GOTT NYTT ÅR

                  

Jadå är dett nu nägra timmar kvar av 2008 och det ska bli 2009.
Ge många nyårslöften, men bara sånna ni kan hålla.l
Fira med måtta, så att det inte händer någon olycka under kvällen.
Man vill ju inte börja året på sjukhus.
Så ta det lungt med alkoholen och raketer, då klarar ni av det.
Jag önskar er ett gott nytt år.

En fallen ängel imorgon kväll?

                
Ja då är det nyår imorgon. Då passar jag på att påminna om bojkott av fyrverkeri.
Såg igår på de regional nyhetern, där ICA butikerna bojkottar i år försäljning av raketer.
Varför undrar ni då, de tänker på alla skador och bräder som kan bli, hundägarnas
förtvilan över deras hundars rädsla för knallarna.. Det är en bra början till bojkott.
Hoppas fler följer deras goda föredömmen, att sluta sälja och låt de som är proffs
i detta område sköta uppskjutningen.

BOJKOTTA NYÅRSFYRVERKERI

                                            
Varför ska man man bojkotta nyårsfyrverkeri och all anna fyrverkeri.
Jo, man ska ju tänka på vårt klimat och på våra närmaste.
Ni tycker att jag är en idoit som skriver så här.
Visst jag kan hålla med er att det er imponerande att titt. på.
Vackert med alla färger och smällar i olika former.
Så här kommer varför man ska bojkotta.

1: För att få alla dessa färger så använder man tungmetaller.
Dessa sprids ut över våra marker.
Som sedan hamnar i våra vattendrag, till föda för fiskar, som sedan hamnar på våra bord.
Vilda och tama djur som äter av grödor, som också hamnar på våra bord.
Bär, frukter och svampar, som vi plockar och tillreder.
Alla vet att tungmetaller inte är bra i naturen.

2: Ljudnivåer, dessa skrämmer våra hundar,
men jag säger att de skrämmer inte bara våra hundar.
Jag kan se på mina katter, de springer och gömmer sig under sängen.
Då måste det gälla alla våra tama och vilda djur.

3: Den mänskliga faktorn, med följd av skador i händer och ansikten.
Låter minderåriga smälla av. MAn är berusad när man håller på.
Då tror man att man har läget under kontroll, med följd av skdor och bränder.

De här argumenten hoppas att de håller, för jag kommer inte köpa några raketer.
Låt proffsen hålla på, inga amatörer, det kan ju hända en olycka.

PICKNICK I SOLIGA VINTERDAGEN

                  

Det har varit och är kanonväder, soligt och ett par grader.
Så varför inte att ta vara på dessa fina dager.
Åka på tur med skidor eller ute till någon härlig plats att vara på.
Varför inte en liten picknick med öppen eld och ha det lite mysigt.
Tamed sig familjen eller kompisgänget.
Så därför kommer jag med lite tips på vägen.
Drycker, det sedvanlga är ju varm choklad och kaffe.
Varför inte testa med Mandelmjölk, värm upp mjölk med mandel och en litan bit kanel.
Häll upp allt i en termos. The med glöggkryddor är ju inte heller så tokigt.
Varmkorv, om man inte vill grilla, så lägg korven i en mattermos,
ser ut som en förvuxen vanlig termos.
Koka en buljong med hel kryddpeppar och ett lagerblad, häll över korven och till slut termosen.
Tunnbrödsrullar med olika fyllningar
Lax med Philadelfiaost.
Ost och gurka.
Ost och skinka.
Aprikosmarmelad och ost.
Renskav och lingonmos.
Bullar är ju ett måste.
Hoppas dessa små tips, ger er en trevlg stund ute i vildmarken.
Vi får ha det bra så länge vi kan i vår natur, om vi inte hjälps åt att rädda den.
Och kom ihåg ta med skräpet hem efter er och släck elden noga.
Lycka till.

