VARM VINTERGRYTA

En burgundisk lammgryta med smak av höstens skörd.

BURGUNDISK LAMMGRYTA MED ROTFRUKTER & SVAMP

4-6 portioner,3 timmar.
En riktigt mustig gryta med massor av smak.
Gör den gärna 1 dag i förväg så blir den ännu godare.

DET HÄR BEHÖVER DU

2kg lammkött med ben eller 600g utan ben (tex rygg eller bog)
smör
200g rökt sidfläsk
nymalen svartpeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1msk tomatpure
2msk vetemjöl
3 morötter
3 palsternackor eller jordärtskockor
1 burk hela cocktailtomater
1tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 flaska rött vin
20 smålökar
150g kantareller,trattkantareller eller annan svamp
1 burk stora vita bönor 400g
1dl urkärnade svarta oliver
1 näve sockerärter

SÅ HÄR GÖR DU

1. Skär köttet i tärningar och bryn runtom i omgångar i smör i en stekgryta.
Skär bort svålen från fläskbiten och lägg ner den i grytan tillsammans med köttbitarna.
Salta och peppra.
2. Skala och hacka lök och vitlök och häll ner i grytan.
Låt bryna lite lätt under omrörning.
Tillsätt tomatpure och vetemjöl,rör om och fräs någon minut.
3. Skala och skär rotfrukter i sneda bitar och häll i tillsammans med cocktailtomater,timjan och lagerblad.
Häll på så pass mycket vin att det precis täcker.
Koka upp,sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet nästan faller isär.
Det tar ca 2 timmar.
4. Lägg smålöken i vatten en stund så går de lättare att skala.
Stek dem sedan i lite smör i en stekpanna och lägg åt sidan.
Strimla fläsket och stek tillsammans med svampen.
Ställ åt sidan tills grytan börjar bli klar.
5. Lägg i avrunna bönor,smålök,fläsk,svamp och oliver när köttet är mört.
Sjud ytterligare 5 minuter, lägg i sockerärterna och sjud några minuter till.
Låt stå en stund innan serveringen.
6. Servera med persiljeslungad kokt potatis eller gott surdegsbröd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0