RISOTTO

Risotto con funghi, tartufo e limone - en mustig risotto med tryffelolja, svamp och en frisk smak av citron.
 

Svamprisotto med tryffelolja och citron

Recept från Zeta. svamprisotto-med-tryffelolja-och-citron
 
Det här behöver du.
  • 200 g färska champinjoner
  • 4 msk olivolja
  • 2 shalottenlökar, finhackade
  • ca 1 dl olivolja
  • 3 dl carnaroliris
  • ca 2 dl torrt vitt vin
  • ca 1 liter kycklingbuljong, varm
  • 2 dl parmigiano reggiano, riven
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2-4 msk olivolja vit tryffel
  • Till Servering
  • 2-3 msk olivolja citron
  • 1 msk bladpersilja, hackad
  • Parmigiano reggiano, riven
Så här gör du.

Riv champinjonerna grovt på ett rivjärn och stek dem gyllenbruna i olivolja i en tjockbottnad kastrull.

Värm buljongen i en kastrull för sig.

Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den tar färg.

Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess att riset blandat sig väl med löken och känns torrt.

Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.

Tillsätt den varma buljongen, lite i taget. Börja med 3-4 dl ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.

Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.

Ta bort kastrullen från värmen och rör ner tryffelolja och parmesanost.

Smaksätt med salt och peppar.

Fördela risotton på tallrikarna och häll på lite citronolivolja runt om och strö över persilja och riven parmesanost.


SOPPA

En mustig och god grönsakssoppa med bönor, pasta och kalvlägg.
 

Grönsakssoppa med bönor, pasta och kalvlägg

Recept från Zeta: Grönsakssoppa med bönor, pasta och kalvlägg
 
Det här behöver du.
  • 4 skivor ca 800 g kalvlägg med ben
  • 4 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor hackade
  • 1 gul lök skuren i bitar
  • 1/2 fänkål skuren i bitar
  • 1/4 huvud savoykål
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 liter vatten
  • 200 g fusilli casa di luca
  • 1 röd paprika skuren i bitar
  • 1 fpk 200 g stora vita bönor
  • salt
  • peppar
  • 1 kruka persilja hackad
Så här gör du.

Bryn kalvläggen i olivolja på båda sidor.

Lägg i en kastrull tillsammans med vitlök, gul lök, fänkål, kål, buljongtärning och vatten.

Låt småputtra under lock tills köttet är mört, ca 1,5 timme.

Späd eventuellt med mer vatten.

Koka pastan enligt anvisning på paketet.

Lägg ner paprikan, bönor och pasta i soppan,

Smaka av med salt och peppar.

Avsluta med persilja.

Servera med ett gott bröd.


GRYTA

En härligt smakrik kycklinggryta, där ett gott bröd är allt som behövs bredvid. Grytan ska lagas i ugnen, men har du inte en ugnsfast gryta går det bra att koka den på spisen också.
 
KYCKLINGGRYTA ALLT-I-ETT
 
kycklinggryta allt-i-ett
 
Det här behöver du.
1 gul lök
1 liten purjolök
4 vitlöksklyftor
140 g bacon
ett par kvistar färsk rosmarin
1–2 msk olivolja till stekning
1 lagerblad
600 g sötpotatis
200 g skogschampinjoner
4 kycklingklubbor, gärna majs-
2 ½ dl rödvin
2 msk konc kycklingfond
2 burkar körsbärstomater, à 400 g
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
10–15 stora svarta oliver
Tillbehör
grovhackad rucola
gott lantbröd
 
Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och klyfta löken. Skölj och ansa purjon, skär i centimeterstora bitar. Skala och skiva vitlöken fint, strimla baconet, plocka rosmarinbladen och finhacka dem.

2. Fräs rosmarin och bacon i olja ett par minuter i en stor ugnsfast gryta på medelvärme. Tillsätt vitlök, lök, purjo och lagerblad och fräs några minuter under omrörning, utan att det tar för mycket färg.

3. Skala sötpotatisen och skär i munsbitar, ansa och dela eventuellt champinjonerna. Lägg allt i grytan. Ta bort skinnet från kycklingen och lägg den i grytan. Häll i vin och kycklingfond och låt koka ihop lite grann.

4. Tillsätt tomaterna och mosa dem lätt. Skölj ur burkarna med ca 1 dl vatten i varje och häll i grytan. Tillsätt salt och peppar, blanda om allt med en slev och lägg i oliverna (kärna ur om du vill). Värm på tills grytan sjuder sakta, ställ den sedan i ugnen, utan lock, 75–90 minuter tills såsen tjocknat och kycklingköttet nästan faller av benet.