JULIG PYTT

                    

Hejsan, sitter här framför datorn och skriver. Solen skiner från en klarblå himmel och det är ca: 3 grader kallt. Det är underbart ute, har varit och promerat i det härliga vädret, det är ju perfekt vinterväder idag.
Jag undrar om ni har lite rester kavr, då kan ni ju göra denna trevliga och juliga pytt.

Det här behöver du.
Skinka
Köttbullar
Prinskorv
Kött från revbenspjällen eller dylikt
Purjolök
Rödlök
Salt
Malen kryddpeppar
Gurkmeja
Smör
Vetemjöl
Grädde

Skär alla saker i små lagoma bitar.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter, gärna om du har gjutjärnspanna.
Lägg i smöret och tillsätt löken, låt den fräsa lite grann.
Till sätt resten och fräs ihop allt.
Krydda och rör om.
Dutta på med lite vatemjöl, blanda ordentligt.
Häll på grädde, lite i taget tills du får en lagom stuvning.
Smaka av, och krydda mer om det behövs.
Gurkmejan ger en gulaktig färg, så att det ser ut som du använt saffran.
Servera med Stekt ägg och rödbetor.

ÄNGLAFRUKOST

                          

JA DÅ VAR DET ÖVER MED JULKLAPPSUTDELNINGEN, EN DEL GLAD OCH EN DEL BESVIKNA. mEN SÅ ÄR DET. hOPPAS NI HAR ÄTIT MYCKET AV DEN GODA JULMATEN, OCH ANVÄNT NÅGRA AV MINA TIPS. HÄR KOMMER ETT TIPS TILL FRUKOST, OM NI HAR KVAR AV RISGRYNSGRÖTEN.

SAFFRANSPANNKAKA.
Detta behöver ni.
Saffran
Salt
Socker.
Ägg
Mjölk
Smör
Överbliven risgrynsgröt.

Tillbehör
Vispad grädde
Sylt av den ni gillar

Så här gör ni.
Sätt på ungen på 200 grader.
Mortla saffran och salt, man får mer smak av saffranet när man mortlar.
Blanda ägg och mjölk och saffransblandningen.
Rör ner det i gröten.
Smörj en form med smör och tillsätt blandningen.
Sätt in den i ugnen och grädda den tills den får en fast och gyllenbrun färg.
Servera med vispad grädde och sylt.

Ja det är en änglafrukost.

OKEY HÄR KOMMER DEN

         
                                         GOD JUL ÖNSKAR KOKKEN,

NÅGRA SMÅ SISTA TIPS

                      

Va ingen julbild. nej några tips på hur du kan gå tillväga när ni öppnar era julklappar, Vi måste ju tänka på vår miljö vi lever i, så återanväd så mycket ni kan eller sortera. Här kommer några tips, så att ni inte knölar ner allt i en sopsäck.

SKRÄP                                        SORTERA SOM
Frigolit                                         Plastförpackning
Kartong                                       Pappersförpackning
Omslagspapper                       Pappersförpackning
Lampor till jul/adventstakar    Elektronikavfall
Paketsnören                              Vanliga soppåsen
Wellpapp, mindre mängd       Pappersförpackning
Wellpapp, stor mängd             Återviningscentral

JULGRANEN

                        

Hej, Har ni varit ut huggt en julgran, eller köpt en?
Då är det dags att klä den, men här kommer några tips, så att den håller längre.
1: Chocka inte granen. Se till att den långsamt får vänja sig vid husvärmen.
Ställ den först ett dygn på en svalare plats. Om granen utsätts för snabba temperaturväxling,
kan den dö direkt.
2: Se till att du har en fot som rymmer tillräckligt med vatten.
3: Försäkra dig att sågytan är färsk. såga också ett tvärsnitt på ett par cm.
Den tar då mot vattnet bättre. Stampa den inte mot golvet,
då täpper man till kanalerna som suger upp vattnet.
Då dör den fast det finns vatten i foten.
4: Ställ inte granen nära ett element eller kamin.
5: Vattna granen varje dag, en gran behöver mycket vatten, annars torkar denut.

OBSERVERA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
En gran mår inte bra av fiffiga huskurer som huvudvärkstabletter,
coca cola, socker eller blekmedel i foten. vanligt vatten räcker väl.

