KRASCHLANDNING

Crash Hot Potatoes, eller kraschade potatisar som rätten heter på svenska. Receptet kommer ursprungligen från den australiensisk matskribenten Jill Duiplex. kanske är det perfeka sättet att laga potatis? Det är iaf garanterat ett roligare tillbehör.
 
CRASH HOT POTATOES
 
 
 
 
Det här behöver du.
12 st potatisar (kokt)
1 dl olivolja
Rosmarin (hackad)
Salt
Svartpeppar (nymald)
 
Så här gör du.
Sätt ugnen på 200°C.
Häll olivolja på en plåt. Rulla runt potatisen lite i oljan. Tryck till varje potatis ordentligt så att de blir en dryg cm tjocka. Bli inte nervös det ska se ut som en olycka.
Pensla potatisen med oljan från plåten och salta lätt.
Baka tills potatisarna bli gyllene, cirka 20 minuter. Strö över hackad färsk rosmarin. Fortsätt baka ca 10 minuter tills potatisarna har fått bra med färg.
Jag har provat med andra kryddor så som rökt paprika pulver, vitlök, chili, allt verkar fungera till detta recept.

LIMPA

Äppellimpa utan vetemjöl. Saftigt, lättbakat bröd som inte behöver inte jäsa. Perfekt för den som vill baka nyttigt bröd samtidigt som det ska vara enkelt. Här har ni ett suveränt recept! Äpplena i degen gör brödet extra gott & saftigt.
 
ÄPPELLIMPA.
 
äppellimpa7
 
Det här behöver du.
7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
1 stort  äpple
Garnering
havregryn
 
Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

4. Skala och riv äpplena.

5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och äpplen till en kladdig smet.

6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.

7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

 

LÖVAT

Lövbiffsgratäng smakar mums med pasta till.
 
LÖVBIFFSGRATÄNG.
 
 
Det här behöver du.
    • 350 g lövbiff strimlad
    • 2 msk imperial soy Mrs Cheng
    • 1 msk kalvfond konc
    • 1 st vitlöksklyfta riven
    • 1 st purjolök strimlad
    • 100 g champinjoner i fyra delar
    • 1 st röd paprika skivad
    • 1 msk smör

Sås:

    • 2.5 dl mellangrädde
    • 1 msk idealmjöl
    • grönmögelost grovriven t ex St Agur
    • 1 tsk timjan
    • 1 krm svartpeppar nymald

Servera med:

    • pasta kokt

Ugn: 225º

Så här gör du.
1
Lägg det strimlade köttet i en bunke med soya, kalvfond och vitlök. Låt marinera 15 minuter.
2
Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör. Lägg över i en smord ugnssäker form. Fördela kött och marinad ovanpå.
3
Koka en sås av grädde, idealmjöl och ädelost. Krydda med timjan och svartpeppar. Salt behövs oftast inte eftersom ädelosten ger sälta. Rör om och låt koka 3 minuter.
4
Häll såsen över köttet och tillaga i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Servera med kokt pasta.

GLASSIGT

Äntligen sommar, och då ska man såklart få unna sig lite! Testa denna snabba och enkla glass på bär och turkisk yoghurt. Supergod!
 
SNABBGLASS
 
Snabb glass på 1 minut
 
Det här behöver du.
  • 300 g frysta bär
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 3 msk honung
Så här gör du.
  1. Mixa alla ingredienser och servera direkt.

SENAP

Senapsmarinaden ger köttet en god smak.
 
SENAPSMARINERAD FLÄSKKOTLETT.
 
Senapsmarinerad kotlett
 
Det här behöver du.
800-1000g kotlett
Citronsaft
Grillkrydda

Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten
 
Så här gör du.
Blanda ingredienserna till marinaden i en stor skål. Banka ut köttet med en kötthammare. Krydda med grillkrydda och häll över saften från 1 citron. Lägg köttet i marinaden och låt stå svalt cirka ett dygn. Nu är det klart för grillen. 

BULLBAK

Läckra chokladbullar bakade med bland annat fullkornsmjöl.
 
BULLAR MED CHOKLAD.
 
Bullar med choklad
 
Det här behöver du.
50 gram jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk olja
2 tsk socker
Lite salt
½ dl fullkornsmjöl
3 dl siktmjöl
6 dl vetemjöl
150 gram mörk choklad
 
Så här gör du.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och socker. 

Rör ner fullkornsmjölet, siktmjölet och vetemjölet (i den nämnda ordningen).

Hacka chokladen grovt och rör ner chokladhacket i bulldegen. Låt degen jäsa i ca 30 min.

Forma degen till bullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ så in dem i ugnen på 200 grader i ca 14-15 min.

GRILLSÅS

En grym kall sås som passar bra t.ex. grillad lax.
 
KOKKENS KALLA SÅS.
 
