NATURENS EGEN APOTEK 2



 

HOSTMEDICIN AV GRANSKOTT OCH SVARTKÄMPAR

250 g unga, ljusgröna granskott

100 g färska skott av svartkämpar (Plantago lanceolata) är vanlig upp till Mälardalen och blir ovanligare längre norrut.

Dessutom behövs 1 kg socker och 1 liter vatten

Skölj svartkämpar, som är ett smalbladigt groblad, och skär bladen i två centimeter breda strimlor.

Koka socker, svartkämpebladen, granskotten i vatten i 30 minuter. Sila. Häll vätskan i varma burkar. Försvars i kylskåp när vätskan svalnat.


GRILLAT



Senapsmarinerad kotlett
800-1000 g kotlett
Citronsaft
Grillkrydda

Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten

Blanda ingredienserna till marinaden i en stor skål. Banka ut köttet med en kötthammare. Krydda med grillkrydda och häll över saften från 1 citron. Lägg köttet i marinaden och låt stå svalt cirka ett dygn. Nu är det klart för grillen.
Servera gärna med potatissallad.


NATURENS SKAFFERI 4



 

Maskrossirap till glass

 

Två rågade dubbelnävar maskrosblommor kokas i några minuter i en liter vatten. Koket får stå över natten. All saft pressas sedan ur blommorna. Sila och kasta bort blommorna.

Tillsätt 1 kg socker och en halv citron i tunna skivor. Ställ på spisen på lägsta värme.

Vätskan ska dunsta bort till sirapen får rätt konsistens.


NATURENS SKAFFERI 3




 

Björksav, gott och nyttigt

Beräknad tidsåtgång: 30 minuter + tömning av behållare

Material: Borrsväng eller batteridriven borrmaskin, borr, lite grövre sugrör, flaska och snören eller band att fästa flaskanGenomförande

Denna övning kräver att skolan har tillstånd från markägaren att ta sav från björkar om inte detta redan finns inskrivet i kontraktet för skolskogen.

Björken lagrar under sommaren näring till nästa växtperiod i sina rötter. På våren stiger denna näring som sav i stammens ved upp till grenkronan. Björken savar bara under våren.

Borra ett 3–5 cm hål i stammen, lite snett uppåt, och sätt in ett sugrör eller liknande i hålet. Stoppa ner andra ändan av sugröret i en flaska som binds fast runt stammen med snöre.

Om det finns gott om bin och myror kan man behöva täppa till öppningen av flaska så att insekterna inte tar sig ner i flaskan med den söta saven. Använd en plastflaska, om det blir kallt en natt kan en glasflaska frysa sönder.

Stora björkar kan ge upp till 15 l per dygn. Man bör dock inte tappa för mycket från varje träd. Saven ska ju ge näring till bladen.

När man tappat färdigt ska man plugga igen hålet med en pinne så att inte saven fortsätter att rinna. Tappar man bara några liter från varje träd tar de ingen skada av detta.

En enklare variant är att skära av en mindre gren på björken och trä på en plastflaska på grenstumpen. Efter några timmar kan flaska vara fylld med björksav.

Saven håller ungefär lika länge som mjölk i kylskåpet. Man kan dock göra saven mera hållbar genom att sätta till lite citronsyra och socker.

Björksav innehåller cirka 0,9 % socker och många mineralämnen som kalcium, kalium och magnesium och organiska syror. Saven anser mycket nyttig att


SKOGSMAT 2




Bilden är tagen vid en kurs i slagruta med Tomas Skogstjärn

 

Pinnbröd

 

Tillverka gärna pinnbrödsdegen hemma i och ta med ut.

Recept

2,5 dl vetemjöl ev. kan en del bytas ut mot grövre mjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

1 dl vatten eller mjölk

Gör degen ganska fast så att den inte klibbar så mycket när eleverna ska fästa den på pinnarna.

Vira upp degen på pinnarna och grädda över elden som helst bör ha brunnit ett tag så att det finns mycket glöd. Pinnbrödet är klart när det släpper från pinnen. Yngre barn kan behöva hjälp med gräddningen så att de inte bränner brödet för hårt.

Bröd i löv

Gör en pinnbrödsdeg enligt ovan och stoppa in några tärningar av fläsk i pinnbrödsdegen. Linda om degen med 4 –6 lager stora, färska lager av löv. Lönnlöv är bra till detta.

Bind ihop till ett knyte och placera i glöden som rakas över knytena. När de yttre bladen förkolnat är brödet klart.

