SENAP TILL JUL

Här klommer några tips på olika senapsorter du kan göra.

Ölsenap Receptbild - Allt om Mat

KOKKENS ÖLSENAP

1 dl senapsfrön, gula
0,75 dl guinness, (eller annat mörkt öl)
0,5 dl lundgrens lager, (eller annan mörk lager)
1 dl öl, valfritt, mörkt
1 msk ättika
3 msk brun farin, eller flytande honung
1 tsk gurkmeja
1 dl rapsolja
1. Lägg senapsfröna i blöt i ölen över natten.
2. Häll dem i mixer och kör till en gröt med stålkniven.
3. Blanda i ättika, farin eller honung och gurkmeja och kör några varv. Tillsätt oljan, lite i taget, och kör till en smidig senapsblandning. Häll upp på burk och låt stå och mogna i smak i rumstemperatur 2-3 dagar. Smaka av med ev. mer öl, ättika, farin eller honung eller olja.

WHISKEYSENAP
0,5 dl senapspulver, Colman's
0,5 dl vetemjöl
1,25 dl vatten, kokande
1 krm salt
2 msk brun farin
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 msk whisky
1 msk vispgrädde

1. Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande vatten och vispa till en smet.
2. Smaksätt med salt, farin, strösocker, vinäger och whisky.
3. Rör ner den ovispade grädden i senapen och rör senapen slät. Smaka av - ta lite mer socker eller grädde om du tycker den är för stark. Senapspulvret är starkt! Häll upp på burk och ställ i kylskåpet.



ÄPPELSENAP

26 g gula senapsfrön, (1 liten påse)
26 g bruna senapsfrön, (1 liten påse)
1 dl vatten
2 msk äppelmos
0,75 dl äppelcidervinäger
1 tsk honung
2,5 krm salt
1,5 msk rapsolja

1. Sjud upp vatten och senaps-frön och låt sjuda i cirka 1 minut eller tills fröna börjar mjukna något. Ställ åt sidan i cirka 5 minuter och mixa sedan fröna med en stavmixer eller i en blender tills de blir till en krämig massa. De bruna senapsfröna är svårare att mixa sönder men det gör inget om en del av dem fortfarande är hela.


2. Blanda ner äppelmos, äppelcidervinäger, salt och honung. Mixa ytterligare och tillsätt slutligen oljan. Arbeta ihop till en krämig konsistens och häll på väl rengjorda burkar.

3. Förslut noga och låt stå i kylskåp i 2–3 dagar innan du smakar av senapen.
Passar perfekt till fläskkött!





JULGODIS 2

I morgon är det första advent.
Hoppas ni har förberett allt till adventsfikat.




KOKKENS KNÄCK.

2 dl vispgrädde
2 dl ljussirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0,75 dl sötmandel

Tillagning

1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.

2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.

3. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.

4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.

5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.

6. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.

Tips: Byt ut sötmandeln till finstrimlad citronskal, apelsinskal eller fin hackad chili eller något annat spännande.

JULGODIS



Nu blir det lite spännande julgodis.



CHOKLADKOLA MED CHILI.

1½ dl vispgrädde
25 g smör
1½ dl strösocker
1 dl sirap
2 msk kakao
½ –1 röd chili, urkärnad och finhackad

25 st bitar, tillagning 40 minuter
+ tid att stelna

Koka allt utom chilin ca 30 minuter under omrörning eller till 125 grader.

Rör ner chilin. Häll smeten i en bakplåtsklädd eller oljad form på 10x10 cm. Låt stelna och skär i bitar.


JULEN ÄR PÅ GÅNG 3



 

Finsk Morotslåda, porkkanalaatikko

Jag är barnsligt förtjust i morotslåda, det är en len, mjuk och lite söt rätt som smakar fantastiskt till kryddig sill och senapsgriljerad julskinka.

