SOPPA

Värmande och god soppa, som här serveras med en tunnbrödsrulle.
 

Potatis- & purjolökssoppa, tunnbrödsrulle med färskost & salami

 
 
 
Det här behöver du.

1 kg potatis
1 gul lök
1 purjolök
1 klyfta vitlök
smör till stekning
1 liter vatten
3 msk kycklingfond /
2 buljongtärningar
1 dl grädde
3-4 krm salt
2-3 krm vitpeppar

1 pkt salami
1 pkt färskost
en liten bit vitlök
1 krm grovmalen svartpeppar
1 pkt tunnbröd

 

Så här gör du.

  1. Skala och tärna potatis och gul lök. Dela och skölj purjolöken noga. Skala vitlöken. Skär ner allt i mindre bitar.
  2. Stek allt i en gryta i ett par minuter tillsammans med smör.
  3. Häll i vatten fond/buljong och koka upp. Koka under lock tills potatisen är mjuk ca 15 min.
  4. Strimla salami och rör ihop med färskost. Smaka av med en liten bit pressad vitlök, och svartpeppar.
  5. Mixa ev soppan slät med stavmixer, häll i grädden och smaka av med salt och vitpeppar. Värm upp igen.
  6. Servera med färskoströran på tunnbröd.


Tips

Du kan spara lite av det gröna på purjolöken och hacka fint. Hacket är gott att ha på tunnbrödet.


MEATBALLS

Saftig och goda köttbullar i tomatsås, blir allas favorit.
 

Köttbullar i tomatsås med rostad broccoli

Bildresultat för Köttbullar i tomatsås
 
Det här behöver du.

2 broccoli
1 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt

4 port pasta

4 msk ströbröd
1 dl vatten
500 g blandfärs
1 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
2 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 klyfta vitlök
0,5 rödlök
1 msk raps/matolja

Tomatsås:
0,5 rödlök
smör till stekning
1 dl chilisås
1 pkt krossad tomat
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

 

Så här gör du.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela broccolin i buketter, ta även med stammen. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olja, salta. Laga i ugn ca 20 min.
  3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  4. Blanda ströbröd, vatten, färs, oregano, paprikapulver, peppar och salt. Skala och riv i vitlök och lök. Rulla och stek köttbullar i olja.
  5. Skala och hacka löken till såsen. Stek den mjuk i en gryta med smör. Häll i chilisås och krossad tomat. Koka upp och häll över de stekta köttbullarna. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera.


Tips

Smaka gärna av tomatsåsen med några nypor oregano och en nypa socker.


BLOMKÅL

En god och lite annorlunda blomkålsgratäng. Servera som en egen rätt eller som tillbehör.
 
KOKKENS BLOMKÅLSGRATÄNG
 
 
 
 
Det här behöver du.
½ kilo blomkål
100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt 
 
Så här gör du.
Skär blomkålen i mindre buketter och koka tills de är mjuka.

Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen. 

Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.

Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min. 
 

PARIS

Nötfärs blandas med lök, kapris och rödbetor för att sedan formas till en biff som stekt på sitt bröd direkt i stekpannan.
 
KOKKENS PARISERBIFF
 
 
 
 
Det här behöver du.
4 skivor formfranska
400 g nötfärs 
1 ägg
2 msk vatten
1 liten riven lök
1 msk kapris, hackade
2 msk hackade rödbetor
salt 
peppar
4 råa lökringar
4 råa äggulor
 
Så här gör du.
1. Lägg färsen i en skål och ha i lök, kapris, rödbetor, vatten och ägg. Rör runt så ingredienserna blandar sig men inte så att färsen blir seg.

2. Dela smeten i 4 lika stora delar och forma varje del till en fyrkantig biff direkt på varsitt bröd.

3. Stek biffarna med köttsidan neråt i 25 g smör. 

4. Lägg i ytterligare lite smör i pannan och vänd biffarna så de steks med brödsidan nedåt. Salta och peppra. Då brödet är gyllene och knaprigt så tas biffen upp ur pannan och läggs på en varm tallrik.

5. Dekorera med lökringar och rå äggula.

MUSSLOR

Moules marinières, fiskarhustruns musslor, har i detta recept fått ett tillskott av lite chili för extra sting i smaken.
Servera denna skaldjursrätt med nyrostat bröd.
 