Variant på recept:

4 dl vetemjöl

1 dl solroskärnor

1,5 msk matfett

1,2 – 1,5 dl vatten

2 tsk bakpulver

salt

Blanda mjöl, bakpulver, salt och frön.

Tillsätt vatten och matfettet och blanda och knåda till en smidig deg.

Kan gräddas som Bröd i löv eller genom att plattas ut i tunna brödkakor och gräddas i stekpannor, wokpannor eller på stenhäll.


TEATERTIPSET



Imorgon är det teaterpremiär på Tunet, Alnö hemdygdsgård, utan för Sundsvall

SKOGSMAT



Kolbulle, klassisk

Kolbullar var den självklara måltiden för gamla tiders skogshuggare, den gav energi inför det tunga skogsarbetet.
I "Stjärnorna på slottet" valde Peter Stormare att bjuda på denna rätt, och visst passar den bra även i slottsmiljö.
Missa inte vår gourmet version! Läs även om kolbullen som Guinnes rekord, 
Ingredienser:
1,5 l vatten
1 liter vetemjöl
0,25 dl salt
1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
rimmat sidfläsk eller bacon
smör eller margarin

Blanda mjöl salt och vatten, gärna i god tid före tillagning. Bryn fläsk i stekpannan. Tillsätt smet och stek kolbullen långsamt över öppen eld. Kolbullen ska vara väl stekt, på båda sidor, gärna lite knaprig. Om du vill ha en tjock kolbulle - reglera temperaturen genom att hålla ett större avstånd till elden och låt tillagningen ta tid. Servera med lingonsylt och mjölk.

TIPS! Blanda till smeten hemma och förvara i Pet-flaska så är det enkelt att skaka flaskan och sen dosera i stekpannan!


SILL TILL MIDSOMMAR



CITRONSILL

Ingredienser

1  burk urvattnad sill
1  dl vatten
5  msk strösocker
2  st citroner, saft och finstrimlat skal
1  tsk svartpeppar, grovmalen
2-3  dl strimlad purjo
dill

  • Gör så här

1. Skär sillen i bitar.

2. Blanda vatten, socker, saften och strimlat skal av citronerna och peppar.

3. Slå över sillen och rör om. Låt stå 5-6 timmar.

4. Strö över purjo och dill.






SVARTVINBÄRSSILL


Ingredienser

200 g inläggningssill
0.5  liter inläggningslag
0.5  dl koncentrerad svartvinbärssaft
0.5  dl svarta vinbär, frysta
2  msk svartvinbärslikör
Inläggningslag:
2  dl ättikssprit, 12 %
6  dl vatten
4  dl socker
2  st kanelstänger
4  st lagerblad
10  st vitpepparkorn
10  st kryddpepparkorn
8  st hela torkade nejlikor
10  st korianderfrön
4  st morötter, tunt skivad
2  st silverlökar, tunt strimlad

Gör så här

1. Mortla 1/4 av vinbären, blanda med lagen.

2. Lägg ihop med sillen.

3. Låt stå 2 dagar i kyl.






SHERRYSILL

Ingredienser

4  st urvattnade sillfiléer
0.5  dl ättikssprit (12%)
1  dl strösocker
1  dl tomatjuice
0.5  dl vatten
2  msk sherry
1  st rödlök

  • Gör så här

1. Finhacka rödlöken.

2. Rör ihop ättiksspriten, vattnet och strösockret till sockret löst sig.

3. Tillsätt sedan löken, tomatjuicen och sherryn.

4. Skölj sillen och torka av den på hushållspapper.

5. Lägg den i en kruka eller glasburk, slå över lagen och låt den stå till nästa dag.



ENKEL SOMMARSALLAD



Matvetesallad
150 g matvete
ruccola
1 mogen mango
Färsk koriander
vårlök

Dressing:
1 msk färsk riven ingefära
½ citron
2 tsk honung
2 msk olja

Skölj matvetet i vatten och lägg det sedan i en gryta med lättsaltat, kokande vatten. Koka enligt anvisningarna på förpackningen.

Sikta bort överflödigt vatten och låt matvetet stå och kylas ner.

Skölj ruccolan, skala mangon och skär bort kärnan. Dela fruktköttet i mindre bitar. Skölj vårlöken och skär den i små bitar.

Blanda matvetet, frukten och grönsakerna.

Gör dressingen genom att blanda ingredienserna till dressingen i en skål. Häll dressingen över salladen. Dekorera med korianderblad på toppen.


