BULLFEST

Läckra chokladbullar bakade med bland annat fullkornsmjöl.
 
BULLAR MED CHOKLAD
 
Bullar med choklad
 
Det här behöver du.
 
50 gram jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk ekologisk olivolja
2 tsk ekologiskt socker
Lite salt
½ dl ekologiskt fullkornsmjöl
3 dl ekologiskt siktmjöl
6 dl ekologiskt vetemjöl
150 gramekologisk mörk choklad
 
Så här gör du.
 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och socker. 

Rör ner fullkornsmjölet, siktmjölet och vetemjölet (i den nämnda ordningen).

Hacka chokladen grovt och rör ner chokladhacket i bulldegen. Låt degen jäsa i ca 30 min.

Forma degen till bullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ så in dem i ugnen på 200 grader i ca 14-15 min.

SMULOR

Smulpaj går snabbt att tillaga och smakar underbart, speciellt serverat med grädde, vaniljsås eller glass.
 
KOKKENS ÄPPELPAJ MED HAVREGRYN
 
 
 
 
Det här behöver du.
 
5 stora ekologiska äpplen
125g ekologiskt mjöl
75g ekologiskt havregryn
150g ekologiskt smör
75g ekologiskt socker
1-2 tsk kanel
Flagad mandel
Eventuellt russin
 
Så här gör du.
 
Gör vid äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord form. Smält margarinet och rör sedan ner de torra ingredienserna. Fördela degen över äpplena. Strössla över flagad mandel och eventuellt russin. Grädda i 25-30 minuter på 200 grader. 

GOFIKA

Smakar riktigt gott tillsammans med en klick vispgrädde eller vaniljglass. Lätt att tillaga till många personer.
 
KOKKENS BANAN.PÄRONKAKA
 
Päron-banankaka
 
Det här behöver du.
 
250 g ekologiskt smör
460 g ekologiskt socker
4 ekolodiska ägg
1 mosad ekologisk banan
1 rivet ekologisk päron
50 g havregryn
¼ dl ekologisk mjölk
½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk kardemumma
2 tsk vaniljextrakt
375 g mjöl
Dadlar efter smak, kan uteslutas
 
Så här gör du.
 
Blanda rumstempererat socker och smör. Knäck i äggen, ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt mjölk, päron och banan.

Häll ner smeten i en långpanna och ställ in denna i ugnen på 180 grader i ca 30-35 min. Kakan är klar när den inte längre sitter fast i kanten på långpannan. 

MATLÅDA

En lättlagad pastarätt med grönsaker, skinka och bechamel sås. Utmärkt att ha med sig i matlådan.
 
KOKKENS PASTARÄTT
 
Lättlagad pastarätt
 
Det här behöver du.
 
350 g pasta.
1 broccolihuvud (ca. 500 gram).
2 lök
1 paprika
1 tomat
Olja
100 g skinka i tärningar
2 dl bechamel sås
 
Så här gör du.
 
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka löken och skär broccolin, paprikan och tomaten i mindre bitar. 

Värm oljan i en stekpanna och stek löken här i. Tillsätt broccolin, paprikan och tomaten, låt steka i några min. Sänk värmen och tillsätt skinkan.

Häll Bechamelsåsen över grönsakerna. 

Häll av vattnet från pastan och tillsätt den i pastasåsen. Rör runt.

Klart till servering.

RÖDBETOR

Rödbetsbröd har en fin röd färg och smakar gott av havssalt och timjan. Rödbetorna ger även brödet en härlig saftighet.
 
KOKKENS RÖDBETSBRÖD
 
 
 
 
Det här behöver du.
 
50 g jäst
1 mörk öl
3½ dl varmt vatten
1 msk ekologisk honung 
Ehologisk vetemjöl efter behov
½ dl olja
2 små ekolodiska rödbetor
Lite färsk timjan
1 msk salt
 
Så här gör du.
 
Skala och riv rödbetorna.