Om ni följer dessa råd, så kan den stå ända till påsksom visan säger.
Den kommer också få ny granskott, ljusgröna blir jättefint som prydnad i granen.

IDAG HYLLAR VI VÅR DROTTNING

                            

Idag fyller vår drottning Silvia 85 år. Detta hyllar vi med jättestort grattis och hurra.
Länge leva drottningen och monarkin.

IDAG BJUDS DET PÅ LUTFISK

                   

Här kommer det tips på vad man kan göra med lutfisk.
Lutfisken bör blötläggas ett dygn, inna du anväcer den.
Dels att få bort det sissta av lut smaken och den blir fastare.

I GRYTA: Lägg fisken i en emaljerad eller rostfri kastrull med skinnsidan neråt.
Strö över 2 tsk salt per kilo fisk och låt sjuda utan vatten under lock på svag värme. 20 - 25 min.
Häll bort vattnet som bildas.

I UGN: Lägg fisken med skinnsidan neråt i en ugnsform.
Strö över 2 tsk salt per kilo fisk och täck med alluminumfolie.
Låt koka i ca: 40 - 55 minuter i 225 grader.
Häll av vattnet som bildas efter halva tiden.

I MICRO: Lägg fisken i en rymlig form med skinnsidan ner.Strö över med 2 tsk salt per kilo fisk.
Täck med plastfolie och kör ca: 12 min på full effekt.

VIT SÅS

Smör
Vetemjöl
Gräddmjölk (hälften grädde och mjölk)
Salt
Vitpeppar malen
Muskot malen om ni vill

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Reda av med vetemjöl.
Tillsätt gräddmjölken under vispning tills du får en lagom tjock sås.
Koka under omröring så det inte fastnar i botten.
Smaka av med kryddorna.

Tillbehör
Malen kryddpeppar
Ärtor
Eller som i Skåne Senapssås
På Västkusten stekt bacon eller fläsk.

Det hände igen nått konstigt.

Receptet på morotslådan kom inte med, konstigt, men sånt händer, men ett nytt försök kommer här.

Finsk morotslåda (8 pers)

1kg morötter
Vatten
1,5 dl grötris
1,5 dl mjölk
2dl grädde
2 ägg
 0,5 tsk salt o,5 dl sirap
Muskotnöt
Vitpeppar
Smör
Ströbröd

Skala och skär morötterna i små bitar.
Koka morotsbitarna i saltat vatten tills de är nästan färdiga, ta sedan upp dem.
Koka sedan grötriset i morotsspadet.
Mixa morötterna och tillsätt sedan mjölk, grädde, ägg och kryddor.
Häll i riset när den är färdigkokt och rör om.
Häll blandningen i en smord form och strö på med ströbröd.
Grädda i ugnen i 200 grader i ca:45 minuter.

FINSKT PÅ JULBORDET

                                
Ja nu är man igång igen med lite annorlunda recept tagna från vårt grannland Finland.

Finska plommonstjärnor.

Plommonsylt:
Torkade plommon utan kärnor.
Kallt vatten ca: 1 dl till 125 g plommon.
Socker.

Smördeg.
250 g smör
4 dl vetemjöl
1,5 dl kallt vatten
1 tsk bakpulver
Alternativ köp färdig

Koka plommonen i vattnet på låg värme, tills allt vatten har kokat bort.
Mixa plommonen med en stavmixer och rör ned sockret.
Sylten skavara ganska fast, annars rinner den ut i bakelserna.

Arbeta ihop smör, bakpulver och vetemjöl.
Tillsätt vattet och låt sedan degen vila en stund i kylskåpet.
Kavla sedan degen till en tunn skiva (ca 1/2 cm).
Skär degen i ca: 8 X8 cm stora fyrkanter och lägg en klick plommonsylt.
Gör ett snitt i varje hörn och vik vartannat hörn mot mitten till en fin stjärna.
Grädda i 225 grader ca: 15 - 20 min eller tills bakelserna har fått en gyllenbrun färg.

