FAMILJEDAG PÅ LJUSBACKEN, DELSBO
MEDELHAVSKÄNSLA
Grekisk moussaka
750 Gram Auberginer (ca 3 små eller 2 stora)
Olja
Salt och peppar
Köttfärssås:
2 hackade lökar
2 vitlöksklyftor (pressade)
600 Gram nötfärs eller lammfärs
Lite smör eller olja
1 burk tomatpuré
1 burk krossade tomater
Salt och peppar
Lite hackad persilja
1 tsk kanel
Bechamelsås:
40 Gram smör
2 msk vetemjöl
7 deciliter mjölk
Salt och peppar
1 tsk riven muskotnöt
150 Gram riven ost
Lite ströbröd
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra skivorna och låt dem stå i ca 10 min. Torka av auberginskivorna med hushållspapper och stek dem sedan i en stekpanna i lite olja eller smör. De ska stekas ca 2 min på varje sida.
Köttfärssåsen:
Stek lök, vitlök och köttfärs i lite smör. Tillsätt resten av ingredienserna till köttfärsåsen och låt såsen småkoka medan bechamelsåsen görs klar.
Bechamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt mjöl och blanda ordentligt. Häll i hälften av mjölken och rör runt. Då såsen kokar upp tillsätts resten av mjölken. Låt såsen koka en stund och tillsätt ost, muskot, salt och peppar.
Lägg hälften av auberginskivorna i botten på en smord form. Fördela köttfärsen ovanpå och täck sedan med resterande auberginskivor. Häll Bechamelsåsen över rätten och strö ströbrödet på toppen.
Ställ in formen på 180 grader i ca 50 min.
DAGENS SNUSKIS
-Men det va ju också tur att jag hade 39 cm annars hade vi inte kommit in Då sa kinesen:-Tur att jag hade stånd annars hade vi inte kommit in!!!
VEGETARISK MEDELHAVSKÄNSLA
Auberginelasagne
4 portioner
- 2 auberginer
- 3 morötter
- 1 lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 påse quornfärs eller nötfärs
- ½ dl rött vin
- 2 tetra tomatkross med basilika
- salt och peppar
- 1 nypa socker
- 250 g keso
- riven parmesan
1. Skär auberginerna på längden, lägg dem på en plåt, salta och låt stå i 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Rosta auberginen i ugnen i ca 10 min, eller tills den fått färg. 3. Hacka löken och morötterna i lika små bitar. Fräs i en stor panna tillsammans med pressad vitlök. 4. Rör ner färsen och låt få färg. Häll över vin och tomatkross, men spara lite tomatkross till senare. Krydda med salt, peppar och socker. Låt stå och puttra några minuter tills stor del av vätskan kokat bort. 5. Häll lite färsblandning i botten av en ugnsfast form. Toppa med aubergineskivor, och lägg sedan på mer färs + keso. Upprepa detta tills önskad mängd lager är uppnåt. 6. Sista lagret avslutad med färs. Häll över resterna av tomatkrossen från tetran, och toppa med riven parmesanost. 7. Grädda i ca 15 min på 220 grader.
6 JUNI
NATURENS EGEN APOTEK
Många använder förvällda nässlor i matlagningen, men de går också bra att använda färska om man kör dem i en mixer så att brännhåren slås sönder. På det viset blir de ett utomordentligt näringstillskott i en energidrink. Nässelsmoothie brukar jag göra på sommaren när jag inte orkar eller hinner laga mat, den är en riktig energikick! Lite tråkigt grågrön i färgen blir den, men det fixar man lätt genom att garnera den med några vackra blommor.
NÄSSELSMOOTHIE
Gör så här:
1. Skölj nässlorna och plocka av bladen.
2. Lägg bladen i en mixer.
3. Tillsätt banan, mandel, honung och sojamjölk.
4. Mixa tills allt är finfördelat. Personligen gillar jag att få små mandelbitar i munnen att tugga på, men du kan också köra smoothien lite längre så blir den slät och fin.
5. Garnera ev. med någon ätlig blomma, t.ex. syren, ringblomma, gurkört, strimlade rosenblad eller en kvist citronmeliss.
Smoothien är godast att dricka genast.
HISTORIEDAX
DAGENS BELLMAN
- Öömh... Hej, det är Bellman. Det står en potta med kiss under min säng.
- Jaha, då vi kommer genast! sa gubben i luren.