Blanda öl och vatten i en stor skål. Smula ner jästen i vätskan. Tillsätt honungen. Blanda i vetemjöl, lite i taget tills degen släpper bunken. Rör i rödbetorna, oljan, salt och timjan. Ta degen ur bunken och älta den ordentligt. 

Låt degen jäsa på en varm plats i 1 timme. Forma degen till 2 limpor och låt dem häva i ytterligare 30 min. 

Snitta bröden med en kniv på ytan och häll sedan på timjan och havssalt. 

Baka bröden i ugnen på 200 grader i 25 min. 
 
 

SOPPA

Den godaste höstsoppan. Servera gärna med ett gott bröd till.
 
JORDÄRSTKOCKSSOPPA
 
 
 
 
Dethär behöver du.
 
250 gram ekologisk jordärtskocka
1 msk ekologisk olivolja
en halv ekologidk gul lök
en klyfta ekologisk vitlök
1 l grönsaksbuljong
2 dl ekologisk grädde
1 dl ekologisk mjölk
salt
peppar
 
Så här gör du.
 
Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala lök och vitlök. Skär i bitar. Värm oljan i en kastrull. Bryn lök och lägg i jordärtskockor. Häll på buljong och låt puttra tills de är mjuka. Tillsätt grädde och mjölk. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med ett nybakat bröd.

OSTKAKA

Cheesecake gjord på philadelphia och ricotta, botten består av bl.a. havregryn. Snyggast blir det om kakan dekoreras med bär och flytande honung.
 
ITALIENSK CHEESECAKE
 
 
 
Det här behöver du.
 
500 gram Ricottaost.
170 gram smelt smör
300 gram havregryn
150 gram rörsocker
200 gram Philadelphia 
½ dl. standard mjölk
4 st. gelatinblad
6 msk flytande honung
3 msk. citronsaft + skalet från en citron.
Färska eller frusna bär
 
Så här gör du.
 
Smörj en kakform (diameter ca 22cm). 

Finhacka havregrynen ev. med hjälp av en stavmixer. Smält smöret i en gryta och tillsätt rörsocker och havregryn. Värm blandningen i få minuter på hög värme, rör runt så det inte bränner fast. 

Fördela havregrynsmassan i botten på kakformen, tryck ut massan med en sked. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca. 5 min. Värm upp mjölken och lägg i de uppblöta och avrunna gelatinbladen. Rör runt tills gelatinbladen smält helt.

Vispa ricotta, honung, Philadelphia, citronskal och citronsaft ordentligt och tillsätt tillsist mjölken. Häll ner blandningen i kakformen och ställ in formen i kylskåpet i minst 4 timmar gärna längre.

Dekorera kakan med honung och bär innan servering.

LAX

Rätten är lättlagad och perfekt då man inte orkar stå och koka grönsaker vid sidan av, här stoppas grönsakerna direkt in i ugnen tillsammans med fisken.
 
KOKKENS UGNSBAKAD LAX.
 
Bildresultat för UGNSBAkAD LAX
 
Det här behöver du.
 
600 gram laxfileér
2 dl. Vitvin
1 stk. rödlök
3 stk. morötter
2 stk. purjolökar
200 gram sockerärtor
1 stk. squash 
1 tsk. olja
2 dl. vatten
1 tsk. dragon 
Salt och peppar efter behag
 
Så här gör du.
 
Börja med att skiva alla grönsakerna. Smörj ett ugnsfast fat med olja eller smör och lägg i laxfileerna. Lägg de skivade grönsakerna ovanpå laxen häll vatten och vitvin över. Krydda med Dragon salt och peppar.

Förvärm ugnen till (vanlig ugn ej varmluft) till 200 grader. Ställ in laxen nederst i ugnen och låt steka i 15-20 min. 

Om laxen inte skulle vara helt färdig efter 20 min så täck fatet med aluminiumfolie och ställ in fatet i ugnen igen tills fisken är klar.

SQUASH

Squashen gör att brödet blir extra saftigt. Du väljer själv huruvida du vill ha brödet format som vanligt bröd eller som bullar.
 