Finsk morotslåda ( 8 pers)

FJÄRDE ADVENT

                            

Nu tänder vi vårt sissta ljus, det är fjärde advent idag.
Det är nu bara tre dagar kvar till julafton.
Hoppas att ni har hörsammat min önskan om vår miljö och anväder enbart stearinljus.

Det blev nått konstigt

Vet inte varför raderna hamna så konstigt, för i orginalet är det inte så.
Beklagar att det blev så.

JULENS ABC

                              
Här kommer något att läsa och tänka om det är så här.

A: Allergier: Starkt doftande hyacinter och nötblandningar kan framkalla de mest oönskade reaktioner från julfirare,
                     Tänk pådet om ni får känsliga gäster.

B: Barn: Tidigt på julaftonens morgon brukar de små liven vara ovanligt pigga och storögt fråga när det är dags att öppna
                julklapparna, när börjar Kalle Anka och när de får äta julgodis.
                Det är bara att hålla ut, traditioner är för att hållas!

C: Choklad: Julen tillåter frosseri, så det är bara att hugga in på Alladinasken utan att skämmas.
                      Börja dock inte med det undre lagret utan tillåtelse, i alla fall inte så det märks.

D: Dryck: Glögg, julmust, julöl, julvin, julkaffe, julsnaps och äggtoddy, allt ska ner, och sen undrar man varför man alltid få
                 får halsbränna till jul.

E: El: Nu tändas tusen juleljusoch så även ljusstakar, julgransbelysning, julstjärnor och jultomtar.
          Använd gärna lågenergilampor, så spar du en slant OCH hjälper miljön.

F: Familjen: Julen är hela familjens högtid då de av utflugna barnen kommer hem och alla umgås,
                      extra glada ochförväntansfulla. Passa på att hellre njuta av varandras sällskap och släpp några av alla     
                      måsten.

G: Glögg: En mugg värmande glögg får igång julkänslan direkt, se till att det finns gott om  glögg hemma i skafferiet
                  och servera med mandel och russin.

H: Hustomtar: Nog känns det ibland som att små hustomtar smyger omkring i hemmet och gömmer saker för oss.
                          Helt plötsligt hittar man inte presentpapper, saxen, glasögonen och knäckreceptet.

I: Ischoklad: Julens enklaste och mäktigaste chokladgodis. Efter 3 st är chokldsuget mättat, men ändå fortsätter man 
                       tills man inte vill se en enda ischokld till. Märkligt de där.

J: Julgran: Äkta eller plast, det är den eviga frågan. Härlig skogsdoft med fallande barr, mot plastdoft med oäkta fallade
                    barr?

K: Knäck: Obligatoriskt hemmagjort godis med skiftande resultat från år till år.
                  Stenhård tandknäckare eller kletig kolakonsistens, ett spännande moment i julköket.

L: Lutfisk: Antingen älskar man den eller så avskyr man den. 
                  Kryddpeppar och vitsås kröner toppen på denna vit, sladriga fiskanrättning.

M: Maten: Att äta tils man måste lätta på bettet och behöver en tupplur efteråt hör julmaten till.

N: Nötter: Brukar du också köpa hem den klassiska nötblandningen valnötter, hasselnötter, sötmandlar och paranötter?
                  Har du även problem med att lyckas knäcka paranötterna?
                  Hoppa över dem och köp färdigskalade som numera finns i affären.

O: Orolig mage: Se till att ha lungnande Samarin hemma, och tänk på att du faktiskt inte behöver äta ALLT på engång.
                              Var rädd om magen, julhelgen är lång.

P: Paketöppningen: Äntligen är det dags, paketen ska öppnas!
                                     Men vem ska dela ut dem om inte tomten kommer?
                                     Dela uppgiften bland familjemedlemmarna från år till år.

Q: Quiz: Underhållning för hela familjen, sätt ihop ett klurigt julquiz och tävla innan julklappsöppningen.

R: Rim: Julkul på vers, gör paketöppningen festligare, men kan vara en pärs!