Ingredienser

1½ deciliter ris, rundkornigt grötris
1 deciliter vatten
½ liter mjölk
½ dl grädde
1 matsked margarin eller smör
½ kilo morötter
(1 matsked mandel)
1 tesked salt
1 tsk socker
1 msk sirap
2 ägg
2 matskedar ströbröd
1 matsked margarin eller smör


Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 min tills vattnet kokat bort.
Se till att det inte kokar torrt.

Tillsätt mjölk, lite i taget. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirka 15 min. Ta av från plattan och låt det svalna.

Skala och riv morötter och mandel.
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ner rivna morötter, kryddor, mandel, uppvispade ägg och grädde i riset. ¨

Smöra en ugnssäker form och häll i blandningen.Strö över ströbröd och klicka på lite smör. Grädda i ugn ca 1 timma och en kvart.


VARMA SOPPOR



Rödbetssoppa med äpple
600 g rödbetor
1 äpple
1 potatis
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 tsk curry
1 l grönsaksbuljong
1 lagerblad
Lite saft från en citron

Gör rent rödbetor, äpple och lök och tärna dem fint. Riv potatis och vitlök. Stek alla grönsakerna med curry i en gryta. Häll i grönsaksbuljongen och lägg i lagerbladet. Låt soppan koka i 25 min, eller tills rödbetorna är helt mjuka.

Mixa soppan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Servera gärna soppan med en klick crème fraiche.


JULEN ÄR PÅ GÅNG 2

I Norge serverar man denna lax till jul.



ENBÄRSBAKAD LAX I UGN.

700 g laxfilé, skinn- och benfri
Dill, finhackad
1 msk senapsfrö
10 enbär
Salt
Svartpeppar 

Gör så här:  

Sätt ugnen på 80°. Bädda in laxfilén med de övriga ingredienserna i en ugnsfast form. 

Baka den i ca 40-50 minuter eller tills den känns klar.

Servera med nypressad potatis.


FREDAGS SNUSKIS

Det var då stockholmaren som läser i tidningen att det var en fritidsstuga till salu uppe i Norrland.

Eftersom han älskar den norrländska naturen så ringer han upp den nuvarande ägaren.
Han får en målande beskrivning av en välbyggd stuga i en underskön natur.
... Men som han är allergisk mot myggbett, så frågar han också om det finns mycket myggor där stugan ligger och får ett nekande svar ‑ inga myggor.

Han nöjer sig för tillfället.

Några dagar senare kan han ändå inte släppa det här med myggorna utan ringer upp igen och frågar om det är 100 % säkert att det inte finns några mygg

‑och han får samma nekande svar.

Man bestämmer att stockholmaren ska komma upp och titta på stugan.

När stockholmaren kommer upp till Norrland blir han alldeles betagen, men så är det så det här med myggen...

Ägaren börjar tappa tålamodet och ger stockholmaren ett erbjudande:

"Jag ska åka in till staden och handla nu på förmiddagen. Innan jag åker till stan binder jag fast dig vid flaggstången spritt språngande naken och om du har fått ett endaste myggbett när jag kommer tillbaka så lovar jag dig att du får stugan gratis."

Det här går stockholmaren med på. Han binds fast vid flaggstången och ägaren åker till stan.

När han återkommer så ser han stockholmaren hänga i repen vid flaggstången, alldeles grå i ansiktet och helt slut. Herregud, tänker han, fanns det ändå myggor här!!! och rusar fram till stockholmaren som svagt stönar:

Nej, inga mygg, men den där jävla kalven ‑ Har den ingen mamma?

JULEN ÄR PÅ GÅNG



Nu nalkas det snart Adventv och Julmånad.
Så börja förbereda och baka dessa.

KOKKENS GOA LUSSEBULLAR

50
g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.


