GOTT TILL FOTBOLLEN

KOKKENS PIZZABULLAR
 

Deg:
50 g jäst
3 dl mjölk
3/4 dl smör och rapsolja (eller smält avsvalnat smör)
2 msk flytande honung
ca 8-8 1/2 dl vetemjöl special
1 tsk salt
Fyllning:
2 dl färdig tomatsås
200 g rökt skinka i skivor
2 dl riven ost
2 msk torkad oregano
1 ägg att pensla med

(ca 16 st.)

Förbered: Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och knåda, gärna i maskin, ca 8 minuter. Låt vila under duk i ca 15 minuter. Dela degen i två delar. Kavla ut varje deghalva tunt (ca 40 x 30 cm). Bre tomatsås över degen. Lägg på skinkskivor, strö över ost och oregano.
Rulla ihop degen till en rulle. Skär varje rulle i skivor (som kanelbullar). Lägg i bullformar.
Lägg bröden på en ugnsplåt.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla med uppvispat ägg och strö lite oregano över. Grädda i ugnen i 12-15 minuter.

BAKAD POTATIS

 
 
KOKKENS BAKADE POTATIS MED TONFISKRÖRA.
Ett perfekt mellanmål för den som behöver mycket energi inför tex fotbollsträningen. Eftersom man använder micro är det här ganska enkelt.
Ingredienser:
(2 portioner)
2 bakpotatisar eller vanliga stora potatisar

Till röran:
1 burk tonfisk i vatten
½ rödlök
1 dl ruccolasallad
1 dl matlagningsyoghurt eller lätt creme fraishe
salt, svartpeppar


Stick några hål i potatisarna med en gaffel och micra på full effekt i 15-20 minuter beroende på potatisarnas storlek. Vänd efter halva tiden.

Hacka rödlöken och riv ruccolan i mindra bitar. Blanda samman tonfisk, lök, sallad och yoghurt med en gaffel. Salta och peppra.

Skär ett kryss i poatatisen när den är färdig. Pressa samman först på ena hållet och sedan på det andra så att det blir en öppning i potatisen. Lägg i och toppa med röran. Servera med sked.


MELLANMÅL

Här kommer ett enkelt melllanmål.
 

Fattiga riddare
En riktig klassiker bland mellanmålen. Passa på att använda brödet som blivit några dagar gammalt.
Ingredienser:
(4 portioner)
4 skivor vitt bröd
1 ägg
en nypa salt
1½ dl mjölk
1 tsk strösocker
½ dl vetemjöl
smör

Till servering:
kanel och strösocker Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Blanda strösocker och kanel och vänd de stekta fattiga riddarna i blandningen. Servera med tex sylt, äppelmos, fruktsallad och / eller keso.


NU BÖRJAR FOTBOLLEN

Nu börjar den engelska fotbollen på tv. Då kan man göra dessa till att tugga på under matchen med vänner.



KOKKENS KRÄFTPIROGER
24 st

1 paket fryst smördeg
½ dl mjöl
½ dl olja
200 g kräftstjärtar
1 gul lök
1 grön paprika
2 selleristjälkar
1 dl krossade tomater
2 tsk cajun kryddblandning (se recept i tidigare inlägg)
salt
nymalen svartpeppar
1 ägg

Hacka lök, paprika och selleri. Gör en roux - en redning av olja och mjöl, som ofta används i cajunköket. Värm oljan på hög värme och tillsätt mjölet, vispa ordentligt under några minuter, tills roxen börjar få karamellfärg. Akta dig för stänk. Tillsätt grönsakerna och koka några minuter under ständig omrörning. Låt tomaterna rinna av i en sil. Tillsätt tomater och kryddor och låt blandningen koka tills den tjocknar något. Tillsätt ev lite vatten. Rör ner kräftstjärtarna och ta kastrullen av spisen, låt inte kräftstjärtarna koka då blir de sega. Låt blandningen svalna. Kavla ut den tinade smördegen och ta ut 24 cirklar, ca 8 cm i diameter med ett kakmått eller ett glas. Lägg lite fyllning på varje cirkel, blöt kanterna med vatten och vik ihop pirogerna till halvmåneform. Kläm åt kanterna, använd gärna en gaffel för ett fint mönster. Lägg pirogerna på en plåt, pensla dem med ägg och grädda dem i ugn, 200 grader C, tills gyllenbruna, ca 20 minuter. Servera gärna ljumna som drinktilltugg eller på en salladsbädd och med en limeklyfta som förrätt.

GOTT TILL FOTBOLLEN

Nu börjar den engelska fotbollen på tv. Då kan det vara lite gott att göra dessa, som tilltugg.


