HÖSTGRYTA

Gör en gryta med svamp och rådjur.
 
HÖSTGRYTA
 
 
Det här behöver du.
Smör
2-3 dl förvällda kantareller
1 kg putsade grytbitar av rådjur.
1-2 dl vatten
5 dl grädde
1 msk kinesisk soya
3 msk kalvfond
2 msk med svartvinbärsgelé
10 – 15 stycken soltorkade tomater, dela dem i stora bita.  
Färsk timjan.
Majsenaredning
Peppar
 
Serveras med kokt potatis
 
Så här gör du.
Dela svampen vid behov, jag gillar att det är stora bitar.
Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar, krydda med lite grovmalen svartpeppar och bryn i smöret så det får en fin yta, lägg i svampen.
Tillsätt vatten, grädden, soyan, gelén och fonden och låt koka upp, sjud sedan 2-2,5 timmar så köttet blir riktigt mört.
Red med lite majsena utrört i vatten till lagom konsistens.
Klipp ner soltorkade tomater i grytan och repa i  lite timjan, och låt det sjuda med de sista ca 5-10 minuterna.
Dekorera med lite timjan.

HUSMANS

Lättlagat recept på klassiska maträtten Biff Rydberg. Tärnad potatis, mört kött och äggula toppad med härlig persilja. Husmanskost med få men goda ingredienser – middag när den är som bäst. Det här är en extra lyxig Biff Rydberg med oxfilé. En slags pyttipanna de luxe. Laga och njut!
 
BIFF RYDBERG.
 
 
 
 
Det här behöver du.
  • 800 g oxfilé eller biff i tärningar om 2x2 cm
  • 2 gula lökar, hackade
  • 800 g tärnad potatis
  • 4 äggulor
  • salt
  • peppar
  • smör till stekning
  • persilja
Så här gör du.
  1. Stek potatisen gyllene i smör och krydda med salt. Låt rinna av.
  2. Stek löken mjuk i smör på medelvärme, krydda med salt.
  3. Stek köttet hastigt i smör så att det får fin färg. Låt överflödigt fett rinna av.
  4. Servera allt så nylagat som möjligt! Toppa med rå äggula och strimlad persilja!

FISK I UGN

Vi vill slå ett slag för fiskgratängen. Perfekt bjudmat som går att förbereda så att man kan umgås med gästerna istället för att stå ensam i köket.
 
TORSKRYGG FLORENTIN
 
Bildresultat för TORSKRYGG FLORENTIN
 
Det här behöver du.

4 portioner
700 g torskrygg
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Duschesse
700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel
50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt och vitpeppar ur kvarn

Så här gör du.

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.

Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

Värm ugnen till 220 grader.

Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Koka till spenaten vätskat av sig i såsen.

Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

 
 
 
 

GRUNDIGT

Vi vill slå ett slag för klassiska bechamelsåsen, en vit grundsås som går att använda till så mycket. Här är ett recept på en sås som förgyller både lasagne och fiskrätter.
 
BECHAMELSÅS.
 
 
 
 
Det här behöver du.
  • 1 ½ msk smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk eller lika delar mjölk/grädde (eller buljong från kött eller fisk)
  • 2 krm salt
  • ½ krm nymald vitpeppar
  • muskot
Så här gör du.
  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Rör i mjölet ordentligt, så det blir väl blandat med smöret.
  2. Späd i omgångar med vätskan. Vispa hela tiden.
  3. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Vispa då och då. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite muskot.

HAWAII

Följ med till Hawaii i fantasin, gör denna goda fiskgryta.

