Sommarpytt

Här kommer en annorlunda och enkel pytt att göra.

Sommarpytt.

1 gul lök
1 zucchini
1 msk olivolja
250 g körsbärstomater
2 burkar matvete
1pkt lufttorkad skinka
1 påse rucola
1 förp mozarella
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Skala och hacka löken.
Skölj och tärna zuccinin.
Fräs lök och zuccinin i 5 minuter i oljan.
Skölj och halvera tomaterna.
Häll av och skölj matvetet.
Grovstrimla skinkan.
Blanda fräset med matvetet, tomater och rucolan.
Bryt mozarellan i bitar över pytten.
Salta och peppra.
Lägg på skinkan.

VÄRMESLAG

Nu när det är så varmt, behövs det nått svalkande.
Iskalla drycker är bra, och det finns många olika att göra.
Tänker ge er ett förslag på en här.

Kryddigt iste.

8 dl vatten
1 kanelstång
1/4 tsk malen kardemumma
3 tsk svart te
1/2 dl färskpressad citron
6 dl ginger ale
8 st citronskivor
Koka upp vatten med kanelstång och kardemumma.
Lägg i teet och låt det dra tills den har fått ordentligt med färg.
Sila av men låt kanelstången vara kvar medan teet kyls ner.
Blanda i ginger ale och citronjuice.
Häll upp i glas med krossad is.
Servera med citronskiva.

VITLÖK

Vitlök kan man andvända till nästan vad som helst.
Många säger att den är bra mot att hindra förkylningar.
Vitlöken har andvänds i många tusen år som medicinalväxt.
Här kommer ett recept på vitlök som man kan andväda som tilltugg eller som man vill ha den till.

Marinerad vitlök.

5 st hela vitlökar
2 tsk timjan
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl mild vinäger
1 tsk italiensk salladskrydda
1 krm salt
1 krm socker

Dela vitlöken i klyftor utan att skala den.
Koka upp vatten i en kastrull.
Lägg i vitlöksklyftorna och låt koka i två minuter.
Spola av med kallt vatten.
Koka upp vatten på nytt och lägg i klyftorna.
Låt dem koka ytterligare två minuter.
Spola av dem i kallt vatten.
Dags att skala vitlöken och lägg dem i en burk.
Krydda dem med timjan, salt, socker. och salladskryddan.
Slå på vinäger och olivoljan, tills det täcker vitlöksklyftorna.
Låt stå 1 dygn före servering.
Håller sig ganska länge i kylen.

LAX

Med lax kan man göra en hel del olika rätter.
Pröva denna rätt.

Laxpyttepanna.

1/2 filéead lax
8 st potatisar
2 hg kantareller
1 tsk salt
1 tsk peppar
2 dl grädde

SÅS
3hg löjrom
1 brk cremé fraiche
1 st röd lök
1 knippa dill

Skär allt i små bitar.
Steh först potatisen tills den blir mjuk.
Tillsätt kantareller och lax.
Salta och peppra.
Slå över grädden och låt puttra i ca. 10 minuter.
Hacka röd löken fint.
Blanda den tillsammans med cremé fraiche, löjrom och dill.
Ställen den i frysen någon timme.
Servera pytten med en klick av den halv frysta såsen och grönsallad.

SNABBMAT KONTRA HUSMANS

Läser att vi ökar våra inköp på snabbmat.
Har vi slutat att laga vår egen mat hemma?
Eller har vi inte tid?
Det finns många enkla och snabba husmansrätter att göra.
Ta t.ex. potatis, billg råvara som man kan göra mycket av.
Så här ger jag er en potatisrätt som är enkel och god.

Potatisbullar

1 l kokt riven potatis
1 dl vetemjöl
1 dl grädde
3 ägg
2 tsk salt
Blanda allt och stek dem som plättar.
Serveras med knapertstekt rimmad fläsk och lingonsylt.
Kom ihåg att handla ekologiskt.

SOMMARMETE

Tänk er en brygga vid en insjö, ett metspö och några timmar väntan på napp.
Under en härlig sommardag, då solen skiner.
Att få tra upp kvällens middag, några fina stora aborrar.
Så här kommer ett recept på aborre.

Stekt aborre med stuvad fänkål.