S: Spel: Nu plockar vi fram de gammla brädspelen ur gömmorna.
               Trival pursuit, monopol och alfabet är utmärkta tidsfördriv och hör sannerligen julen till.

T: Tv:n: Sällan spenderar vi så mycket tid framför tv:n som vid jul.
              Så fort tillfälle ges hamnar man i soffan och tittar på de klassiska julfilmerna och programmen.
              Planera dock inte julen kring tv-tablån.

U: Uppesittarkväll: Vaka in dopparedagen med pyssel och mys.
                                  Drick varm glögg och njut av julfriden.
                                  På julaftonen kan det bli svårt att ta det lungt.

V: Värme: När skinkan griljeras, potatisen kokas och stearinljusen är tända, kan hemmet lätt bli överhettat.
                  Sänk värmen på elementen och låt matlagningen och familjens kroppstemperatur hålla värmen istället.

X: X-box: En populär sysselsättningför barnen, medan de väntar på Kalle Anka och paketöppning.
                Testa att själv spela lite och låt barnen serva de vuxna ett tag.

Y: Yllesockor: En populär julklapp från äldre släktningar.
                         Bara att tacka och ta emot, de lär behövas i vinter.

Z: Zzzzz: Många går in i någon slags julkoma, framförallt nu när man kan vara ledig extra länge.
               Försök aktivera dig med promenader och annat så att du inte gäspar dig igenom hela julhelgen.

Å: Återvining: Kom ihåg att sortera julklappspapper och kartong.

Ä: Ädelost: Ost och kex är ett gott avslut på julmiddagen,
                    skölj ner med ett gott dessertvin och luta dig tillbaka.

Ö: Önskelista: Barns önskelistor är ofta en lång harang av önskvärda ting.
                          Ju äldre man blir desto kortare blir listan, och innan man vet ordet av står det bara "Lung och ro" på listan.

Ja det var Julens ABC.




                 

JULRIM DEL 2

                          

Hej igen. Lovade att komma med mera julrim igår. Tyvärr blev det datakrångel, min ip försvann, det var något konstig datavirus som störde. Men nu är jag igång igen, så nu kommer det jag lovat.

Underkläder.

Här min älskling ska du få.
Något mjukt att ta på.
Jag är nu så där julsnäll.
Så jag hoppas att det åkaer av ikväll.

Skjorta.

Denna värmer både rygg och lilla mage.
Den har några knappar och en fin krage.

DVD

Sätt dig skönt och spana.
På detta spännande drama.
Blir du rädd, ta en kudde att krama.

Långa köer, dyr biljett.
Slipper du på detta sätt.
Du bestämmer när och var.
Tryck på play så är du klar.

CD

Här får du örongodis som är toppen.
Sätter fart på hela kroppen.
Får munnen sjunga.
Så att vi känner oss så unga.

Julens godis för ditt öra.
Kommer grannarna höra.
Räkna med ett argsint vrål.
När du diggar din idol.

Parfym.

Dyra små droppar, men så gott.
Endast för utvärtes bruk, men det är flott.

Choklad.

Här ligger godbitar på rad.
Tar man några blir man go och glad.

Mössa.

Att hålla huvudet kallt är bra.
Men också tillräckligt varm ska den ha.
Så när du strosar runt i vinterväder.
Passar den till dina vinterkläder.

Morgonrock.

I den härär det gott att sitta och mysa.
Morgon eller kväll, nu slipper du att frysa.

Sportkläder.

Efter all god mat och dryck.
Är det kanske dags att du gör ett ryck.

Det här var allt så länge, hoppas det har hjälp er lite grann.

JULRIM

                                

Hej på er igen. Sitter här och tänker ut julrim åt er, det är väl bra, när ni inte kommer på något.
Här kommer några.

Skönhetsprodukter.

Spegel, spegel på väggen där.
Sig mig vem skönast i landet är.
Det blir du, det kan jag lova.
När du nyttjat denna gåva.

Strumpor/tofflor

Tio kompisar i söder.
Hoppas på en klapp som glöder.
Så att de nu slipper frysa.
Öppna fort, och låt dem mysa!