FISKGRYTA HAWAII
 
 
Det här behöver du.
    • 600 g torskblock
    • 1 st ananas
    • 2 st gula lökar
    • 1 st vitlöksklyfta
    • 1 msk margarin
    • 1 tsk curry
    • 1/2-1 msk vetemjöl
    • 2.5 dl mellangrädde
    • 0.75 dl fiskbuljong
    • 2 st paprika röd och grön
    • 1 st banan
    • salt och peppar
    • 2 krm paprikapulver

Garnering:

  • gräslök
Så här gör du.
1: Tina fisken så att det går att skära den i bitar. Låt ananasen rinna av. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur paprikorna och skär dem i tärningar.
2: Fräs löksorterna mjuka och glansiga i lite matfett utan att de får färg. Strö över curry och mjöl. Rör om. Späd med fiskbuljong och grädde. Låt allt koka upp.
3: Tillsätt fisk, paprika, ananas och skivad banan. Låt det sjuda under lock ca 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Strö över hackad gräslök. Kokt ris är gott till.

KYCKLING

Höst, en god och värmande gryta från Frankrike passar nu.
 
FRANSK KYCKLINGGRYTA
 
 
Det här bhöver du.
  • 3 msk olivolja
  • 8 bitar kyckling till exempel 4 ben och 4 lår
  • 12 st schalottenlökar skalade
  • 300 g skogschampinjoner
  • 3 st vitlöksklyftor pressade
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vin (matlagningsvin går också bra)
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 2.5 tsk maizena
  • 2 tsk örter (kryddblandning)
  • svartpeppar nymalen
  • mineralsalt efter smak
  • 8 st potatisar
Så här gör du.
1: Värm upp oljan i en stor gryta/kastrull.
2: Bryn kycklingbitarna i oljan i några minuter. Ta upp bitarna och ställ åt sidan. Lägg lökarna, champinjonerna och vitlöken i grytan och fräs i några minuter på medelvärme i cirka 30 minuter. Red grytan med maizena, utrörd i lite kallt vatten. Rör om tills grytan börjar tjockna. Smaka av med örter, svartpeppar och mineralsalt.
3: Servera med kokt potatis.

VÅFFLOR

Grädde blandad med mascarpone och blåbär tar nygräddde våfflor till nya höjder.
 
FRASVÅFFLOR MED BLÅBÄRSKRÄM.
 
 
 
Det här behöver du.
50 g smör
4 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
2½ dl kallt kolsyrat mineralvatten

Blåbärskräm
1½ dl vispgrädde
1½ dl mascarponeost
1½ dl blåbär, frysta
ca 3 msk florsocker
½ tsk bourbon-vaniljpulver
eller 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du.

1. Blåbärskräm: Vispa grädden lätt. Rör ner den i mascarponeosten, lite i taget, och rör krämen slät mellan varje tillsats. Rör försiktigt ner blåbären. Smaka av med florsocker och  vaniljpulver eller vaniljsocker.
2. Smält smöret till våfflorna och låt det svalna.
3. Vispa grädden i en bunke. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt det kolsyrade vattnet och rör smeten slät. Vänd sist ner det avsvalnade smöret.
4. Hetta upp våffeljärnet och grädda gyllenbruna våfflor. Servera dem nygräddade och frasiga tillsammans med blåbärskrämen eller blåbärssylt och lättvispad grädde.


NÖFF NÖFF

Funderar du på att bjuda på något gott i helgen, varför inte detta.

FLÄSKFILE MED SVAMP OCH POTATISGRATÄNG
 
 
Det här behöver du.
    • 600 g fläskfilé
    • salt peppar
    • 2 st schalottenlökar
    • 300 g svamp t ex kantareller, champinjoner
    • 1 msk hackad persilja
    • 0.5 dl lingon frysta

Potatisgratäng:

    • 1 kg potatis
    • 1 tsk salt
    • 1 krm peppar
    • 2.5 dl mellangrädde
    • 2 dl crème fraîche