4 aborrar
2 - 3 msk veteströ
salt och vitpeppar
smör till stekning
till stuvningen
1 stor fänkål
1 gul lök
1 1/2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl vittvin
salt och vitpeppar
Att äta till
blandad sallad
kokt potatis
till servering
dill
citron

Rensa och filea fisken.
Skär bort skin och putsa bort alla ben.
Strimla fänkål och löken ganska tunt.
Fräs strimlorna med smör i  kastrull.
Pudra över med mjöl.
Späd med grädde och vin.
Sjud stuvningen i några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd fileérna i ströbröd.
Stek dem i medelvarm panna.
Salt och peppra lätt.
Lägg upp stuvningen och toppa med aborrfile+erna.
Dekorera med dill och citron.
Servera med kokt potatis och sallad.

PERSIKA OCH PARMASKINKA

Nu fylls butikerna med härliga saftiga persikor.
Här kommer ett tips på sallad på persikor blandat med Parmaskinka.
Ja det passar ihop och blir en god sådan.

Persikosallad med Parmaskinka.

4 persikor, delade och urkärnad
1 msk olivolja
1 ask ruccolasallad
1 ask vattenkrasse
1/2 hackad rödlök
400 g Parmaskinka
2 tsk balsamvinäger
1 dl pinjenötter
1 dl hyvlad parmesanost

Pensla persikorna med olivoljan och grilla eller stek dem någon minut på varje sida.
Blanda ruccola, vattenkrasse, och löken på ett serveringsfat.
Lägg på Parmaskinka och persikor.
Ringla över olivolja och balsamvinäger.
Garnera med parmesanost och pinjenötter.
Handla ekologiskt.

klassiker


GLAD MIDSOMMAR

               
Glad midsommar önskar jag er alla.

SNART MIDSOMMAR 7

Då är det midsommarafton imorgon.
Väderprognosen säger regn, vi får väl hoppas på nått annat.
Om det nu kommer regn, så då passar det att göra en laxrätt i ugnen.

Rökt lax med primörer och dillsås.

400 g rökt lax
8 potatisar
1 knippe morötter
1 knippe salladslök
200 g sockerärtor
2 dl creme fraiche
3 msk hackad dill
1 krm salt.
Ansa grönsakerna och koka dem i saltat vatten.
Koka potatis och morötter i ca. 15 minuter.
Lägg i löken och sockerärtorna och koka ytterligare ca. 5 minuter.
Blanda creme fraiche, dill och salt.
Servera fisken med grönsakerna och såsen.

SNART MIDSOMMAR 6

Vad vore midsommar utan härlig glass.
Testa något nytt.
Gör den själv, så här kommer glassen.

Rosenyoghurtglass med pistaschmandel.

4 dl mild yoghurt
1 1/2 dl florsocker
1 tsk rosenvatten
1 ekologik citron
2 dl vispgrädde
3 msk hackad pistaschmandel
2 - 3 droppar röd karamellfärg

Blanda yoghurt, florsocker och rosenvatten.
Tvätta citronen i hett vatten och riv skalet.
Blanda i det.
Vispa grädden hårt och blanda ner den.
Grovhacka mandeln och blanda ner.
Tillsätt några droppar röd karamellfärg så att den blir sött rosa.
Häll upp i en form och ställ i frysen.
Rör om en gång i halvtimmen tills glassen har stelnat.
Stälp upp glassen på ett fat.
Är det svårt att få ut glassen ur formen kan du doppa den i varmt vatten.
Garnera med rosenblad.
Frostade rosenblad gör du genom att ta kronblad från obesprutade rosor.
Pensla dem med äggvita.
Strö över strösocker och låt stelna på smörpapper.

SNART MIDSOMMAR 5

Något gott med rabarber och jordgubbar är inte helt fel.

Rababerrulle med jordgubbar.

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning och dekoration.
100 g jordgubbar
100 g rabarber
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 msk florsocker
jordgubbar till dekoration

Sätt på ugnen på 250 g.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem.
Bred ut smeten till en stor rektangel på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 5 minuter.
Tag ut plåten och vänd kakan upp och ner på ett sokrat bakplåtspapper.
Låt svalna några minuter innan du trar av pappret.
Om det inte lossnar kan du pensal med lite vatten ovanpå.
Hacka jordgubbar och rabarber grovt och koka ihop med socker och  eventuellt lite vatten till en kompott.
Det tar ca 5 minuter, låt den svalna.
Vispa grädden och blanda med yoghurt och florsocker.
Bred hälften avgräddblandningen på rulltårtan.
Fördela kompotten över.
Rulla ihop från långsidan och lägg tårtan med skarven neråt på ett avlångt fat.
Bred resten av blandningen över och dekorera med jordgubbar.

SNART MIDSOMMAR 4

Här fortsätter vi med en enkel och god sallad.