Bok

En resa i tid och perpektiv.
Som kan förgylla vardagsliv.

Denna klapp med mången ark.
Tar dig till okänd mark.

Presentkort

Liten klapp som kan bli stor.
Roligare än du tror.
När du lämnar denna lapp.
Får du välja klapp.

Köksgeråd/kokbok

Hemmets hjärta nummer ett.
Kommer nu att bli komplett.

Spel.

Samla vännerna de rätta.
För att kasta, slå och betta.
Här skall fällas mången tår.
Tills endast en på toppen står.

Upplevelse (årets julklapp)

Bara du i fokus för en stund.
Och dagen innan kan du ej få en blund.
Efteråt finns minnet så skönt.
Att du gissar nu är inte lönt.

Platt-tv

Ta kontrollen och fly ut i världen.
Hoppas man får följa med på färden.
Men sitt för all del kvar och njut.
Snart hoppas jag höra ditt glädje tjut.

Det var allt för den här gången mera kommer i morgon.

JULKRUBBA

                                 
Tänkte skriva något, men det blev en bild istället.

Dagens Julrecept

                                

Vi börjar med en bild på en ängel, den hör ju också till julen.
Nu kommer receptet.

JULSKINKA

En nätad rimmad skinka ca 3 - 7 kg
Vatten eller buljong.
10 kryddpepparkorn.
1 lagerblad.
persiljekvistar.
1 morot.
1 gul lök.
Köttermometer.

Om den är köpt, så ta ur den ur förpackningen och skjölj av den.
Lägg skinkan i en gryta och stick in köttermometern, hela skall vara inne på den tjockaste stället i skinkan.
Häll på så mycket vatten så att den täcker skinkan,
Tillsätt kryddor, persiljekvistar, morot och den gula löken.
Koka upp, sänk värmen och låt skinkan sjuda under lock tills kärntemeraturen är 70 grader.
Ta upp skinkan ur spadet och låt den svalna något.
Ta bort nät och svål.
Klar för att griljeras.

Griljering
1 äggula
3 msk senap.
3 msk ströbröd.

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg och senap och bred blandningen över skinkan.
Strö över ströbrödet.
Griljera i ugn ca 15 min tills griljeringen fått färg.

Smakvarianter om man vill ha.
Färska örter.
Honung.
Citrus.
Glöggkryddor.
Nejlikor.
Ingefära.
Olika senaps sorter.
Julkryddad snaps.

I den mån köp ekologiskt, tänk på vår natur.

Tredje advent idag

                                 
Ja då var det tredje advent idag, då tänker ni på vår miljö och andvänder stearinljus istäälet för parfin.
Häe kommer några sillinläggningar.

Mammas goda sill.

En förpackning (420 g) inläggningssill.
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl vatten.
2 dl socker.
4 lagerblad.

3 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad vitpeppar
5 st kryddnejlikor
en röglök
en stor morot

Koka ihop vatten, ättikssprit, socker. lagerblad och kryddor.
Låt lagen kallna.
Skölj sillfileerna och skär de i lagoma bitar, lite i skrå.
Skiva rödlöken och moroten tunt.
Varva sill, rödlök och morot i en burk eller kruka.
Häll över lagen och låt stå i två dygn.


Farmors kryddpeppar strömming.

1 kg strömming
1 msk salt
1 dl vatten

1 dl ättiksprit
1 dl vatten
2 1/2 dl socker

en rödlök
1 msk krossad kryddpeppar.

Filea strömmingen och koka den lätt.
Blanda lagen och koka upp och låt den svalna.
Skiva rödlöken och krossa kryddpepparen.
Varva rödlök och silli en burk eller kruka.
Strö över den krossade kryddpepparen och häll över lagen.
Låt stå i 2 dygn.

Krämig chilisill.

Ett paket Abbas 5-minuterssill.
2 dl crémefraiche
en vitlöksklyfta.
1 tsk sambal olek.
2 msk chilisås.

Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
Blanda crémefraiche med pressad vitlök och sambal olek och chilisås.
Rör ihop allt tillsammans.