KOKKENS SQUASHBRÖD
 
 
Det här behöver du.
 
3 dl vatten
2 dl ymer (youghurt)
50g jäst
3 dl fint riven  ekologisk squash
6 dl ekologisk rågmjöl
8 dl ekologisk vetemjöl
1 tsk salt
 
Så här gör du.
 
Blanda vatten och ymer och värm upp det till fingervärme. Rör ut jästen. Tillsätt riven squash och mjöl och arbeta samman degen. Låt degen jäsa till dubbel storlek under en kökshandduk. Forma degen till bröd eller bullar och låt den jäsa ytterligare 20 minuter. Värm upp ugnen till 200 grader. Bullar gräddas ca 20 minuter, bröd ca 35 minuter. 

LASAGNE

Lite annorlunda lasagne, men mycket god.
 

Lasagne med ricotta och salsiccia

 
DSCF3438.JPG
 
Det här behöver du.
 
ca 10 lasagneplattor
2 kvistar körsbärstomater
Köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g färsk salsiccia
2 msk olivolja
500 g nötfärs
2 förpackningar krossade tomater á 500 g
2 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar
Ricottaröra:
65 g färsk spenat
500 g mozarella
75 g riven pecorino eller parmesanost
750 g ricotta
3 msk hackad basilika
1 ägg
salt och svartpeppar
 
 
Så här gör du.
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Snitta salsiccian på längden, ta ut köttet och hacka det i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt salsicciaköttet och stek i ytterligare ett par minuter tills köttet börjar få lite färg. Blanda ner nötfärsen och låt den bli genomstekt. Häll i krossade tomater, buljong, tomatpuré, socker och oregano och lägg i lagerbladet. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter. Ta upp lagerbladet, blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200 grader.

Medan såsen kokar, hacka spenaten och riv mozzarellan i mindre bitar. Rör sedan ihop pecorino, spenat, ricotta, basilika, ägg och mozzarella,
spara lite av mozzarellan att toppa lasagnen med. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform (cirka 3 liter). Börja med ett lager köttfärssås, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite köttfärssås. Lägg lite av ricottaröran ovanpå. Upprepa med ytterligare lager lasagneplattor, köttfärssås och ricottaröra. Avsluta med bara ricottaröra på det sista lagret lasagneplattor och toppa med resten av mozzarellan. Garnera med körsbärstomaterna på kvist. 

Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Täck formen med folie om
osten börjar få för mycket färg. Låt lasagnen vila i cirka 10 minuter före servering.
 
Servera tillsammans med en stor sallad.

GOTT FIKABRÖD

En vacker och saftig nöt- och morotskaka med lång hållbarhet. Om man rostar hassel­nötterna i en torr stekpanna först blir det extra god smak.
 

Morotskaka med nötter och apelsin

 
 
Det här behöver du.
 

smör och ströbröd till formen L
150 g hasselnötter
2 dl strösocker
3 ägg
150 g morötter, finrivna
rivet skal av 1 apelsin
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Apelsingarnering
1 apelsin
3 msk strösocker

Apelsinglasyr
2½ dl florsocker
ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft

 

Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1½-liters kakform.

2. Rosta hasselnötterna i en torr medelvarm stekpanna tills skalet börjar lossna. Häll dem i en handduk och gnid av skalet. Finhacka dem tillsammans med 1 dl av sockret i matberedare eller mal dem i mandelkvarn.

3. Vispa ägg och resten av sockret tills det är ljust och pösigt.

4. Blanda ner hasselnötterna, morötterna och apelsinskalet och till sist vetemjöl blandat med bakpulver.

5. Häll smeten i formen och grädda längst ner på ugnsgallret 40–45 minuter.

6. Apelsingarnering: Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla sedan med vass kniv. Pressa apelsinen och koka upp 3 msk saft och strösocker med skalstrimlorna. Koka 5–10 minuter och ta sedan upp skalstrimlorna.

7. Apelsinglasyr: Blanda florsocker och pressad apelsin till en glasyr. Tillsätt mer florsocker eller pressad apelsin för att få lagom konsistens.

