BIFFAR

Saftiga goda köttfärsbiffar till middag, en favorit som heter duga
 
KÖTTFÄRS BIFFAR MED GRÄDDSÅS
 
 
Det här behöver du.
    • 1 skiva vitt bröd
    • 0.5 dl vatten
    • 250 g blandfärs
    • 0.5 tsk salt
    • 1 krm svartpeppar
    • 0.5 st schalottenlök
    • 0.5 st ägg
    • smör till stekning

Sås:

    • 1.5 dl vatten
    • 0.5 msk kalvfond konc.
    • 1 msk redning mörk
    • 0.5 dl matlagningsgrädde
    • salt och peppar
    • soja

Servera med:

  • potatis blomkål och broccoli
Så här gör du.
1 Riv brödet i små bitar och lägg i en bunke. Häll på vatten och låt svälla i 5 minuter. Tillsätt färs, salt och peppar.
2 Skala och riv löken på rivjärn och blanda ner i smeten tillsammans med 1/2 ägg. Arbeta färsen smidig. Forma små biffar och lägg på smörpapper.
3 Stek biffarna i en medelvarm stekpanna med smör, ca 3 minuter per sida.
4 Blanda vatten, fond och redning i en kastrull. Vispa och låt koka, ca 3 minuter.
5 Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och soja. Servera biffarna med såsen, kokt potatis, blomkål och broccoli.

BULLIGT

Riv parmesanost i köttfärsen och laga riktigt goda köttbullar till middag – de här steker du dessutom enkelt i ugnen!
 
PARMESANKÖTTBULLAR
 
 
 
Det här behöver du.
800 g blandfärs
1½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
1 kruka basilika eller persilja, finhackad
2 dl finriven parmesanost
2 ägg
2 tsk kinesisk soja
 
Så här gör du.
1.Sätt ugnen på 250°.
2.Blanda färs, salt, peppar, citronskal, basilika, parmesanost och ägg.
3.Rulla bollar något större än vanliga köttbullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Stek dem mitt i ugnen 10–15 minuter. Pensla efter halva tiden med soja för att få fin färg.
4.Servera dem ljumma eller kalla.

INBAKAD

Hur gör man en fläskfilé lite festligare? Man rullar in den i smördeg såklart. Tillsammans med en fyllning gjord på svamp, timjan, schalottenlök och dijonsenap blir denna klassiska rätt precis så god som man minns att den var på 80-talet.
 
INBAKAD FLÄSKFILE
 
Inbakad fläskfilé
 
Det här behöver du.
Fyllning
  • 2 schalottenlökar
  • 250 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 1 msk hackad färsk timjan
Fläskfilé
  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 ägg
Till servering
  • potatis
  • sås (gärna grönpepparsås)
  • sallad
Så här gör du.
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Fyllning: Skala och hacka löken. Ansa och tärna svampen smått. Stek allt i smöret och krydda med salt, peppar och timjan.
  3. Fläskfilé: Putsa bort senorna från fläskfilén. Salta och peppra köttet och bryn i smöret runt om i en stekpanna.
  4. Rulla ut smördegen (med papperet kvar) och pensla senapen på degen. Lägg svampfyllningen och köttet på smördegen. Rulla ihop till en rulle och låt skarven på degen vara under. Lägg den i en ugnssäker form. Pensla degen med uppvispat ägg.
  5. Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills köttets innertemperatur är 70°C, ca 25 minuter.
  6. Till servering: Servera gärna med potatis, grönpepparsås och sallad.

TRATTAR

Enkelt och klassiskt recept på trattkantarellsoppa. Om du vill kan du byta ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong och vips så har du en vegetarisk, välsmakande soppa!
 
TRATTKANTARELLSOPPA
 
 
 
 
Det här behöver du.
  • 1 gul lök
  • 1 l trattkantareller, färska eller 500 g frysta och stekta
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 4 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 msk hackad färsk oregano

Garnering

  • några kvistar oregano
Så här gör du.
  1. Skala och finhacka lök. Skär kantarellerna i mindre bitar. Hetta upp en kastrull och bryn lök och svamp några minuter i smör.
  2. Strö på salt och peppar. Häll på grädde och vatten och smula ner en buljongtärning. Låt sjuda på svag värme cirka 10 minuter.
  3. Servera i djupa skålar och toppa med lite färsk oregano.

HÖSTSOPPA

En härligt guldgul soppa med billiga ingredienser och mycket smak!
 
ASIATISK MOROTSOPPA.
 
 
 
 
Det här behöver du.

