PUNKROCKGUBBEN HAR GJORT DET IGEN

                                 
Iggy Pop har släppt en ny platta igen. när ska han lägga av, hoppas aldrig.
För denna platta tar en på nya höjder. Han har morderniserat evergrenen till en nu högre höjd.
När man hör första låten, tror man inte att det är Iggy, när han sjunger en smäktande fransk balad, på franska.
På denna platta finns den inte någon skränig eller stökig punkrock.
Man gläds av den, så gå köp den
Iggy Pops nya platta, Preliminaires.

KOLLA IN DEN HÄR

http://cybernout.wordpress.com/2006/09/07/ursula-martinez-magical-striptease/

Klicka på den här och bli förvånad, hur man kan trolla bort en liten duk.

RISOTTO ALLO SPUMANTE

Mera ris på gång. Nu med smak av bubbelvin.

Risooto allo Spumante

40 g smör
1 fin hackad gul lök
350 g risottoris
2 - 4 dl mouserande vin
9 dl  kycklinbuljong, kokhet
salt och peppar
3/4 dl pecorinoost el. parmesan, nyriven

Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull och fräs löken tills den börjar bli ljusbrun.
Tillsätt riset och rör tills det är blankt och börjar bli genomskinllgt.
Öka värmen och tillsätt 2 dl av vinet, lite i taget.
Rör tills det har ångat in.
Fortsätt med den heta buljongen på samma sätt.
Efter drygt 20 min bör riset vara klart, känn efter.
Om riset  fortfarande är för fast, när den sista buljongen ångat in, kan man tillsätta ytterligere vin skedvis.
Riset ska vara krämigt, men med en liten kärna kvar.
Rör ned osten och smaka av med salt och peppar.
Tag bort kastrullen från plattan och täck den med lock ett par minuter.
Servera på varma tallrikar, gärna med samma bubbel i glasen som på tallriken.

RIS PÅ ITALIENSKA

Risotton är kanske inte så vacker att se på, men ack så god den kan vara.
Det finns två sätt att koka, att röra och koka utan lock elller att inte röra och kokka under lock.
I denna risotto är det en för del att röra.

Risotto med zucchini och basilika.
Risotto con zucchini al basilico

2 zucchini, medelstora
3 msk solrosolja
1 gul lök, mycket fint hackad
salt och nymalen svartpeppar
400 g risottoris
1 1/2 l kycklingbuljong, kokhet
2 msk olivolja
1 dl parmesan, nyriven
1 näve basilika

Skala, kärna ur och tärna zucchinin fnit
Hetta upp solrosoljan i en stor panna med tjock botten.Fräs löken och zucchinin i ca 5 min.
Tills allt är mjukt utan att något tagit färg.
Salta och peppra ganska generöst och tillsätt riset.
Rör ständigt, helst med en träslev, under någon minut tills riset blir genomskinligt.
Tillsätt sedan lite av den heta buljongen.
Det är viktigt att buljongen hålls kokhet på en annan platta, så att riset kyls ner.
Koka på medelvarm värme och tillsätt ny buljong först när den tidigare har kokat in.
Rör med lungna tag så att inget fastnar.
Fortsätt tills riset har sugit upp all vätska och är krämigt men ändå med fast kärna.
Det tar ungefär 20 minuter.
Smaka av.
Tag av riset från plattan, rör ned olivoljan, osten och fint rivna basilikablad.
Täck med lock och låtrisotton svälla ett par minuter innan den serveras på varma tallrikar.

Bojkott Å räkmacka

Det finns ett sötningsmedel som vi här i Sverige tillåter, sukralos E955.
Det sötningsmedel är 600 gånger sötare än vanligt socker.
Finns i läsk, yoghurt och ketchup.
Detta sötningsmedel rinner rakt igenom vår kropp ut i vårt ekosystem.
Våra reningaverk kan INTE ta bort detta ur sina reningssystem.
Så det kommer ut i vår natur och studier visar att våra kräftor inte tål detta och dör, men det tar lång tid, men de dör.
Än vet man inte hur det påverkar resten i naturen.
Här Hudiksvall har vi hittat detta konstgjorda sötningsmadel i Hemköps ketchup.
Så bojkotta produkter med E955 sukralos och tala om för din butiksägare att ta bort dessa produkter.