Hoppas de här recepten passar er och kom ihåg när ni gör nogot, så köp i första han ekologiskt.

10 + 1 knäckrecept

                                               

Vad då 10 + 1, se vad som kommer, och här kommer recepten.

Grundrecept 40 - 50 st

2 dl socker
50 g smör
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
knäckformar eller strutar
Blanda alla ingredienser i en järngryta eller tjockbottnad kastrull.
Låt koka under omröring tills sockret löst sig och smöret smält.
Låt knäcksmeten koka tills den når 125 grader eller du kan göra kulprov,
dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten.
Kan du forma knäcken till små kulor så är den klar.
Blanda ner önskad smaktillsatts och portionera omedelbart knäcksmeten i formar.

Förslag till smakämnen
Tillsätt 50 g av.

Skålland hackad mandel
Hackade cashewnötter
Krossad polkagris
Krossad hårt lakrisgodis typ turkisk peppar
Kokkosflingor
Smulade digestivekex
Smulade peppar kakor
Hackad mörk choklad
Sukat dvs torkad kanderad citrusfrukt
Krossad nonstopgodis
Och nu till de som vågar
Fin hackad stark röd paprika typ Habanero.

Lycka till.

Imorron är det Lucia

                                                                   
Ja det är Luciadagen imorgon och då passar det med ett lussebulle recept, så här kommer det.

Lussekatter

100 g smör
1 l mjölk
2 tsk salt
 1 msk socker
100 g jäst
3,5 l vetemjöl
2 påsar saffran
3 dl socker
2 ägg
250 g smör
ägg och russin till pensling.

Smält smöret och häll i mjölken (37 grader).
Smula ner jästen i en stor skål och tillsätt degspadet.
Tillsätt socker, salt och 2,5 l mjöl.
Arbeta med degaen och låt jäsa ca en timme.
Stöt saffran i en mortel.
Rör samman smör och socker och tillsätt sedan äggen och saffranet.
Arbeta in smeten i den uppjästa degen.
Forma degen till lussekatter.
Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin.
Gräddas 5 - 8 min i 250 grader.

Ta det lungt ikväll på Luciavakan, så det inte händer något otrevligt inför julen.
Om ni undrar vad det är för bild idag, så kan jag medela att den föreställer ön St Lucia.
Man kan ju inte ha en Lucia bild förän imorgon.

Här är svaret

                                                          
Ja cär ser ni,America Ferrara som Uggly Betty. Vilken skillnad som skådis i serien och när man framträder som sig själv.
Vad tycker ni om tvserien Uggly Betty?

Gissa skådisen


Vet ni vem det här är, en letråt kan ni få. Hon ses på tv på tisdagar, mer får ni inte.
Rätt svar imorgon.

3 olika julkolarecept

Det snöar så att det verkar som det blir en vit jul. Så därför kommer här nu 2 olika kola recept till er.

Mörk mandelchokladkola.
3 dl grädde
3 dl strösocker
1,5 dl mörksirap
4 msk kakao
3 msk smör
1 tsk ättiksprit 12%
100 g mörkchoklad
50 g hakad mandelspån

Koka ihop grädde, soker och sirap.
Sikta ner kakaon och låt småkoka i ca 15 min, tills den har en temperatur av 120 grader.
Gör kulprov och ta sedankastrullen från spisen.
Rör ned smör och ättika och häll uppkolasmeten på smörpapper.
Ställ svalt och smält under tiden chokladen i vattenbad.
När kolan har svalnat något, penslar du ytan med den smälta chokladen, och strör över mandelspånen.
Skär kolan i bitar när chokladen stelnat lite.

Mjölkfri kola.
1 dl strösocker
50 g mjölkfritt margarin
1/2 dl ljus sirap
1 msk vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vanilpulver.

Rör ihop ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och rör om.
Gör kulprov efter ca 5 min koktid.
När kolan är klar häller du upp den på bakplåtspapper.
Ställ svalt och skärkolan i bitar när den stelnat.

