SVAMPTIDER

                         
Efter regn kommer svampen,
Igår var jag ute i skogen och plockade svamp.
Bilden är i från igår.
Plockade nästan en hel hink med skogens guld, kantareller.
Bjuder på ett recept på kantarellsoppa.

Kantarellsoppa med sherry.

1 l färska kantareller
2 morötter
1 bit zucchini
1/2 purjolök
1 rödlök
2 msk smör
8 dl vatten
2 dl grädde
2 msk knoc. grönsaksfond
2 msk torr sherry
1 kvist timjan
maizena till redning
salt och peppar

Ansa svampen, dela större exemplar i mindre bitar.
Skala och strimla morötterna.
Strimla zucchinin och purjolöken.
Skär rödlöken i tunna klyftor.
Fräs svamp och grönsaker i en kastrull.
Tillsätt vatten och grädde.
Koka upp och smaksätt med grönsaksfond, sherry och timjan.
Sjud soppan i 5 minuter.
Red av lätt med maizena och sjud ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Andvänd ekologiskavaror, tänk på vår miljö.


MER PÅ GRILLEN

Fläskkottletter är goda att grilla.
Skär inte bort ben och fett, innan ni grillar.
Snitta lite grann i kanten,  så att den inte kupar sig .
Marinera den i denna goda marinad.

Grillad apelsinkotlett

4 kottletter á 150 gram
salt.
Glaze
50 g apelsinmarmelad
1/2 dl blodapelsisaft'
1 pressad citron
1 msk honung
2 tsk malen ingefära
några droppar tabasco

Blanda allt till glazen i en kastrull.
Värm upp och låt sjuda på låg värme i ca. 3 - 4 minuter.
Salta kottletterna.
Grilla de i ca. 5 - 6 minuter på varje sida.
Pensla glazen då och då.
Ta upp på ett fat och ringla resterande glazen över.
Servera med ungsbakade grönsaker och färsk potatis.

BOULETÄVLING I HUDIK

                  
Igår var det boule tävling i Hudik.
Det var skapligt väder, då regnet störde oss under lunchen, det var tur med det.
Det blev många spännande matcher där Vera och Vincent gick sgrande ur hela tävlingen.
Två kom Mark och Jussi och treor blev Lasse och Björn.

LAX

Lax är fisk man kan tillaga i många former, också på grillen.

Barbecuelax

4 laxkotletter á 150 g

Baebecuerub.
1 dl paprikapulver
1/2 dl chipotlepulver / torkad chili med röksmak)
1/2 dl spiskummin
1 msk farinsocker
3 tsk lökpulver
3 tsk vitlökspulver
2 tsk torkad timjan
2 tsk salt

Servering.
Grönsallad
grilladegrönsaker
pressad citron
olivolja

Rör ihop kryddmixen i en bunke.
Vänd laxen iden.
Ta upp fisken och låt dra ca. 30 minuter.
Grilla laxen under lock på svag värme.
4 - 5 minuter på varje sida.
Ställ varmt och låt vila en stund före serveringen.
Servera laxen med sallad, grillade grönsaker och pressad citron.
Ringla till sist lite olivolja över.
Ett tips, nyslagen hollandaise passar mycket bra.

GOTT PÅ MACKAN

Att göra röror och breda på sin älsklinsbröd.
Det är gott som tusan, så här kommer något som du kan bre på.

Dill- och kaviarröra.

1 dl kaviar
1 dl finhackad dill
1/2 finhackad rödlök
400 g margarin

Vispa ihop kaviar, dill, lök och margarinluftigt med elvisp.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara den i en glasburk.

PASTA

Pasta är lätt att jobba med.
Man kan gjöra många olka rätter.
Här kommer en man gör i ugnen.

Grekisk pastalåda.

300 g gnucchi
3 ägg
2 1/2 dl matläggningsgrädde
200 g fetaost
1 dl hackad dill
1 tsk salt och pepparblandning
1 msk olivolja
Tillbehör.
4 tomater.

Sätt ugnen på 225 grader.
koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Låt den rinna av i durkslag.
Blanda ägg, grädde, smulad fetaost och dill i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner pastan och blanda väl.
Smörj en ugnsfast form med olivoljan.
Lägg  pastan i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Servera med tomatklyftor.

