KINAMAT



Pekinganka är en klassisk rätt från nordöstra Kina. En ganska komplicerad rätt med tanke på hur få ingredienser det är.

PEKINGANKA.

  • 1 anka (c:a 2 kg), urtagen och plockad
  • ½ dl honung
  • 1 dl varmt vatten
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  •  

  • Dag 1: Koka upp drygt 2 liter vatten.
  • Lägg fågeln i ett durkslag och häll sjudande vatten över skinnet alltmedan fågeln vänds, så att vattnet kommer åt överallt. Skinnet ska bli blankt.
  • Massera fågelkroppen försiktigt, så att skinnet inte spricker, några minuter tills underhudsfettet har lossnat från muskelvävnaden
  • Blanda honung, 1 dl varmt vatten och ättiksprit noga.
  • Pensla det blänkande skinnet överallt med blandningen, pensla gärna inuti också.
  • Låt ligga någon halvtimme och upprepa därefter behandlingen.
  • Bind ett snöre runt fågelns fotknotor och knyt upp fågeln i kylens översta hyllgaller, så att den hänger över en djup tallrik, helst utan att stöta i. Lämna fågeln att torka över natten.
  • Dag 2: Sätt ugnen på 200 grader eller ännu hellre varmluftsugn på 175 grader.
  • Lägg fågeln på sidan på galler över långpanna i ugnens nedre del. Då kläms varken bröst eller lår, utan skinnet kan bli knaprigt nästan överallt.
  • 1 ½ - 2 timmar bör ankan steka. Den är färdig när låret lätt lossas i leden.
  • Ta ut ankan och låt den stadga sig 5 minuter innan bröst och lår lossas från skrovet med riktigt vass kniv.
  • Snedskär bitarna i smala strimlor och lägg upp. Lossa allt knaprigt skinn från skrovet och skär eller klipp i strimlor (det är skinnet som är den största läckerheten).
  • Traditionellt serveras pekinganka med mandarinpannkakor och grönsaker.



  • DAGENS SNUSKIS

     
    En tjej har släpat hem en kille från krogen en sen
    kväll.
    När de kommer innanför dörren föreslår hon att de ger
    ... sig på 69 an.
    - "Vad i all värden är det frågar killen?.
    ... ... Hon förklarar: - "Jag har mitt huvud mellan dina ben,
    och du har ditt huvud mellan mina."
    Så även om han inte riktigt förstår går han med på det.
    Efter en stund när de kommit på plats lägger tjejen
    av en jätteprutt.
    - "Vad f-n var det för nåt frågar han"?.
    - "Åh, ursäkta mig, låt oss försöka igen", svarar hon.
    De ligger igen i ställningen och ännu en gång lägger
    hon av en prutt.
    Killen reser sig upp och tar på sig sina kläder.
    - "Vart ska du frågar hon"?
    Killen svarar: - "Inbilla dig inte att jag blir kvar
    och luktar på 67 till".

    DAGENS HISTORIA

     
    Två blondiner gick in på en bar. De beställer en var sin drink, går och sätter sig vid ett bord och börjar fira. ”51 dagar! 51 dagar!”, skriker dem gång på gång.

    Cirka fem minuter senare kommer en annan blondin, beställer en drink och ansluter sig till de två andra.

    Efter en stund kom en fjärde blondin in i baren, med sig har hon någon kartong med en bild på.
    ...
    Hon sätter kartongen i mitten av bordet och börjar fira med de andra - "51 dagar! 51 dagar!"

    Killen i baren blir riktigt nyfiken så han går fram till bordet och ser då att kartongen är ett monsterpussel. Han frågar en av blondinerna "vad i hela friden firar ni?"

    "Jo," säger blondinen, "tänk alla blondiner är så dumma, och vi har bevisat att de har fel. På lådan av detta pussel står det 2-4 år, men vi avslutade det på bara 51 dagar!"

    MIDDAGSTIPS



    Torsk med senap och grönsaker

    600 gram torskfiléer
    2 purjolök
    2 morötter
    2 lök
    4-5 tomater
    Senap
    2 tsk timjan
    Salt och peppar

    Gör rent purjolöken och snitta dem fint. Skala och skiva morötterna. Purjolök, morötter och timjan kokas i ca 5 min i lite vatten. Lägg grönsakerna i en smord ugnsfast form.

    Bred torskfiléerna med senap på den ena sidan och lägg dem sedan på grönsakerna med senapssidan nedåt. Krydda med salt och peppar.