Då kom hela personalen, tog upp pottan och började dricka ur den. När siste man hade fått den sista slurken sa Bellman:
- Tur att jag också kissade i den, annars skulle det inte ha räckt till alla
VIKINGAFEST FÖR BÅDE BARN OCH VUXNA
Utklädning: Kom i vadmal och vikingahorn. En säck i säckväv med hål för huvud och armar är en utmärkt klädsel. Ett stort skärp i midjan, sandaler och en vikingahjälm avslutar det hela. En peruk med långa gula flätor eller ett stort rätt skägg kan också vara kul.
Mat och Dryck: Servera mat på stora fat. Gör en bädd av ris, hackade tomater, blanda ev. i salsa. Toppa med stekta kycklingklubbor som tas med händerna. Servera lingondricka till. Tillåter vädret att man är utomhus passar det ju också perfekt att grilla: starka korvar och/eller flintastek passar ju utmärkt. Servera med sallad och potatismos.
Dekoration: Vikingar äter vid långbord, och gärna utomhus.
Inbjudan: Leta upp platta stenar. Skriv inbjudan med färg på stenen.
Lekar: Dela upp deltagarna i två lag som får hitta på kul vikinganamn till sitt lag och gör en vikingafemkamp:
1) Dragkamp
2) Kasta hästsko. Har man inga häskor kan man också kasta sten i en burk.
3) Hoppa säck.
4) Skjuta pilbåge. Gör ett mål av en bit kartong, rita ringar och skriv olika poäng, tex, 10 i mitten, 5 runt om och 2 längst ut.
5) Hösäckskamp. Sätt en stadig planka på två bockar, stenar eller liknande så att den kommer en liten bit över marken, låt en person från varje lag tävla mot varandra. Med hjälp av en säck fylld med hö ska man slå ner varandra. Den som håller sig kvar längst på plankan vinner.
TOMATER
God tomatsoppa
2 msk olivolja
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl sherry eller vitvin
4 burkar hackade tomater
Ev. 2 msk grönsaks- eller hönsfond
2 tsk socker
Salt och peppar
Kryddolja:
2 krukor basilika eller persilja
3 dl olivolja
Salt och peppar
Hacka lök och vitlök och stek dem i lite olja (låt dem inte få färg). Häll i sherryn/vitvinet och tomaterna. Tillsätt ev. lite fond för att ge soppan mer smak. Låt koka under lock i 10 min.
Medan soppar kokar tillagas kryddoljan. Mixa samman kryddörten med olja, salt och peppar.
Smaka av soppan med socker, salt och peppar. Servera rykande varm och ringla i kryddoljan.
RABARBER 6
Nu har det blivit väl mycke rabarber, så nu kommer den sista.
Något att ha på skorpor eller varma scones.
RABARBERMARMELAD
1 burk
7 dl rabarber
ev lite vatten
2 dl syltsocker
1 hel vaniljstång
Skiva rabarber i mindre bitar.
Koka i kastrull några minuter tills det har löst upp. Eventuellt kan det behövas lite vatten så det inte bränner fast i kastrullen. Lägg i hel vaniljstång.
När det fått en bra konsistens, ta upp vaniljstången, häll i socker, rör om och låt koka någon minut så att sockret smälter.
Dela vaniljstången, skrapa ur de svarta fröna, lägg dem i marmeladen. Klart!
Tips: det går att smaksätta med färskriven ingefära, kardemumma eller vad du vill.
RABARBER 5
Här kommer ett finskt recept på glass.
RABARBERGLASS
1/4 dl vatten
2 dl yoghurt
Skiva rabarbern tunt.
Låt den smälta på medelvärme tillsammans med 1/4 dl vatten och sockret.
Rör ihop créme fraiche och yoghurt i en bunke.
Tillsätt den avsvalnade rababerröran.
Frys ner i 1 1/2 timme.
Ta ut och rör om.
Frys sen 1 1/2 till.
Låt tina något före serveringen.
TÄNKVÄRT
Tarzan lever halvnaken, Askungen kommer hem vid midnatt, Pinocchio ljuger hela tiden, Alladdin är Tjuvarnas konung, Batman kör i 320 km/h, Törnrosa är lat och Snövit bor med 7 killar.
Vi borde inte bli förvånade när barnen missköter sig, dom får det från sagornas värld.