BORDSBÖN

Kära mat.
Vi tycker så mycket om dig.
Att vi kan äta upp dig.
Det ska vi också göra.
Men först vill vi tala om för dig.
Hur vacker du är, hur god och nyttig.
Vi önskar att också vi vore det.
Själv ska du försvinna.
Såsom ock vi en gång.
Men djupt i våra magar.
Ska vi länge minnas dig.
Din ande ska sväva över bordet.
Salig i åminnelse.
Amen.

Tack Lennart Hellsing för denna bordsbön.

MEDICINALVÄXTER


Medicinalväxter
Hur klokt du än lever och äter så händer det emellanåt att du drabbas av förkylning, trötthet eller nedstämdhet. Så därför får ni här en liten artikel om hur man kan öka prestations förmågan.
 
På hösten och vintern kan det kännas extra tungt. Men det finns medel att ta till.
Hälsokostbutikerna har ett stort utbud av naturpreparat med olika ingredienser som stärker immunförsvaret, ökar prestationsförmågan eller påverkar humöret.
En vanlig ingrediens i förkylningspreparat är extrakt från växten röd solhatt, echinacea purpurea. Röd solhatt stimulerar immunförsvaret och har också en virushämmande effekt. Vitlök är en annan immunstärkare. Oljan i vitlöken förbättrar motståndskraften mot infektioner. Därför ska den helst ätas rå, om man kokar den förflyktigas oljan. Rysk rot är en ört som är allmänt stärkande för hela kroppen. Den stärker också immunförsvaret och lindrar inflammationer. Propolis är den kådlika substans som bina använder för att fodra bikuporna. Den har en antibiotisk verkan och förekommer i flera förkylningspreparat. Den vanligaste ingrediensen i naturpreparat mot nedstämdhet är johannesört. Flera oberoende studier har påvisat örtens effekt.
Örter för prestationer
För att öka prestationsförmågan och orken finns också en rad effektiva örter. Ginseng är en av de vanligaste. Roten har länge använts inom folkmedicinen för att stärka, pigga upp och öka prestationsförmågan. Ginkgo biloba, som utvinns ur ginkgoträdets blad, är en annan prestationshöjare. Ända sedan 50-talet finns dokumenterade
studier om ginkgo biloba som medicin mot trötthet, depression, yrsel, tinnitus (öronsus), sämre minne och koncentrationssvårigheter.
Naturens skafferigör dig vackrare
Gå ut och knipsa blommor och blader och laga till dina egna skönhetsmedel i köket. Finfördela, torka, blanda ihop, koka, vispa. Sen kan du ta ett ångbad, lägga en ansiktsmask, badda med ansiktsvatten. Få slätare hy, vackrare hår eller mjukare fötter. Mängder av blommor, kryddor och örter - ja, till och med ogräsen, innehåller en mängd läkande och närande ämnen. Ska vara rena växter De finns överallt - i trädgården, skogen och hagen - och de är gratis. Det gäller bara att inte plocka dem i närheten av stora vägar eller fabriker, det ska vara rena växter.
RINGBLOMMA kan till exempel användas till läkande, svettdrivande och krampstillande medel.
Den är också antiseptisk, den lenar, piggar upp och rengör hyn, den kan lindra getingstick och den passar bra för alla hudtyper. Har man själv inte ringblommor kan man köpa torkade i hälsokostaffären.
BRÄNNÄSSLA innehåller antihistaminer och svavel. Den lindrar torr eksemhud och allergiska utslag, men är också bra mot för fet hy. En riktig hälsokur är att göra saft på unga nässelskott i mixer. Ett snapsglas saft dagligen under några vårveckor gör håret glansigt och hyn klar. Det överblivna nässelmoset går att använda som hårsköljningsmedel.
JORDGUBBE har en sammandragande effekt som minskar hudens överskottsfett och är därför perfekt mot fet och storporig hud.