    Skär löken i ringar och lägg ovanpå fisken. Till sist läggs som ett lock av tomatskivor på toppen.

    Sätt in fatet i ugnen på 200 grader i ca 40-45 min.

    Klart till servering.


    KINAMAT



    Suan La Tang "Pekingsoppa"

    4-6 personer

    4 torkade xiang gu (kinesiska svampar), 2,5-4 cm i genomskärning
    2 skivor doufu, ca 1,5 cm tjocka och 7,5 cm i fyrkant
    1,5 dl bambuskott
    110 g benfritt fläsk
    1 liter hönsbuljong
    1 tsk salt
    1 msk kinesisk soja
    1 kryddmått malen vitpeppar
    2 msk ljus vinäger
    2 msk majsena upplöst i 3 msk kallt vatten
    1 lätt vispat ägg
    2 tsk sesamolja
    1 finhackad cong eller späd purjolök med det gröna kvar

    FÖRBERED:
    1. Låt svampen dra i 1,25 dl varmt vatten i 30 minuter. Häll bort vattnet. Rensa med en huggare eller vass kniv bort de sega stjälkarna och strimla hattarna. Lägg dem på en skärbräda en och en och skär dem först i lövtunna skivor och sedan i smala strimlor.
    2. Låt bambuskotten och doufun rinna av och skölj dem i kallt vatten. Strimla dem lika fint som svampen.
    3. Skär bort allt det feta från fläskbiten med en huggare eller vass kniv. Strimla också köttet, skär det först i så tunna skivor som möjligt och skär i 4-5 cm långa smala strimlor.
    4. Sätt inom räckhåll: ingredienserna ovan, buljong, salt, sojasås, peppar, vinäger, majsenaredning, ägg, sesamolja och lök.

    TILLAGNING:
    Blanda i en tjockbottnad gryta buljong, salt, sojasås, svamp, bamuskott och fläsk, koka upp över hög värme, sänk sedan värmen till låg, täck med lock och låt soppan sjuda i 3 minuter. Tillsätt doufu, peppar och vinäger. Koka upp igen. Rör om i majsenaredningen och tillsätt den till soppan. Rör om ett tag tills soppan tjocknar, häll sedan långsamt i det vispade ägget under försiktig omrörning. Tag grytan av värmen och häll upp den i en soppskål. Rör ner sesamolja och strö löken ovanpå. Servera genast.

    DAGENS SNUSKIS

     
    Ett par låg i sängen på sin smekmånad redo att göra det för första gången, när bruden säger till mannen; "jag har något jag måste erkänna". Jag är inte oskuld!

    "Men det är väl inte konstigt med det", svarar mannen.

    Frun fortsätter: "Jag har varit med en kille tidigare, golfspelaren Tiger Woods":
    ...
    "Ja, han är rik, berömd och ser bra ut", svarar mannen. "Jag kan förstå varför du hoppade i säng med honom".

    Paret älskar med varandra och när de är klara sträcker sig mannen efter telefonluren.

    "Vad gör du"? frågar frun.

    "Jag är hungrig", svarar mannen. "Jag tänkte ringa room service och be dem skicka upp lite mat".

    "Det skulle aldrig Tiger gjort" säger frun.

    "Jasså, vad skulle Tiger gjort?" svarar mannen.

    "Han skulle gjort det en gång till", säger frun.

    Mannen lägger ner telefonluren och älskar med sin fru en andra gång. När de är klara sträcker sig mannen än en gång efter telefonluren.

    "Vad gör du"? frågar frun på nytt.

    "Jag är fortfarande hungrig och tänkte ringa room service ", svarar mannen.

    "Det skulle inte Tiger gjort" säger frun igen.

    "Nähä, vad hade Tiger gjort?" frågar mannen.

    "Han hade älskat med mig en gång till".

    Mannen slänger ner telefonluren och älskar med sin fru en tredje gång. När de är klara sträcker sig mannen efter telefonluren.

    "Ringer du roomservice"?, frågar frun.

    "Nej, jag ringer Tiger och kollar vad det är för par på det här förbannade hålet.

