VITAMINKUR

Enkelt recept med ingefära och citron. Perfekt att göra i förkylningstider eller som vitaminkur! 
 
INGEFÄRSSHOT
 
Ingefärsshot – recept
 
Det här brhöver du.
  • 200 g färsk ingefära
  • 1 l vatten
  • ½ dl honung
  • 2 st citroner
  • 1 st chili (grovt hackad - och kan uteslutas)
Så här gör du.
  1. Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. Jag gillar att ha i chili - men det blir rätt starkt och kan absolut uteslutas. Chili är dock bra för förbränningen.
  2. Sila av ingefäran och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet(40 grader)
  3. Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.
  4. Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.
 

SÖNDAGSMIDDAG


Fläskfilé lindad i bacon med ugnsrostad potatis och steklök – perfekt helgmat!
 
BACONSTEKT FLÄSKFILE
 
Baconstekt fläskfilé
 
Det här behöver du.
  • 600-700 g fläskfilé
  • cirka 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk finhackad dragon
  • 1 paket bacon
  • 2 msk smör

Ugnsrostad potatis och steklök

  • 1 påse steklök, cirka 250 g
  • 1 hel vitlök
  • 800 g liten potatis, vältvättad
  • 3-4 msk olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Till servering och garnering

  • senap
  • hackade dragonblad
Så här gör du.
.
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa filén. Gnid in den med salt, peppar och vitlök. Strö över finhackad dragon.
  3. Lägg baconskivorna runtom köttet, fäst med tandpetare om det behövs.
  4. Bryn köttet runtom i smöret i en stekpanna så att baconen får fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in köttermometern i filén in i den tjockaste delen av köttet.
  5. Stek köttet klart i mitten av ugnen till 70 grader innertemperatur.
  6. Ugnsrostad potatis och steklök: Sätt ugnen på 225 grader. Skala steklöken. Dela vitlöken, den behöver inte skalas. Blanda steklök, vitlök, potatis och olja i en ugnssäker form. Smula över saltet.
  7. Sätt formen i nedre delen av ugnen och rosta i cirka 25 minuter, eller tills potatisen är mjuk, rör om 2-3 gånger under tiden.
  8. Servera med senap. Garnera med färsk dragon.

LÅNGKOK

Mört långkokt högrev med vintergrönsaker är en underbart rustik och god maträtt. Fantastiskt gott tillsammans med ett lent potatismos.
 

KRYDDIG HÖGREV MED FÄNKÅL OCH ÄPPLE

Foto: Lennart Weibull
 
Det här behöver du.
4 portioner
1 ½ kg högrev av nöt
¼ rotselleri
1 fänkål
2 rödlökar
3 äpplen
1 hel vitlök
3 kvistar timjan + 3 kvistar rosmarin
3 lagerblad
8 vitpepparkorn, krossade
8 dl grönsaksbuljong eller vatten
½ dl äppelcidervinäger
1 kula smör, ca 1 tsk
smör och olivolja till stekning
salt och svartpeppar ur kvarn
 
Så här gör du.

Värm ugnen till 150 grader.

Ta ut köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Bind upp det med steksnöre så det håller formen. Salta och peppra och bryn köttet runtom i smör och olja i en stekpanna.

Skala rotsellerin och skär den och fänkålen i klyftor. Skala rödlöken. Dela äpple, lök och vitlök (över klyftorna). Skär äpple och lök i grova bitar och lägg allt i botten på en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg köttet ovanpå grönsakerna och tillsätt örter och kryddor. Häll i buljong eller vatten och vinäger. Lägg på locket och sätt in hela härligheten i ugnen. Låt stå i cirka 3 timmar, tills köttet är mört.

När grytan är klar, ta upp grönsakerna och köttet och låt buljongen koka ihop till ungefär hälften. Montera sedan ner en kula smör så att buljongen blir som en simmig sky och smaksätt med salt och peppar.

Skär upp köttet i skivor och servera på ett fat med grönsaker och skyn ringlad över. Servera med tex kokt potatis eller potatismos.


GRYTA

Här får grytbitar långsamt puttra ihop med linser och rotfrukter. Grytan toppas med kikärtor och persilja på slutet för extra mättnad, färg och smak. Tar lite tid att laga, men gott blir det!
 
KALOPS MED ROTFRUKTER
 
Kalops med rotfrukter, linser & bönor
 
Det här behöver du.
  • 1 morot
  • 1 rödbeta eller gulbeta
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl kokta belugalinser
  • 100 g grytbitar
  • ½ liter lantbuljong
  • ½ dl kikärtor
  • lagerblad
  • hel vitpeppar
  • hackad persilja
  • salt
  • svartpeppar
Så här gör du.
  1. Skala, ansa och skölj morot och rödbeta eller gulbeta. Dela dem i mindre bitar. Krossa vitlöken.
  2. Lägg morot, rödbeta, vitlök, linser och grytbitar i en kastrull med buljong, lagerblad och 5 vitpepparkorn.
  3. Sjud under lock i 2 timmar på låg värme. Späd om grytan blir torr.
  4. Känn på köttet om det är mört, smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg i kikärtorna och låt det hela bli genomvarmt före servering.
  6. Toppa med persilja.
 
 

RSS 2.0