BARNTEATER I DELSBO, MIDSOMMARDAGEN




Midsommardagen den 25 juni kl. 15:00
Ljusbacken, Delsbo
Entré 60 kr


SNART MIDSOMMAR 6



GRILLAD FLÄSKFILE MED SOLTORKADE TOMATER OCH FETAOST.

En fläskfile

Fyllning
5-6 st skivor soltorkade tomater i olja
1 msk olivolja
½ kruka basilika
2-3 vitlöksklyfter
100 g fetaost

Blanda samma ingredienser till fyllningen och kör dem i mixerna ska vara ganska fast fyllning men inte för torr, använd olivolja för att tunna ut den om det behövs. Rensa filén från fett och hinnor. Skär ett snitt längs med filé och fyll den med tomat och fetaost- blandningen. Vik ihop fläskfilen och sätta ihop fläskfilen med tandpetare eller ett bind ihop den med ett blött snöre, viktigt att den då inte får direkt värme från grillen.

Grillning
Grilla den försiktigt och inte på direktvärm. Pensla på glaseringen med jämna mellan rum. Låt inte filén bli torr och tråkig. Låt den vila i Folie innan du skär upp den. Skär den 2 cm tjocka skivor

Glasering
1 dl Koncentrerad apelsinjus
1 msk oljaa
1 msk honung
1 msk soja
2 msk sweetchili sås



Couscous sallad
Gör Couscous enligt paketet. När du grillar köttet grillar du även grönsaker som paprika och squash. Blir skalen brända på paprikan ta då bort skalet för det är inte gott med bränt skal. Blanda ihop grönsakerna som är grillade tillsammans med ruccolasallad. Krydda med örtkryddor som basilika, persilja mm.

Tzatziki
Ca 2 dl Grekisk yoghurt
½ gurka
1-2 vitlöks klyfter pressade eller finhackade
1-2 msk olivolja
Salt och peppar
Mynta

Skala och riv gurkan lägg gurkan på en kökshandduk, salta så att vattnet träcker bort. Lägg gurkan i en kökshanduken låt gurkan rinna av. Innan du stoppar den i yoghurt blandningen pressar du ut det sista vattnet från gurkan. Stoppa in vitlök, och svartpeppar ev mer salt. Tillsätt olivolja och rör om ordentligt och avsluta med lite mynta.


SNART MIDSOMMAR 5



GRILLAD SPARRIS MED PARMESAN

2 knippen färsk sparris
1 citron
olivolja
riven parmesanost
flingsalt

Skölj sparrisen och bryt bort den nedre delen på stjälken. Häll citronsaft och olivolja på sparrisen låt de ligga så en stund. När grillen är varm lägger du sparrisen på grillen låt de ligga där tills de är mjuka, undvik direkt värme.

Riv parmesan ost.

Vid serverig lägg de på ett fat häll på lite oliv olja, citronsaft samt flingsalt och höll över parmesan osten som du rivit. Kan användas som förrätt eller som tillbehör. Enkelt och otroligt gott


NATURENS SKAFFERI 2



Maskrosomelett
2 personer

4 ägg
4 msk vatten
Ett par nävar maskrosblad, så späda som möjligt
Några buketter broccoli (kokt)
Grönmögelost
Salt och peppar
Olja

Ansa maskrosorna. Skär bort rötter och skölj bladen. Maskrosbladen vissnar snabbt när man plockat dem, låt dem ligga i kallt vatten en stund så får de tillbaka spänsten.

Blanda ägg och vatten. Salta och peppra. Häll i varm stekpanna med olja. Hacka och lägg i broccolin när omeletten börjat stelna lite. Använd en gaffel för att göra hål i äggstanningen så att allt blir fast. Lägg i några bitar grönmögelost. Toppa med maskrosblad. Låt puttra tills osten smält och omeletten är lagom fast. Servera i solen med en sallad och ett gott bröd.

Och hur smakar det? Att äta maskrosblad direkt från gräsmattan kan vara lite beskt. Det påminner om ruccola men är beskare. Efter att ha puttrat med i omeletten en stund var dock smaken betydligt mildare och fungerade fint tillsammans med grönmögelosten som också gör omeletten krämig.


NATURENS SKAFFERI



Barkbrödet är tillbaks.
Många nyttiga ämnen finns i brödet.
Så börja baka och här kommer ett recept på hur man gör.