    DAGENSHISTORIA

     
    En kvinna gick i skogen när hon plötsligt snubblade över en oljelampa.
    Hon gned lampan och naturligtvis det kom ut en ande.
    - Får jag tre önskningar nu? frågade hon.
    - Nej, svarade anden. På grund av de dåliga ekonomiska tider, devalvering,
    globala konkurrensen och all den där skiten, så får du bara en önskan just nu.
    ... ... ... ... - I så fall vill jag ha fred i Mellanöstern, sa kvinnan och drog ut en karta.
    Ser du den här kartan? Jag vill att dessa länder ska sluta kriga och slåss.
    Anden kastade en blick på kartan och utbrast:
    - Men min gud, de länderna har krigat i tusentals år!
    Jag tror inte det är möjligt att göra något åt det. Jag är duktig, men inte så duktig!
    Önska något annat i stället!
    Kvinnan tänkte en stund och sade sedan:
    - Jag vill träffa den rätta. En eftertänksam, rar och älskvärd man.
    Någon som är hänsynsfull, kan laga mat, göra halva hushållsarbetet, är en
    bra älskare och inte ser på TV hela tiden.
    Anden var tyst en stund, suckade och sa:
    - Låt mig se den jävla kartan igen

    BAKDAGS



    Äpple-kanel muffins
    350 gram socker
    350 gram margarin
    350 gram vetemjöl
    200 gram marsipan
    4 tsk bakpulver
    2 msk kanel
    6 stora ägg
    5 äpplen

    Vispa socker och rumstempererat margarin i en skål. Vispa i ett ägg åt gången och fortsätt vispa till smeten är luftig. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör runt så mjölet och bakpulvret fördelas jämnt i smeten. Riv marsipanen och vänd ner.

    Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär fruktköttet i tunna skivor eller i små tärningar. Vänd äppelbitarna i kanel. Häll i lite smet i muffinformarna, lägg några äpplebitar i varje form och häll på mer smet. Avsluta med några äppelbitar på toppen.

    Baka muffinsen på 180 grader i ca 20 min.


    DAGENS NORGEHISTORIA

     
    Det var ett norskt par som trots intensiva försök inte lyckats få barn.
    De var hos en mängd läkare i Norge, men ingen kunde hitta något fysiskt fel som förklarade varför de inte fick barn.
    Till slut hörde de talas om en expert i USA som hade hjälpt mängder av par att få barn.De reste till USA och besökte expertläkaren.
    Han undersökte dom båda noggrannt men hittade inget fel. Till slut ville han...... att de skulle visa hur de brukade göra.
    Ingen av paret kunde engelska men läkaren lyckades med gester visa vad han ville att de skulle göra. Så de klädde av sig och började älska framför läkaren.
    Han avbröt dom snabbt och skrev något på en lapp som han gav dom.
    Hemma i Norge igen så gick mannen till apoteket och bad att få en flaska Trytheotherhole.
    - Det finns inget som heter så, sa apotekaren.
    - Men vi har fått recept från den amerikanske läkaren, sa mannen.
    - Får jag se receptet.
    Apotekaren tog receptet och sa sen.
    - Ni läser fel, det står:
    - Try the other hole... - pröv andra hullet på norsk...

    LUNCHTIPS

    Köttbullsgulasch med ris
    Tillagningstid 50 min
    4 portioner

    Ingredienser:
    Köttbullar:
    400 g fläskfärs, 12%
    1 liten gul lök, riven
    2 tsk paprikapulver
    50 g färska brödsmulor av vitt bröd
    1 ägg, uppvispat
    1 tsk olja
    1 vitlöksklyfta, pressad
    Salt och svartpeppar

    Sås:
    1 burk krossade tomater à 400 g
    3 dl varm höns- eller grönsaksbuljong
    1 msk tomatpuré
    1 tsk hackad färsk salvia
    1 tsk socker

    Ris:
    3 dl ris (kvittar vilken sort)

    Tillagning:
    Blanda alla ingredienser till köttbullarna (utom oljan) i en skål ordentligt. Rulla ca 20 små köttbullar. Hetta upp oljan i en stor ytbehandlad stekpanna. Stek köttbullarna tills de har fin färg runt om och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda utan lock i 20 min. Lägg köttbullarna i såsen och lägg locket på. Låt det puttra i 10 min och rör om då och då. Smaka av.


    HOCKEYDAGS PÅ FREDAG


    MIDDAGSTIPSET

    Stifado



    STIFADO ( GREKISK GRYTA)

    Ingredienser

    • 2 gula lökar
    • 3 vitlöksklyftor
    • 800 g grytbitar av nöt
    • 1 msk rapsolja
    • 400 g krossade tomater
    • 2 köttbuljongtärningar
    • 1 tsk socker
    • 1 msk rödvinsvinäger
    • 2 tsk oregano
    • 2 lagerblad
    • 1 kanelstång
    • 1 krm mald nejlika
    • 1 dl syltlök
    • salt
    • svartpeppar

    Gör så här

     

    1. Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.
    2. Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag. Häll i krossade tomater och vatten så att det täcker köttet. Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika. Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter. Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).
    3. Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
    4. Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.