Ugn: 225°

Så här gör du.
1
Börja med potatisgratängen. Skala och skölj potatisen. Skär den i tunna skivor. Varva potatisen med salt och peppar i en smord eldfast form.
2
Rör samman grädden med crème fraiche. Häll det över potatisen. Ställ formen mitt i ugnen ca 40–50 minuter eller tills potatisen är mjuk och har blivit guldbrun.
3
Skala och finhacka löken. Ansa svampen och dela den i mindre bitar. Fräs lök och svamp i lite matfett ca 5–7 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Tillsätt persiljan och lingonen. Låt allt bli genomvarmt.
4
Putsa fläskfilén och skär den i 8 bitar. Bulta ut dem lätt med handen. Krydda med salt och peppar. Stek filébiffarna gyllene i lite matfett, ca 2–3 minuter på varje sida. Bjud fläskfilén tillsammans med svampen och potatisgratängen. Gröna ärter är också gott till.

ÖRING

Lämplig och god fiskrätt, som du gör i din ugn.
 
UNGSBAKAD ÖRING
 
 
Det här behöver du.
Så här gör du.
Tag fisken (som är urtagen och huvudet borttaget på) och skölj den. Torka av den med ett papper. Lägg fisken i en smord form. Krydda sen ordentligt med salt, peppar, citronpeppar och fiskkrydda. Skiva tomaterna och lägg dem i och runt om fisken i formen. Gör samma sak med dillen. Ta sedan smörklickar och lägg i, ovanpå och runtom fisken. Grädda den i ugnen i 200 grader ca. 30 min. Ta ut den och häll på grädden. Kör fisken i ca. 10 min. till. Pressad potatis och sallad är gott att ha till.

SÅSIGT

Rödvinssås – här är det godaste receptet! Det här är ett recept på en klassisk, smakrik sås som är fantastiskt god. Den är enkel och lättlagad med relativt få ingredienser! En rödvinssås går att använda till många olika typer av maträtter, men smakar kanske allra godast till kött. Eller vad sägs om rödvinssås till en riktigt saftig köttbit med potatis eller potatisgratäng.
 
RÖDVINSSÅS.
 
 
 
Det här behöver du.
  • 3 dl gott rödvin
  • 3 dl god kalvfond (utspädd)
  • 2 schalottenlökar, hackade lite grovt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • Färsk timjan
  • Salt
  • Smör
Så här gör du.
  1. Gör egen fond eller köp färdig på till exempel saluhallen. Du kan också använda koncentrerad fond eller buljongtärning, men då måste den spädas ut med vatten till önskad mängd.
  2. Bryn hälften av löken i smör. Tillsätt vin, resten av löken, vitpepparkorn och lagerblad. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår
  3. Tillsätt fond och en näve färsk timjan. Reducera på måttlig värme tills hälften återstår.
  4. Sila, smaka av med salt och blanka av med en klick smör

SMÖRIGT

Gör ett gott smör till din grillade köttbit.
 
DRAGONSMÖR.
 
 
 
 
Det här behöver du.
100g smör, rumsvarmt
1 tsk finhackad inlagd dragon
rivet skal av ½ citron
1 tsk citronsaft
flingsalt
peppar
 
Så här gör du.
Rör samman ingredienserna till dragonsmöret.
 
Lägg på ett smörpapper, i en långrad.
Rulla smöret till en rulle.
Lägg i kylen.

PAJIGIT

Recept på en matig kantarellpaj som både doftar och smakar helt underbart. Ljuvliga smaker av fyllig prästost, grädde och kantareller. Servera pajen med en enkel och fräsch grönsallad, så att de goda smakerna kommer fram ordentligt.
 
KANTATELLPAJ
 
 
 
Det här behöver du.
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl 2,5 msk vatten

Fylllning

  • 1 liter kantareller
  • 3 msk smör
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl persilja
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl prästost

Till servering

  • grönsallad eller tomatsallad
Så här gör du.
  1. Blanda snabbt ihop pajdegen, låt den vila i kyl i 1 timme. Tryck ut degen i en form, nagga den med en gaffel och förgrädda pajskalet på 225° i ca 10 minuter.
  2. Ansa och rensa svampen, finhacka schalottenlöken. Hetta upp smöret i en panna. Stek svamp och lök i smöret tills de får vacker färg. Pudra över vetemjölet och tillsätt grädde och mjölk.
  3. Låt småkoka till en krämig stuvning.
  4. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen i pajskalet och strö över den rivna osten. Grädda pajen på 225° ca 20 minuter eller tills den fått vacker färg. Servera med grönsallad eller tomater.