5. Smaka av och servera gärna i djupa tallrikar med gott bröd och lite rucola strödd över.


GOA EFTERRÄTT

Det är några steg i tillagningen, men har man bara tillräckligt med tid på sig är den enklare att göra än man tror
 
KAFFE- OCH CHOKLADPARFAIT MEED ITALIENSK MARÄNG
 
Foto: Wolfgang Kleinschmidt, Johnér
 
Det här behöver du.

3 dl vispgrädde
1¾ dl strösocker
1 dl vatten
5 äggulor
100 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 msk kakao
1 msk espresso eller starkt kaffe
4 cookies G
200 g hallon

 

Italiensk maräng
2 äggvitor
¾ dl vatten
120 g strösocker
1 msk strösocker
½ tsk mald kanel

Så här gör du.

1. Vispa grädden lätt.
2. Koka upp socker och vatten tills blandningen är 110°, använd termometer. Dra av från plattan. Vispa ner sockerlagen i äggulorna och vispa tills smeten kallnat.
3. Hacka chokladsorterna var för sig och smält dem var för sig över vattenbad eller i mikron.
4. Dela upp äggulesmeten i två skålar. Vänd ner mjölkchokladen i den ena och den mörka chokladen i den andra. Chokladen ska fortfarande vara varm när man blandar så att det inte blir klumpar. Vispa i kakao och kaffe i den mörka smeten. Vänd ner hälften av grädden i vardera skål.
5. Häll upp den mörka chokladen i botten av portionsglas. Krossa kakorna och strö i hälften av smulorna och lägg i ett par hallon i varje glas. Spara resten av hallonen och smulorna till garnering och servering.
6. Häll på den ljusa chokladmassan och ställ in glasen i frysen. Låt dem stå minst fem timmar. Om de ska stå längre så är det bra om du plastar in glasen.


7. Italiensk maräng: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och 120 g socker till 121°. När sockerlagen mäter 110°, börja vispa upp äggvitan till ett skum. Tillsätt 1 msk socker. Häll i sockerlagen i äggvitan i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk därefter hastigheten och vispa tills marängen svalnat. Tillsätt kanelen.
8. Lägg på resten av hallonen och kaksmulorna. Spritsa på marängen och bränn försiktigt av den med en gasolbrännare. Akta så att lågan inte kommer åt de kalla glasen, då kan de spricka.


GODIS


Den här brittlen med choklad och krossat polkagodis är lika rolig att ge bort som att få ha för sig själv.
 
CHOKLAD OCH POLKA BRITTLE
 
Choklad- och polkabrittle
 
Det här behöver du.
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl strösocker
  • 100 choklad, ljus eller mörk
  • 4 msk krossat
  • polkagodis
Så här gör du.
  1. Täck en plåt med bakplåtspapper och pensla papperet med rapsoljan.
  2. Smält sockret under oavbruten omrörning på medelstark värme i en liten släpplättpanna med höga kanter, cirka 20 centimeter i diameter. Öka värmen när sockret börjar kristalliseras, så att det smälter till en ljusbrun karamell.
  3. Häll genast massan på papperet och bred ut den. Låt kallna och stelna.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad. Häll och bred ut chokladen över brittlen. Garnera med det krossade polkagodiset. Låt kallna och stelna.
  5. Bryt eller krossa i bitar.

PASTA

När du snabbt ska trolla fram middag på bordet är det här en härlig pastarätt. Smakerna harmonierar fint och den blir härligt krämig av getosten.
 
SPAGHETTI MED PAPRIKA, SVARTKÅL OCH GETOST
 
 
Det här behöver du.
400 g spaghetti
3 paprikor, gärna i olika färger
2 msk olivolja till stekning
1 kruka svartkål eller några stjälkar
2 vitlöksklyftor
1 bit chèvre, 200 g
salt och nymald svartpeppar
 
Så här gör du.
1. Sätt på pastavatten. Salta och lägg ner pastan när vattnet kokat upp.
2. Strimla paprikorna och stek dem på ganska hög värme i en stor stekpanna. Strimla kålen och lägg ner den när paprikorna börjat mjukna, pressa även ner vitlöken. Fortsätt steka några minuter tills kålen mjuknar.
3. Skär bort kanterna från osten och skär eller smula osten i bitar. Blanda med de stekta grönsakerna.
4. Häll av pastavattnet och häll tillbaks pastan i kastrullen. Blanda ner grönsakerna och osten. Rör om tills osten smälter med kastrullen på eftervärmen. Peppra och smaka av om det behövs salt. Servera genast på varma tallrikar. Garnera gärna med någon kryddört.

RSS 2.0