Å nu till en annorlunda räkmacka.

Krispig räkmacka.
4 stora skivor gott, halvljust bröd
4 msk majonäs
600 g skalade stora räkor
2 hårdkokta ägg
blandad sallad (finns tyvärr att köpa färdig i påsar)
1 bit gurka
2 tomater
dill
1 citron
Skär upp gurka, tomater och citron.
Setill att äggen är kokta, kalla och skalade.
Frysta räkor måste ges tid att tina i sin egen takt.
Varmvatten och andra konstigheter ger garanterat smaklösa räkor.
Rosta bröden och låt dem ligga någon minut innan du börjar lägga samman mackorna.
Börja meden klick majonäs mitt på mackan och fördela räkorna över.
Om du lägger mackan på den tallrik den som ska serveras gör det inget om en och anna räka ramlar av.
Garnera upp med ägghalvor, sallad, grönsaker, dill och citron.
Servera bums.
Kom ihåg att handla ekologiskt.

PASTA DELLA NOSTALGIA

En pasta rätt från Toscana, som är väldig god och mättande.

Pasta della nostalgia.
(Längtans pasta)
1 purjolök
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
6 - 8 soltorkade tomater i olja
6 - 8 urkärnade svarta oliver
1 näve färska hackade örter
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
salt och peppar
paprikapulver och cayennepeppar
500 g  färsk grön tagliatelle
nyriven pecorinoost el parmesan

Fin hacka purjo, rödlök och vitlök och fräs hacket i olivolja.
Finhacka tomaterna och oliverna och tillsätt dem.
Rör nedörterna, slå på tomatpurén och vatten och låt puttra sakta utan lock i ca 30 min.
Smaka av med salt, peppar paprika och cyanne.
Späd eventuellt med mera vatten.
Såsen ska vara tjock, men inte stabbig.
Kokka pastan, slå av den och blanda den med såsen.
Riv rikligt med ost över.

Fruktiga drycker till grillpartyt

Här kommer det goda och nyttiga drycker till grillpartyt.
Servera dem kalla med mycke is.

Hallonlemonad.
2 1/2 dl citron, färskpressad (ca 6 st)
3 dl blandsaft hallon, koncentread
1 l vatten
is
2 dl frysta hallon
12 myntablad för garnering

Blanda pressad citron och hallonsaft, späd med vatten.
Tillsätt is, hallon och myntablad.
Serveras kall.

Jungfrulig jordgubbsdrink.
20 jordgubbar
2 tsk florsocker
1 dl konsentread apelsinsaft
2 dl vatten
4 dl isbitar
1 flaska Schweppes Ginger Ale (1,5 l)

Mixa alla ingredienser, utom ginger ale.
Slå upp i en kanna tillsätt ginger ale.
Toppa med jordgubbar.

ÖRTER

                   

Här kommer tips på vad du kan göra med färska örter som du köper i kruka.
Färska örter i kruka fortsätter att växa en fördel är att plantera om dem i en större kruka.
Det är inte tänkta som örtväxkter, bör alltså andvändas som kryddor.
Man kan torka och frysa blad från plantorna om man inte vill bevara dem i kruka.
Frysning är att föredra, eftersom smaken då bevaras bäst.
Torkade örtkryddor har mera koncentrerad smak än färska, eftersom vattnet i växten är bort taget.
En matsked färska örter motsvarar en tesked torkade.

Några tips vad du kan göra med färska örter.
Blanda ner finklippt kryddgrönt ner i omeletten.
Gör en stor sats Pesto, antingen med Basilika som bas eller en svenk version med persilja.
Blanda ner färska kryddor idin sallad, både vackert och ger en underbar smak.
Finfördela Rosmarin tillsammans med grovsalt i en mortel och krudda t:ex lamm.
Finklipp massor med färska örter och lägg mellan två fiskfiléer och stek dem och ger fin färg.
Fräs hastigt Salviablad i olivolja, servera till färsk pasta.
Blanda några kvistar av din favorit ört i en god vinäger, låt dra i några veckor.
Handla alltid ekologiskt.