Den bästa tiden för barkning är på våren under savstigningen. Barken runt stammen indelas i 50 cm långa avsnitt, som klyvs på längden. Därefter kan de avlånga bitarna lösgöras med t.ex. ett stämjärn. Det lönar sig att först avlägsna den grova barken nertill på stammen med t.ex. en yxa.

Från de avlånga barkbitarna drar man loss savslingorna, dvs. skiljer åt ytterbarken och savlagret (innerbarken). Savslingorna ska ännu rensas på bark och kåda. I nästa skede ska savslingorna torkas. Förr var det vanligt att man först soltorkade dem och sedan rostade dem i ugnen tills de blev rostbruna.

De torra, rostbruna savslingorna ska därefter krossas. Kvarnen på en matberedare är ypperlig, men en mortel duger också. Oftast behöver mjölet ännu finfördelas med t.ex. en handkvarn, för att duga till bak-ning.

BARKBRÖD.

Recept: 0,5 l mjölk 4 dl barkmjöl 3 dl annat mjöl, t.ex. rågmjöl, kornmjöl, vetemjöl eller blandning av dessa 1 tsk salt

Värm upp mjölken och tillsätt allt annat mjöl utom barkmjölet. Låt blandningen svälla tills mjölken kallnat. Tillsätt barkmjöl och salt och knåda degen. Degen bakas ut till en centimeter tjocka bröd, som är 15–25 cm i diameter. Bröden gräddas genast i het ugn. Brödet är godast när det är nyssuttaget från ugnen.

Om man nu inte vill göra allt det där i början, så finns barkmjöl i hälsokostbutiken.


VISDOMSORD


SNART MIDSOMMAR 4



GRILLAD HAMBURGARE MED RÖKSMAK

Ingredienser
Ca 600 g Nötkött
1 msk smoked liquid
Salt och peppar
Tillbehör
Grönsallad
Tomater
Saltgurka
Majonnäs
Rödlök



Ingredienser till Coleslaw: 4-6 port coleslaw

500 g färsk vitkål
2 morötter
1 msk fransk senap
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen

Så här lagar du Coleslaw:
1.Strimla kålen fint och riv morötter grovt.
2.Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbeta ihop allt med händerna.
3.Låt den färdiga salladen stå i kylen ett par timmar.


Hamburgare
Blanda 1 msk smoked liquid med köttfärs och blanda runt, det ger en härlig smak på köttet. Forma 4 stycken stora hamburgare. Grilla hamburgarna efter behag. Jag tycker inte att de ska vara genomgrillade. Hellre att de får vara lite saftiga. Servera med klyftpotatis och grönsallad. Och coleslaw så klart.


Mystikteater i Färila



Biljetterna släpps idag, så var snabba, innan de tar slut.

FOLKMUSIKKVÄLL I DELSBO



Kom till en underbar kväll.
Full med härlig folkmusik.


RÄTTELSE

Cybervälden spelar mig en massa spratt.
Nu har den ändra i receptet från igår.
Så nu kommer den rätta, annars blir det världens största tårta.

MARÄNGTÅRTA MED FÄRSKA JORDGUBBAR

Ingredienser:
1 liter färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
Marängbottnar:
Går att köpa färdiga men det är godare om man gör det själv.
5 äggvitor
3 dl strösocker
några droppar ättiksprit

SNART MIDSOMMAR 3


Först måste det komma en rättelse igen.
I den första Snart Midsommar, Skall receptrubriken stå SILLIDILL, den försvann också.

Smarrigaste tårtan i år.

MARÄNGTÅRTA MED FÄRSKA JORDGUBBAR

Ingredienser:
1 1 liter färska jordgubbar
5 5 dl vispgrädde
Marängbottnar:
Går att köpa färdiga men det är godare om man gör det själv.
5 5 äggvitor
3 3 dl strösocker
några droppar ättiksprit

 

Tillagning:

1. Tårtbottnar: Värm ugnen till 225°. Vispa äggvitorna till styvt skum, skummet ska bli så styvt att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ur. Vänd försiktigt ner hälften av strösockret och några droppar ättiksprit, vänd därefter försiktigt ner resten av sockret. Bred ut smeten i två cirklar på en plåt klädd med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Stäng av värmen efter 2 minuter och låt marängen stå kvar i ugnen tills ugnen kallnat.