HÖSTGRYTA

Visst är det trevligt med klassiskt långkok. Laga denna höstiga härliga rödvinsbräserade högrev och bjud in dina vänner på en trevlig middag!
 
HÖSTGRYTA.
 
Bildresultat för Gryta med högrev
 
Det här behöver du.
  • 800 g högrev
  • 200 g sidfläsk
  • 2 gula lökar, skalade och delade
  • 2 morötter, skalade och delade
  • 3 lagerblad
  • 1 msk plockade timjanblad
  • 1 flaska rödvin
  • vatten
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl plockad bladpersilja
  • salt och peppar efter smak
Så här gör du.
1: Bryn köttet i smör.
2: Lägg hela högrevsbiten i en kastrull, tillsätt morot, lök och timjan.
3: Häll på vin och fyll på med vatten så att det täcker och sjud på spisen i 4 timmar, lyft upp köttet och dela i 4       bitar.
4: Sila spadet och reducera det tills cirka hälften återstår och använd det som sås.
5: Tärna sidfläsket och dela champinjonerna i fyra delar, bryn hårt och lägg i såsen.
6: Låt kött och sås koka ihop någon minut på medelvärme.
7: Plocka timjanblad och skär persiljan i tunna strimlor, strö örterna på köttet och såsen.
8: Servera med potatismos.

BRÖD

Det här brödet gräddar du snabbt i stekpannan.
 
STEKPANNEBRÖD
 
 
Det här behöver du.
  • 75 g smör 
  • 5 dl lättmjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 13 dl lantvetemjöl 
Så här gör du.
1 Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2 Tillsätt övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter.
3 Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i ca 16 bitar. Rulla dessa till runda bullar.
4 Kavla ut en bulle i taget, gärna med kruskavel. Nagga och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på var sida.
5 Låt bröden kallna på varandra insvepta i bakdukar. Brödet går bra att frysa.
6 degen med kummin, anis, fänkål m m.
 
Kommentar: 
Har du ingen kavel i sommarköket, går det bra att "kavla" stekpannebrödet med hjälp av en flaska. Hälften av mjölet bör vara av vete, resten kan du fylla på med det mjöl du har. Det går också bra att krydda

BLANDA

Under höstens hektiska dagar har man kanske inte alltid tiden att stå vid spisen i flera timmar. Då är en rätt som denna perfekt att ta till. Snabblagat men ändå nyttigt och gott.
 
 

ÖRTKYCKLING,ALLT I ETT

 

 
 
Det här behöver du.
1,2 kg kycklingklubbor
salt
peppar
2 dl oliver (gärna blandat gröna och svarta)
2 rödlökar
1 kruka rosmarin
5 klyftor vitlök
2 sötpotatisar
800 g potatis, små
½ dl olivolja
5 dl vitt vin
 
Så här gör du.
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Gnid in kycklingklubborna i salt och nymald peppar. Lägg ut dem i en ugnsfast form.
  3. Skala och klyfta rödlök. Grovhacka rosmarin. Skala vitlöken och krossa lätt med knivbladet.
  4. Skär sötpotatis i mindre bitar. Lägg sötpotatis och potatis i en långpanna och ringla över olivolja. Lägg på oliverna. Slå slutligen på vinet och sätt in pannan i ugnen.
  5. Låt stå i ugnen tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna är klara, ca 45 minuter.

 

 

GRISIGT

Kan man smaksätta fläskfilén med gorgonzola, ja det kan man.
 
FLÄSKFILE GORGONZOLA.
 
