Fördelen med Helikopter....

Detta borde vara en lätt fråga även för dig som egentligen inte har
någon susning på flygande farkosters vingkonstruktioner.
Svaret kanske överraskar dig dock!

Fråga:
Vad är den primära fördelen med en helikopters roterande vingar,
kontra ett vanligt flygplans fasta vingpar?

Tänk en stund innan du kollar ner och får svaret.

Spoiler - OBS! Kan innehålla information du inte vill läsa:

DAGENS DATA HISTORIA

  Lösenord till datorn:

En make hjälper sin fru med ett lösenord till datorn, han knappar in: "MIN_SNOPP".
Frun faller ihop av skratt då datorn poppar upp felmeddelandet:
ERROR: NOT LONG ENOUGH

DAGENS FINSKA HISTORIA

Det var stor årlig simtävling i en älv i det inre av Finland.
Pekka från de djupa skogarna var som vanligt den stora favoriten.
De många hundra simmarna kastade sig i och ganska snart drog Pekka som vanligt ifrån.
Han hade inte bara en god fysik och simteknik, han var också i övrigt synnerligen välutrustad.
Plötsligt såg publiken efter stränderna hur Pekka blev allt långsammare och till slut nästan stannade.
Större delen av de övriga simmarna kom sakta i kapp och i mål blev Pekka inte bättre än 79:a.
Efter att ha vunnit tävligen de senaste fyra åren var sensationen ett fakturm.
Speakern ställde den självklara frågan till Pekka varför han plötsligt tog slut.
- Jo jak fikk se tre nakna flikkor på stranden okk då plötsligt gikk den neri potten.
Trots det pinsamma svaret fann sig speakern och undrade varför inte Pekka då vände sig om och simmade ryggsim.
- Jo, sa Pekka, men tu vet proarna...

DAGENS PASTARÄTT



Idag gör vi en enkel pasta rätt, med många nyttiga saker i.

PASTA MED GRÖNSAKSSÅS

400g spagetti
1 pasternacka
1 morot
0,5 zucchini
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1msk tomatpure
1dl röda linser
500g krossade tomater
6dl vatten
1msk grönsaksbuljong,gärna ekologiskt pulver
1tsk örtblandning
salt och peppar

TILLBEHÖR

1dl riven parmesanost
2msk hachad persilja

SÅ HÄR GÖR DU

1. Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet.

2. Skala morot, palsternacka, rödlök och vitlöksklyftor och dela i mindre bitar.
Dela även zucchinin i lite mindre bitar och lägg sedan alltsammans i en matberedare.
Mixa till ett smul. (Har du ingen matberedare går det bra att riva grönsakerna på ett
rivjärn)
Fräs sedan grönsakerna i olja i en varm panna.

3. Tillsätt krossade tomater, tomatpure, buljong, örtblandning, linser och vatten.
Salta och peppra efter smak.
Vill du ha lite mer sting kan du tillsätta lite sambal eller chilipulver.
Låt såsen stå och småputtra på låg värme.
Rör om då och då tills linserna är klara.

4. Servera såsen till nykokt spagetti och toppa med riven parmesanost och hackad persilja.

MERA VILT



Med nya djur i vår natur, att jaga, så är vildsvinet ett sådan.
Vår stam kommer från att de rymde från en som födde upp dessa djur.
Köttet är väldigt välsmakande, där för kommer här ett recept som ni bör testa.

VILDSVINSSTEK MED ÖRTER OCH PARMASKINKA
600 g vildsvinsstek
1 dl färska örter, t.ex. basilika, timjan, dragon, rosmarin
8 skivor parmaskinka

Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka örterna. Salta och peppra köttet och rulla sedan steken i örterna. Klä in steken i parmaskinkan och bryn steken i en gjutjärnspanna. Lägg sedan steken i en ugnssäker form och ställ i ugnen i ca 40 minuter. Servera med skysås, kokt potatis och rödkål!