CHILI MOULES

Bildresultat för Moules marinières
 
Det här behöver du.
4 portioner
1 nät blåmusslor, tvättade och sorterade
2 msk smör
1 bananschalottenlök, finhackad
1 liten morot, finhackad
1/2 fänkålshuvud, finhackat
1 liten röd chili, urkärnad och finhackad
2–3 dl torrt vitt vin
3–4 dl vispgrädde
1 burk Melanders fiskfond/skaldjursfond eller koncentrerad skaldjurfond 1,5 msk och 5 dl vatten
1 par droppar vitvinsvinäger eller vin
salt, peppar, lite mer vin och citron till servering
Tillbehör:
Bröd
 
Så här gör du.
1. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs bananschalottenlök, morot, fänkål och chili tills löken är lätt genomskinlig.
2. Lägg i blåmusslorna och lägg på lock. Ånga dem med grönsakerna någon minut innan du slår i vinet. Ånga tills alla musslor öppnat sig. Det tar 2–3 minuter. Rör om då och då.
3. Sila av musslorna och de finhackade grönsakerna och spar spadet. Häll tillbaka spadet i grytan och koka bort den värsta syran i vinet ett par minuter.
4. Häll i grädden och smaka av med fisk eller skaldjursfond, en gnutta vinäger eller vin samt salt och peppar.
5. Lägg i de kokta musslorna så att de blir varma, servera och njut med lite nyrostat bröd.

GULE BÖJ

Bananpannkakor är lika goda till frukost som mellanmål eller lite matigare dessert. Tillbehören kan varieras i oändlighet – från kvarg, frukt och bär till fluffig grädde och sylt. Mums!
 
KOKKENS BANANPANNKAKOR
 
 
Det här behöver du.

250 g mogna skalade bananer (2–3 stycken)
2 ägg
2 dl havregryn (ren havre)
½ tsk salt
ev 2 tsk blå vallmofrön
smör eller olja till stekning 

Tillbehör
½ ananas
1 granatäpple
25 g pistaschmandlar
1 dl naturell kvarg 

Så här gör du.

1. Skala och mosa bananerna med en gaffel. Rör ihop bananmoset med resten av ingredienserna till en trögflytande smet. Låt svälla minst 20 minuter
2. Värm en stekpanna med lite smör i och fördela smeten med en matsked. Stek pannkakorna på båda sidor ett par minuter tills de är gyllenbruna och genomstekta.
3. Skala ananasen och skär den i små tärningar. Ta ut kärnorna ur granatäpplet och hacka pistaschmandlarna grovt. Servera pannkakorna med kvarg, ananas, granatäpple och pistasch.

Tips!
Vill du ha en slät smet kan du mixa havregrynen innan du blandar dem i smeten. Havre är glutenfritt men kan vara kontaminerat av andra sädesslag. Ren havre specialhanteras från utsäde till färdig produkt. Så kontrollera att det är ren havre om det säkert ska vara glutenfritt.


FLUFFIGT

Med nymald kardemumma i smeten blir pannkakorna extra goda. Här är en matig pannfavorit där en nypa jäst gör dem extra fluffiga. Lite annorlunda och ganska matiga pannkakor som passar både som mellanmål och som lättare kvällsmat.
 
KOKKENS FLUFFIGA PANNKAKOR
 
Bildresultat för FLUFFIGA PANNKAKOR
 
Det här behöver du.

3 ägg
25 g jäst
1 msk strösocker
5 dl mjölk 
1 tsk salt
ca ½ kg vetemjöl, 8 dl
1 msk kardemumma
smör till stekning 

Tillbehör
sirap

Så här gör du.

1. Vispa samman äggen i en stor bunke.
2. Smula sönder jästen i en liten skål, häll i lite socker och rör tills det blir rinnande.
3. Häll mjölken, jästen, resterande socker, salt, vetemjöl och kardemumma ner i äggsmeten. Vispa till en jämn och ganska tjock smet.
4. Jäs smeten under bakduk i cirka 1 timme. När det bubblar i smeten är det färdigt.
5. Grädda pannkakor av smeten
i smör i en stekpanna på låg medelvärme, cirka 2 minuter på varje sida tills de är fasta inuti. Man kan också grädda i plättlagg om man vill ha mindre pannkakor.
6. Servera pannkakorna nystekta tillsammans med sirap. Det går även att värma upp dem och äta dem dagen därpå.


GREKLAND

Många har varit till Grekland och smakat på deras matkultur. Här kommer min variant av färsbiffar.
 