2. Skölj och snoppa jordgubbarna. Vispa grädden till skum gärna med en matsked socker i.

3. Lägg grädden på marängbotten och toppa med jorgubbarna


NU HAR DET HÄNT IGEN

Viss text försvinner på vägen.
Fast den finns där när man sparar och lägger ut.
Vet inte varför.
Men här kommer receptrubriken.

MATJESILLTÅRTA PÅ KAVRINGBOTTEN.

SNART MIDSOMMAR



Matjessillstårta på kavringsbotten
(för 8-10 pers.)

8 skivor kavring
100 g smält smör
2 dl kessella
2 dl cremé fraiché
2 burkar matjesill
en knippe gräslök
2 st rödlökar
en knippe dill
6 gelatinblad
salt
svartpeppar

Tillagning:

Fantastiskt god Matjessills tårta som passar utmärkt till midsommar.

Mixa kavringen i en mixer och blanda med det smälta smöret.
Klä en rund bakform med plastfolie.
Torka av sillen och strimla den fint.
Lägg gelantinbladen i blöt.
Finhacka rödlöken, gräslöken och dillen och grovhacka äggen.
Ta upp gelantinet och smält dem på svag värme.
Blanda kesella och crème fraiche med matjessillen och hälften av rödlöken, gräslöken och dillen.
Smaka av med peppar och salt.
Tillsätt den smälta, lätt avsvalnade gelantinen sakta och rör hela tiden.
Häll fyllningen i den plastklädda formen och pressa försiktigt ut kavringen ovanpå den.
Ställ kallt över natten.

Ta ut den ur kylen, vänd formen så kavringen blir botten, ta bort formen och plastfilmen.
Lägg tårtan på ett serveringsfat och täck toppen med resterande av den hackade löken och dillen, och vill man den lyxiga varianten kan man lägga på en klick med löjrom. Smaskens tycker jag.


SNART MIDSOMMAR



Sillidill

Ingredienser:
2  matjessillfileer
1 dl gräddfil
½ dl grädde
3-4 cornichon
1 äpple
1 lök, gärna en mildare sort som Charlottenlök
  Liten dillknippa
  Salt och peppar
  Vinäger alt vätska från cornichon

Tillagning:

Vispa grädden lätt och blanda i gräddfil.

Skala och skiva äpplet i mindre bitar. Skiva löken till tunnare kvartsringar. Skiva gurkor. Blanda allt i grädden.

Krydda med peppar vinäger eller med vätska från cornichon.

Hacka dillen och blanda i.

Skär 1-2 cm breda bitar av fileer och lägg i röran.

Smaka av med salt och låt dra gärna över natten.


JORDGUBBAR = SOMMAR




Rårörd jordgubbssaft

Ett gammalt och beprövat recept på jordgubbssaft. Bären ska vara riktigt mogna och söta.

Ingredienser (5 portioner)

  • 3 liter jordgubbar
  • 3 kg socker
  • 2 liter kallt vatten
  • 40 g vinsyra
  • 1 tsk Atamon

Tillagning

  1. Smält vinsyran i vattnet.
  2. Slå vattnet över bären och låt stå i ett dygn.
  3. Låt rinna av i en saftsil.
  4. Lägg i sockret och ställ svalt i två dygn. Rör om då och då.
  5. Skumma saften noga.
  6. Rör i Atamon och häll på väl rengjorda flaskor. Blir ca 5 liter saft.

TILL STUDENTENS EFTERRÄTT



FRUSEN KAFFECHEESECAKE

Kanel i kakans botten passar perfekt till kaffesmaken i fyllningen.



Ingredienser
10 st digestiveskex
75 g smält, avsvalnad smör 
0,5 g mald kanel 

Fyllning

100 g rostade valnötter
2 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl mörk muskovadosocker 
2 msk bailey’s (gräddlikör)
2,5 tsk snabbespressopulver
150 g naturell färskost 
1,5 tsk vaniljsocker 

Chokladsås

50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk kakao 
1 msk vetemjöl
1,5 msk mjölk 
1,5 msk espresso, eller starkt kaffe
0,5 tsk vaniljsocker 

Garnering

50 g chokladkaffebönor, eller riven choklad

Tillagning

1. Botten: Mixa kexen i en matberedare. Blanda i smör och kanel. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
2. Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muskovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ner likören, färskost och vaniljsocker i ägg-gulesmeten. Vänd ner grädden och till sist äggvitorna.
3. Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.
4. Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse. Låt stå i rumstemperatur fram till garnering.
5. Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen. Ringla chokladsåsen på kakan och garnera.