RABARBER 4
RABARBERKRÄM
Detta behöver du:
ca 500g Rabarber
4 dl Vatten
1 dl Socker
2 msk Potatismjöl
Gör såhär:
Skölj och skär rabarbern i små bitar. Är det grova stjälkar så bör dom skalas.
Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och låt koka 4-5 minuter. Tills rabarbern är mjuk.
Ta kastrullen från värmen. Rör ut potatismjölet i ½ dl kallt vatten. Häll i redningen i en fin stråle medans du rör i rabarbern. Låt krämen koka upp. Färdigt!
Servera avsvalnad med kall mjölk.
Förvaras i kylskåp 3-5 dagar.
RABARBER 3
Testa denna, som passar bra till gillad fisk, fläskköt och kyckling.
RABARBERSALSA
1-2 st rabarber späda från länet
2 st tomater från länet
1 st salladslök eller späd purjolök
Dressing:
2 msk olja
1 tsk honung från länet
cayennepeppar
salt och peppar
Finhacka rabarbern, tärna tomaterna och löken.
Blanda dressingen, häll över rabarbern och låt stå och dra
ca 10-30 minuter.
Kan även köra i micron ca 1 minut för lösare konsistens.
Blanda i tomaterna och löken.
Kan även serveras i grönsallad.
RABARBER 2
Välgjord rabarbersaft fungerar förbluffande bra både som törstsläckare och måltidsdryck.
RABARBERSAFT
Ingredienser (4 portioner)
- 2 ½ kg rabarberstjälkar
- 2 citroner
- vatten
- 6-7 dl strösocker per liter avrunnen råsaft
Tillagning
- Tvätta citronerna noga och skär dem i tunna skivor.
- Tvätta och tärna rabarbern.
- Koka vatten.
- Varva rabarber och citroner i en stor bunke.
- Häll på så mycket kokande vatten att det täcker.
- Täck över bunken och låt stå 3-4 dygn.
- Sila av i silduk och mät upp råsaften.
- Koka saft och socker på svag värme ca 15 minuter.
- Skumma noga och häll saften på väl rengjorda och varma flaskor.
- Sätt gensat på korken.
Ett tips: Häll upp saften i plastflaskor, men inte ända upp och frys in.
RABARBER 1
Nu kommer rabarber med en väldans fart.
Var ekologisk och fråga de du känner om du får plocka,
150 gram | smör |
1,5 dl | socker |
2 st | ägg |
2,5 dl | vetemjöl |
1 tsk | stött kardemumma |
1 tsk | bakpulver |
150 gram | rabarber, smala |
0,5 msk | mjöl |
- 1. Sätt ugnen på 200 grader.
- 2. Vispa smör och socker poröst. Blanda i äggen ett i taget.
- 3. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver och rör ner i smeten.
- 4. Skala och skär det mesta av rabarbern i cirka centimeterstora tärningar. Skaka dem med mjölet. Vänd ner rabarbern i muffinssmeten.
- 5. Skär ett par centimeter långa bitar av rabarbern som är kvar, till garnering.
- 6. Fördela smeten i formarna med hjälp av ett par skedar. Fyll inte ända upp. Tryck ner en bit rabarber på toppen av varje muffins.
- 7. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna.
- 8. Klicka eventuellt lite tjock yoghurt (turkisk yoghurt eller matyoghurt) på muffinsarna när de serveras.
VEGETARISKA KÖTTBULLAR
Falafel
5 dl torkade kikärtor
3-4 vitlöksklyftor
4 schalottenlök
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
¾ dl vatten
1½ dl hackad persilja
1 msk torkad mynta
½ msk koriander
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
Olja till stekning
Skölj kikärtorna i vatten och lägg dem sedan i en bunke. Fyll på med rikligt med vatten, kikärtorna ska vara helt täckta med vatten. Låt stå över natten.
Slå av vattnet från kikärtorna, skölj dem och lägg tillbaka dem i bunken igen.
Skala lök och vitlök och skär ner i lite mindre bitar. Lägg ner lök, vitlök, vetemjöl, bakpulver, salt och vatten i bunken med kikärtor. Mixa med en stavmixer eller matberedare tills du har en fastare smet. Ibland kan det vara lättare att mixa lite åt gången.
Blanda ner kryddorna och forma smeten till små bollar eller biffar. Stek falaflarna i rikligt med olja på medel temperatur, blir stekpannan för kall är det lätt att de
ramlar isär.