Sommar sallad
Sallat avolika sorter, mixpåse går bra atty andvända.
250 g sparris
100 g sockerärtor
3 salladslökar
1 knippa rädisor
250 g jordgubbar
balsamico och olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
100 g grekisk fetaost
Skölj salladen och torka den.
Bryt den nedersta delen på sparrisen.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3 - 4 minuter.
Spola sedan av dem i iskallt vatten.
Skär i bitar.
Strimla sockerärtorna lätt.
Skär salladslöken i strimlor.
Dela rädisorna och jordgubbarna.
Blanda allt med några droppar balsamico och ett par skedar olivolja.
Samt rikligt med flingsalt och peppar.
lägg upp på ett fat och smula över fetaosten.

SNART MIDSOMMAR 3

Här kommer en smarrig potatisrätt.

Rostad färskpotatis med dijonaisse och rökt lax.

500 g färsk potatis
2 msk olivolja
1 dl dijonaisse
50 g kall rökt lax
flingsalt
nymalen svartpeppar
dillkvistar

Sätt på ugnen på 225 g.
Skrubba potatisen och dela den i halvor.
Häll lite olivolja i botten på en form.
Lägg potatishalvorna med snittytan ner i ett lager.
Rosta i ugnen i ca. 15 - 20 minuter tills de får färg.
Låt potatisen kallna.
Salta och klicka på dijonaissen.
Skär laxen i strimlor och fördela över.
Garnera med dillkvistar.
Dra några tag med pepparkvarnen.

Snart midsommar 2

Här kommer det en till och det kommer flera de närmaste dagarna.

Fänkålsmatjes med Västerbottenkräm.
2 burkar matjesill á 200 g st
1/2 rödlök
100 g fänkål
2 msk hackad dill
1/2 msk rödvinsvinäger
1 tsk flingsalt
1 msk flytsande honung
3 mak olivolja

Västerbottenkräm
150 g Västerbottenost
3 dl gräddfil

Häll av spadet från sillen och lägg upp bitarna på ett stort fat.
Strimla rödlöken och fänkålen fint.
Blanda det ien skål med hackad dill och flingsalt.
Krama det med händer så att det blir lite mjukt.
Blanda vinäger, honung och olja och rör samman med grönsakerna.
Fördela blandningen över sillen.
Riv osten och blanda med gräddfilen.
Servera till sillen.

SNART MIDSOMMAR

Hoppas på bättre väder till nästa helg, då det är midsommar.
Just nu är det kallaste början på sommaren på 50 år.
Men jag kommer att tipsa er några enkla rätter till midsommar.
Men kom ihåg att handla ekologiskt.

Renstekscheesecake med rom.
300 g kavring
125 g smör
200 g creamcheese
250 g kesella
3 msk färskriven pepparrot
2 burkar löjrom
2 msk klippt gräslök

Bryt kavringen i mindre bitar och lägg i enmatberedare.
Smält smöret och häll i.
Kör tills det blir finfördelat.
Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant.
Blanda creamcheese och kesella.
Strimla rensteken och rör i tillsammans med pepparroten.
Smaka av med lite salt.
Lägg i fyllningen i formen och låt stå i 4 timmar eller över natten.
Fördela rommen och garnera med gräslöken.
Tag bort den löstagbara kanten och servera.

GATUMÅLNING

                
Har du tråkigt?
Gå då ut och gör en gatumålning.
Som här runt en stolpe.

LITE GALET


GOTT PÅ HÅRDBRÖD

Letar ni efter något nytt man kan ha på sin hårdbrödsmacka.
Här kommer ett, som jag tycker ni kan pröva och servera gärna en kall ekologisk öl till.

Kärringröra.
3 ägg
1 rödlök
125 g ansjovisfileér
en knippe persilja
2 msk smör till stekning.
till servering
knäckebröd
100 g forellrom

Hårdkoka äggen i 10 min.
Låt dem kallna i kallt vatten.
Skala och finhacka rödlöken.
Häll av och hacka ansjovisen.
Plocka och finhacka persiljan.
Skala äggen och hacka dem.
Blanda alla ingredienserna och stek dem i smöret.
Servera kärringröran jummen på knäckebröd.
Garnera med forellrommen.

GLASS

Glass gjord på färskost
1 1/2 dl yoghurt
1/2 ask philadelphiaost
1 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl créme fraiche
Blanda alla ingredienser med en mixerstav.
Kör i en glassmaskin till fin konsistens.
Glassen håller sig i ca två veckor i frysen.


RSS 2.0