8. Garnera den avsvalnade kakan med glasyren och apelsinskalsstrimlorna.


ÄPPELTIDER

Ta vara på dina äpplen som har ramlat ner på marken. En lättlagad äppelpaj med kanel och mandlar. Omtyckt av gammal som ung. som du också kan frysa in.
 
KOKKENS ÄPPELPAJ
 
Bildresultat för Äppelpaj med kanel
 
Det här behöver du.
 

Botten:
150 g smält smör 
3 dl mjöl
2 dl socker
½ tsk bakpulver

Fyllning:
3 äpplen 
2-3 msk socker
2 tsk kanel
100 g hackade mandlar 
 
Så här gör du.
 
Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform. 

Klyfta äpplena och lägg dessa i botten av pajen. Blanda socker och kanel och strö detta över äpplena. Avsluta med att fördela de hackade mandlarna på toppen.

Ställ in pajen på 180 grader i 30 min.

MATBRÖD

Ett vackert och gott matbröd som passar utmärkt när du t.ex. ska ha gäster. Brödet innehåller yoghurt som gör det extra saftigt och dekoreras med rosmarin som ger en ljuvlig doft.
 
MIN GOA MATBRÖD
 
Matbröd
 
Det här behöver du.
 
50g ekologiskt smör
2 dl ekologisk mjölk, gärna gammeldags
½ dl ekologisk naturell yoghurt
25g jäst
1 tsk ekologiskt socker
1 tsk grovt salt
1,5 tsk rosmarin (till dekoration)
7-8 dl rkologidkt vetemjöl
 
Så här gör du.
 
Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölken. Häll blandningen i en skål och tillsätt yoghurten. Rör ut jästen i blandningen och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Arbeta samman degen tills den blir blank och smidig. Forma degen till ett platt runt bröd (ca 28 cm i diameter) och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Skär åtta skåror tvärs över brödet så att det liknar ett hjul med ekrar. Pensla brödet med mjölk och strö över rosmarin. Gräddas i ca 20 minuter på 225 grader. 

STROGANOFF

Biff Stroganoff är den lite lyxigare utgåvan av korv Stroganoff. Istället för korv använder man sig av oxfilé eller ryggbiff.
 
KOKKENS STROGANOFF
 
 
 
 
Det här behöver du
 
600 gram oxfilé eller ryggbiff
2 stora lökar
4 msk smör
1/4 liter kraftig buljong
1/4 liter gräddfil eller crème fraiche
1 msk fransk senap
½ msk tomatpure
Saften från en ½ citron
Salt och peppar

Ev. tillbehör:
250 gram champinjoner
Muskotnöt
Muskotblomma
 
Så här gör du.
 
Skär köttet i tjocka strimlor och stek dem i ca 1 min på hög temperatur. Ta upp köttet och ställ det varmt. Finhacka löken och stek tills den blir glansig. Tillsätt buljongen och koka upp. Ställ stekpannan/kastrullen åt sidan. 

Häll i gräddfilen/crème fraichen i en kastrull och koka upp. Tillsätt köttet, buljongen senapen, tomatpurén och citronsaften. Höj värmen så det börjar koka. Salta och peppra.

Servera Stroganoffen med potatismos eller ris. Rätten smakar riktigt gott med stekta champinjoner och muskotnöt till. 

ÄGGSTRA

Denna omelett är lätt och luftig och god i smaken.
 
KOKKENS GOA OMELETT.
 
Omelett
 
Det här behöver du.
 
15 ägg
½ öl
Salt och peppar

Tillbehör:
Stekt fläsk
Gräslök
Tomater
 
Så här gör du.
 
Vispa samman ägg och öl och häll ner i en varm stekpanna. Salta och peppra. Omeletten ska stekas på svag värme. Denna omelett är lätt och luftig och god i smaken. Tillbehöret är massor av stekt fläsk, gräslök och tomater. Servera ev. även grovt bröd till.