IDAG BLIR DET VILT



HJORTGRYTA
1 kg hjortstek
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 dl tomatpuré
5 dl rödvin
1 l vatten
1 msk färsk timjan
2 msk socker
salt & peppar
 
Skär köttet i kuber. Skala och hacka lök och vitlök grovt och fräs sedan i smöret. Tillsätt köttet och låt steka i ca 10 minuter. Tillsätt tomatpurén och fortsätt steka i några minuter. Tillsätt rödvinet, socker och timjan och smaka sedan av med salt och peppar. Låt koka ihop och spä sedan med vattnet allt eftersom grytan reduceras, i ca 2-3 timmar. Testa då och då om köttet blivit mört. Servera gärna med rotfrukter och rönnbärsgelé.


ALLETTAN



Igår mötte vi Piteå och vann en tät match med 4 - 2.
Idag klockan 15:00 på Glysis, möter vi det fornstora laget från björkarnas stad, Björklöven.
De besegrade Kovland igår.
Vi vill se Boba göra mål, som på bilden, också mot Björklöven.
Alla är välkommen på matchen, och det är fri entré.
Kom och stöd vårat hockeylag.


TIPS PÅ STORKOK

För att slippa äta samma rätt vecka in och vecka ut, gäller det att man kan variera sin lunch. Antingen gör man ett stort antal olika rätter på en gång eller så lagar man till "komponenter" som man sedan kombinerar fritt efter eget tycke.

Bra "komponenter" att ha i frysen är t ex kokt broccoli, stekt kycklingfilé, wokat kött och lök, kokt ris, köttfärssås, stekt lök.

En bra bas är att koka en stor mängd ris som du kompletterar de andra rätterna med när du fryser in maten portionsvis.

Hemlagat potatismos är en underskattad god och nyttig grundingrediens till lunchlådorna. Snåla inte med peppar eller smöret när du gör moset.

Frysta grönsaker är också perfekt att lägga ovanpå portionen innan du fryser in den.

Här kommer lite enkla och klassiska idéer på storkok:
Dillkött - Prova att göra den med kyckling istället för högrev.
Gulasch - Lägg i extra mycket potatis så blir den matigare.
Chili Con Carne - Med kött eller med Corn. Lägg i extra mycket bönor av olika slag. Komplettera med ris.
Lasagne - Med kött eller spenat. Gör den färdig i ugnen dela upp i lagom portioner.
Strimlad och stekt kyckling - Variera mellan Thailändsk kryddning eller Indisk curry.
Köttfärswok med kinakål, pepparfrukter och kinesisk soja samt en gnutta socker. Komplettera med ris.
Crêpes - Egna pannkakor fyllda med köttfärs eller skinka och ost, eller Thaikryddad kyckling.
Köttfärswok med spenat och massor med tomater och Grekisk kryddning.
Hemmagjorda pizzabitar med olika toppning t ex tacokryddad köttfärs, bacon med lök, skinka och ost.
Wokade äggnudlar med strimlat kött och grönsaker.
Pannbiffar - komplettera med en stork klick potatismos när du fryser in portionerna
Kycklingfiléer med olika kryddor tillagade i ugnen. Komplettera med potatismos eller ris vid infrysningen.
Linsgryta med linser och böner gärna med starka kryddor. Komplettera med ris.


RÖDBETOR

Rödbetor i frack, varför inte? Varför vara tradionell? Våga göra något nytt!
Gör då denna rätt som är inspererad av medelhavet och Grekland.




Rödbetstzatsiki med fetaost

4 port.
4 kokta rödbetor
0,5 rödlök
100 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
0,5 pressad lime
1-2 klyftor vitlök
salt, peppar

Koka rödbetorna. Gnid av skalet och riv dem fint. Låt kallna. Riv löken.
Mosa fetaosten. Blanda alla ingredienser och smaka av med vitlök, salt och peppar.