KOKKENS KRÄFTPIROGER
24 st

1 paket fryst smördeg
½ dl mjöl
½ dl olja
200 g kräftstjärtar
1 gul lök
1 grön paprika
2 selleristjälkar
1 dl krossade tomater
2 tsk cajun kryddblandning (se recept nedan)
salt
nymalen svartpeppar
1 ägg

Hacka lök, paprika och selleri. Gör en roux - en redning av olja och mjöl, som ofta används i cajunköket. Värm oljan på hög värme och tillsätt mjölet, vispa ordentligt under några minuter, tills roxen börjar få karamellfärg. Akta dig för stänk. Tillsätt grönsakerna och koka några minuter under ständig omrörning. Låt tomaterna rinna av i en sil. Tillsätt tomater och kryddor och låt blandningen koka tills den tjocknar något. Tillsätt ev lite vatten. Rör ner kräftstjärtarna och ta kastrullen av spisen, låt inte kräftstjärtarna koka då blir de sega. Låt blandningen svalna. Kavla ut den tinade smördegen och ta ut 24 cirklar, ca 8 cm i diameter med ett kakmått eller ett glas. Lägg lite fyllning på varje cirkel, blöt kanterna med vatten och vik ihop pirogerna till halvmåneform. Kläm åt kanterna, använd gärna en gaffel för ett fint mönster. Lägg pirogerna på en plåt, pensla dem med ägg och grädda dem i ugn, 200 grader C, tills gyllenbruna, ca 20 minuter. Servera gärna ljumna som drinktilltugg eller på en salladsbädd och med en limeklyfta som förrätt.

KRÄFTTIDER 2

KOKKENS JAMBALAYA MED RÄKOR OCH KRÄFTOR
 
 
 
300 g skalade räkor
300 g kräftstjärtar
1 msk matolja
1 gul lök
1 grön paprika
4 selleristjälkar
5 dl långkornigt ris
8 dl vatten
2 tsk cajun kryddblandning (se recept i föregående inlägg)
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
1 nypa salt

Ansa och tärna grönsakerna. Värm lite olja i en kastrull och fräs grönsakerna några minuter. Tillsätt cajun kryddblandning. Häll på vatten och tillsätt lagerblad, vitpepparkorn, timjan och en nypa salt. Låt koka upp och tillsätt riset. Låt koka på svag värme under lock tills riset är nästan klart. Tillsätt kräftstjärtar och räkor när några minuter återstår och låt allt bli varmt.

KRÄFTTIDER

Testa denna Canjunrätt.
 
 
CANJUN CRAWFICH BOULETTES

450 g kräftstjärtar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk hackad bladperilja
en knippe salladslök
2 dl ströbröd
2 tsk cajun kryddblandning (se recept nedan)
4 ägg
1 msk Worcestershire sås
1 tsk tabasco sås
salt
svartpeppar
vetemjöl
2 msk olivolja

Hacka löken, kräftstjärtarna och persiljan fint. Blanda samman kräftstjärtar, lök, persilja och ströbröd. Smaksätt med kryddor och sås. Vispa samman två av äggen. Tillsätt ägg och blanda till en smet. Gör små bollar av smeten. Vispa samman de två återstående äggen. Doppa bollarna först i vispat ägg och sedan i mjöl och stek i olja tills gyllenbruna. Servera som tiltugg.450 g kräftstjärtar
 
Cajunkryddblandning
Här följer ett grundrecept på cajunkryddblandning. Använd blandningen nedan som en grund och lägg sedan till mer av vad som behövs i olika rätter. Du kan också variera proportionerna i blandningen efter smak och tycke.

5 msk paprikapulver
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk torkad oregano
1 msk cayennepeppar
1 msk torkad timjan
½ msk malen svartpeppar
½ msk malen vitpeppar

Stöt oregano och timjan i en mortel och blanda ordentligt med de andra kryddorna. Förvara kryddblandningen i en burk med tättslutande lock.
 

KOKKENS GOA MAJSBRÖD

KOKKENS GOA MAJSBRÖD



50 g smör
1 ägg
½ dl strösocker
3 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl majsmjöl
½ dl majsena
1 tsk bakpulver

20 g smält smör Förvärm en bakplåt i ugnen vid 175 grader. Blanda ihop mjöl och majsen, socker och bakpulver. Värm mjölken tills den är ljummen och rör ner smör och ägg. Häll mjölkblandningen i mjölblandningen och blanda väl. Smörj bakplåten med smör och häll i smeten och fördela ut den jämt med en spatel. Grädda brödet i 175 grader i ugnen ca 25 minuter, ta sedan ut plåten och pensla ytan med smält smör. Sätt in plåten igen och grädda brödet ytterligare 15 minuter tills brödet är fast. Skär brödet i fyrkantiga bitar och servera dem varma

RSS 2.0