 
Det här behöver du.
    • 600 g fläskfilé
    • salt och peppar
    • 2 msk smör eller margarin
    • 1 tsk curry röd
    • 1 st grön paprika
    • 1 st röd paprika
    • 3 dl matlagningsgrädde
    • 1 msk kalvfond
    • 2 msk mango chutney
    • 1 tsk maizena redning
    • 100 g gorgonzola

Servera med:

  • klyftpotatis eller ris
Så här gör du.
Putsa filén och skär den i 2 cm breda skivor. Krydda med salt och peppar och stek dem i en stekpanna med smör. Strö över curry. Lägg över köttet i en ugnsfast form.
 
Kärna ur och tärna paprikorna, och fräs dem i en stekpanna med smör. Späd med grädde och fond och rör i mango chutney. Koka i 5 minuter.
 
Skeda såsen över köttet och lägg en klick gorgonzola på varje köttbit. Gratinera i ca 8 minuter tills osten börjar smälta. Servera med klyftpotatis eller ris.

PAJIGT

Svamp, spenat och frasigt skal i samma recept kan aldrig bli fel. Vänner, här är höstens godaste svamppaj!
 
HÖSTPAJ
 
 
 
Det här behöver du.
3 ark filodeg
1 dl smält smör 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör till stekning 
1 msk olivolja till stekning
300 g färska kantareller
ca 150 g färsk spenat
salt och nymald svartpeppar
1 dl hackad persilja
2 dl crème fraiche 
ca 3 dl riven cheddarost, 100 g
 
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på på 200°.
2. Pensla en pajform, cirka 24 cm i diameter, med lite av det smälta smöret. Klä formen med filodeg och pensla degen med resten av det smälta smöret.
3. Hacka lök och vitlök. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och fräs kantarellerna under omrörning tills det börjar ”knäppa” i dem, 4–6 minuter. Blanda ner löken, vitlöken och spenaten och låt det fräsa med i någon minut. Krydda med salt och peppar. Blanda ner persiljan och häll över svampfräset i pajformen.
4. Blanda crème fraiche och ost och fördela röran över svampen. Grädda i nedre delen av ugnen tills osten har fått lite färg, cirka 30 minuter. Servera pajen varm.

VEGGO

Idag blir veggogratäng, testa den, för den är god.

SQUASH- OCH TOMATGRATÄNG.
 
 
Det här brhöver du.
650-700 g squash
3-4 tomater
1 msk torkad basilika
2,5 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
2 dl finriven parmesan
Salt och svartpeppar
 
Så här gör du.
Tärna squashen (ta bort skalet om det känns hårt och skär bort kärnhuset om det är löst). Lägg squashbitarna i ett durkslag och salta, låt dra ca 30 minuter. Torka av squashen med hushållspapper. Dela tomaterna och skiva i skivor. Blanda tomat och squash i en ugnsform och strö över basilika.

Koka upp grädden tillsammans med pressad vitlök. Koka ca 10 minuter under omrörning tills grädden tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanen i grädden och låt den smälta. Fördela ostsåsen över squashen. Gratinera i 25-30 minuter i 225 grader tills gratängen fått fin färg.

UGNSTEKT

Kyckling i ugn, med goda grillade grönsaker.
 
HELSTEKT KYCKLING MED GRÖNSAKER.
 
 
 