    DAGENS HISTORIA

    En äldre dam som bodde i ett villakvarter skulle per telefon beställa olja till sin oljepanna. När hon gjorde beställningen så råkade hon avslutningsvis säga att hon:
    - ...ville ha mannen med den långa slangen...
    Efter att ha lagt på luren så insåg hon att den meningen kanske lät lite egendomlig. Då ringde hon upp oljebolaget och förtydligade:
    - Ni kanske tyckte att beställningen var konstig, men anledningen är att jag har hålet så långt upp i häcken!

    IDAG ÄR DET KANELBULLENSDAG

    Amerikanska kanelbullar - Sticky Buns

    Testa denna variant på kanelbullar.
    AMERIKANSKA KANELBULLAR.

    1 msk kardemummakärnor
    3 dl mjölk
    50 g färsk jäst
    1.5 dl strösocker
    0.5 tsk salt
    150 g mjukt smör
    1 st ekologiskt ägg
    12 dl vetemjöl special
    Fyllning:
    50 g pecannötter
    50 g valnötter
    250 g mjukt smör
    1.5 dl farinsocker
    1 msk malen kanel
    1.5 dl russin

    Smör till formen
    Ägg till pensling
    Pecannötter
    Valnötter
    Råsocker
    Cream cheese glaze:
    200 g Philadelphiaost
    3 msk ljus sirap
    1.5 dl florsocker
    Skal av 2 lime och saft av 1 lime

    1. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

    2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.

    3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

    4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

    5. Sätt ugnen på 200 grader.

    6. Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.

    7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.

    8. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli cirka 16 bullar.

    9. Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.

    10. Sätt ugnen på 200 grader.

    11. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

    12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker.

    13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.

    14. Cream cheese glaze:

    15. Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.

    16. Smaksätt med rivet limeskal och saft.

    17. Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.

    18. Ringla ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något.

    19. Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.


    DAGENS SNUSKIS

     
    Robert ville ha sex med en brud på jobbet, men hon hade redan en pojkvän.
    En dag blev Robert så frustrerad att han gick fram till henne å sa:
    - Jag ger dig 1000 kr om jag får ha sex med dig." men hon sa nej".
    Robert sa :
    - Jag är snabb, jag slänger pengarna på golvet, du böjer dig ner & jag är klar när du har plockat upp dom.
    ... ... ... ... ... Hon Tänkte efter en liten stund & sa att hon måste kolla med sin pojkvän först.
    Hon ringde pojkvännen & berättade historien.
    Pojkvännen sa :
    - Be om 2000 kr & plocka upp dom så fort att han inte hinner komma ur brallorna.
    Så hon gick med på förslaget för 2000 kr.
    En halvtimme går och pojkvännen väntar på att flickvännen ska ringa.
    Så efter 45 min ringer pojkvännen & frågar vad som hände.
    Hon sa :
    - Den djäveln betalade för fanemej i mynt...

    IMORGON ÄR DET KANELBULLENSDAG



    KANELBULLAR (32 st)  

    Extra gott med mald mandel i fyllningen och bullarna blir extra fluffiga av vetemjöl special.    Andvänd gärna ekologiskaprodukter.

    50 gr jäst
    1/2 l mjölk (standard)
    100 gr smör
    1/2 tsk salt
    1 1/2 dl socker
    2 tsk stött kardemumma
    ca 1 1/2 l vetemjöl special

    Fyllning
    100 gr smör, rumstempererat
    1 1/2 dl socker
    2 msk mald kanel



    Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med litet av mjölken.

    Smält smöret, häll på mjölken och ljumma den. Häll mjölken över jästen och rör ned salt, socker, kardemumma och 1 liter av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar.

    Arbeta degen seg, smidig och blank. Låt jäsa till sin dubbla storlek (40 minuter). Rör ihop fyllningen. Sätt ugnen på 225 grader.

    Arbeta först degen i bunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.

    Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop till en rulltårta. Skär 16 bitar och lägg varje bit i en pappform. Täck plåten med en bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter. Låt svalna under bakduk.

    Tips: Bred på extra mycket smör för godare smak.

        

    RSS 2.0