GRILLAT TILL STUDENTEN



Antal portioner: 6

Lammburgare
1 kg lammfärs
1 st gul lök, mycket finhackad
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymald
1 msk potatismjöl
1.5 dl iskallt vatten
Olivolja till grillning

Vita bönor i pestosås
5 dl repade basilikablad
3 st vitlöksklyftor
0.5 dl pinjenötter
1 dl parmesanost, riven
0.5 dl jungfruolivolja
0.5 dl vatten
Salt, efter smak
Svartpeppar, nymald efter smak
410 g vita bönor, sköljda och avrunna

Gör så här

1. Lammburgare
Blanda snabbt ihop färs med lök, salt, peppar, potatismjöl och vatten.

2. Blanda för hand eller använd en trägaffel.

3. Låt blandningen stå i kyl i 30 minuter.

4. Forma färsblandningen till sex lika stora burgare.

5. Pensla dem på både sidor med olja lägg åt sidan.

6. Låt kol brina ner till en askgrå glödbädd.

7. Stäm av värmen, som ska vara medelstark. Grilla burgarna 5-6 minuter på var sida över direkt glödvärme.

8. Vita bönor i pestosås
Mixade ingredienserna till pestosåsen i en matberedare med en vass kniv eller en stavmixer.

9. Smaka av med salt och svartpeppar.

10. Täck över och kyl tills det är dags att servera.

11. Blanda ner de vita bönorna och servera med lammburgarna.


MERA TILL STUDENTEN



700 g fläskytterfile eller fläskfile
1/2 färsk ananas
Indisk kryddhandlarblandning
olivolja
8 träspett

Indisk kryddhandlar blandning:
1 msk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk muskot
1 msk mald spiskummin
1 msk fänkålsfrön, stötta i mortel
1 msk salt
1 msk socker

1. Skär köttet i stora tärningar, ca 3x3 cm. Krydda tärningarna med indisk kryddhandlarblandning och lägg åt sidan. Skär bort ändarna på ananasen. Ställ den sedan på högkant och skär bort skalet uppifrån och ner. Skär ananasen i lika stora bitar som köttet.

2. Varva kött och ananas på spetten och ringla lite olja över.

3. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd som täcker halva grillytan. Stäm av värmen, som ska vara mycket stark. Lägg ut en bred remsa aluminiumfolie som skyddar spetthandtagen från att brännas. Beräkna 2-3 minuter på var sida och totalt cirka 12 minuter.


MERA TILL STUDENTEN



Potatistårta
8 Portioner

1 Rund färdigkavlad smördeg; -ca 32 cm i diameter
1 kg Mjölig potatis; tex King -Edward
3 Ägg
4 dl Kaffegrädde
1 msk Ljus fransk senap
1 1/2 tsk Salt
1 Krm svartpeppar
1 Krm socker
1 dl Ost; riven, lagrad

Denna vackra tårta har en mild och fin smak av fransk senap. Bjud den till nygrillat kött, eller på buffén till kallskuren rostbiff eller något rökt kött. Potatistårtan är godast att servera nygräddad och bör inte lagas i förväg. Den går heller inte att frysa.

Sätt ugnen på 200°. Lägg smördegen i en 2-liters form med löstagbara kanter (till 8 portioner). Tryck fast degen lätt mot kanten. Skala och skiva potatisen. Vispa samman allt utom potatis och ost i en skål. Lägg sedan i potatisen och blanda väl. Lyft upp potatisen och lägg den på smördegen i formen. Häll gräddblandningen över och tryck samman potatisen lite. Strö över den rivna osten. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 timme tills potatisen är mjuk.

Tips: Smaksätt med färska örter eller fetaost.

TILL STUDENTEN


Läskande bål med mycket lime och mynta.
Frys in mängder med is i förväg.
Ställ dryckerna kallt.



LÄSKANDE SOMMARBÅL.

15 lime
2 krukor mynta
3 dl frysta hallon
1 dl strösocker
1 flaskaljus rom (70cl)
3 l fruktsoda
1 flaska mousserande vitt vin (75cl)
isbitar

1: Ställ rom, fruktsoda och vitt vin i kylen, minst tre timmar före serveringen.
2: Skölj limen och skär i klyftor.
3: Repa myntakvistarna, men spara några till garneringen.
4: Krossa limen tillsammans med socker och myntablad.
5: Blanda ner resten av ingredienserna och blanda i en bålskål.
6: Garnera med några myntablad.
Tips, man kan byta till alkoholfria drycker.

RSS 2.0