GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG ER ALLA


NYÅRSTIPS



Varför dricka skumpan som den är?
Varför inte pimpa upp den?
Så där för kommer här några pimptips.

1:  KIR ROYAL

1 cl Cremé de Cassis (svartvinbärslikör)
Champagne

Denna drink kan få konstiga utseenden om man häller skumpan först.
Därför börja med likören och sedan skumpan för jämn och fin färg.

2: BELLINI

1/3 Persikojuice
Champagne

Häll i juicen först och sedan skumpan.

3: BLACK VELVET

1/2 glas Guinness eller annat mörkt öl
1/2 glas Champagne

Häll först ölen sedan skumpan.

4: CHAMPAGNECOCKTAIL

1 sockerbit
4 - 5 droppar Angustura bitter
Champagne

Häll 4 - 5 droppar Angustura på en sockerbit.
Lägg sockerbiten i glaset och fyll på med skumpan.

5: SPARKLING AMOUR

3 cl Parfait  d´Amour
Champagne

Häll först i Parfait dÁmour och sedan fyll upp med skumpan.

6: SPARKLING ORAGNE

1 Apelsin
Några hela kryddnejlikor
Champagne

Skär loss en bit apelsinskal och dekorera med nejlikor.
Lägg skalet i glaset och fyll upp med skumpan.

NYÅRSTIPS

Här kommer förslag på efterrätt som är kanongod att äta.

 Hjortronparfait med mylta:

4 port hjortronparfait
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl mylta, hjortronsylt eller ihopmosade ev. passerade hjortron
  • 3 msk hjortronlikör
  • 3 dl grädde
  • Mylta till parfait och servering: 3 dl hjortron
  • 1 dl socker eller efter smak (du kan också ta hjortronsylt)

Så här lagar du Hjortronparfait med mylta:

 

  1. Gör först mylta av ca 3 dl hjortron genom att mosa ihop hjortronen med socker tills sockret löst sig. Värm ev. i en kastrull och låt svalna.
  2. Koka upp vatten i en vid kastrull till vattenbad.
  3. Vispa grädden rätt hård i en stor bunke.
  4. Kläck ägg och en äggula i en bunke som passar över kastrullen med vattenbadet.
  5. Tillsätt socker och vispa pösigt över vattenbadet (gärna med elvisp). Ta av från värmen när sockret löst sig och fortsätt vispa någon minut tills det svalnat.
  6. Vispa ner mylta eller hjortronsylt samt likör i äggvispet.
  7. Vänd ner grädden och blanda runt.
  8. Fördela hjortronparfaitblandningen i fyra portionsformar eller en större form och ställ i frysen tills hjortronparfait fryst, tar ca 4 timmar.
  9. Servera hjortronparfaiten med mylta eller hjortonsylt - gärna varm.
  10. Man kan också servera en kula sorbet till, ex av frukt som mangosorbet, hallonsorbet eller liknande.

NYÅRSTIPS

Nu ska vi vara miljövänliga och handla inhemst.
Helst ekologiskt också.
Dagens tips kommer från Norrland.



RÖKT RENSTEK MED PEPPARROTSGRÄDDE

Ingredienser

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk riven pepparrot
  • salt och peppar
  • 6 skivor rökt renstek
  • 10 runda skivor pumpernickel
  • persilja till garnering

Gör så här

 

  1. Vispa grädden med pepparrot. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Lägg plastfolie (ca 20 x 20 cm, för 10 st) på arbetsbänken. Täck med rensteksskivor och bred på pepparrotsgrädden. Rulla ihop hårt. Linda in rullen i plastfolie och ställ i kylen. Skär i cm-tjocka skivor.
  3. Lägg rensteksrullarna på brödet och garnera med persiljeblad.

NYÅRSTIPS

Åttiotalet är tillbaka, med många härliga recept.
Denna är perfekt att ha som huvudrätt på nyår.




OXFILE WELLINGTON

Madeirasås
 4 st schalottenlökar
 1 st liten morot
 1 knippe bladpersilja
 1 dl madeira
 4 dl kalvfond, se faktaruta
 1 msk tomatpuré
 1 msk smör

Oxfilé
 800 g färsk oxfilé (mittbiten)
 2 st smördegsplattor à 30x20 cm
 1 st ägg till pensling
salt och peppar
smör och olja till stekning

Duxellmassa
 500 g färska champinjoner
 300 g rökt sidfläsk eller skinka
 6 st schalottenlökar
 4 msk tomatpuré
 0.5 dl hackad färsk timjan
 3 nypor vetemjöl att reda av med


Gör så här

1. Madeirasås
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.

2. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky.

3. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.

4. Duxellmassa
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.

5. Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.

6. Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.

7. Oxfilé
Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.

8. Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Pensla med det uppvispade ägget runt filén. Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.

9. Skär bort överflödig deg. Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén. Tryck till med en gaffel runt om. Pensla med resten av ägget över hela filén. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.

10. Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Obs! Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter. Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den. Servera med krispig sallad och madeirasåsen.


JULKORT FRÅN MIG


FÖDELSEDAGSBARNET



Idag firar vi vår Drottning Silvia på hennes födelsaedag.
Länge leve Drottningen och monarkin.

JULKLAPPSRIM




I år har jag förträngt alla julrim.
Men om ni går in i arkivet, så hattar ni kanske något som duger.
Där finns också mer recept och tips.


FISK MED JULSMAK



Det är gott med fisk, här är en annorlunda version p¨å torsk.

SAFFRANSTORSK PÅ MJÄLL GRÖNKÅL OCH SYRAD RÖDLÖK

Ingredienser

1 pkt  Östersjötorsk, 4 filéer
1 pkt  hackad grönkål, 500g
1 st tärnad rödlök
1 msk röd balsamvinäger
3 msk smör
0,5 g saffran
Provensalska örtkryddor
Rosépeppar
Salt

bullet Ställ ugnen på 180 grader
punktlista Ställ den tärnade rödlöken att dra i en skål med vinägern, en nypa salt & socker i ca 10 min
punktlista Dubbelvik torskfiléerna och lägg dem i smörad form
punktlista Smält smöret med saffran och en nypa salt och pensla torskfiléerna
punktlista Spara lite av Saffransmöret och ställ åt sidan
punktlista Baka torskfiléerna i ugnen ca 12-15 min
punktlista Stek grönkålen torr i stekpanna, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar, avsluta med att tillsätta rödlöken
punktlista Ta nu det resterande smöret och värm upp lite lätt och tillsätt de provensalska örterna
punktlista Häll försiktigt lite örtsmör över filéerna vid serveringen och riv lite rosépeppar över hela anrättningen
punktlista Lägg torskfiléerna på en bädd av grönkål och rödlök
punktlista Servera gärna med nypressad potatis.

Saffranstorsk på mjäll grönkål och syrad rödlök


JULSMÖRGÅSAR



Sugen på mellanmål?
Gör dessa härliga smörgåsar från ditt julbiord.

Förslag på små julsmörgåsar:
Kavring med sill och skivat kokt ägg. Variera ev. sillsorten, senapsill, löksill, vitlökssill. Toppa med en dillkvist.
Vörtbröd med julskinka, senap och rödkål.
Grovt bröd med köttbullar och röldbetssallad
Grovt bröd med leverpastej, knaperstek bacon och rödkål (en dansk julspecialitet blir det om du dessutom värmer leverpastejen)

JULTIPS

Man kan göra mycket med resterna från julbordet.
Här kommer ett på risgrynsgröt, som man kan ha till frukost.




Plättar av risgrynsgröt
6 dl risgrynsgröt.
2 ägg.
5 msk vetemjöl.
1 msk vaniljsocker.
Smör till stekning.

Blanda ägg, risgrynsgröt, mjöl och vaniljsocker. Värm upp smöret i en stekpanna och klicka ut risgrynsgröten i lagom stora plättar i pannan. Stek på båda sidorna tills gyllenbruna.

Servera plättarna med sylt och/eller socker.


GÖR ROLIGA JULFIGURER



Av trolldeg kan man göra fina julfigurer.
Detta behöver ni:
2 dl mjöl
1 dl salt
1 dl vatten
2 tsk olja
Hobbyfärg
1. Häll alla ingredienser i en bunke och arbeta till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 min.
2. Gör roliga figurer, tex tomtar eller snögubbar.
3. Torka figurerna i ugnen i 50 graders värme i ca 2 timmar.
5. Måla figurerna med hobbyfärg.
TIPS! Andra fina figurer till julgranen kan man göra genom att kavla ut degen och använda pepparkaksformarna för att göra hjärtan, stjärnor, tomtar, granar mm. Gör hål i figurerna innan ni torkar dem. Måla dem och häng upp med fina snören eller band.


JULENS ABC

Allergier. Starkt doftande hyacinter och nötblandningar kan framkalla de mest oönskade reaktioner från julfirare, tänk på det om ni får känsliga gäster.