HET SOPPA



KOKKENS LINSSOPPA MED CHORIZO

2 dl röda linser
4 + 3 dl vatten
3 skivade morötter
1 liten burk kikärtor
1/2 tunnt skivad rödlök
1/2 skivad purjolök
1/2 paprika
6 stora champinjoner
2 skivade chorizo
2 pressade vitlöksklyftor
spiskummin
garam masala
svartpeppar
färsk oregano


Koka upp linserna i vattnet. Ansa och skiva grönsakerna. Tillsätt lök och morötter. Låt koka ca 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna. Tillsätt ytterligare vatten. Låt koka under lock ytterligare ca 10 minuter. Blanda ingredienserna då och då. Krydda med spiskummin, garam masala och svartpeppar efter smak. Garnera med färsk oregano. Servera gärna med pitabröd.

DAGENS SKÄMT

En blondin var på ett gym och iakttog en bodybuilder som tränade.
- BOOM!!! sa bodybuildern, och slet av sig tröjan!
- Vad är det där? frågade blondinen.
- DET ÄR 70 KG DYNAMIT, BABY!!!
- BOOM!!! sa bodybuildern igen, och slet av sig sina byxor!...
- Vad är det där på dina ben? frågade blondinen.
- DET ÄR 70 KG DYNAMIT, BABY!!! BOOM!!! sa bodybuildern åter igen, och slet av sig sina kalsonger!
Då gav blondinen ifrån sig ett skri och sprang i panik ut ur gymmet. Bodybuildern sprang ikapp henne och frågade varför hon sprungit sin väg.
- Jag ville inte vara i närheten av all den där dynamiten när jag såg att stubinen var så kort!!!

Utkast: Jan. 10, 2011

Min kompis har åkt till Goa, det gör han varje år några månader.
Där mediterar han och äter gott, som denna rätt.



CURRYGRYTA MED RIS OCH MYNTAYOGHURT

DET HÄR BEHÖVER DU

3dl Basmatiris
1 Gul lök
1 Röd paprika
0,5 Blomkålshuvud
2 Vitlöksklyftor
400g Kokta kikärtor
2,5dl Grädde
2tsk Garam masala
1tsk Torkad ingefära
1tsk Spiskummin (malen)
1tsk Gurkmeja
1tsk Torkad koriander


MYNTAYOGHURT

1,5dl Turkisk yoghurt
1 Kruka mynta
0,5 Gurka
1krm Salt
1krm Svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU

1. Koka riset.

2. Skala och hacka löken, skär paprikan i strimlor och dela blomkålen i små buketter,
spola av kikärtorna.

3. Blanda samman alla kryddor i en liten skål.

4. Värm på en pannaoch fräs lök, vitlök och kryddblandningen i 1msk olivolja och 1msk smör.
Tillsätt kikärtorna, blomkålen och paprikan och fräs ytterligare några minuter.
'
5. Slå på 2,5dl grädde och låt småputtra tills grönsakerna känns färdiga.
Smaka av och krydda eventuellt med lite sambal oelek eller chilipulver.

6. MYNTAYOGHURT: Hacka myntan och riv gurkan på ett rivjärn, pressa ur vattnet genom
en finmaskig sil och blanda samman med 1,5dl yoghurt.

7. Servera din gruta med nykokt ris och myntayoghurt.

DAGENS SKÄMT

En dag frågade lille Pelle sin pappa vad som skulle hända om han åt för mycket choklad.
Pappan svarade:
- Du blir lite stor om magen!
Samma dag var Pelle ute i stan med sin mamma och såg en gravid kvinna och sa belåtet till henne:
- Jag vet vad du har gjort och det e gött det!

DAGENS SKÄMT

Tonåringen extraknäckte på en illegal bordell som prostituerad. Polisen kom dit på razzia.
Tjejerna ställde sig på led.
Tjejens mormor kom förbi och såg ledet, och frågade sitt barnbarn:
- Vad gör ni?
Barnbarnet generat:
- Säljer apelsiner...
Mormor ställde sig också i ledet. När snuten såg det sade de:
- Vad gör du här?
- Väntar på saften!

DAGENS VEGETARISKA



Jämför inte bilden med resultatet, för jag hade ingen anna bild.
Fast föreställer också skogsbiff, men med bea.