Grym kall sås till grillat med dragon, vitlök och rosmarin
 
Det här behöver du.
  • 1/2 gurka, grovt riven
  • 2 dl creme fraiché
  • 1 dl gräddfil
  • 1 kruka dragon, hackad
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 tsk pressad lime
  • Salt
  • Svartpeppar
Så här gör du.
  1. Riv gurkan grovt i en bunke. Salta lätt och låt ligga och dra i ca 15 minuter. Pressa ur vätskan ur gurkan.
  2. Tillsätt gräddfil, créme fraiche, dragon, rosmarin, vitlök, schalottenlök och pressad lime. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Låt gärna stå till sig i kylen i ca 1 timme eller mer.

LIMPA

JÄSER DIREKT I UGNEN! Härlig, lättbakat limpa med ett frasigt skal och ett mjukt, saftigt innanmäte. Den jäser i ugnen medan den blir varm. Den kräver en mycket liten arbetsinsats och är ljuvligt god. Njut av nybakat bröd till frukost med smör och ett gott pålägg! Bästa frukosten!
 
MORGONLIMPA.
 
4. Sätt in brödet mitt i ugnen i en kall ugn, sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min. Låt det svalna på ett galler.
 
Det här behöver du.
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl havregryn

2 msk ljus sirap 
1 msk rapsolja
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
 
Så här gör vi.

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen. Tillsätt sirap, rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt lite i taget. Blanda ihop allt till en deg.

2. Forma degen till en limpa. Rulla den i mjöl. Strö över lite vetemjöl.

3. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper.

4. Sätt in brödet mitt i ugnen i en kall ugn, sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min. Låt det svalna på ett galler.


FLANKLIGT

Servera din grillade flankstek med nyfriterad potatis, en stor grönsallad samt en fin Dijonsenap.
 
GRILLAD FLANKSTEK.
 
Bildresultat för GRILLAD FLANKSTEK.
 
Det här behöver du.

6 hg flankstek
3 hg schalottenlök
2 dl rödvin
3 msk olivolja
1 msk kalvfond
6 hg potatis, fast
5 dl frityrolja
salt & peppar

Tillbehör:
grönsallad
dijonsenap

Så här gör du.

1. Pensla köttet med olivolja, låt det ligga tills den håller rumstemperatur.

2. Skala potatisen och skiva cirka 5 mm tjocka skivor – torka av och förfritera några minuter, tag upp och låt vila på hushållspapper.

3. Skala och strimla löken, bryn i olivolja, när den blir glansig, häll på vin och fond, smaka av med salt och peppar. Tag av från spisen.

4. Grilla hela köttbiten tre minuter på var sida.

5. Tag upp och låt köttet vila några minuter. Strimla löken och lägg på köttet, ställ in i ugnen i 150°C i fem minuter medan du slutfriterar pommesen.


DRINKDAX


Piffa upp den klassiska brasilianska drinken med svenska jordgubbar.
 
JORDGUBBSCAIPIRNHA.
 
Bildresultat för JORDGUBBSCAIPIRINHA.
 
Det här behöver du.
3 limefrukter, ekologiska
200 g jordgubbar
4–5 msk rårörsocker
16 cl cachaça
is
4 kvistar färsk mynta
 
Så här gör du.
1. Skölj limefrukterna ordentligt och skär två av dem i små kuber om 1 cm, skalet kan vara kvar. Rensa jordgubbarna och skär dem i små bitar.
2. Fördela lime och jordgubbar i fyra glas. Tillsätt nästan allt socker och cachaça och mosa ihop det väl i varje glas. Smaka av med limesaft och eventuellt mer socker.
3. Toppa glasen med is och garnera med mynta. Servera genast.

KYCKLING

Det finns såna där stora typ wokpannor, som kan laga till i, i stället för grill. Gör min goda kycklinggryta, när ni nästa gång har gäster.
 
KYCKLINGGRYTA.
 
 
Det här behöver du.
 8 port:
  • 1600 g kycklingfilé
  • 10 st färska champinjoner
  • 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 konserver vattenkastanjer
  • 2 konserver bambuskott
  • 2 konserver typ böngroddar
  • 1 msk  gul curry
  • ½ msk gurkmeja
  • 1 msk paprikapulver
  • ½ msk salt
  • ½ msk svartpeppar
  • 1 liter vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 1 msk konc kalvfond 
  • 500 g cashew masala (axfood)
  • 200 g ajvar relish mild
  • 150 g philadelphia
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kycklingkrydda av valfri sort eller egen kryddblandning 
  • 2 paket sjögräsnudlar
  • rapsolja
Så här gör du.
  1. Börja med att preppa alla grönsaker, kyckling och tillbehör innan tillagning så att det bara är att "laga" när du väl står ute framför stekbordet. Hacka allting grovt och lägg fram allt i ungefärlig ordning för tillagning för att göra det enkelt senare. 
  2. Hetta sedan upp stekbordet, woken eller den stora grytan på spisen med rapsolja i botten. Det skall vara riktigt hett! 
  3. Nu tänker vi steka, koka, pluttra... Precis i den ordningen. Vi börjar med att steka på kyckling och grönt för att skapa fin yta, samt att dra ur dem vätska. Här kryddar jag samtidigt.
  4. Dags att koka och då går jag på med vatten, fond, masala och ajvar. Nu får det koka ihop 10 - 15 min. 
  5. Nu är det dags att pluttra. Då slår jag på philadelphia, grädde och sjögräsnudlar. Låt stå och pluttra i ytterligare 10 - 15 min samtidigt som du smakar upp hela härligheten med ytterligare ingredienser och kryddor. Klart för servering! 