Barn. Tidigt på julaftonens morgon brukar de små liven vara ovanligt pigga och storögt fråga när det är dags att öppna julklapparna, när börjar Kalle Anka och när får de äta julgodis. Det är bara att hålla ut, traditioner är till för att hållas!
Choklad. Julen tillåter frosseri så det är bara att hugga in på Aladdinasken utan att skämmas. Börja dock inte på det undre lagret utan tillåtelse, i alla fall inte så att det märks…
Dryck. Glögg, julmust, juöl, julvin, julkaffe, julsnaps och äggtoddy - allt ska ner, och så undrar man varför man alltid får halsbränna till jul…

El. Nu tändas tusen juleljus och så även ljusstakar, julgransbelysning, julstjärnor och jultomtar. Använd gärna lågenergilampor så spar du en slant OCH hjälper miljön!

Familjen. Julen är hela familjens högtid då de ev. utflugna barnen kommer hem och alla umgås, extra glada och förväntansfulla. Passa på att hellre njuta av varandras sällskap och släpp några av alla måsten.
Glögg. En mugg värmande glögg får igång julkänslan direkt, se till att det finns gott om glögg hemma i skafferiet och servera med mandel och russin.
Hustomtar. Nog känns det ibland som att små hustomtar smyger omkring i hemmet och gömmer undan saker för oss, helt plötsligt hittar man inte presentpapperet, saxen, glasögonen eller knäckreceptet…

Ischoklad. Julens enklaste och mäktigaste chokladgodis. Efter 3 st är chokladsuget mättat men ändå fortsätter man tills man inte vill se en enda ischokladbit till. Märkligt det där.

Julgran. Äkta eller plast, den eviga frågan. Härlig skogsdoft med fallande barr, mot plastdoft med oäkta fallande barr?
Knäck. Obligatoriskt hemmagjort godis med skiftande resultat från år till år. Stenhård tandknäckare eller kletig kolakonsistens, ett spännande moment i julköket!
Lutfisk. Antingen älskar man den eller så avskyr man den. Kryddpeppar och vitsås kröner toppen på denna vita, sladdriga fiskanrättning.
Maten. Att äta tills man måste lätta på bältet och behöver en tupplur efteråt hör julmaten till.

Nötter. Brukar du också köpa hem den klassiska nötblandningen valnötter, hasselnötter, sötmandel och paranötter? Har även du problem med att lyckas knäcka paranötterna? Hoppa över dem och köp färdigskalade som numera finns i matbutiken.

Orolig mage. Se till att ha lugnande Samarin hemma, och tänk på att du faktiskt inte behöver äta ALLT på en gång. Var rädd om magen, julhelgen är lååång!
Paketöppningen. Äntligen är det dags, paketen ska öppnas! Men, vem ska dela ut dem om inte tomten kommer? Dela uppgiften bland familjemedlemmarna från år till år!
Quiz. Underhållning för hela familjen, sätt ihop ett kuligt julquiz och tävla innan julklappsöppningen!
Rim. Julkul på vers, gör paketöppningen festligare men kan vara en pärs!

Spel. Nu plockar vi fram de gamla brädspelen ur gömmorna, Trivial Pursuit, Monopol och Alfapet är utmärkta tidsfördriv och hör sannerligen julen till.

Tv:n. Sällan spenderar vi så mycket tid framför Tv:n som vid jul. Så fort tillfälle ges hamnar man i soffan och tittar på de klassiska julfilmerna och programmen. Planera dock inte julen kring tv-tablån…
Uppesittarkväll. Vaka in dopparedagen med pyssel och mys. Drick varm glögg och njut av julefriden.
På julafton kan det bli svårt att ta det lugnt…
Värme. När skinkan griljeras, potatisen kokas och stearinljusen är tända kan hemmet lätt bli överhettat. Sänk värmen på elementen och låt matlagning och familjens kroppstemperatur hålla värmen istället.

X-box. En populär sysselsättning för barnen medan de väntar på Kalle Anka och paketöppning. Testa att själv spela lite och låt barnen serva de vuxna ett tag!

Yllesockor. En populär julklapp från äldre släktingar. Bara att tacka och ta emot, de lär behövas i vinter.
Zzzz. Många går in i någon slags julkoma, framförallt nu när man kan vara ledig extra länge. Försök aktivera dig med promenader och annat så att du inte gäspar dig igenom hela julhelgen.
Återvinning. Kom ihåg att sortera julklappspapper och kartong.

Ädelost. Ost och kex är ett gott avslut på julmiddagen, skölj ner med ett gott dessertvin och luta dig tillbaka.

Önskelista. Barns önskelistor är ofta en lång harang av önskvärda ting. Ju äldre man blir desto kortare blir listan, och innan man vet ordet av står det bara ”Lugn och ro” på listan.