GREKISKA FÄRSBIFFAR MED YOGHURTSÅS.
 
Bildresultat för Grekiska färsbiffar
 
Det här behöver du.

4 port pasta

1 gul lök
0,25 solovitlök
ca 600 g blandfärs
2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 tsk olivolja

Sås:
2 paprikor
0,25 solovitlök
2,5 dl yoghurt
1-2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

1 ask körsbärstomater

 

Så här gör du.

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Kärna ur och dela paprikorna, laga dem i ugnen i ca 10-15 min, de ska bli lite mörka och bubbliga. Låt dem sen svalna lite innan du drar av skinnet och rör ihop såsen.
  3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  4. Skala och riv i löken och solovitlöken ner i en skål blanda och sen i färs, oregano, salt och peppar. Blanda noga och forma biffar. Stek dem i olja.
  5. Dela paprikan i små bitar. Lägg den i en skål och pressa i lite solovitlök, rör i yoghurt och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med tomater.


Tips

Det är alltid bra att prov steka en liten bit av färsen innan du formar biffar av alltihop. Då känner du snabbt av om du vill krydda din färs lite extra. 


LAX

Rätten är lättlagad och perfekt då man inte orkar stå och koka grönsaker vid sidan av, här stoppas grönsakerna direkt in i ugnen tillsammans med fisken.
 
UNGSBAKAD LAX
 
Ugnsbakad lax
 
Det här behöver du.
600 gram laxfileér
2 dl. Vitvin
1 stk. rödlök
3 stk. morötter
2 stk. purjolökar
200 gram sockerärtor
1 stk. squash 
1 tsk. olja
2 dl. vatten
1 tsk. dragon 
Salt och peppar efter behag
 
Så här gör du.
Börja med att skiva alla grönsakerna. Smörj ett ugnsfast fat med olja eller smör och lägg i laxfileerna. Lägg de skivade grönsakerna ovanpå laxen häll vatten och vitvin över. Krydda med Dragon salt och peppar.

Förvärm ugnen till (vanlig ugn ej varmluft) till 200 grader. Ställ in laxen nederst i ugnen och låt steka i 15-20 min. 

Om laxen inte skulle vara helt färdig efter 20 min så täck fatet med aluminiumfolie och ställ in fatet i ugnen igen tills fisken är klar.

ÄGG

Denna omelett är lätt och luftig och god i smaken.
 
KOKKENS GOA OMELETT
 
Omelett
 
Det här behöver du.
15 ägg
½ öl
Salt och peppar

Tillbehör:
Stekt fläsk
Gräslök
Tomater
 
Så här gör du
Vispa samman ägg och öl och häll ner i en varm stekpanna. Salta och peppra. Omeletten ska stekas på svag värme. Denna omelett är lätt och luftig och god i smaken. Tillbehöret är massor av stekt fläsk, gräslök och tomater. Servera ev. även grovt bröd till.

MATLÅDA

En lättlagad pastarätt med grönsaker, skinka och bechamel sås. Utmärkt att ha med sig i matlådan.
 
KOKKENS PASTARÄTT
 
Lättlagad pastarätt
 
Det här behöver du.
350 g pasta.
1 broccolihuvud (ca. 500 gram).
2 lök
1 paprika
1 tomat
Olja
100 g skinka i tärningar
2 dl bechamel sås
 
Så här gör du.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka löken och skär broccolin, paprikan och tomaten i mindre bitar. 

Värm oljan i en stekpanna och stek löken här i. Tillsätt broccolin, paprikan och tomaten, låt steka i några min. Sänk värmen och tillsätt skinkan.

Häll Bechamelsåsen över grönsakerna. 

Häll av vattnet från pastan och tillsätt den i pastasåsen. Rör runt.

Klart till servering.

BIFFIGT

Biff Stroganoff är den lite lyxigare utgåvan av korv Stroganoff. Istället för korv använder man sig av oxfilé eller ryggbiff.
 
BIFF STROGANOFF
 
Bildresultat för BIFF STROGANOFF
 
Det här behöver du.
600 gram oxfilé eller ryggbiff
2 stora lökar
4 msk smör
1/4 liter kraftig buljong
1/4 liter gräddfil eller crème fraiche
1 msk fransk senap
½ msk tomatpure
Saften från en ½ citron
Salt och peppar

Ev. tillbehör:
250 gram champinjoner
Muskotnöt
Muskotblomma
 
Så här gör du.
Skär köttet i tjocka strimlor och stek dem i ca 1 min på hög temperatur. Ta upp köttet och ställ det varmt. Finhacka löken och stek tills den blir glansig. Tillsätt buljongen och koka upp. Ställ stekpannan/kastrullen åt sidan. 