KOKKENS VILDA SKOGSBIFF MED NYPONKOMPOTT.
Biffarna.
3 dl dinkelflingor
2 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl torkad smulad svamp
200 gram färska kantareller
1 liten gul lök
2 msk smör
2 tsk tamari el japansk soya
1/2 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
ev 1 1/2 dl ströbröd
2 msk olivolja

NYPONKOMPOTT.
600 färska nypon
1 1/2 dl vatten
2 tsk finhacka färsk timjan
2 krm finhackad röd chili
2 msk honung
2 krm salt

Blanda dinkelflingor, mjölk, ägg och i en bunke.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Ansa och finhacka kantarellerna.
Skala och finhacka löken.
Fräs svamp och lök i smöret i ca. 5 minuter.
Tillsätt soja, salt och peppar.
Blanda svampen med de svällda flingorna.
Forma till små biffar.
Vänd ev. i ströbröd.
Steka biffarna på medelvärme ca. 2 minuter på varje sida i olivolja.
Skölj och kärna ur nyponen.
Låt dem små koka i vattnet i 5 - 10 minuter i en kastrull, så att de mjuknar.
Smaksätt med timjan, honung, chili och salt.

SÖNDAGSMIDDAG

Bjud på något het och värmande och nyttig maträtt.




CITRON KYCKLING MED THAISALLAD

DET HÄR BEHÖVER DU

4 Kycklingfileer
1 Citron
2 Passionsfrukter
2msk Matolja
1 Vitlöksklyfta
Salt och Peppar

Sallad

150g Glasnudlar
1,5msk Thailändsk fisksås

SÅS

2msk Färk koriander
1 Röd chilifrukt
4 Salladslökar
0,5g Gurka
50g Sockerärtor
10 Cocktailtomater
50g Babyspenat

SÅ HÄR GÖR DU

1. Pressa citronen och riv en del av skalet.
Gröp ur passionsfrukterna.
2. Blanda citronsaft,citronskal,passionsfrukt,olja,och riven vitlök i en skål.
Salta och peppra.
3. Dela kycklingfileerna på längden.
Lägg dem i marinaden en stund.
Stek kycklingen försiktigt i lite matolja tills de är precis genomstekta.
4. Het Thaisallad: Koka nudlarna enligt anvisningarna.
Klipp till lite kortare längder.
Hacka koriander,chili,lök.
Skär gurkan i korta smala stavar.
Dela tomaterna i fjärdedelar.
Skär sockerärtorna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser väl i en skål.
Låt stå en stund.
Smaka av och reglera sälta och styrka med fisksås och chili.
5. Servering: Lägg en hög nudelsallad mitt på en tallrik.
Lägg på 2 kycklingbitar.

ALLETTAN



Imorgon smäller det, då börjar Allettan.
Då möter vi Sollefteå hemma på Glysis.
Matchen börjar 16:00, så var där och heja fram grabbarna.
Bilden visar när HHC gör mål senast mot Sollefteå.


GOOGLES KARTOR VISAR VÄGEN

Gör följande klicka på länken här nedan:

http://maps.google.se/maps?hl=sv&tab=wl

Klicka på "Vägbeskrivning" (Till vänster under Google).

På rad A skriver ni: New York
På rad B skriver ni: China

Klicka nu enter eller på knappen Hämta vägbeskrivning, när det är klart läs vad som anges på punkt 31.

MATRESTER

Blev det rester över och ni inte vet vad ni ska göra av dem
En värmande gryta kanske, efter frosseri i feta härliga maträtter efter jul.
Gör då denna gryta. Lite av ett långkok för smakens skull.



Boeuf Bourguignon

8-10 port
1,5 kg fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt
2 msk smör
2 st morot/morötter
2 st gul lök(ar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin

5 dl köttbuljong, ca, (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk timjan, torkad, eller några kvistar färsk
1 st lagerblad
2 st vitlöksklyfta(or), ca
20 st steklök, ca
400 gram champinjoner, (helst små)
2 paket bacon....Ps jag tar rökt sidfläsk som jag steker/kokar med..blir mer smak då..

1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 1 1/2 timme.

6. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.

7. Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt. Så här långt kan grytan förberedas.

8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.

9. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis,

RSS 2.0