DAGENS VEGETARISKA



Grönkålsfrittata

Recept för 4 personer

  • 500 g fryst, hackad grönkål
  • 60 g bacon
  • 25 g smör
  • 5 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 krm vitpeppar
  • 150 g Cheddar riven
  • 1 msk Touch of Taste Grönsaksfond

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tina grönkålen och krama ur den väl.
  2. Lägg smöret i en ugnssäker form. Låt det smälta i ugnen. Vispa ihop grönsaksfond, ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Rör ner grönkål, och osten. Häll det i formen och fördela baconskivorna över grönkålssmeten.
  3. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills den precis har stelnat och fått lite färg.
  4. smaksätt eventuellt med salt och nymalen svart peppar

MIDDAGSTIPS FRÅN ASIEN



Asiatisk and
½ tsk stött spiskummin
½ tsk sichuanpeppar
1 msk socker
1 kinakål
1 stjärnanis
1 tsk stötta nejlikor
1 knippe vårlök
1-2 tsk maizena
1 deciliter teriyakisauce
2 msk olja
2 andbröst
2 deciliter andbuljong
50 gram skalade mandlar
Grovt salt

Rosta mandlarna tills de blir ljusbruna i en skvätt olja. Häll därefter socker över dem och rosta tills mandlarna är blanka, lägg dem på ett bakplåtspapper för att svalna.

Skär kålen och vårlöken i tjocka strimlor. Rispa skinnet på andbröstets ovansida så det ser ut som ett rutmönster.

Blanda alla kryddorna och gnid in det i skinnet. Bryn nu anden i pannan med skinnsidan ner till att börja med i några min, vänd sedan och bryn dem på den andra sidan.

Häll ner buljongen, teriyakisåsen och stjärnanisen i pannan. Sänk värmen och stek nu andbrösten i ca 8 min med skinnet nedåt och i ca 6 min med den andra sidan nedåt. Lägg ett lock över så att såsen inte förångas. Ta upp köttet och packa in det i aluminiumfolie. Koka skyn och red såsen med maizena. Passa dock på att den inte blir för tjock. Såsen ska smaka salt och starkt, tillsätt mer soja och/eller kryddor vid behov.

Stek grönsakerna snabbt i lite olja i en wokpanna (vanlig stekpanna går också bra). Krydda med salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor och häll såsen över.
Rätten serveras med de stekta grönsakerna och mandlarna strös över allt samman.

Du kan med fördel servera ris till.


FREDAGSMYS

Varför alltid ha chips och dip till fredagsmys?
Det finns ju annat gott och nyttigare.



BOOKMAKERTOAST.

  • 1 bit oxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 stor skiva bröd, gärna rustikt lantbröd eller vad du gillar
  • 3 skivor tomat
  • 2 blad sallad av isberg eller roman
  • 2 tunna skivor rödlök
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 1 äggula
  • salt (gärna flingsalt)
  • svartpeppar (gärna nymalen)
  • Dressing till Bookmaker: 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger, röd eller vit

Så här lagar du Bookmaker toast:

 

  1. Blanda dressingen i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär tomat, rödlök och förbered salladen.
  3. Riv pepparroten fint.
  4. Platta till oxfilén till lagom tunna skivor, salta och peppra köttet.
  5. Stek köttet i smör eller olivolja så att det får färg på varje sida och låt det sedan steka/vila på svag värme i ytterligare någon minut tills stekgraden är som du vill ha den. Du kan prova att skära ett snitt eller känna om den är hård är den välstekt, som nästippen är den medium. Det går också bra att grilla köttet såklart eller använda grillpanna.
  6. Rosta eller stek brödet vid sidan av köttet så det får lite färg.
  7. Förslag att lägga ihop din Bookmaker toast: Lägg upp brödet på en tallrik, lägg på sallad, tomatskivor, rödlök samt ringla över dressingen och lägg sedan på köttbiten.
  8. Toppa med en hög riven pepparrot som du gör en liten grop i där du placerar äggulan.
  9. Salt och peppra på toppen och nu är din Bookmaker toast redo.