Vaniljkola.
75 g smör
3 dl strösocker
5 dl grädde
1 1/2 dl sirap
3 tsk vanilpulver

Rör ihop alla ingredienser utom vaniljpulvret, ien tjockbottnad kastrull.
Koka upp och rör om då och då.
Låt kolan koka i ca 1 timme, men gör första kulprovet efter 45 min.
När smeten sedan är redo tillsätter du vaniljen och häller upp kolan på smörat bakplåtspapper.
Låt smeten svalna och skär sedan i bitar.

Hoppas dessa är något för er. Ett tips köp varorna ekolgiska, så tänker ni på vår miljö.

HHC i våra hjärtan


Nyss hemkommen från hockeymatch däe vårat lag mötte Härnösand.
Vi vann denna match med 5 - 1. Första hemma vinsten på mycket länge, de spelade ju som om det var en borta match, varför har de inte spelat såhär tidigare. Synd att publiken sviker efter så många hemma förluster, idag missade de en suvärän match. Kör på killar.


Andra advent


Idag tänder vi vårt andra ljus och närmar oss julen.
Här kommer ett tips om att förbättra vår miljö.
Tänd våra ljus av starin istället för parafinljus, dessa släpper ut mer koldioxid och sotar mer än vad stearin ljus.
Skulle vi andvända enbart starin så skulle det motsvara att 15 000 bilars utsläpp försvann under ett år.
Häftigt att få veta om det, så andväd svanen märkta starinljus.

Det kommer mera


Nu kommer det mer snö, det snöar och vi får hoppas den får ligga kvar.
Väntar att få komma ut och vinterfiska på en solig insjö, kanske få upp nån röding eller så, fast gör inget om man inte får något, det är ju skönt att få vara ute i naturen, så länge vi kan få vara där ute, innan allt försvinner med våra klimtförändringar. Vi måste agera nu åt det. Åk kollektivt, sopsortera bättre, handla ekologiskt och miljömärkta varor.

Bedrövelse och glädje

Var i en djup svaka igår, då det var plusgrader och regn. Nästan all snön försvann då. Men idag snöar det, det har kommit ner ca en dm nysnö. Så nu är man på bra humör igen ,därför kommer nu ett nytt julkakerecept från mig.

Sega Saffranssnittar.

ca 30 kakor
1 paket saffran
3/4 dl socker
1 msk vatten
2 msk ljus sirap
100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1: Sätt på ugnen på 175 grader.
2: Mortla saffran och1 msk socker till ett fint pulver.
    Blanda pulver med vatten och sirap, och rör om tills det blir gult.
3: Rör smör och resten av sockret poröst.
    Rör ner saffransblandningen.
    Blanda mjöl och bakpulver och rör ned.
4: Dela i två delar och rulla i längder.
    Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
    Platta till rullarna medfingrarna.
5: Grädda i 12 - 15 minuter.
    Skär i sneda bitar medans kakorna ännu är varma.
    Låt svalna helt på plåten.

Där ser ni ett väldigt fint och god recept.

De håller vad dom lovat.

Det snöar och det har kommit ca en dm nysnö, det känns som julen är på gång. Julmusiktips, lyssna till Vazelina Bilopphöggers skiva  Hjulkalender. Där de spelar julrockklassiker på sitt eget sätt på norska, kul blir det. De tolkar kända rocklåtar på sitt finurliga sätt med nya och roliga texter, De påstår att rocken kommer från Norge och amerikanarna har stulit den och översatt till engelska. De har gjort 14 skivor genom åren. Så försök och få tag i dessa skivor.                                     
                                     

Klimatförändringar

Igår under Skyltsöndagen med alla dessa julmarknader, så föll regnet ner. Idag på morgonen låg det ett tunt snötäcke på marken, de har lovat att det ska komma mer. Vi får hoppas på det, för vi alla vill ju ha en vit jul.

Ja så här kan det gå, snart har vi inga trosor als kavr att sätta på oss. Hjälp till med att rädda vår planet, alla små saker man kan göra blir ju till slut en stor sak.

RSS 2.0