LAX

Lax är god och prisvärd mat att bjuda på! Passar fint att servera med rostade potatisklyftor, bakad potatis eller potatissallad.
 
GRILLAD REGNBÅGSLAX
 
Bildresultat för GRILLAD REGNBÅGSLAX
 
Det här behöver du.
  • 1 sida av regnbågslax med skinn, cirka 1 kg
  • 2-3 msk matolja
  • 1 knippa lök, gul eller röd
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 msk japansk sojasås
  • nymalen svartpeppar

Sås

  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 mild lång chilifrukt
  • 1 stor knippa koriander
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 5 msk olivolja

Till servering

  • limeklyftor
Så här gör du.
  1. Tänd en kolbädd längs kanterna runt hela grillen. Grillen är färdig att användas efter 20 minuter.
  2. Sås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriander. Blanda lök, vitlök, chili och koriander på skärbrädan och hacka ihop så att allt blandas.
  3. Vispa ihop vinäger och olivolja i en skål. Vänd ner det hackade.
  4. Lägg regnbågen på ett oljat ark folie, på en grillplanka eller plåt, med köttsidan upp. Krydda med flingsalt. Ansa, dela och pensla löken med oljan.
  5. Lägg fisken på mitten av grillen och grilla den på indirekt värme under lock, 15-20 minuter. Pensla fisken med sojan 2-3 gånger under tiden. Grilla fisken till cirka 52 grader innertemperatur. Grilla löken bredvid fisken de sista 5-8 minuterna, vänd löken 1-2 gånger. Peppra fisken och fördela hälften av såsen över.
  6. Servera regnbåge och lök med limeklyftor och resten av såsen.

RAGGISAR 2

Fortsätter med raggisar, fast nu med blomkål, testa.
 
BLOMKÅLSRÅRAKOR.
 
 
Det här behöver du.
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 ägg
  • 1 purjolök (vita)
  • 150 g smakrik riven ost
  • ¾ msk fiberhusk
  • salt, peppar
Så här gör du.
  1. Riv blomkålen grovt på rivjärn eller i matberedare. Strimla purjolöken.
  2. Rör ihop med övriga ingredienser. Låt stå ett tag.
  3. Stek i smör tills rakorna fått fin färg.

INDIEN

Het och svalkande från Indien
 
INDISK RÄKGRYTA MED SVALKANDE SÅS
 
 
Det här behöver du.
    • 1 st gul lök
    • 2 st vitlöksklyftor
    • 2 krm spiskummin
    • 2 krm kardemumma
    • 1/2-1 krm cayennepeppar
    • 2 tsk curry
    • 3.5 dl ris
    • 7 dl vatten
    • 1 tsk salt
    • 2 st paprikor i olika färger
    • 1 st purjolök
    • 1 kg räkor med skal
    • färsk koriander

Svalkande sås:

  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1.5 tsk koriander
  • 1.5 tsk fransk senap
  • 2.5 msk bladpersilja hackad
Så här gör du.
1
Börja med att röra samman alla ingredienserna till såsen. Smaka av och ställ såsen kallt tills den ska avnjutas.
2
Skala räkorna. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna ganska grovt. Ansa och strimla purjolöken.
3
Fräs gul lök, pressad vitlök, spiskummin, kardemumma, cayennepeppar och curry i lite matfett i en gryta.
4
Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter. Späd med vatten och tillsätt salt. Låt allt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter.
5
Rör ner paprika och purjolök i grytan och låt den koka ytterligare ca 5 minuter eller tills vätskan har kokat in. Lägg i räkorna och låt allt bli genomvarmt. Strö över lite färska korianderblad. Servera såsen till grytan.

RAGGISAR

Ett enkelt och gott recept på den klassiska svenska rätten raggmunk. Stek gärna dina raggmunkar i plättjärnet så blir de tunna och håller formen.
 
RAGGMUNKAR
 
 
 
 
 
Det här behöver du.
  • 8 dl råriven fast potatis
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl standardmjölk
  • smör eller rapsolja till stekning
  • 250 g bacon eller rökt sidfläsk
  • persilja

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon
  • 1 msk strösocker
Så här gör du.
  1. Vispa ihop ägget med mjölet och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, vispa upp och låt smeten stå och svälla i en timme.
  2. Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Blanda ner potatisrivet i smeten och grädda tunna plättar i smör eller rapsolja tills de är gyllenbruna på bägge sidor.
  3. Stek upp fläsk eller bacon och servera till raggmunkarna med rårörda lingon och lite hackad persilja.
  4. Tina bären och rör dem med socker tills det lösts upp.

RSS 2.0