KYCKLING + BRUSCHETTA

 
Majskyckling med bruschetta
 
Foto: Mathias Johansson
 
4 portioner
Ingredienser:
4 majskycklingbröst à 175 g
salt, peppar och olivolja
Bruschetta: 
4 skivor vitt bröd
250 g coctailtomater
2 st buffelmozzarella
1 tsk fänkålsfrö
2 msk finstrimlad basilika
40 g parmesanost
olivolja och flingsalt
 
Förberedelser & tillagning1. Värm ugnen till 150° C. Halvera tomaterna och strö över lite salt och olja. Ugnsbaka i 30 minuter.

2. Värm en stekpanna på högsta temperatur. Salta kycklingen och bryn ett par minuter i olja. Lägg kycklingbrösten i en ugnsfast form. Ugnsbaka kycklingen i ca. 15 minuter tills kärntemperaturen är 67 °C.

3. Mortla basilika och fänkålsfrö tillsammans med ett par msk olivolja.

4. Stek brödet på medelhög temperatur i rikligt med olivolja och strö över lite flingsalt.

5. Lägg bröden på 4 tallrikar. Riv över mozzarella och lägg på tomaterna.

6. Häll över kryddoljan och hyvla över parmesanosten.
ServeringServera kycklingen tillsammans med bruschettan. Toppa med basilika för en fin touch.

EKOLOGISK MÅLTID

En god och svalkande gazpacho är en utmärkt måltid att njuta, som gör sig bra både som förrätt och till middag.
 
EKOLOGISK GAZPACHO
 
En halv gurka
2 vitlöksklyftor
3 dl grönsaksbuljong
1 - 2 msk vinäger
0,5 tsk örtsalt
0,5 socker
400 g polpa, konserverade tomater
4 färska tomater
1 röd paprika
Ljust bonbröd
1,5 msk olivolja
 
Foto: Emma Mattsson
 
Förberedelser & tillagning1. Skala gurka. 
För en extra len och extra god gazpacho skala även tomater och paprika. Om tomaterna är fasta, kan du skala dem med potatisskalare, annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem i ett par minuter i kokhett vatten tills skalet börjar krulla upp sig. Skölj tomaterna och dra loss skalet. 
Skalet på paprikan tas lättast bort genom att bränna bort det. Hetta upp ugnen till ca 225 grader. Lägg stora bitar av paprika med skalsidan uppåt på bakpappersklädd plåt och ställ högt i ugnen tills skalet svartnar och är bubbligt. Skölj paprikan i kallt vatten och gnid loss skalet. 

2. Skär grönsakerna i bitar och mixa med vitlök, bröd och buljong. 
Tillsätt vinäger, socker, salt, bröd och olivolja.
Mixa ihop och smaka av med peppar och mer salt om det behövs. Önskas extra sting, tillsätt lite tabasco. 
Ställ kallt.
ServeringÄt soppan väl kyld. Gärna med en isbit om det är varmt ute eller toppa soppan med fintärnad gurka och tomat och ringla över lite olivolja. 

Tips! Gör gazpacho i olika färger och servera som aptitretare i shotsglas. För en gul gazpacho, använd gul paprika och gula tomater. Önskas en grön gazpacho, använd grön paprika och gula eller gröna tomater. En näve färsk spenat i den gröna ger en fin färg.

RSS 2.0