDEGSBAK

Idag bakar vi långbak, för att få den goda smaken på brödet. följ då dessa råd.

Dag 1 (kväll): Blanda drygt 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Rör om och ställ i rumstemperatur i bunke med lock eller plastfolie över.

Dag 2 (morgon): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Låt stå som tidigare.

Dag 2 (kväll): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Om degen kommit igång (det ska ha blivit lite bubblor i den) kan man sätta in den i kylskåpet. Annars kan man låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3: (kväll) Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Ställ i kylskåpet under lock.

Dag 4: Surdegen är redo att börja bakas med, men kan vara kvar i kylen om man vill spara den. Då rör man ner 1 dl vetemjöl och 1/2 dl vatten i den några gånger i veckan för att hålla igång den.

Å nu kommer det tips brödet.

FRUKTBRÖD PÅ SURDEG

Brödbak är på något sätt både meditativt och lite aggressivt på samma gång. Jag gillar det. Brödet blev dessutom riktigt gott. Fullt av torkad frukt och goda valnötter. Jag har bakat det helt utan jäst, på en hel sats vetesurdeg och låtit det jäsa länge. Fantastiskt goda blir frallorna med smör och någon stark mögelost på.

3 dl vatten
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
2 dl grovhackade valnötter
1 dl hackade aprikoser
2 dl gula russin

Blanda surdeg, vatten och mjöl till en rejäl deg. Knåda i salt, nötter och frukt och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa länge under duk – gärna flera timmar, men minst tills degen fördubblats i storlek. Baka ut till runda frallor och jäs igen på plåt i minst en timme, gärna mer. Baka, eventuellt med lite grahamsmjöl på toppen, i cirka 12 minuter i 250 grader.

 

SURDEGSBRÖD MED VALNÖTTER OCH FETAOST

Fetaosten och valnötterna kan man givetvis byta mot vad som helst. Soltorkade tomater, oliver, andra nötter eller ostar, till exempel.

150 g vetesurdeg (eller 1 1/2 dl)
5 dl vatten
25 g jäst (ett halvt paket)
3/4 dl flytande honung
10-12 dl vetemjöl
2 1/2 dl rågmjöl
1 tsk salt (ännu godare blir det med fint flingsalt – ta då 1 msk)
75 g fetaost (ett halvt paket)
2 dl valnötter

Rör ut jästen i lite ljummet vatten och tillsätt resten av vattnet, surdeg, honung, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentliget och blanda sedan i de grovt delade nötterna och den grovt smulade fetaosten. Låt degen vila under duk i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en avlång rulle. Dela i 24 bitar som rullas till bollar. Lägg antingen direkt på bakplåtspapper eller i formar (vanliga muffinsformar går bra om man penslar med lite smör i botten). Jäs bullarna under duk länge, gärna två timmar. Strö över lite rågmjöl och grädda på hög värme – 250 grader – i 12-15 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bullarna som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0