VITA DAGEN
Behöver man skriva något
KLASSIKER PÅ GRILLEN
Okej, jag ger mig här kommer min lax.
KOKKENS GRILLADE LAX MED ÖRTSÅS
För 4 personer. Ingredienser Sås: Gör så här Skär laxfilén i lagom stora bitar. Pensla med smält smör, salta och peppra med citronpeppar. Grilla 3-4 minuter/sida. Låt inte laxen bli torr. Serveras med färskpotatis och grillade grönsaker som till exempel grillad paprika och sparris. |
FISK PÅ GRILLEN
Många grillar lax, men testa denna rätt.
Grillad tonfisk med limesmak
ca 15 min
3 msk olivolja extravirgine
1 st lime, juice
60 gram rökspån, hickory wood
salt och svartpeppar efter smak
2,5 dl sojabönor, till servering
Tillagning:
1. Lägg tonfisken och olivolja i en plastpåse. Försegla påsen och lägg den i kylen. minst en timme.
2. Sätt i gång grillen. När kolen är riktigt heta, sprid ut en handfull träspån över träkolen för att ge smak till tonfisken.
3. Pensla grillgallret lätt med olja.
4. Krydda tonfisken med salt och peppar grilla den i ungefär sex minuter, vänd en gång.
5. Lägg över tonfisken på tallrikar, pressa lite lime juice över och servera omedelbart.
Passa bra till är en risotto, ris eller sallad.
RUBIKEN SOM FÖLL BORT
Rubriken föll bort och jag vet inte varför.
Men nu kommer den.
LAMMKOTLETTER MARINERADE MED ROSMARIN
MER GRILLAT
Lammkotletter marinerade i Rosmarin
2-3 msk hackad färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor, krossade eller hackade
½-3/4 dl olivolja
Färskmalen svartpeppar
Flingsalt
Putsa kotletterna och skär bort överflödigt fett. Blanda olivoljan, vitlöken och svartpeppar efter smak. Lägg kotletterna i en form. Häll lite av marinaden längst ner i formen och lägg i kotletterna. Pensla kotletternas översida med resten av marinaden. Låt kotletterna marinera i ca en timma. Salta kotletterna och lägg på dem på den varma grillen. Grilla 2-3 min på varje sida. Lägg gärna en knippa rosmarin på grillkolen i samband med att du grillar kotletterna vilket ger smak.
Pressa gärna en aning citron på kotletterna när du serverar dem. Servera med en sallad. Drick ett rosévin eller rött vin till.
PAJKASTNING
Nää! Jo!! Ner i magen förstås.
Gör denna enkla paj med ost.
Ostpaj
1 pajbotten (gör en egen eller köp en färdig i affären)
300-400 gram riven ost
5 ägg
5 dl keso eller crème fraishe
Salt och peppar
Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda. Vispa samman ägg och keso/ crème fraishe. Rör i riven ost och salta och peppra. Fördela ostblandningen i pajformen och ställ in pajen på 200 grader i 45 min.
DET HÄNDE I HÅRGA
GOTT TILL GRILLAT
Testa denna potatisrätt till grillatkött och fisk.
Pestopotatis
NypotatisJungfruolivolja
Vitlök 1-2 st
Parmesan riven 1 dl
Basilika 1 näve
Persilja 1 näve
Pinjenötter 1-2 matsked
Salt
Peppar
Koka nypotatis.
Under tiden blandar du ett serveringsfat; olivolja, småhackad vitlök, en näve hackad färsk persilja och en näve hackad färsk basilika, lite rostade pinjenötter och färskmalen svart peppar och salt.
Låt detta dra under tiden potatisen kokar. Häll sen i riven parmesan i röran. Om blandningen blir väldigt torr häll på mer olivolja. Lägg i färdigkokt potatis och dela potatisen i mindre bitar med kniv. Rör om potatisen och blandningen.
Smaksätt med salt och peppa.
OBS: Igår föll matrubriken bort och det ska vara
Grillade tigerräkor med saffransrisotto.
HUDIKKALASET
Biljettsläpp tisdagen den 10 maj.
Finns att beställa på
www.hudikkalaset.se
eller köp på Radjos vid Åhlens i Hudik
DAGENS SEXSKÄMT
Några timmar senare frågar pappan sin son var mamma är. ”Jo,” säger Olle, ”hon stod och pratade med en dum farbror, men så blev farbror jättesmart och då gick de upp i skogen.”