Det här behöver du.
  • 1,5 kg Hel kyckling
  • salt
  • peppar
  • 1 msk Milda flytande margarin
  • 3 msk flytande honung
  • 5 rivet skal från citron (gärna ekologisk)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 krukor färsk rosmarin
  • 2 krukor färsk timjan
  • 500 g butternut pumpa skalad och tärnad
  • 4 potatisar skalad och tärnad
  • 1 palsternacka skalad och tärnad
  • 4 rödlökar skivade
  • 2 paprikor tärnade
Så här gör du.
      Sätt på ugnen på 175 grader
      Krydda kycklingen med salt och peppar. Placera kycklingen i en smord ugnsform.
      Blanda margarin, honung och rivet citronskal. Gnugga in honungsblandningen i kycklingen och låt stå och dra i 10 min.
      Fyll kycklingen vitlöksklyftorna, rosmarin och timjan.
      Grädda kycklingen i nedre delen av ugnen i 2 timmar, kontrollera att kyckling ha ruppnått minst 70 grader innertemperatur och att köttsaften är klar.
      När kycklingen har stått i ungen i en timme, blanda då: pumpa, potatis, palsternacka, rödlök och paprika. Placera grönsaksblandningen runt om kycklingen i ugnsformen och krydda med salt och peppar. Låt därefter grönsakerna gräddas klara tillsammans med kyklingen den resterande tiden.

LYXIGT

Lillördag, varför inte lyxa till det?
 
OXFILE PROVENCALE
 
 
 
Det här behöver du.
ca 600 gram oxfilé
Salt & peppar
Råstekt potatis
Kryydsmör
 
Så här gör du.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn oxfilén runtom så den får fin färg. Slå in den i folié och låt eftersteka i ugnen 175 grader tills innertemperaturen visar 55 – 65 grader beroende på hur välstekt du vill ha köttet. Jag kör på 60 grader. Låt köttet sedan vila innan du skär upp det. Råstek potatisen och krydda med salt, peppar och lite örtkrydda och placera i en ugnsfast form. Skiva oxfilén och lägg över. Skär skivor av smöret och lägg på köttet. Ställ in i ugnen tills smöret smält, ca 5 – 10 min.

 

Vitlök & persiljesmör : 
200 gram smör
1 knippe persilja
3 – 4 vitlöksklyftor
Salt & peppar

 
 

KOLAPS

Att laga en klassisk kalops kräver en del hackande, och kärlek, men den är så värd det.
 
KALOPS.
 
 
 
 
Det här behöver du.
  • 800 g högrev i tärningar om 2 x 2 cm

  • 1 finhackad gul lök

  • 1 dl finhackad purjolök

  • 3 lagerblad

  • 2 skivade morötter

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 1/2 msk kalvfond

  • 1-1 1/2 tsk malen kryddpeppar

  • 1 liten kålrot i tärningar

  • 1 vatten, späd efter hand som grytan puttrar
  • 
salt & nymalen svartpeppar

  • smör till stekning

  • majsena, ljus redning


Pepparrotsfraiche:


  • 1 1/2 msk färskriven pepparrot

  • 2 dl crème fraiche


Tillbehör:


  • hackat äpple

  • kokt potatis
  • 
kokta rödbetor

Så här gör du.
  1. Lägg i en klick smör i en gjutjärnsgryta och stek köttbitarna.

  2. Häll i hackad lök och purjolök så även det steks och får lite färg. Lägg i morötter och kålrot. Tillsätt kryddor, fond och 5 dl vatten. Låt det puttra på låg värme. Späd med vatten under tiden. Köttet ska bli mört och gott. Låt grytan puttra cirka 1 timme eller tills köttet är perfekt! Red eventuellt av grytan med majsena. Smaka av med salt och peppar!

  3. Rör samman crème fraiche och riven ­pepparrot. Servera kalopsen med kokt potatis, rödbetor, en rejäl sked pepparrotsfraiche och hackat, syrligt äpple.

BRÖD

Brukar du äta Lingongrova? Det här brödet är mycket godare!
 
LINGONBRÖD
 
Foto: Anette Nilsson
 
Det här behöver du.
5 dl mjölk L
50 g jäst, gärna för söta degar
50 g rumsvarmt smör L
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint rågmjöl
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special
 
Så här gör du.

1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst.

2. Klicka ner smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon.

3. Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl special. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

4. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i fyra jämnstora bitar.

6. Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta runda kakor, cirka 20 centimeter i diameter.

7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.

8. Grädda bröden mitt i ugnen cirka 15 minuter.


RSS 2.0