KARRE

En rustik rätt med lågtempererad ugnsstekt fläskkarré som man antingen kan låta gå lite längre i ugnen och servera som pulled pork eller lite kortare tid för att kunna skiva upp karrén i fina skivor.
Glöm inte att andvända ekologiska varor.
 

Ugnsstekt fläskkarré med rustik kryddning, äppelsås och rostade rotsaker

Bildresultat för Ugnsstekt fläskkarré
 
Det här behöver du
 
4 portioner: 
1 bit fläskkarré, ca 700- 800 g
Marinad: 
2 msk soja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk kummin
3 st stjärnanis
1 krm rosmarin
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kryddnejlika
2 krm peppar
(0,5 msk liquid smoke)
Äppellag:
2 dl äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
Övrigt:
1 gul lök
Sås:
Stekskyn
1,5-2 msk redningsmjöl eller maizena
1,5 dl grädde
salt och peppar efter smak
Tillbehör:
Ugnsbakade blandade rotsaker
 
 
Så här gör du.
 
Blanda ihop marinaden och lägg i köttet. För en rökigare smak ha i en halv tesked liquid smoke i marinaden. Låt marinera i några timmar eller över natten i kylskåp. Ta fram köttet ur kylen en halvtimme innan det ska stekas. 

Blanda ihop ingredienserna till äppellagen. Torka av marinaden. Skär löken i bitar. Bryn fläskfilen runt om och lägg i stekgryta med löken, salta och peppra på ytan (ca 1 tsk salt och 2 krm peppar), tillsätt äppellag och efterstek i ugn på 150 grader i cirka 2,5 timme. En kortare stektid ger en stek som går att skiva upp snyggt, medan en längre stektid blir mer som ”pulled pork” och köttet faller isär. Eller bryn först i panna och sedan lägg steken i stekpåse med äppellagen om du inte har en stekgryta.
Förbered grönsakerna när 30 minuter av köttets tillagningstid återstår, blanda rotsakerna/grönsakerna med olja och salt. Lägg i ugnsform och låt steka under tiden köttet tillagas. När du tagit ut köttet kan du skruva upp ugnsvärmen till 225-250 grader och låta grönsakerna steka lite längre och få mer färg medan du gör såsen.

Låt karrén vila medan du gör såsen:
Blanda stekskyn med grädde och redningsmjöl. Låt såsen få ett uppkok. Smaka av om det behövs salt och peppar. Mängden redningsmjöl kan behöva anpassas beroende på hur mycket sky som bildas och vilken typ av redningsmjöl som används.
 
Servera köttet med ugnsrostade grönsaker och den goda såsen.

LINGON

I dessa tider när man plockar lingon i skogen. Passa på och baka detta goda bröd.
 
KOKKENS LINGONGROVA
 
Det här behöver du.
 
5 dl ekologisk mjölk 
50 g jäst, gärna för söta degar
50 g rumsvarmt ekologiskt smör 
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint ekologisktrågmjöl
5 dl ekologiskt rågsikt
ca 6 dl ekologiskt vetemjöl special
 
Så här gör du.
 

1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst.

2. Klicka ner smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon.

3. Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl special. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

4. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i fyra jämnstora bitar.

6. Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta runda kakor, cirka 20 centimeter i diameter.

7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.

8. Grädda bröden mitt i ugnen cirka 15 minuter.


GIFFLAR

Luftiga gifflar med smak av kummin i degen och fyllda med fetaost och mynta. Försvinnande goda tillsammans med en svalkande gazpacho, en fräsch sallad eller charkuterier.
Den salta och krämiga fetaosten passar perfekt tillsammans med den örtiga och friska myntan. Har du färsk mynta i trädgården, eller i kruka från affären, använd gärna den men det går även bra med torkad. Om du plockar från trädgården se bara till att det inte är pepparmynta som är lite väl skarp i smaken.
 
 
FETAOSTGIFFLAR
 
 
 
Det här benöver du.
 
