MER JULGODIS

Mera choklad.

KOKKENS RISCHOKLAD
 


125 g kokosfett
2,5 dl florsocker
1 dl kakaopulver
7 dl rispuffar
2 tsk kanel

Smält kokosfett och blanda sedan i resten av ingredienserna. Rör om och gör rischokladbollar med hjälp av två skedar. Låt bollarna kallna i kylskåpet eller på balkongen ifall det är tillräckligt kallt ute.

JULGODIS

Chokladbollar med lite julsmak.

KOKKENS MINTCHOKLADBOLLAR.
 
 

2 dl grädde
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
150 g mintchokladgodis (tex Marianne)
Florsocker

Koka upp grädde och flytta sedan kastrullen från spisen. Tillsätt choklad i små bitar. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna. Rör i hackad mintchoklad och låt smeten stelna i kylskåpet. Ta en liten klick av smeten och rulla till en boll. Lägg bollarna i små godisformar och strö över lite florsocker. Låt stelna och förvara kallt.

JULGODIS

Choklad, choklad i massor hör ju julen till. Gör denna goda iskalla choklad.

KOKKENS ISCHOKLAD.
 



50 st
Ingredienser:
200 g mörk eller ljus blockchoklad eller smaksatt blockchoklad.
100 g kokosfett
1. Smält choklad och kokosfett i vattenbad. Rör om till en jämn smet.
2. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna.
3. Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.
Tips: dekorera med mandel, non stop eller vad du vill.

JULGODIS

Marmelad är gott och enkelt att göra. Det tar lite tid, men gott blir det.

KOKKENS ÄPPELMARMELAD
 


Ingredienser:
2 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
5 dl socker
1 påse fruktpektin
ev. karamellfärg

Dag 1:
1. Blanda äppeljuice och vatten och låt koka upp.
2. Rör ut fruktpektinet med 3 msk socker och vispa ner detta i vätskan.
3. Låt koka i en minut.
4. Tillsätt resten av sockret och låt koka i ytterligare tre minuter.
5. Färga massan med karamellfärg till önskad kulör.
6. Häll upp massan i en form, cirka 25 x 20 centimeter, och låt marmeladen stelna i kylskåpet till nästa dag.

Dag 2:
Stjälp upp marmeladen på sockrat papper och skär den i rutor. Rulla runt bitarna så att alla sidor blir täckta med socker. Lägg bitarna på ett galler och låt dem torka cirka ett dygn, ev längre.
 
Tips:
Du kan byta ut äppeljuicen mot annan juice, som till exempel, svartvinbär, apelsin eller annan.

MERA JULBAK

Lite roligare muffins till jul med smak av glögg.

KOKKENS JULMUFFINS MED GLÖGG-GLASYR
 
 
12 st (stora)
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
1 påse saffran, 0.5 g
2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl russin
Glasyr:
50 g smör eller margarin
4 dl florsocker med chokladsmak
3 msk glögg
 
1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
4. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
5. Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
6. Blanda ner russinen i smeten.
7. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller flera mindre och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
8. Låt muffinsarna svalna.
9. Gör glasyren: smält matfettet och blanda med florsocker och glögg.
10. När muffinsen svalnat, bred på glasyren.

JULBAK

Pepparkaka, för er som inte vill knapra, så testa och gör min.

KOKKENS MJUKA PEPPARKAKA
 


Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl filmjölk
1 ½ tsk ingefära
1 ½ tsk nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver

1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter.
2.Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.
3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bakpulver. Blanda till en jämn smet.
4.Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet. Blanda till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.
Ett tips, dekorera med pudersocker och lingon eller ringla lite glacyr över.

JULBRÖD

Lite godare bröd i bröd korgen.

KOKKENS ÄPPELBRÖD.

2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
2 tärnade äpplen
4 dl filmjölk
3 msk flytande honung
Blanda ihop allt och häll i en smörad form.Grädda i ugn i 175 grader i en halv timme.

KUL MED RÖDBETOR

Pröva och gör denna rödbetstårta.
Rödbetskaka med sötad getost och pistasch

Rödbetskaka,  Strömsö
[Mängd: 10 personer - Tillredningstid: 90 minuter (Förberedelsetid: 30 Koktid: 60)

250 g färska rödbetor
2 st ägg
3 deciliter (dl) strösocker
1.25 deciliter (dl) solrosolja
3 deciliter (dl) vetemjöl
1 tesked (tsk) vaniljsocker
2 tesked (tsk) bakpulver
1 matsked (msk) mald kanel
6 matsked (msk) färskost
2 matsked (msk) getost
3 matsked (msk) florsocker
3 matsked (msk) vispgrädde
0.5 deciliter (dl) socker
3 matsked (msk) pistagenötter
2 st gulbetor och polkabetor - kokta och klyftade alt. en sort
1 deciliter (dl) honung
1 st citron
Anvisningar:

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt matoljan. Sikta ner vetemjöl blandat med vaniljsocker, bakpulver och kanel. Blanda i skalad, riven rödbeta. Smöra och bröda en avlång kakform. Häll i smeten och baka på 175 C i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär bort toppen och dela kakan i två skivor på längden.

Mixa philadelphia, getost, florsocker till en slät kräm, rör ner 3 msk vispad grädde. Koka upp ½ dl socker med 2 matskedar vatten i en kastrull. Låt sedan sockret karamelliseras i stekpannan - utan omrörning! Rör man om det kristalliseras sockret nämligen igen och blir vitt och hårt. Slå sedan i pistaschnötterna och skaka runt. Slå upp på bakplåtspapper. Dra i pistaschnötterna med hjälp av plasthandskar medan det är varmt så att det bildas långa sockertrådar från nötterna.

Koka upp honung, citronskal och -saft, låt sjuda tills honungen fäster på gulbetorna i ca 10 minuter. Låt svalna i lagen. Skiva och klyfta betorna. Varva rödbetskakan med färskostkräm och gulbetsskivor. Toppa med klyftor av gulbetor, tunt hyvlade färska polkabetor samt pistaschkrokant.

 
En skojig tolkning på den amerikanska morotskakan, rödbetskaka med kanel får en karaktär av kryddkaka och vi gör den också lite lättare genom att använda en neutral olja istället för smör. De underbara inkokta gulbetorna kan man bara inte få för mycket av!

RSS 2.0