Häll i gräddfilen/crème fraichen i en kastrull och koka upp. Tillsätt köttet, buljongen senapen, tomatpurén och citronsaften. Höj värmen så det börjar koka. Salta och peppra.

Servera Stroganoffen med potatismos eller ris. Rätten smakar riktigt gott med stekta champinjoner och muskotnöt till. 

BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

De många örterna och vitlöken ger lammsteken en underbar smak och doft.
 
LAMMSTEK MED VITLÖK
 
 
Det här behöver du.
1 lammstek
1,5 dl blandade färska örter (timjan, rosmarin etc)
Salt och peppar
6 vitlöksklyftor
Olivolja
 
Så här gör du.
Skär små fickor i lammsteken och tryck i vitlök. Salta och peppra. Hacka örterna fint och blanda dem tillsammans med olivoljan. Massera in ört-oljan i lammsteken. Lägg steken i en ugnsfast form och stek den i ca 80 minuter på 160 grader. Serveras med rösti, en god sallad och champinjonsås. 

ÄGGIGT

Denna krämiga sallad kan bland annat användas som pålägg i nybakade baguetter eller ätas som den är.
 
KOKKENS ÄGGSALLAD.
 
Äggsallad
 
Det här behöver du.

4 hårdkokta ägg
30g kvarg (färskost av surmjölk)
½ röd paprika
100g gräddost
Salt och peppar
Curry
Krasse till dekoration.
 
Så här gör du.
Rör samman kvarg, gräddost, paprika, curry, salt och peppar. Tillsätt finthackat ägg. Dekorera med krasse och servera. 

KYCKLING

Med salsa, selleri och riven ost. Servera med kokt potatis och grönsaker.
 
KOKKENS KYCKLING
 
Enkel kycklingrätt
 
Det här behöver du.
5 dl tärnad kyckling
1,5 dl tärnad selleri
1 dl brödkrutonger
1,5 dl salsa
1 dl mjölk
1 finhackad lök
Salt och peppar
250g riven ost
½ rostade nötter
 
Så här gör du.
Blanda allt utom nötterna i en ugnssäker form. Strö nötterna ovanpå. Gräddas i 30-40 minuter på 175 grader. Servera med kokt potatis och grönsaker. 

MATBRÖD

Detta recept ger dig två riktigt smakliga havregrynslimpa. En del av jäsningen i detta recept görs i ugnen.
 
HAVREGRYNSLIMPA
 
Havregrynsbröd
 
Det här behöver du.
3 dl ljummet vatten
3 dl mjölk
50 g jäst
60 g olivolja
2 tsk salt
1 msk socker
250 g havregryn
750 g vetemjöl
 
Så här gör du.
Rör samman vatten, mjölk och jäst. Tillsätt olivolja, salt, socker, havregryn och vetemjöl och blanda degen väl. Låt degen stå ca 30 minuter och forma därefter degen till 2 bröd. Pensla bröden med mjölk och låt dem jäsa ytterligare i ugnen (50 graders värme i 10 minuter). Skruva därefter upp värmen till 200 grader och grädda bröden tills de är gyllenbruna (ca 30-35 minuter). 

KORV

En enkel och god korvgryta. Grytan innehåller förutom korv även potatis och lök i en underbart krämig tomatsås.
 
KOKKENS KORVGRYTA
 
Enkel korvgryta
 
Det här brhöver du
400g potatis
8 korvar
30g matfett
1 lök, riven
2 dl mjölk
1/2 bunt persilja
curry
Salt
Peppar
Tomatpuré 
 
Så här gör du
Skala och koka potatisarna och skär dem så i skivor.

Skär korvarna i tjocka skivor och stek dem i en panna. Ta upp korvbitarna då de stekts färdigt.

Stek potatisen i samma panna som korven just stekts i. 

Lägg ner korven i stekpannan igen och tillsätt även grovt riven lök, mjölk, kryddor och tomatpuré.

Värm upp rätten ordentligt under försiktig omrörning.

Dekorera med persilja. 
 

GOA BULLAR

Dessa nyttiga bullar är helt klart värda att prova. De smakar himmelskt. Du väljer själv om du vill ha äpple, päron eller morötter i, frukten/grönsakerna gör brödet riktigt saftigt.
 
