FLÄSKFILÉ

Gör min goda helgrätt med fläskfilé, med smak av äpple och senap.

KOKKENS FLÄSKFILÉ MED ÄPPLE OCH SENAP I PANNA.
 
  • 1 st Fläskfilé
  • 2 st Äpplen typ Granny Smith
  • 250 g Smålök, röda
  • 5 st Enbär, krossade
  • 2 st Lagerblad
  • 2 st Kvistar rosmarin
  • 1 dl Äppelcidervinäger
  • 3 msk Viltfond
  • 2 dl Grädde
  • 2 dl Mjölk (3%)
  • 2 msk Grov senap (Skånsk)
  • 2 msk Smör
  • 1 msk neutral olja
  1. Putsa bort eventuella senor och överflödigt fett från fläskfilén. Snedskär fläskfilén i 8 stycken bitar. Banka ut skivorna lite lätt.
  2. Skär äpplena i klyftor. Skala och dela rödlöken i grova bitar.
  3. Stek fläskfilén ungefär 2 minuter på varje sidan och medelhög temperatur i smör och olja. Lyft upp dem och lägg åt sidan.
  4. Stek äpplena och rödlöken i smör till en gyllenbrun färg . Tillsätt sedan enbär, lagerblad, rosmarin samt äppelcidervinägern och låt det koka ner till 1/3 av vätskan återstår. Lägg i de stekta fläskfiléskivorna i stekpannan
  5. Blanda viltfond, grädde, mjölk och grov senap. Tillsätt i stekpannan. Låt det sjuda i 5 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  6. Servera med potatisgratäng och sallad.

NÄR MAN INTE HAR BRÅTTOM

God mat tillagas långsamt och länge.
Testa denna rätt.
 

KOKKENS LÅNGSTEKTA FLÄSKKARRÉ

INGREDIENSER

1 st Gul lök
1.5 st Vitlöksklyftor
1.5 msk Kalvfond
2 msk Chilisås
1 msk Tomatpuré
1 g 1/2 tsk chipotlepasta
1.5 tsk Sirap
1 msk Koriander, färsk
1 tsk Ingefära, malen
Vatten eller fond till formen
800 g Fläskkarré, i bit

GÖR SÅ HÄR

Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda fond, chilisås, tomatpuré, chipotlepasta, sirap, koriander och ingefära till en sås.
Täck botten på en gryta/ugnsfast form med vatten, ca 1 cm
Lägg i köttet och bred på såsen.
Stek i 125 grader under lock i ca 2 timmar.
Vänd köttet och stek ytterligare 1,5-2 timmar tills köttet kan dras isär med en gaffel.
Blanda köttet med såsen och smaksätt med mer koriander, ingefära, sirap och chipotlepasta.
Servera med rostade klyftpotatis, ugnsbakade tomater och surdegsbaguette.

GOTT TILL EFTERRÄTT

Gör denna kräm, med smak av vanilj. Passar till fruktsallad, kaka eller som den är.
 
KOKKENS RÅKRÄM
 
 
2 äggulor
4 msk socker
2 dl vispgrädde
1 Vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker


Tillvägagångssätt för råkräm:
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden till ett fast skum. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ner vaniljfröna i vispgrädden.
Vänd ner vispgrädden försiktigt i äggmassan.

Servera till frultsallad, äppelpaj, kladdkakka eller till vad du tycker det passar till.
 

PAJ TILL MIDDAG

KOKKENS GOA KYCKLINGPAJ MED PURJO OCH MANDLAR
 
1 pajdeg (tillaga din egen eller köp en färdig i affären)
150 gram kokt eller stekt kyckling
2 purjolökar
20 mandlar
5 ägg
3 dl crème fraiche.
Salt och peppar

Tillvägagångssätt för kycklingpaj med mandlar och purjolök:
Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda 10 min på 200 grader. Skär kycklingen i små bitar och skiva purjolöken. Fördela kycklingen, purjolöksskivorna och mandlarna i pajformen.

Vispa samman ägg och crème fraiche och krydda med salt och peppar. Häll i äggsmeten i formen och ställ in pajen i ugnen på 200 grader i 40 min.


TILLTUGG

KOKKENS LAXSNITTAR
 
 
6 skivor rökt lax
1 packet färskost
1 rödlök
4 tunnbröd
Salt och peppar


Tillvägagångssätt för laxsnittar med färskost:
1. Hacka rödlöken mycket fint och blanda samman med färskosten. Smaka till med salt och peppar.
2. Bred tunnbröden med färskosten.
3. Lägg 1 ½ skiva lax på varje tunnbröd.
4. Rulla varje tortilla hårt som en pannkaka. Packa in ”pannkakorna” i aluminiumfolie och lägg dem att vila i kylen i min ½ timme.
5. Ta bort folien och skär rullarna i lagom stora snittar.


RSS 2.0