16 st
25 gram jäst
150 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
2 dl vatten, fingervarmt
1 ägg
7,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk ekologiskt socker
0,5 tsk stött kummin
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 gram  ekologiskt fetaost
2 tsk torkad mynta (eller lite mer om det är färsk mynta)
2 msk  ekologisk olivolja
(ägg till pensling)
 
 
Så här gör du.
 
Sätt på ugnen på 200 grader. 
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta till en smidig deg i cirka 10 minuter. Låt jäsa i bunke under duk ca 45 minuter.

Mixa ihop fetaost med mynta och olivolja.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut till 2 rundlar ca 0,5 cm tjocka. Skär varje rundel i 8 tårtbitar.

Lägg en klick fetaoströra i mitten av ”basen” på varje tårtbit och rulla ihop nedifrån upp mot toppen till en giffel. Lägg på en plåt och jäs ca 20 minuter. (Pensla eventuellt med uppvispat ägg). Grädda ca 15 minuter i mitten av ugnen. 
 
 

CHOKLAD + RÖDVIN = SANT

Vågar ni testa något nytt? Chokladkaka smaksatt med rödvin och serveras med timjans grädde.
 
RÖDVINS- OCH CHOKLADKAKA MED TIMJANSGRÄDDE.
 
 
 
 
Det här behöver du.
 
3,5 dl ekologisk vetemjöl
2 dl ekologisk kakao
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
2 krm kanel
225 g ekologisk smör ( rumstempererad)
2 dl kokossocker elller ekologisk strösocker
0,5 dl ekologisk farinsocker
2 st ekologiska ägg
1 vaniljstång eller 1 tsk vanilpulver
3 dl ekologisk rödvin
2 dl ekologisk grädde
1 kvist timjan
 
Så här gör du.
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, salt och kanel i en bunke.
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen och blanda till en slät massa.
Dela och skrapa vaniljstången. Tillsätt i äggsmeten och blanda, så den fördelas i smeten.
Ha i en tredjedel av mjölmixen och blanda tills klumparna är borta. Ha i hälften av rödvinet och blanda slätt.
Häll i resten av mjölmixen och rödvinet och blanda. Hällsmeten i en smord form. Grädda i ung i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna i några minuter och stälp upp den på ett galler.
Hetta upp grädden tills den nästan sjuder. Lägg i timjanskvisten. Fra grädden åt sidan och låt den svalna.
Ta upp kvisten, ställ grädden i kylen. När grädden är sval, vispa upp den och servera.

SUFFLE

Bjud på en läckert lila sufflé direkt från ugnen – det är inte alls så svårt att göra som du kanske tror! De här kan du till och med ha färdiga i frysen och bara ta fram och grädda. Det blir en riktig lyxdessert tillsammans med god vaniljglass.
 
 

Blåbärssufflé

Bildresultat för Blåbärssufflé
 
Det här behöver du.
 

smör och socker till formarna 
100 g blåbär
½ + ½ dl strösocker
1 msk vatten
1 msk maizena majsstärkelse
1 äggula
3 äggvitor
1 tsk pressad citron

Garnering och tillbehör
florsocker
ev vaniljglass

Så här gör du.

 

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och sockerströa små suffléformar.

2. Koka blåbär, ½ dl socker, vatten, majsstärkelse och äggula till en tjock kräm under vispning. Låt krämen svalna.

3. Vispa vitorna med citronsaften till skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.

4. Vänd ner marängen i blåbärskrämen. Fördela smeten i formarna nästan ända upp till kanten. Hit kan man förbereda och ställa in i frysen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter eller 12–14 minuter om de är frysta. Öppna inte ugnsluckan under tiden.

6. Pudra över lite florsocker och servera direkt, eventuellt med vaniljglass.


GURKA

De goda små gurkornas tid är här! Gurkan blir riktigt knaprig och håller sig till långt fram på våren om den förvaras svalt.
 
