GOFIKA

Banoffeekaka är en fantastisk kombination av choklad, banan och kola. Kakan smakar bäst när den serveras med vispad grädde.
 

Banoffeekaka

Banoffeekaka
 
Det här behöver du.
 
130 g smör
2 ägg
2 dl socker
½ tsk vaniljsocker
1 ½ msk kallt kaffe
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 ½ banan
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 msk kakao
 
Så här gör du.
 
Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt kaffet, bakpulver, vaniljsocker och kakao, blanda väl. Sikta ner mjölet lite i taget under omrörning. Smält smöret och vispa ner i smeten. 

Smörj och bröda en kakform (ca 24 cm i diametern). Häll ner smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 20 min. Kakan ska vara något lös i konsistensen då den tas ut ur ugnen annars blir den hård dåden svalnar.

Skiva bananerna och fördela skivorna jämnt över den avsvalnade kakan. 

Koka upp den kondenserade mjölken i en tjockbottnad kastrull och låt koka under omrörning tills mjölken får en svagt ljusbrun färg. Kokas mjölken för länge blir kolan hård. Vänd ner 1 msk kakao i mjölken och häll den över bananerna. Fördela jämnt över kakan. 

Ställ in banoffien i kylen till kolan har stelnat. Servera med vispad grädde.

RSS 2.0