HÅRDBRÖ

Baka knapriga fröknäckebröd med solroskärnor, sesamfrön och pumpakärnor. Gott till frukost, mellanmål och till soppa och sallad.
 
FRÖKNÄCKEBRÖD
 
Fröknäckebröd
 
Det här behöver du.
 10 stycken
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 dl blandade frön, till exempel solroskärnor, sesamfrön och pumpakärnor
  • ½ msk salt
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 ½ dl vetemjöl
Så här gör du. 
  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i cirka 30–60 minuter.
  3. Ta ut degen och lägg den på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma varje bit till en bulle. Kavla ut bullarna till runda tunna kakor. Nagga med en gaffel eller kavla sista tagen med en kruskavel.
  4. Grädda på plåtar med bakplåtspapper mitt i ugnen i cirka 5–7 minuter, tills de fått fin färg.

VÅREN 2

Ut och plocka spröda nässlor. Plocka mycke nässlor, då man kan frysa in, Man kan göra massor med goda maträtter, som denna.
 
 

NÄSSELPANNKAKA MED GETOST, OLIVER OCH HONUNG

 
 
Det här behöver du.
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl turkisk yoghurt
1 msk smält smör
2 dl dinkelmjöl
salt
1 l nyplockade nässlor
en bit smulad getost
1 dl urkärnade oliver
 
Så här gör du.

1.  Koka och förväll nässlorna i tio minuter.

2. Blanda ägg, mjölk, yoghurt, smör , dinkelmjöl och salt till en jämn smet.


3. Häll av vattnet från nässlorna och låt dem rinna av ordentligt i en sil. Tryck med en sked på dem så blir duav med mer vatten.

4. Finhacka nässlorna.

5. Blanda i nässlorna i smeten

6. Stek pannkakor i smör.
7. Garnera dem med oliver, smulad getost och honung.

 

 
 

RSS 2.0