KOKKENS KNAPRIGA SMÖRGÅSGURKA
 
 
Det här behöver du
 
2 kg ekologisk västeråsgurka
2½ liter vatten
500 g grovt salt, 4 dl
700 g  ekologisk strösocker, knappt 8 dl
1 msk gula senapsfrön
2 tsk vitpeppar
20 dillkronor utan stjälkar
1 bit ekologisk pepparrot, skivad
2 dl ättiksprit, 12%
 
Så här gör du
 

1. Tvätta och borsta gurkorna väl och torka av dem.

2. Rör vatten och salt tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i en burk och häll lagen över (gurkorna ska inte pickas). Låt dem ligga 1 dygn.

3. Ta upp gurkorna och skiva dem. Varva gurkskivorna med socker, senapsfrön, vitpeppar, dill och pepparrot i en stor glasburk.

4. Häll på ättikspriten. Pressa ner gurkskivorna som efter ett tag vätskar sig så att det täcker. Sätt på lock och låt stå svalt minst 3 veckor innan du provsmakar. Gurkorna håller sig i mer än ett halvår om de förvaras mörkt och svalt.


BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Grillat lamm tycker vi blir allra godast att servera på medelhavsvis. I detta recept får de sällskap av en ljuvlig ratatouille och en smakrik gemolata. Sensommarmat när den är som bäst!
Tänk på att lammkotletter är ganska små så räkna med minst tre kotletter per person. Servera rätten som vid medelhavet med nybakt ljust bröd. För den som är en potatis- eller bulgurfanatast går det självklart också att servera till.
 

Grillade lammkotletter provencale med ratatouille och gremolata

 
 
Det här behöver du.
 
4 portioner:
12 lammkotletter
1 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Ratatouille:
1 liten squash
1 liten auburgine
1 stor paprika
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin
3 msk tomatpuré
500 g passerade tomater
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 tsk strösocker
salt och nymald svartpeppar
Gremolata:
Rivet skal från 1 ekologisk citron
1 riven vitlöksklyfta
4-5 msk finhackad bladpersilja
1 dl olivolja
 
 
Så här gör du
 
1.Börja med ratatouillen: Skär squashen i centimetertjocka skivor och auberginen i grova tärningar. Skär paprikan i grova bitar och hacka rödlök och vitlök. 
2.Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs löksorterna utan att det tar färg. Tillsätt resten av grönsakerna och låt de fräsa med tillsammans med rosmarinen tills det får lite färg. 

3.Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter. Häll i tomaterna och låt det puttra ihop utan lock till en tjock sås, cirka 20 minuter. Smaka av med socker och salt och peppar. Tillsätt oliverna. 

4.Rör ihop ingredienserna till gremolatan och låt stå i rumstemperatur.

5.Hetta upp oljan och grilla eller stek kotletterna ett par minuter på var sida.
 
Servera med ratatouillen, gremolatan och ett gott bröd.
 

 

 
 
 
 

MORÖTTER

Underbart god morotskaka med en härlig smak av citron. Philadelphiaglasyren gör kakan extra god och saftig.
 

Morotskaka med philadelphiaglasyr

 
Bildresultat för Morotskaka med philadelphiaglasyr
 
Det här behöver du.
 
2 ägg
200 g strösocker
1 dl olja
150 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk pressad citronsaft
Lite salt
3 tsk kanel
3-4 dl riven morot
Ca. 2 dl russin
70 g valnötter, hackade
Smör till smörning av kakformen
125 g Philadelphia ost (light kan med fördel användas för ett fettsnålare alternativ)
Lite citronsaft
1, 5 dl florsocker
 
Så här gör du.
 
Vispa ihop ägg, strösocker och olja. Häll ner vetemjöl, bakpulver, salt och kanel i skålen och rör försiktigt runt. Hacka valnötterna och tillsätt dessa tillsammans med morötter, russin och citronsaft. Det hela blandas väl innan det hälls ned i den smorda kakformen. Grädda i ugnen i 175 grader, 45 min. Då kakan är avkyld görs glasyren genom att blanda Philadelphia osten, florsockret och citronsaften. Glasyren fördelas jämnt över kakan innan servering.
 

RSS 2.0