KOKKENS GOA BULLAR
 
Nyttiga bullar
 
Det här behöver du.
50g jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja
1 msk honung
75g solrosfrön
1 tsk salt
150g havregryn
2 morötter eller röda äpplen eller päron
150g fullkornsspeltmjöl eller annat grovt mjöl
Ca. 450g vetemjöl
Mjölk
 
Så här gör du.
Rör ner jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt honung, olja, salt, solroskärnor och havregryn och rör om. Tillsätt den rårivna frukten/grönsakerna och mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, dvs. ca 30 minuter. Forma degen till bullar och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Pensa bullarna med mjölk och grädda dem 15-20 minuter i 200 grader. 

KATALONIEN

I dag testar vi en gryta från katalonien
 

Katalansk gryta med rostad potatis

 
 
Det här behöver du.

ca 800 g potatis
1 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt

ca 200 g rotselleri
1 palsternacka
ca 100 g morötter
1 gul lök
0,5 solovitlök
smör till stekning
1,5 dl vitt matvin
ca 500 g färsk skinka
1 msk smör
1 tsk paprikapulver
3 krm timjan
2 lagerblad
0,5-1 tsk salt
2-3 krm grovmalen svartpeppar
1 pkt krossad tomat
0,5 dl crème fraiche
1 burk oliver

 

Så här gör du

.

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och klyfta potatisen, lägg den på en plåt och ringla över olja. Salta och laga i ugn ca 30 min.
  3. Skala och tärna rotselleri, palsternacka och morot. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Stek allt i en gryta med en klick smör i ett par minuter. Häll på vitt matlagningsvin och låt det koka in.
  4. Skiva skinkan tunt. Stek den i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan. Krydda med paprikapulver, timjan, lagerblad, salt och peppar. Rör i krossad tomat och crème fraiche. Sjud under lock i ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. När grytan är klar rör i oliver.
  5. Servera.


Tips

Har du rökigt paprikapulver så använd gärna det.

 

 
 

PURJO

Blancherad purjolök täcks med en köttfärsblandning för att sedan stekas i en stekpanna.
 
KOKKENS FÄRSINBAKAD PURJO
 
Färsinbakad purjolök
 
Det här behöver du.
4 purjolökar
700 gram blandfärs
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mjölk
½ lök
Salt och peppar
100 gram ströbröd
4 msk rapsolja 
 
Så här gör du.
Finhacka löken. Blanda köttfärsen, ägg, mjöl, mjölk och lök. Salta och peppra. Ställ in färsen i kylen.

Koka upp en gryta med vatten. Rengör purjolöken och skär av botten och toppen. Dela den ätbara delen i två. Lägg ner purjolöksbitarna i det kokande vattnet och ta upp dem efter ca 1 min (då vattnet börjar bubbla igen). 

Tryck ut lite av färsen på ett bakplåtspapper och lägg en av purjolöksbitarna på, rulla in purjolöken i köttfärsen. Upprepa med alla purjolöksbitarna. 

Ev. Kan man låta bakplåtspappret sitta kvar runt färsen och sen packa in allt i aluminiumfolie. Paketen kan sedan förkokas i ca.15 mini grytan med vatten. På så sätt undgår man att färsen glider av purjolöken då man steker den. Detta steg kan dock skippas.

Rulla de färsinbakade purjolökarna i ströbröd och stek dem i rapsolja i en stekpanna.

PIROGER

Vackra och snabblagade smördegspiroger med champinjoner, skinka och ost. Omtyckt av stor som liten.
 
KOKKENS SMÖRDEGSPIROG
 
 
 
 
Det här behöver du.
4 smördegsplattor
1 naturell mjukost
1 paket skinkstrimlor
1 msk söt fransk senap
1 msk finhackad gräslök
1 kartong färska champinjoner
1 tsk salt
1 ägg
Sesamfrön
 
Så här gör du.
Gör rent och skiva champinjonerna. Stek champinjonskivorna i en stekpanna. Blanda champinjonerna, senapen, skinkan, mjukosten och gräslöken i en skål. Salta efter smak.

Kavla ut en av smördegsplattorna och bred ut ¼ av fyllningen jämnt på mitten av plattan. Vik in kortsidorna och skär strimlor på långsidan. Lägg strimlorna som ett lock över fyllningen, varannan strimla från vänster och varannan från höger så de bildar som ett rutnät. 

