SURSTRÖMMING

Varför att surströmming på samma sätt varje år?
Testa min variant.

KOKKENS FRESTELSE
•ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis helst en mjölig sort
•2 st gula lökar
•200 g surströmmingsfileér
Spadet från en burk ansjovisfileér, gör äggmackor med filéerna
•3 dl vispgrädde
•3 msk ströbröd
•2-4 msk smör eller flytande margarin/smör
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten t.ex. i ett durkslag och låt rinna av.

Skala löken och skär i tunna strimlor.

Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, surströmmingsfiléer i formen, avsluta med potatis överst.

Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd.

Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå eller ringla över flytande margarin/smör.

Ställ in i mitten av ugnen i 225°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.


MER ÅPPLEN

Att smaksätta med äpplen i bakning, är ju gott


KOKKENS RUSSINSBULLAR MED ÄPPLE.
25 g jäst
2½ dl vatten
2 msk socker
1½ tsk kanel
½ tsk salt
2 msk olja
1 ägg
1 dl havregryn
150 g rårivet äpple
7 dl vetemjöl
1 dl russin


Tillvägagångssätt för russinbullar med äpple:
Rör ut jästen i fingervarmt vatten och tillsätt sedan resten av ingredienserna, mjölet tillsätts sist i små portioner.

Älta degen ordentligt och ställ den sedan till att jäsa under bakduk i 30 min.

Ta upp degen och forma till lagom stora bullar som läggs på en plåt. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 min, även här under en bakduk.

Pensla bullarna med mjölk och ställ in dem i ugnen på 175 grader i ca 15 min.



MERA ÄPPLEN

Paj i olika former är gott.
Teasta denna smulpaj.


KOKKENS SMULPAJ MED ÄPPLE
125 g smör
1½ dl vetemjöl
1½ dl socker
3 dl havregryn
1 tsk bakpulver
4 äpplen
Lite farinsocker
1-2 tsk kanel

Serveringsförslag:
glass, grädde, eller  vaniljsås.


Tillvägagångssätt för smulpaj med äpple:
Värm upp ugnen till 180 grader. Skölj och dela frukterna i mindre bitar, ta bort kärnhuset. Lägg fruktbitarna i en ugnsfastform. Strö farinsocker och kanel jämnt över frukten.

Smält smöret i en stekpanna och låt det svalna. Häll mjöl, havregryn, socker och bakpulver i en skål och tillsätt smöret, blanda samman. Häll smuldegen över frukten och ställ in pajen i ugnen i ca 25-30 min.


ÄPPLEN I MÄNGDER

I dessa tider finns det mängder med äpplen i träden.
Här kommer en sallad som tips.
 


KOKKENS SALLAD PÅ SPETSKÅL OCH ÄPPLEN
Ingredienser:
Du behöver följande ingredienser till detta recept sallad med spetskål och äpple.

½ spetskålhuvud
1 msk olivolja
1 lök
2 äpplen
50 g mandlar
25 g torkade tranbär


Tillvägagångssätt för sallad med spetskål och äpple:
Rosta mandlarna i en torr stekpanna till de börjar ta färg. Lägg dem på en tallrik och låt de svalna.

Finstrimla spetskålen och stek den en kort stund i lite olja, så den mjuknar något. Lägg ner i en skål.

Skär löken i ringar och tärna äpplena grovt. Häll ner löken, äpplena, tranbären och mandlarna i skålen med kål. Blanda salladen ordentligt och servera.



RSS 2.0