TORSK TILL MIDDAG

Det är gott med fisk.
 


SMÖRSTEKT TORSK MED ÄGGHACK


Ingredienser 4 portioner
4 hårdkokta ägg
1 dl små kapris
4 hela inlagda rödbetor
1 dl hackad dill
400 g räkor
500 g färsk torskfilé, byxad
salt och svartpeppar
ca 50 g smör till stekning
Till servering:
gott bröd

1. Hacka ägg, kapris och rödbetor fint. Skala räckorna.
Ställ alltsammans åt sidan.

2. Torska av torsken med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänta tills smöret har smält och tystnat. Lägg i torsken och stek på hög värme, ös under tiden med smöret. Stek i 2-3 minuter, sänk därefter värmen och vänt på fisken. Stek i ytterligare 3 minuter och fortsätt ösa torsken under tiden. Servering Toppa fisken med det hackade, räkorna och dillen och servera genast tillsammans med ett gott bröd.

SNACKS

Man kan göra mycket med mandlar.
 


KOKKENS MANDLAR


100 g choklad efter eget val (både vit-, mörk- och mjölkchoklad passar utmärkt)
3 dl mandlar
40 g lakritspulver

Lägg mandlarna på en bakplåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen på 200 grader i 8 min. Vänd mandlarna några gånger under tiden i ugnen så de får färg på båda sidor. Ta ut mandlarna ur ugnen.

Sänk temperaturen i ugnen till 75 grader och ställ in chokladen i ugnen, i en ugnsfast form eller skål, till den har smält helt.

Häll en tredjedel av lakritspulvret på ett bakplåtspapper. Vänd mandlarna i den smälta chokladen och lägg dem sedan på bakplåtspappret med lakritspulvret. Häll resten av lakritspulvret över och sätt mandlarna på kylning.

När chokladen stelnat helt bryts godiset i mindre bitar och uppbevaras i en lufttät burk.



PESTO

Ramslökspesto kan användas till pastarätter, som pålägg på baguetter och mycket mer.
 


KOKKENS RAMSLÖKSPESTO


50 gram mandlar eller pinjekärnor
30 ramslöks blad
2 dl olivolja
saften från ½ lime
50 gram parmesanost
Salt
Peppar


Tillvägagångssätt för ramslökspesto:
Rosta mandlar/pinjekärnor i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Mixa i en mixer. Tillsätt ramslöken, oljan, limesaften och parmesanosten. Mixa till en jämn massa. Smaka av med salt och peppar.

Kan stå sig i ca 1 vecka i kylskåpet.







DAGENS PASTAMIDDAG

Det är alltid gott med pasta, så testa denna sjögodis.
 
 
 

KOKKENS PASTA MED RÄKOR

250 g spaghetti.
300 g räkor i lag (drenerad vikt)
100 g vitlök i chiliolja
0,5 fänkål
2 msk olja
6 vårlökar
2 knippen persilja


Tillvägagångssätt för spaghetti med räkor:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Ta upp räkorna och pressa dem fria från vatten. Lägg räkorna i en skål och häll vitlöken med chilioljan över.

Skiva fänkålen i tunna skivor och stek dessa i en stekpanna med lite olja. Skiva vårlöken och hacka persiljan.

Lägg i vårlöken, persiljan och fänkålen i skålen med räkor och blanda. Avsluta med att vända ner den avsvalnade pastan.



MERA CITRONER

CITRONPAJ MED MARÄNGTÄCKE
 
 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 tsk vatten
1 tsk strösocker

Citronkräm:
2 ägg
2 dl siktat florsocker
saft och rivet skal av 1 citron
1 dl grädde

Marängtäcke:
3 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Lägg degen kallt i 30 minuter. Kavla ut degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225°. Rör samman fyllningen och fyll pajskalet. Sänk temperaturen till 200°. Grädda i 20 minuter eller tills citronkrämen stelnat. Vispa ihop ägg och socker till fast skum och lägg den som ett toppigt täcke över pajen. Grädda ytterligare några minuter tills marängen fått fin färg.

GOTT MED CITRONER

En väldig god efterrätt. Pröva och gör den.
 


LEMON CHEESECAKE

Botten:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
150 g smör

Fyllning:
2 st ägg
3 dl crème fraiche
3 dl kesella gourmet
1 citron
0,5 st vaniljstång

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Rör ner 0,5 dl strösocker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform. Sätt ugnen på knappt 200°. Mixa vaniljfrön (frön från en halv vaniljstång) med skal från en citron och 1 dl strösocker i en matberedare. Tillsätt kesella, crème fraiche och ägg. Mixa allt till en jämn smet. Häll smeten i det ogräddade pajskalet. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills den har stelnat. Gör gärna kakan dagen innan den ska ätas och låt den stå kallt över natten.

GÖTT I FRALLAN

Gör denna fyllning till frallan.
 


KOKKENS ÄGGSALLAD

4 hårdkokta ägg
30g kvarg (färskost av surmjölk)
½ röd paprika
100g gräddost
Salt och peppar
Curry
Krasse till dekoration.

Tillvägagångssätt för Äggsallad:
Tillvägagångssätt:
Rör samman kvarg, gräddost, paprika, curry, salt och peppar. Tillsätt finthackat ägg. Dekorera med krasse och servera.



RSS 2.0