SNART MARKNAD I GLADA HUDIK

Till helgen är det Helsingemarknaden, en mycket gammal marknad.
Som var först en bonde marknad där man sålde djur och det man hade odlat under året.
Senare blev det mer anna typ av marknad med karuseller och utbud av allt möjligt.
Men en tradition lever kvar, kålsoppan.
Så just nu är den extra billig här och man gör stora kok så att den värmer oss under kalla kvällar.
Det finns många olika recept, men här kommer en grund man kan börja med.
Många har olika typer av tillbehör isoppan som får koka med.
Till exempel högrev med ben, fläklägg, frikadeller och kryddig korv.
Ni för pröva er till vad ni tycker passar er bäst.

Kålsoppa á la Mor Svea

½ Vitkålshuvud (ca 1 kg)
2-3 l vatten
3-4 köttbuljongtärningar
2-3 msk Sirap
1 msk Socker
6-10 kryddpepparkorn.
Häll upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 l.
Skär vitkålen i små bitar. OBS! Vitkålen skall ej brynas, då blir soppan frän!
Lägg alla ingredienserna i grytan.
Om ni andvänder er av högrev eller fläsklägg, låt det koka med.
Vänta då med buljongtärningarna.
Koka upp och småkoka under lock i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
Om ni andvänder frikadeller eller kryddig korv i slantar, tillsätt de mot slutet.
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten.
Servera soppan varm.

BLÅBÄR

                              
Att vara ute i skogen och plocka bär av ölika slag.
Sedan komma hem och göra något av dem.
Som till exempel detta.

Blåbärspannkaka.

1 ägg

2 dl filmjölk

1 msk smält smör

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 dl blåbär

 

Vispa ihop ägg och filmjölk.

Häll i det smälta smöret.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.

Rör sedan ihop med filmjölksgeggan.

Rör ned blåbären försiktigt, det blir finast när de inte går sönder så mycket.

Stek pannkakorna i en panna.

Häll i så mycket  i panna att det bildas en smetpöl stor som en cdskiva.

Då blir det som i USA, blåbärspannkakans hemland.

Grädda ca. 1 minut på varje sida.

Servera med sylt, mosad banan eller något annat smarrigt.


GOTT MED PAPRIKA

Att laga mat med paprika i alla dess former.
Ger många goda och härliga rätter.
Blanda gärna olika sorter ien sallad, gröna, gula vita och lila färger.
Andvänd i grytor,i olika pytträtter och på smörgås.

                              
Eller så köper man mangafilmen Paprika.
Men här kommer ett recept

Korvgryta med surkål och paprika.

500 g välkryddad korv
1 burk surkål, ca. 750 g
2 gula lökar
1 röd paprika
1 msk fin hackad timjan
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Skala och skär lökarna i klyftor.
Strimla paprikan.
Skär korven i bitar.
Hetta upp grytan och fräs lök, paprika och korv i olivolja.
Vändner surkål och fin hackad timjan.
Krydda med salt och peppar.
Blanda väl och se till att allt blir varmt.
Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med timjan.
Servera med kokt potatis.

NYGRÄDDAT

                                    
Nu när skolan har börjat, så behöver våra barn få en fullgod frukost.
Låt dem vakna till doft av nybakade scones.

Kokkens scones.
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 krm salt
100 g smör
4 dl filmjölk.

Värm ugnen till 225 grader.
Häll upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i små bitar och lägg i bunken.
Smula det med en gaffel till en grynig massa.
Höll i filmjölken och knåda ihop till en deg.
Häll lite mjöl på en arbetsbänk.
Ta upp degen och dela den i två delar.
Forma den till två rullar, ca. 20 cm långa.
Skär rullarna i ca. 3cm breda bitar.
Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca. 15 minuter.
Servera scones nygrädda med sylt, marmelad och creme cheese.

SKÖRDETIDER

I dessa skördetider, kan man göra en enkel och god skördesoppa.
Men för er som inte kan skörda och måste gå till affären och handla grönsaker.
Kommer ett lite fusk, men ändå inte, bara lite enklare.

Kokkens enkla skördesoppa.
300 g wok- eller soppgrönsaker, frysta i påse går bra
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liten blomkålshuvud
1 litet broccolistånd 5 msk hackad persilja
1 dl grädde
maizena till redning
salt och peppar

Skär blomkål och broccoli i mindre bitar.
Ta inte med de hårda stammarna.
Sjud buketterna några minuter i lättsaltat vatten.
De ska vara lätt mjuka, men inte sönderkokta.
Kokka upp vatten, lös upp grönsksbuljongen.
Vänd ner wok- eleer soppgrönsakerna, som får sjuda knappt mjuka.
Red av med maizena och runda av med hackad persilja och grädde.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med de lätt kokta blomkålen och broccolin.

HT FYLLER 100 ÅR + MEDELTIDSDAG I FRÄNÖ, FORSA

                                
Idag firar HT 100 år, med ett jättekalas i Borgarparken.
Det blir scenupträdanden med många artister som Agneta Sjödin, Toralf och Teresia från Glada Hudik Teatern.
SVT kommer vara där och film för dokumentären om Glada Hudik teatern
Det börjar klockan 12:00 och slutar 17:30.
Dessutpm om man gillar medeltiden, så är det medeltidsdag i Fränö, Forsa.
Börjar Klockan 10:00, med många olika saker under dagen som tornerspel, musik och pröva på.

ETT HELT SEKEL MED LÄKEROL

 


                              

Idag firar vi Att läkerol fyller hundra år.
Medecinen som numer är mer godis än halstablett med många smaker.
Det sägs att det är endast tre personer som har hemlighete hos sig,
och de får inte resa tillsammans, hur absurpt är det.
Men vi får väl hoppas att de överlever ett ytterligare ett sekel.