GRILLSÄSONGEN HAR BÖRJAT
Kommer att lägga ut en del tips på grillat, som är lått att göra.
Grillade tigerräkor med Saffransrisotto
(för 4 pers.)
4 dl risottoris (t ex arborioris)
Ca 8 dl vatten o 2 dl vin
3 msk konc kycklingfond
2 charlottenlök
2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1-2 paprikor röd och grön
Ca 100-150g parmesanost
Lägg räkorna i en marinad med 1 dl limejuice, 2 st vitlök och 2 msk olivolja samt en st färsk röd chili. Skala chilin och ta bort fröerna hacka den i mindre bitar. Hacka vitlöken. Blanda ihop marinaden. Lägg ur räkorna på ett fat och häll övermarinaden och låt de ligga där en timme.
Tillagning:
1. Koka upp vatten och fond till en buljong.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det 1-2 minuter i en kastrull.
3. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa 1 minut. Sänk värmen, tillsätt vinet under omrörning och låt det koka in.
4. Rör ner lite av buljongen i omgångar. Låt småkoka på svag värme i ca 30 minuter tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd kvar. Rör ofta i risotton så att den blir krämig. Tillsätt ev. mer buljong om den blir stabbig.
5. Skär paprikan i mindre bitar och låt den koka med resten i cirka 5-7 min.
6. Riv parmesanen. Rör ner den. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Grilla tigerräkor
Det är lättast att sätta tigerräkorna på ett grillspett gjord av trä 7-8 st per spett, lagom till en person. Grillen ska vara varm och lägg dem på direkt värme 2-3 min per sida. Räkskalen ska få lite färg.
Det är godast att servera det med Aioli och en härlig grönsallad.
DAGENS HISTORIA
Plötsligt frågar Nasse: "Puh, vi har fått två händer för att hålla, två ben för att gå, två ögon för att se se, två öron för att höra. Men varför har vi bara ett hjärta?"
Puh tänker en liten stund och svarar:
"Nasse, det är säkert för att det andra hjärtat är bortskänkt till en annan, som vi själva måste hitta" ♥ ♥ ♥
DAGENS SEXSKÄMT
Kulorna svarar: Du ljuger din jävel, du kommer att gå in själv sen får vi hänga utanför och banka tills festen är slut..
VÅRENS PRIMÖRER
Läste häromdan om en potatisodlare i Skåne, hade tagit upp årets första potatis, 8 kg.
Som såldes för 1 500 kr/kg, allt såldes till två köpare.
Därför kommer här ett recept på potissallad.
Potatissallad
9 potatisar
1 knippe vårlök
50 g majonnäs
2 dl crème fraishe
½ tsk curry
Salt och peppar
2 dl gröna ärtor
5 cocktailtomater
Skala potatisen och kok den sedan. Skär vårlöken fint och skiva potatisen när den svalnat.
Rör samman majonnäs och crème fraishe och smaka av med salt, peppar och curry. Tillsätt eventuellt krasse eller gräslök och rör sedan ner dressingen i en skål med ärtor, potatis och lök. Dekorera med halverade cocktailtomater och servera.
RÄDDA VÅR URSKOG
Just nu har man räddat två skogsområden.
Som är värda att bevaras för framtiden.
Man letar nu efter ett tredje område.
Kom med tips.
Klicka dagligen och hjälp till att samla in pengar.
Då går man in på
www.ettklickforskogen.se
DAGENS HISTORIA
-Mamma! Jag såg ett CSI avsnitt och Justin Bieber dog!
-Men gumman det är bara på låtsas.
-Jag vet! Det är därför jag gråter
NÄRANDE OCH GOD DRYCK
KOKKENS SMOOTHIE
Ingredienser
2 dl jordgubbar
½ banan
1 dl yoghurt
2 dl mjölk
2 msk florsocker
Tillredning
Finfördela frukten i matberedare eller mixer. Tillsätt mjölk, yoghurt och florsocker. Rör om.
BULLBAK
Kardemummakaka
Ingredienser
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
1 msk stötta kardemummakärnor
100 g smör
1½ dl fil
Garnering:
Kanel och pärlsocker
Tillredning
Hacka samman smör med de torra ingr. till rn grynig massa.Tillsätt fil. Rör till jämn smet.Häll i smord och bröad form. Pudra på kanel och strö över pärlsocker. 175 grader ca 35 min.