DAGENS SALLAD

Kyckling- och mangosallad

Ingredienser
1 grillad kyckling
1 mango
1 avokado
1 ask ruccolasallad
100 g Västerbottensost®
salt och nymalen peppar

vinaigrette:
1 finhackad schalottenlök
saft av 1 citron
1 msk sesamfrön
1 msk dijonsenap
1 msk soja
1 tsk honung
1 msk olja

Beskrivning
Dela kycklingen i mindre bitar. Skala och skär mango och avokado i bitar. Vispa ihop ingredienserna till vinaigretten. Lägg upp allt på ett stort fat. Avsluta med vinaigrette och hyvlad ost. Salta och peppra.


EN TILL VEGGRATÄNG

KOKKENS GODA ZUCCINIGRATÄNG
2 msk olivolja
3 gul lök
180 g vildris
2-3 zucchini (ganska stora)
5 dl kokande vatten
1 kycklingbuljongtäning (går att byta mot grönsaks för vegetarisk)
4 msk creme fraiche
150g riven ost
salt
svartpeppar
mer olivolja

Sätt ugnen på 190 grader. Värm en stekpanna med olivolja. Skiva löken fint och bryn sakta, på låg värme, tills den blir mjuk. Skiva zucchinin. Tillsätt zucchini och riset i stekpannan med löken. Rör ut buljongen i vattnet och häll i stekpannan. Höj värmen och stek i ca 5 min. Häll eventuellt på lite mer buljong och vatten. Ta pannan från plattan och rör i creme fraiche och 100g av den rivna osten. Salta och peppra. Häll i en en ugnsfastform, se till att riset är jämnt utspritt och helst zucchini överst. Strö på resten av osten. Grädda i ugnen i ca 40 min.
Kokkens tips: Vill man ha lite godare gratäng, kan man skiva ner gravad lax.

VEGGRATÄNG

 
KOKKENS GOA ROTFRUKTSGRATÄNG
300 g tunt skivad potatis
150 g tunt skivad morot
150 g tunt skivad palsternacka
150 g tunt skivad rotselleri
1 tunt skivad gul lök
3 dl grädde
2 dl mjölk
4 rivna eller pressade vitlöksklyftor
0,5 dl färsk timjan eller 2 msk torkad
1 tsk salt
1 tsk peppar

Lägg rotfrukter och lök i en ugnsfast form med hög kant, cirka 25 centimeter i diameter. Rör ihop grädde, mjölk, vitlök, timjan, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över rotsakerna och gratinera i ugnen cirka 50 minuter.
TIPS.
För er som inte är vegetarianer å vill ha lite mer, skiva ner lite kassler.

RSS 2.0