1 citrongräs
½ gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, skivad
200 g morötter, slantade (ca 2 st)
125 g palsternacka, tärnad
½ röd chili, skivad
1 msk kokosolja
½ liter grönsaksbuljong 
2 tsk riven färsk ingefära
1 dl kokosgrädde
1 msk hackad färsk koriander
salt och nymald svartpeppar

 

Tillbehör
2 bitar surdegsbröd 
1 msk cream cheese,  
färsk koriander

Så här gör du.

1. Hacka den mjuka, vita delen av citrongräset. Spara den träiga delen hel.
2. Fräs lök, vitlök, rot- och grönsaker, inklusive den hackade delen av citrongräset, i kokosolja under omrörning några minuter. Tillsätt buljong och den träiga delen av citrongräset. Låt koka under lock tills allt är mjukt, cirka 15 minuter.
3. Ta upp citrongräset och släng. Tillsätt ingefära och kokosgrädde och mixa soppan slät. Smaka av med koriander, salt och peppar.
4. Bre cream cheese på brödbitarna, toppa med lite koriander och servera till soppan.


RÄKOR

Marinaden består av bland annat vitlök och citron. Tillaga rätten ett par timmar innan servering så räkorna hinner dra åt sig av alla smaker.
 
MARINERADE RÄKOR
 
Marinerade räkor
 
Det här behöver du.
200 gram vitlök i chiliolja (vikt inklusive oljan)
2 msk akaciehonung
Skalet från ½ ekologisk citron.
Saften från 1-2 citroner (smaka dig fram)
300 gram räkor (utan skal)
 
Så här gör du.
Gör en marinad av vitlök, chiliolja, honung, citronskal och citronsaft. 

Lägg ner räkorna i marinaden och rör runt.

Låt gärna rätten stå och dra sig i ett par timmar i kylskåpet.

RAGGISAR

Det finns ett antal olika recept på denna rätt och i England kallas den för potato pancake. Enkel att tillaga och alldeles försvinnande god!
 
RAGGMUNKAR
 
Recept: Svensk potatis AB . Foto: Peter Brundin
 
Det här behöver du

800 g potatis, fast sort – gärna Amandine, Belana eller annan favoritsort
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk 
1 st ägg
smör att steka i 

Tillbehör
stekt fläsk
rårörda lingon

Så här gör du.

1.   Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klimpfri smet.
2.   Tillsätt resten av mjölken och ägget.
3.   Skala potatisen och riv den fint, blanda ner den i smeten och rör om.
4.   Hetta upp smör i en stekpanna och häll på lite smet.
5.   Bred ut den så att det blir som tunna pannkakor.
6.   Stek dem frasiga på båda sidor och servera dem varma.
7.   Stekt fläsk och rårörda lingon passar bra till raggmunkarna.


SNITTAR

Fantastiskt goda hallonsnittar. Dessa förtjusande småkakor dekoreras med glasyr och valfritt strössel.
 
HALLONSNITTAR
 
Hallonsnittar
 
Det här behöver du.
Deg:
½ vaniljstång
70 g florsocker
150 g smör
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten

Strössel till dekoration
250 g hallonsylt
Ca. 200 g florsocker (till glasyr)
Lite vatten
 
Så här gör du.
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med en msk av florsockret. Älta samman alla ingredienserna till degen. 

Ställ degen i kylskåpet i 30 min. Rulla degen till en tjock korv och tryck sedan ut den till en rektangel med måtten 20x30 cm. Dela sedan rektangel i två delar, på längs. Ställ in strimlorna i ugnen på 200 grader i 10-12 min. 

Låt strimlorna svalna och lägg sedan samman dem med hallonsylten emellan. Blanda samman glasyren med florsocker och lite vatten och bredd den på toppen. Dekorera med strössel. 

Skär de sammanlagda strimlorna till snittar med en skarp kniv. Det blir ca 6 stora snittar.
 

LAMM

Gör dessa goda lammfärsbiffar och servera med en god sallad.
 