KONFETTI

Lite kryptiskt, vad nu kan menas.
Men det är tillbehör till grillade revbenspjäll.
Så nu kommer det.

Konfettisalsa till grillade revben.
1 gul paprika, urkärnad och tärnad
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1 grön paprika, urkärnad och tärnad
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 - 1 chilipepar, urkärnad och tärnad
1 bifftomat. tärnad
3 msk persilja, hackad
2 msk pressad lime
1 msk olivpasta
1 msk kapris
 salt och peppar
Blanda alla ingredienserna till salsan.
Smaka av med salt och peppar.

RABARBER

Här kommer en enkel och god dessert.

Jordbubbs. och rabarberkompott med mandel täcke.
200 g jordgubbar
200 g skalad och skivad rabarber
1 dl råsocker
Rivet skal från en citron
Mandel täcke
50 g mandelspån rostade
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl vetemjöl
3 msk socker
1 tsk malen kardemumma

Koka jordgubbar, rabarber och socker till en kompott.
Rör ner citronskalet.
Lägg upp i portionsskålar.
Rör ihop ingredienserna till mandeltäcket med en gaffel.
Spara lite av mandelspånen till garnering.
Bred mandeltäcket över kompotten.
Gratiner i övre delaen av ugnen i någon minut, tills täcket har fått färg.
Strö över lite mandelspån som garnering.
Kom ihåg handla ekologiskt.

GRATTIS NORGE

                          
Alexander tog hem segern.
Vilken dag för norrmännen att börja fira.
Seger och nationaldagen, det blir jätte fest i Norge idag.
.Ni som kan åk dit och va med.

TÄVLINGSDAGS

                                            
Ikväll gäller det Norden mot Östeuropa.
Vilka vinner ikväll, hoppas på Norden placerar sig bättre än Öst.
Vi får hoppas på Malena och Ryback, att någon av de tasr hem detta ikväll.

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN

                                     
Idag fyller vår Prins Carl Philip Bernadotte 30 år.
Det firar vi med ett stort grattis.
Länge leve monarkin.

FIASKO ELLER FRAMGÅNG

              
Ikväll gäller semifinal 1. Där vår skön sjungande Malena ska tas sig vidare till finalen på lördag.
Med en röst som ger en rysning ända in till ryggmärgen och en klänning värd 400000 kronor.
Bara det kan inte bli fiasko ikväll, heja Malena.


HET DRESSING

Här kommer ett förslag till dressing man kan ha till grillat kött

Het dressing
3 dl majonäs
1 dl ketchup
1 gul lök, finhackad
1 röd chilipaprika, fin hackad
1 dl bostongurka

Blanda ingredienserna
Smaka av med salt.
Krydda med tabassco till önskad hetta.

När man ändå är igång kommer här en till.

Grillad paprika och majsraijta.

1 påse tzatziki dipmix
2 gula paprikoe, grillade och strimlad.
1 gul lök, grillad och skivad.
1 majskolv, grillad och plockad.
2 dl matlagnins yoghurt.
Blanda alla ingredienserna.
Smaka av med salt och oeooar.
Bra till kyckling.

Kom ihåg handla ekologiskt.


Seriestrip 2

    

SERIESTRIP

    

LAGOM HET SALLAD

Man kan göra mycket med guraka.
SÅ här kommer en pimpa gurka.
Gurksalladens evolution.
2 gurkor
1 tsk flingsalt
1 krm krossad svartpeppar
3 msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk natruell yoghurt
1/2 dl urkärnade oliver
1/2 röd chili
1 kruka färsk mynta

Skala gurkorna, skär av ändarna.
Dela den på längden, gröp ur kärnorna  och sländ dem.
Skär gurkan i oregelbara bitar och lägg dem i en bunke.
Tillsätt flingsalt och peppar.
Ringla över olivoljan och pressa över citronjuicen.
Plocka bladen från myntan och blanda den i salladen.
Blanda i yoghurten så den täcker.
Lägg i oliverna.
Låt stå i kylen ett tag så den kan utveckla smaken.
Dela chilin på längden och finhackaden och strö över salladen.
Servera.
Handla ekologiskt.
Servera den

EFTERRÄTT

En annorlunda efterrätt gjoed med maräng.