MER HUSMANS

Köttfärs hör ju till husmanskosten, köttbullar och biffar.
Här har jag piffat upp köttfärsbiffen lite grann.

Ostfylld köttfärsbiff.

600 g nötfärs
1 dl färskriven parmensanost
svartpeppar
smör.
Till tomatsalsan.
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 msk konc. kalvfond
2 -3 oliver
2 kvistar färsk rosmarin
salt och peppar.
Forma 8 tunnafärsbiffar.
Täck 4 av biffarna medparmensanost.
Täck med resterande biffar och tryck till kanterna så osten
kommer bli inbakad mellan biffarna.
Krydda med svartpeppar, salt behövs inte det sköter osten.
Skala och hacka löken och fräs den i olja.
Tillsätt krossade tomater och låt sjuda några minuter.
Krydda med kalvfond, skivade oliver, hackad rosmarin samt salt och peppra.
Stek biffarna i smör ca. 2 - 3 minuter under lock i en stekpanna.
Servera med potatis.

HHC PÅ IS

                        











Ikväll, 18:30, visar HHc upp sig på is.
Man kommer ha en såkallad " Skills competiton ala NHL"
Alla är välkommen att komma till Glysishallen och lära känna de nya HHC.

WOODSTOCKFESTIVALEN 1969

                            

                                         
Idag är det exat 40 år se4dan det begav sig.
Tidernas och modern till alla musikfestivaler.
Man beräknade att det skulle komma ca. 50 000, men det kom 400 000.
Artister som Ten Years After, Jimi Hendrix och Richie Heavens m.m. spelade på denna festival.
Köp skivorna och filmen, och njut av denna festival.

KAITLABB

Vad menar han med kaitlabb?
Jo det betyder vänsterhänt på Gotlänska.
Och varför nu det här med vänsterhänt.
Och vad har SimsonskaparenMatt Groening, feds och konflikt forskaren Wilhem Agrell och  link i tvspelet Zelda gemensamt?
Jo det är vänsterhänta de med.
Så idag firar man de vänsterhänta
Det finns en specialsida på nätet för oss som är vänsterhänt.
www.alltforvansterhanta.se
Och jag glömde tala om jag är också vänsterhänt.

DAGS FÖR RIKTIG MAT

Vadå riktig mat, jo husmanskost.
Idessa tider med snabbmat, håller vår svenka husmanskost att försvinna.
Så här kommer en retorätt.

Stekt rimmat fläsk med löksås.

500 g rimmad fläsk
smör
Till såsen.
2 gula lökar
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Salt och peppar
Att äta till.
Kokt potatis
Sallad

Skala och skär lökarna i mindre bitar.
Fräs lökhacket med smör i en kastrull.
Bitarna ska klarna, inte brynas.
Pudra över mjölet och späd på med mjölken till en slät sås.
Låt såsen koka upp och sjuda i ca. 5 minuter.
Stek fläsket i smör och peppra.
Salt behövs inte då fläsket är saltat.
Ta en knapp matsket  fett från pannan och rör ned isåsen.
Smaka av med salt och peppar.

Mera kantareller från skogen

Det finns gott om svamp i skogen, har plockat mera kantareller och lite annat.
Blåbär finns det gott om, men lingon ser att bli lite dåligt med.
Men nu kommer en god maträtt att sätta tänderna i.

Fläskfilé med lökbrynta kantareller.

600 g fläskfile
smör
salt och peppar
Till rödvinsskyn
3 dl vatten
2 dl rödvin
1 1/2 msk konc. kalcfond
maizena till redning
1/2 tsk socker
sojakulör
Till kantarellerna
150 g kantareller
en rödlök
salt och vitpeppar
smör
några blad salvia

Koka upp vatten och rödvin i en kastrull.
Tillsätt kalvfonden och red av med maizena.
Rödvinsskyn ska vara lätt simmig.
Sjud skyn i ca. 5 minuter.
Färga skyn med sojakulör och smaka av med salt, peppar och socker.
Putsa filén och skär köttet i 4 - 5 cm breda bitar som bankas ut lite lätt.
Stek köttet i smör, 2 - 3 minuter på varje sida.
Salta och peppra köttet efter det har vänts.
Ansa svampen.
Skala och skär löken i klyftor.
Stek svamp och lök i smör.
Salta och peppra lätt mot slutet.
På tallriken.
Grunda med skyn, lägg på köttet och toppa med brynta svampen.
Garnera med salvia

BEATLES

                                     
Idag är det exakt 40 år sedan, den berömda bilden på Beatles togs.
Abbey Road omslaget togs då när de gick över gatan.

SINGAPORA PIRATLÄGER I ORA

                 
Måste visa samlingspunkten.

SINGAPORA PIRATLÄGER I ORA

                     
Här sern i Piratkaptenen Hönan i full mundering.
På lägret får man lära sig att smida, slå rep, segla, sjömansknopar, gå planka och sitta i skampålen.
Och en massa annat roligt händer också, olika äventyrsuppgifter.

IMORGON PREMIÄR


         
Mera info kan ni få på.
www.xteater.se
www.mellanfjarden.se

SCOUTLÄGER

Denna vecka är det scoutläger på Oralägerplats vid Norra Dellensstrand.
Lägret har samlat över 450 deltagare.
Årets tema är pirater.
Mer com detta lite senare, för jag är på väg ut.

SENAP

                                       
Idag den 1 augusti är den nationella senapsdagen.
Har ni tid idag så besök senapsmuseet i Mount Horeb i USA.
Museet har världens största samling av senap.
Under festligheterna kan besökarna sjunga senapssånger.
smaka på senapsmat och spela aenapsspelet.
Om ni inte kan närvara, så gå in på

www.mustardmuseum.com

RSS 2.0