KAMOMILL lindrar både ögoninflammationer och bölder, liksom infekterade sår och hemorrojder. Den kan även användas som gurgelvatten och ger ett fint sköljvatten för ljust hår. En kompress indränkt i kamomillavkok lindrar ögonsvullnader.
BLÅKLINT kan användas av gråhåriga personer i hårsköljningsmedel. Den ger en mycket vacker och mjuk gråton.
Här ger vi förslag på några sköna krämer, ansiktsmasker och annat smått och gott man kan göra av örter. Alla ingredienser som inte går att plocka ute i naturen finns att köpa i hälsokostaffärer, på apoteket eller i livsmedelsaffären.
Örter som passar i hudkräm
För torr och åldrande hy:
Kamomill, ringblomma, fläder, nässla, viol, daggkåpa.
För normal hy: Kamomill, ringblomma, fläder, nässla, viol, daggkåpa, malva, vallört, ros, lind.
För irriterad hud: Kamomill, ringblomma, lavendel, malva, fläder, vallört, rölleka, maskros.
För fet hy: Lavendel, hästhov, jordgubbe, mynta, nässla, groblad, daggkåpa, salvia, rölleka, maskros.
För storporig hy: Lavendel, tussilago, jordgubbe, mynta, daggkåpa, salvia, rölleka, hallon, maskros
Örter som passar i hårvård
Mot mjäll: Åbrodd, åkerfräken, nässla (passar inte ljushåriga).
Ger glans: Kamomill, ringblomma, lind.
För torrt hår: Rödklöver.
Gör håret mörkare och glänsande: Rosmarin, salvia.
Bra för ljust och grått hår: Blåklint (fördjupar färgen).
Mot fett hår: Timjan, tussilago.
Mot håravfall: Åbrodd, rosmarin, nässla (passar inte ljushåriga).
Örter som passar i fotbad
Doftar gott: Granbarr, mynta, tallbarr, rosmarin, citronmeliss, fjällkvanne.
Piggar upp: Ringblomma, åkerfräken, salvia, timjan, lavendel.
Lugnar, lenar, lindrar: Tussilago, malva, nässla (speciellt bra för värkande fötter), fläderblomma (läker skadad hud), vallört, fjällkvanne.
Stärker naglarna: Åkerfräken.
För värkande fötter: Nässla.
Läker skadad hud: Läderblomma, rölleka.
Grundrecept på hudkräm
Här är ett grundrecept som gör att du kan skapa krämer efter egen fantasi, beroende på vilka växter du har tillgång till. Börja med att göra ett örtextrakt: Häll en halv deciliter kokande vatten, helst destillerat, över1 msk torkade örter eller två msk färska.
Låt dra i 30 minuter, sila genom gasväv eller i kaffefilter.
Gör sedan själva krämen som du blandar ner extraktet i:
Värm upp vax, fetter eller olja i vattenbad under omrörning tills blandningen smält helt. Lämpliga fetter och oljor att använda i krämerna är: aprikosolja, solrosolja, avokadoolja, kakaosmör, kokosolja, lanolin, jordnötsolja, mandelolja, vitt eller gult bivax, olivolja, sesamfröolja, sojaolja och vetegroddsolja.
Ställ kärlet i ett durkslag över det kokande vattnet.
Lyft av och tillsätt, när blandningen kallnat, örtextrakt droppvis under kraftig omrörning. Använd gärna elvisp.
Tillsätt därefter eventuellt konserveringsmedel och doftande olja. Vispa tills krämen är tjock och kall och häll på burk.
Förvara kallt i mörk burk.



Grundrecept på fotbad
1,5 dl torkade örter eller 3 dl färska örter 1 liter vatten
Gör så här: Häll kokande vatten över örterna, låt dra 30 minuter, sila och låt fötterna vara i badet 10-15 minuter.
Torka och smörj med fotkräm, sätt på rena varma sockor.


Grundrecept på hårsköljning
0,5-1 dl torkade örter eller 2 dl färska 1/2 dl kokande vatten
Gör så här: Häll kokande vatten över örterna, låt dra 15-30 minuter, sila och häll på flaska.


FOLKROCK

                         
Här kommer ett tips på mycket tung folkrock från Finland.
Korpiklaani, heter de och har hållt på i några år.
Se har släppt 6 plattor sen 2003.
De spelar på trolltrummor, fiol, dragspel och mycket tunga gitarrer.
Deras vidoer får en att tänka på vikingar.
Så lyssna på dem.