Frusen marängrulltårta med hallon och blåbär.
1 msk rapsolja
6 äggvitor
2 dl strösocker
1 1/2 msk marsanpuler
1 burk kesella vanilj
100 g hallon
100 g blåbär

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smörj det med olja.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren bunke.
Vispa i sockret lite i taget.
Bland försiktigt ner marsanpulvret med en slickepott.
Bre ut maränge på pappret, men inte ända ut till kanten, eftersom marängen flyter ut iugnen.
Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
Låt svalna.
Stälp upp marängen på ett rent bakplåtspapper.
Bre ut kesellan på marängen.
Strö ut bären.
Rulla ihop marängen hårt från långsidan.
Rulla in den i bakplåtspapper och plasta.
Ställ den i frysen i 3 timmar.
Ta ut rulltårtan en stund före serveringen och skär den i bitar.
Handla ekologiskt.

POTATISSALLAD

Testa en annorlunda variant av potatissallad.

Fransk rostad potatissallad
1 kg små färsk potatis
4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 kruka färsk dragon
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk grovkornig fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba potatisen.
Lägg den ien ugnsfastform.
Ringla över olivoljan och salta.
Rosta potatisen mitt i ugnen 30 min, eller tills den har fått fin färg och är mjuk.
Skaka formen någon gång, så potatisarna blr jämt rostade.
Plocka ochfinhacka dragonbladen.(spara lite till garnering)
Blanda dem med creme fraiche, senap, vitlök, salt och peppar.
Låt potatisen kallnanågot.
Tryck sönder dem lite försiktigt med en gaffel.
Blanda potaisen med creme fraicheblandningen.
Strö över medlite hackad dragon.
Handla ekologiskt.

GODA MUFFINS

Goda matmuffins är aldrig fel att bjudA på.

Olivmuffins
2 dl vetemjöl
1 dl durummjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
3 msk olivolja
2 dl creme fraiche
20 urkärnade kalamataoliver
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk hackad rosmarin

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda vetemjöl, durummjöl, bakpulver och salt.
Vispa ägget fluffigt.
Tillsättolivolja och creme fraiche och rör ned i mjölblandningen.
Hacka oliver,vitlök och rosmarin och blanda ner ismeten.
Fördela smeten i dubbla småkaksformar av papper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
Låt svalna på galler.
Handla ekologiskt.


SMÖR

                         Mango chutney-smör
Nu har grillsäsongen börjat.
Vad passar bäst till grillat?
Olika såser och kryddsmör.
Var av dagens rubrik, så kommer här olika tips på kryddsmör.
I alla förslag till kryddsmör, ingår rumsvarmt ekologiskt smör(500 gram).
Man blandar smöret med de olika förslagen.
Formar den till en korv och lägg den på ett smörpapper och rulla ihop.
Lägg i kylen. Går att frysa in, men servera den inte fryst, det smakar sämre då.

Persiljesmör.
Hacka persiljan fint.
2 msk Worchestersås.

Dillsmör.
Hacka dillen.
1 msk pressad citronsaft.

Gräslök.
Hacka gräslöken.

Vitlökssmör.
Pressa 2 - 3 vitlöksklyftor.

Citronsmör.
2 msk pressad citronsaft.
Riv skalet från en citron. OBS tvätta citronen först.

Wasabismör.
1 tsk wasbipasta.
2 msk pressad citronsaft.

Chilismör.
2 chilipeppar som delas på längden.
Ta bort fröna och hacka den fint.
Här kan ni exprementera med andra paprikfrukter.

Sambal Oleksmör.
2 - 3 msk Sambal Olek.

Örtsmör.
Hacka basilika, rosmarin, oregan och andra färska örter.

RSS 2.0