Gör ytterligare 3 piroger på samma sätt och pensla till sist pirogerna med det uppvispade ägget och strö sesamfrön på toppen.

Pirogerna gräddas i ugnen på 180 grader i 35-40 min.

PÄRER

Ett gott alternativ till den klassiska potatisgratängen, paprikan och tomaterna ger gratängen en fin röd/orange färg.
 
ITALIENSK POTATISGRATÄNG
 
Italiensk potatisgratäng
 
Det här behöver du
½ liter grädde
2 paket bacon i tärningar
2 röd paprika
4 Lök
4 burkar flådda tomater
Evt 4 dl vatten
1½ potatisar
 
Så här gör du
Stek baconen i en stekpanna. Skär löken i mindre bitar och stek i pannan. Skär paprikan i tärningar. Potatisen skalas och skäres i skivor. Blanda samman baconen, löken, tomaterna, vattnet, grädden och paprikan. Häll blandningen över potatisen och sätt in allt i ugnen på 220 grader i 1 timme. 

Kan serveras till italiensk fläskfilé och färska grönsaker.

TORSK

Simmar det runt ett grått och ledset torskblock i frysen? Prova att pigga upp den med ajvar, fetaost och kräftstjärtar i den här goda ugnsrätten.
 
KOKKENS UGNS TORSK
 
Recept: Anne Aobadia Foto: Emma Shevtzoff
 
Det här behöver du
1 msk smör till formen 
600 g torsk i portionsbitar, eller annan vit fisk
100 g fetaost 
6 soltorkade tomater, inlagda i olja
2 msk ajvar relish
2–3 dl vispgrädde 
1 tsk salt
100 g kräftstjärtar eller räkor i lag
1 krm vitpeppar, nymald
½ dl dill, finhackad
 
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 175°. Lägg fiskbitarna i en smord ugnsform. Riv fetaost grovt i en skål.
2. Hacka tomaterna med en vass kniv. Blanda tomaterna och övriga ingredienser med fetaosten. Häll över fisken. Gratinera cirka 20 minuter.
3. Känn efter med en kniv om fisken är klar. Servera med nykokt blomkål eller broccoli.

MUFFINS

De går fort att tillaga så de passar perfekt då du snabbt ska slänga ihop något som du kan bjuda dina gäster på.
 
CHOKLADMUFFINS
 
Bildresultat för chokladmuffins med chokladbitar
 
Det här brhöver du.
1,5 dl socker
150 g smör
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
Lite salt
100g hackad choklad
 
Så här gör du.
Vispa samman smör och socker. Rör sedan ner ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl, kanel, bakpulver, salt och hackad choklad för sig. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och blanda noga. Fördela smeten i välsmorda muffinsformar och baka ca 15 minuter i 200 grader. 

MORÖTTER

Morötterna gör att bullarna blir saftiga och att de håller sig saftiga länge. Det är även tillsatt solrosfrön för att få det lilla extra.
 
KOKKENS MOROTSBULLAR
 
Bildresultat för MOROTSBULLAR
 
Det här behöver du.
5 dl vatten
50g jäst
5 rivna morötter
1 dl solrosfrön
3 ägg
3 msk honung
1,5 tsk salt
200g grahamsmjöl eller fullkornsmjöl
700g vetemjöl
 
Så här gör du.
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda alltsammans till en jämn men lite klistrig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Forma degen till ca 15 bullar och lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Bullarna gräddas i 10-12 minuter på 200 grader. 

FLÄSKFILE

Ett läckert och spännande recept med fläskfilé som fylls med pesto och sedan helsteks i ugnen.
 
 
FLÄSKFILE MED PESTO
 
Fläskfilé med pesto
 
Det här behöver du.
1 fläskfilé
2 msk pesto
5 skivor lufttorkad skinka
Lite smör till stekning
 
Så här gör du.
Putsa fläskfilén så den är fri från fett och senor. Skär en djup skåra längs med fläskfilén men passa på att du inte skär hela vägen igenom. 

Lägg i peston i skåran och stäng igen. Vira skinkan runt fläskfilén så att den hålls ihop.

Stek fläskfilén i lite smör i en stekpanna. Då den fått färg på alla sidor så läggs den i ett ugnsfast fat och in i ugnen på 200 grader i 25 min. 

Låt fläskfilén dra sig i 10 min innan servering. 
 
 
Servera med en god potatisgratäng.

RSS 2.0