CRUSING I HUDIK

                    
Just nu är det crusing i Hudik.
I strålande solsken och 25 grader.
Man samlas nere vid hamnen för att sedan börja crusa.
På Möljen kommer det att grillas hamburgare för de som crusar.
Ska ner igen.

GRYTA FRÅN BELGIEN

Varför skall man alltid göra kalops och dillkött, när det finns andra grytor att göra.
Testa denna Flamländska gryta.
Ett tips gör den dagen inna, så kommer smakerna fram bättre.

Viaamse hutsepot (flamlänsk gryta)

smör
800 g potatis
2 purjolökar
800 g morötter
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
800 g fläskfile, här kan man byta ut till nötköttt eller kryddstark korv.

Hacka potatis, purjo och morötter.
Lägg i en kastrull och täck med vatten.
Lägg i buljongtärningen och låt små koka i 20 minuter.
Skiva fläskfilen och löken.
Stek dem i lte smör.
När grönsakerna har blivit mjuka, krossa dessa lite lätt inte så att de blir som mos.
Lägg i fläskfilen och löken, blanda.

ÄGGPLANTA

Eller aubergine som det heter också
Denna grönsak kan man göra mycket av.
VArför inte en varmrätt till lunch.

Ostfyllda auberginer.

2 auberginer
125 g mozzarella
2 vitlöks klyftoe
några kvistar timjan
svartpeppar och salt
Till servering
Tomatsås
fullkornsbulgur
blandade grönsaker

Skär auberginerna i skivor på längden.
Stek ena sidan i olivolja i ganska het panna.
Fruktköttetska bli torrt på ytan och få färg.
Lägg skivorna med stekytan uppåt på arbetsbänken.
Mixa mozzarellan, timjan och vitlök.
Fördela massan på hälften av skivorna.
Lägg dede återstående skivorna med stekytan neråt mot fyllningen.
Stek de fyllda auberginerna i medelvarm panna med olivolja.
Salta och peppra lätt på bägge sidorna.
Servera med tomatsås, fullkornsbulgur och grönsaker.

I VÅRA KVARTER

                      
Ikväll var det genrep på föreställningen " I våra kvarter".
Som handlar om några dagar i hudiksvall under julimånad 1944.
På bilden syns Agneta Sjödin och Petters-Börje.
Tyvärr är alla föreställningar slutsålda.

CHUTNEY

Chutney kan vara dur att köpa, men är väldigt enkel att göra.
Ofta förknippar man den med Asien, fast man kan göra den av det som finns i vår trädgård.
Därför ger jag er ett exempel på en sådan.

Trädgårdschutney.

1 l krusbär
3 rabarberstjälkar
2 gula lökar
2 rölökar
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 1/2 dl russin
7 stjärnanis
10 hela nejlikor
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk mald chili
1 1/2 tsk engelsk senap
1 krm vardera av gul och brun senapsfrön
3 dl strösocker (råsocker)
2 tsk salt

Skala och skivade gula och röda lökarna.
Tabort fästena på krusbären.
Hacka vitlöken fint.
Skala och skär rabarbern i bitar.
Värm oljan i kastrull.
Låt lökarna klarna utan att få färg.
Efter några minutertilsätt övriga ingredienserna.
Allt får koka upp.
.Sänk värmen och sjud chutneyn närmare en timme, utan lock.
Rör chutneyn då och då.
Chutneyn dkatjockna och smakerna koncentreras innan kastrullen lyfts av spisen.
Den färdiga chutneyn hälls ien väl rengjord glsburk och försluts.

BILRALLY I HUDIK

            
Igår hade Dellenbygdens vetranklubb sin årliga veteranmarknado och Dellenrally.
En av dessa bilar som var med var denna T-Ford som syns på bilden.
Ungefär 50 bilar var med.
Marknaden fanns det allt från bildelar till filmer och andra prylar att köpa.
Dagen började mulet, men när rallyt skulle starta vardet kanon väder med klarblå himel och sol.

