HETTA FRÅN MAROCCO

 
Marockansk lammgryta
50 gram mandelflagor
4 msk olivolja
2 kilo lammkött
Salt och peppar
2 hackade lökar
3 vitlöksklyftor i tunna skivor
3 msk färsk, hackad koriander
2 tsk stöt kummin
2 tsk stöt kanel
1 tsk gurkmeja
1 cm färsk ingefära, finhackad eller ½ tsk stöt ingefära
½ tsk cayennepeppar
2 msk finhackade mandlar
1 apelsin
500 ml kycklingbuljong
180 gram aprikoser eller 180 gram dadlar
4 kvistar koriander
Ev. tomatpuré
Couscous eller sallad som tillbehör

Värm upp en stor gryta och torrstek mandelflagorna tills de är gyllene. Lägg dessa åt sidan.

Häll hälften av oljan i grytan och bryn köttet på hög värme. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet åt sidan.

Värm upp resten av oljan och stek löken och vitlöken i 6-8 min. Tillsätt hackad koriander, kummin, kanel, gurkmeja, ingefära och cayennepeppar. Stek kryddorna i 5 min.

Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt hackade mandlar, apelsinsaft, apelsinskal och kycklingbuljong. Värm upp det hela tills det börjar koka och sänk sedan värmen.

Låt rätten koka i ca 2 timmar. Tillsätt aprikoserna och låt rätten koka i ytterligare 20 min. Om såsen är för tunn så kan man tillsätta tomatpuré. Strö de rostade mandlarna och koriander kvistarna över till sist och servera med couscous och sallad.


JAKTTIDER

Gör denna goda gryta.
 
KOKKENS VILTMANSBIFF
Recept för 4 personer

•600 g viltrostbiff eller innanlår av nöt
•800 g potatis
•3 st gula lökar
•2 msk smör till stekning
•5 dl mörkt öl
•2,5 msk viltfond
•350 g 3-4 dl vatten
•5 st enbär
•1 st lagerblad
•2 krm vitpeppar
•200 g blandad svamp
•2 msk smör till stekning
•2 msk hackad persilja
•1 msk timjan
Gör så här
1.Putsa och skär köttet i tunna skivor.
2.Skala potatisen, löken och skär i cm-tjocka skivor.
3.Bryn köttet i smör i en gryta och tillsätt potatis & lök. Slå på öl, viltfond och vatten. Låt koka upp.
4.Krossa enbären och tillsätt i grytan med lagerblad, vitpeppar och se till att vätskan täcker köttet och potatisen.
5.Låt puttra under lock i ca 30-40 min tills köttet är mört.
6.Stek svampen i smör.
7.Servera grytan i djupa tallrikar med stekt svamp, hackad persilja och timjan.

RSS 2.0