POLISINSATS

 
Hur man får polisen att komma när man behöver dom....
Björn från Borlänge i Dalarna var på väg att gå och lägga sig när hans fru sa
att han hade glömt att släcka ljuset i garaget. Garaget låg i anslutning till huset och Björn hade precis öppnat bakdörren för att gå och släcka när han upptäckte att där var folk i garaget som höll på att plocka till sig av hans grejer. Han ringde polisen och fråga......de om ............dom kunde skicka en polisbil. Polisen svarade att alla bilarna var upptagna och rådde honom till att låsa alla dörrar så skulle de skicka en bil så fort det blev någon ledig. OK , sa Björn, lade på telefonen och räknade till trettio. Sen ringde han polisen igen. "Hej, jag ringde nyss om att jag hade tjuvar i mitt garage.
Ni behöver inte komma för jag har skjutit dom." Sen lade han på. Inom några minuter var 6 polisbilar, en helikopter, en brandbil och två ambulanser på plats.
Dom tog tjuvarna på bar gärning. En av poliserna gick bort till Björn och sa: "Jag tyckte du sa att du hade skjutit dom...?"
Björn sa: "- och jag tyckte du sa att du inte hade några lediga bilar...

BAKDAGS

Maltbröd



Matbröd är både gott och nyttigt.
Pröva denna variant.

MALTBRÖD.

66 cl öl
50 g
jäst
1,5 l rågsikt
1 msk fänkålsfrön
1 msk anis
2 msk kummin
4 st färska rosmarinkvistar

Gör så här

1. Rosta fänkålsfrön, anis, kummin och rosmarin i en het panna.

2. Mortla eller mixa sedan ner dem grovt.

3. Börja med att jobba ut jästen i ölen.

4. Blanda sedan kryddorna i rågsikten och blanda med ölen och jästen.

5. Låt jäsa i 45 minuter.

6. Baka ut fem små limpor och låt jäsa i 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Baka sedan av i ugnen 14-16 minuter

Ett trevligt tips är att kasta in lite vatten under plåten,
samtidigt som ni stänger ugnen.
Det ger bröden en finare yta.


MIDDAGSTIPSET

Torskfilé med pepparrot



TORSK MED PEPPARROT

5 hg Torskfilé
4 ägg
20 st handskalade räkor till garnering
4 dl  ärter
100 g skirat smör
1 burk stenbitsrom alt. valfri rom
färskriven pepparrot efter behag.

Koka upp ca 1 liter vatten med 1 skivad gul lök, 2 lagerblad, 5 hela vitpepparkorn, 1 tsk salt och ½ dl vittvin

Rulla ihop filéerna, sänk temperaturen något på vattnet och lägg ned filéerna och låt dem sjuda i 4-5 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mixa de förvällda ärterna i matberedare tillsammans med 1 vitlöksklyfta, ½ tsk salt och lite olivolja samt en skvätt citron

 

Hårdkoka äggen, skala dem och tärna dem i småbitar

 

Servera fisken på en bädd av ärtpuré och tärnat ägg

 

Lägg stenbitsromen ovanpå fisken och garnera med de handskalade räkorna och riven pepparrot

 

Häll varsamt över det skirade smöret på torsken och servera förslagsvis tillsammans med färskpotatis.

 




FRUKOST.

Gör din egen blandning.



Müsli
40 g havregryn
10 g rågflingor
10 g solrosfrön
2 torkade aprikoser och 10 russin (eller annan torkad frukt)
Hasselnötter och mandlar

Serveringsförslag:
15 st. blåbär
Naturell yoghurt

Blanda samman alla ingredienserna till müslin.

Häll 2-3 dl yoghurt i en skål eller djup tallrik och häll müslin ovanpå. Toppa med blåbär.

Det kan vara en god idé att göra en större mängd müsli medan man är igång. Förvara müslin i en burk med lock så håller den sig längre.


RSS 2.0