EFTERRÄTT

Vad gott dett är med efterätter.
Pröva denna enkla, gjord på päron.

Päron med kolasås.

4 mogna päron
1 l vatten
3 dl råsocker strö
1 msk vaniljsocker

Kolasåsen.
2 dl grädde
2 dl råsocker flor
2 tsk vaniljsocker
1 vaniljstång

Skala päronen men låt skaftet vara kvar.
Koka upp vatten, socker och vaniljsocker.
Lägg i päronen och låt koka tills de blir lagom mjuka.
Ta upp päronen.
Blanda samman ingredienserna till kolasåsen i en kastrull.
Koka den tjock och simmig.
Ställ päronen på ett fat.Fördela såsen över päronen.

FÄRSKA GRÖNSAKER

Nu börjar de komma, de färska grönsaker man har odlat.
Alltid spännande hur de smakar och vad man kan göra med dem.
Testa denna pastarätt.

Pasta med blomkål och purjolöksås.

500 g färsk tagliatelle
Till såsen.
1 purjölök
1 msk smör
2 dl grädde
2 dl vatten
maizena till redning
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
Att äta till.
1 blomkålshuvad
sallad körsbärstomater
persilja

Bryt upp blomkålshuvudet i buketter som fårsjuda några minuter i saltat vatten.
Strimla och fräs purjolöken i smör.
Tillsätt grädde och vatten och koka upp.
Red av med maizena.
Smaksätt med en grönsaksbuljongtärning, salt och peppar.
Koka upp salta vatten och lägg i pastan..
Lägg upp pastan i en djupt fat.
Lägg blomkålen på och häll såsen över.
Garnera med sallad. körsbärstomater och hackad persilja.

EN SOMMARSALLAD

Nu när värmen är här och man inte orkar laga till något.
Men en god sallad kan man ju alltid göra.
Nyttig och hälsosam än snabbmaten  på någon hamburgerbar.

Timjandoftande laxsallad

1/2 kruka timjan
1 citron
1 vitlöksklyfta
1/2 dl + 1 msk olivolja
1/2 tsk + 1/2 tsk salt
2 krm + 1 krm nymalen svartpeppar
1 pkt kokta rödalinser (Go Green)
2 tsk korianderfrön
2 zucchini, gärna en grön och en gul
1 påse mixsallad
400 g varmrökt lax

Till servering
1 citron + 1/2 kruka timjan

Hacka timjanen, pressa citronen och skala och pressa vitlöken.
Blanda timjan, citronjuicen, vitlö, 1/2 dl olivolja, 1/2 tak salt och 2 krm peppar ien skål.
Häll av och skölj linserna i kallt vatten.
Tillsätt dem i dressingen och låt dra i ca. 5 minuter.
Stöt korinderfröna i en mortel.
Skölj och skär zucchinin i korta stavar.
Stek zucchinin och korindern i 1 msk olivolja, tills den blir mjuk och har fått färg.
Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Blanda zucchini och linser.
Skölj mixsalladen och skaka den torr.
Dela den varmrökta laxen i bitar.
Lägg upp salladen på ett stort fat.
Lägg på zucchini- och linsblandningen och bitar av laxen.
Garnera med citronklyftor och timjan.

GRÖNA SOMMAR SMAKER

Ibland kan det smaka med en enkel soppa efter all grilande.
Testa den soppa.

Zucchinisoppa med räkor.

1/2 purjolök
2 zucchini
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1/2 citron 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1 burk cannellinibönor
1/2 påse spenat
150 g skalade räkor
1/2 msk dillfrön

Skölj och skiva purjon.
Skölj och skär zucchinin i bitar.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs purjon, zucchini och vitlök mjuk i olivoljan.
Häll på vinet och låt outtra någon minut.
Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vattnet, låt koka i 10 minuter.
Mixa soppan tills den blir slät.
Skölj citronen och riv skalet och pressa juicen.
Tillsätt skal och juicen.
Salta och peppara.
Häll tillbaka soppan i kastrullen.
Hällav bönorna och skölj i kallt vatten.
Ansa spenaten.
Tillsätt bönor och spebat och värm upp soppan.
Toppa soppan med räkor och dillfrön.

RSS 2.0