JULGLÖGG



APELSINGLÖGG
5 dl apelsinjuice
3 dl äppeljuice
2 apelsiner (i skivor)
3 msk honung
1 kanelstång
½ tsk lätt stötta kardemummakärnor
2 tsk färskriven ingefära
ev. 1 dl vodka

Blanda apelsinjuice, äppeljuice, apelsiner i skivor, honung, kanelstång, lätt stötta kardemummakärnor och färskriven ingefära i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills honungen är upplöst. Låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av apelsinskivorna. Tillsätt ev. 1 dl vodka. Servera varm med en apelsinskiva i varje glas.






KALL GkkkkkkkkkkkkkkkkkkdfhdftavgawerqVRQawr

KALL GLÖGGDRINK
KALLkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk GLÖGG DRINK.
1/2 dl KALL GLÖGGDRINK
1/2 dl vit glögg
1 1/2 dl mousserande vitt vin
isbitar

Gör så här:
Häll vit glögg i ett glas. Lägg i några isbitar. Tillsätt mousserande vitt vin samt en citron- /limeskiva över kanten.

vit glögg
1 1/2 dl mousserande vitt vin
isbitar

Gör så här:
Häll vit glögg i ett glas. Lägg i några isbitar. Tillsätt mousserande vitt vin samt en citron- /limeskiva över kanten.

GGDRINK
1/2 dl vit glögg
1 1/2 dl moKALL GLÖGGDRINK
1/2 dl vit glögg
1 1/2 dl mousserande vitt vin
isbitar

Gör så här:
Häll vit glögg i ett glas. Lägg i några isbitar. Tillsätt mousserande vitt vin samt en citron- /limeskiva över kanten.

usserande vitt vin
isbitar

Gör så här:
Häll vit glögg i ett glas. Lägg i några isbitar. Tillsätt mousserande vitt vin samt en citron- /limeskiva över kanten.


JULPASTEJ

Att göra leverpastej kan vara svårt, men det finns genvägar, som denna.


julbord



Tryffelpastej
2 askar Bredbar Leverpastej á 200 g
2 msk vispgrädde
50 g konserverade kantareller
2 tsk tryffelolja
Glasyr:
1 gelatinblad
1 dl köttbuljong
rosmarin
lingon eller tranbär

Blanda leverpastejen med grädde och avrunnen grovhackad svamp samt tryffelolja. Lägg pastejen i en liten ungssäker form. Lägg gelatinbladen i i blöt i kallt vatten i 5 min. Lyft upp gelatinet och smält det på svag värme i kastrull. Låt svalna. Dekorera pastejen med rosmarin och lingon eller tranbär. Häll över gelatinblandningen. Låt stelna i kylen. Servera pastejen med oliver, cornichons och syltlök.


JULKAKOR



Vaniljkransar
500 gram mjöl
375 gram smör
250 gram socker
1 ägg
Frön från 1 vaniljstång

Smula ner smöret i mjölet och tillsätt de övriga ingredienserna. Älta samman degen ordentligt ev. med en köksmaskin.

Rulla degen och forma små kransar. Lägg kransarna på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200 grader i ca 8-10 min.


JULEFTERRÄTT

Till julen hör ju en hel del olika frukter till.
Mandariner och clementiner, kan man äta som dom är, blanda ner i ris ala maltan och mycket annat kul.
Testa denna efterrätt.

julbord



Clementingelé
(4 portioner)
10 clementiner
2 dl Gelésocker Multi

Dekoration:
1 clementin
1 dl vispgrädde
1 tsk  Vaniljsocker Fairtrade
basilika

Pressa saften ur clementinerna. Blanda saften och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder. Häll upp i portionsformar/glas. Ställ att stelna i kylskåp. Stjälp ur gelén på assietter. Skölj clementinen noga och skär den i 4 skivor till garnering. Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljsockret. Lägg lite grädde vid sidan om gelén, en clementinskiva samt basilikablad.


JULSILL

Till julen hör till en massa olika sillinläggningar här kommer en att pröva.

julbord



Honungssill med valnötter
1 förpackning (420 g) Abba 5 Minuterssill
2 msk balsamvinäger
1 msk kikkomansoya
1 tsk honung
1 dl valnötter, hackade
½ rödlök, strimlad

 

Häll av lagen från sillen i en skål. Skär sillen i fina bitar. Blanda lag, vinäger, soja och honung. Varva sill, valnötter och rödlök och slå över lagen. Låt dra i 10 min.


RSS 2.0