LAMMFÄRSBIFFAR MED BULGURSALLAD OCH GRILLAD HALOUMI
 

 

 
Det här behöver du.
    • 1 dl havregryn
    • 1 msk potatismjöl
    • 1.5 dl mjölk
    • 500 g lammfärs
    • 1 st ägg
    • 0.5 st citron rivet skal
    • 1 tsk rosmarin hackad
    • 1 tsk timjan repad
    • 1 msk kalvfond
    • salt, svartpeppar
    • 2 msk smör

Bulgursallad:

    • 1.5 dl bulgur
    • 3 dl vatten
    • 1 tsk kycklingfond
    • 1 st paprika grillad inlagd röd
    • 0.5 st paprika gul
    • 0.5 dl purjolök hackad
    • 1 st squash grön
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 dl oliver svarta urkärnade
    • salt och peppar

Servera med:

    • halloumiost grillad

Garnera med:

  • citronskal
  • rosmarin
Så här gör du.
1
Bulgursallad: Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt fond i kokvattnet. Tärna paprikorna och vänd ner i den kokta bulgurn tillsammans med purjolöken. Tärna squashen och fräs i en stekpanna med olja i 3 minuter. Vänd ner squash och skivade oliver i bulgurn. Smaka av med salt och peppar.
2
Lammfärsbiffar: Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en skål och låt det svälla i 10 minuter. Blanda ner färs, ägg, citronskal, rosmarin, timjan, fond, salt och peppar och rör om till en fast smet.
3
Forma färsen till biffar och stek i en stekpanna med smör, ca 3 minuter per sida. Lägg upp på ett fat och håll varmt under folie. Servera med gril-lad haloumi och garnera med citronskal och rosmarin.

KÖTTBULLAR

En riktig Lady & Lufsen måltid där de italienska köttbullarna som smaksatts med karamelliserad lök och stjärnanis får koka klart i en mustig tomatsås. En bra recept på en bella notte!
 
ITALIENSKA KÖTTBULLAR MED STJÄRNANIS I MUSTIG TOMATSÅS.
 
Bildresultat för ITALIENSKA KÖTTBULLAR MED STJÄRNANIS I MUSTIG TOMATSÅS.
 
Det här behöver du.

Köttbullarna
Ca 500 g blandfärs el nötfärs
1 medelstor gul lök
ca 3 sjtärnaniskapslar
3 msk ströbröd
Lite vatten
Salt
svartpeppar

Tomatsås
400 g passerade tomater
1-2 klyftor vitlök
ca 1 dl rött vin
1 dl vatten
en nypa socker
1 grönsaksbuljongtärning
salt
persilja

Tillbehör
400 g tagiatelle eller spaghetti
Parmesan
Ruccolasallad

Så här gör du.

Finhacka vitlöken och fräs den försiktigt i lite olivolja i en stor kastrull eller gryta. (Köttbullarna ska få plats i den också.) Tillsätt passerade tomater, rödvin, grönsaksbuljong och en liten nypa socker. Låt småkoka under lock medan du förbereder resten av måltiden.

Finhacka löken. Krossa stjänaniskapslarna lätt för att de ska ge mer smak. Krossa dem dock inte helt då du ska kunna plocka upp dem ur den stekta löken. Stek löken sakta i olivolja tillsammans stjärnanisen och eventuellt en liten nypa socker och salt. När löken är genomskinlig och lätt karamelliserad är den klar. Ta bort bitarna av stjärnanis (någon liten bit kvar gör inget.)

Koka upp vatten till pastan.

Lägg färsen i en bunke och tillsätt den stekta löken, ströbröd, salt och nymald svartpeppar samt en liten skvätt vatten för att få en smidig färs. Rulla medelstora köttbullar och stek dem i en blandning av olivolja och smör i en stekpanna. Det går även bra att steka dem på en plåt i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Se då bara till att skaka på plåten någon gång så att de blir jämt stekta.  Köttbullarna behöver inte bli helt färdiga utan bara få fin yta. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen där de får koka klart.

Koka pastan medan köttbullarna kokar klart i tomatsåsen.

Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt. Finhacka persilja och strö över köttbullarna precis innan servering. Servera med den nykokta pastan, riven parmesan, nymald svartpeppar och gärna en ruccolasallad.

 

 


KANTARELLER

En snabblagad vegetarisk pastarätt där mjuka fina höstsmaker av jordärtskocka och kantarell har huvudrollen.
 
PASTA MED RÅSTEKT JORDÄRTSKOCKA OCH KANTARELLER.
 
pasta med råstekt jordärtskocka och kantareller
 
Det här behöver du.
4 portioner linguine
300 g jordärtskockor
250 g kantareller
2 msk smör
4 äggulor
½ citron
50 g parmesan
salt, vitpeppar
 
Sä här gör du.
  1. Skala, skiva och råstek jordärtskockor i 1 msk smör. Ta ur pannan.
  2. Stek kantarellerna i 1 msk smör.
  3. Koka pasta. Slå av vattnet och blanda samman pastan med äggulor, saft från en citron, riven parmesan, kantareller och jordärtskockor. Salta och peppra, klart för servering!

 


KAKA


Bakade en Crumb cake till fikat. Det är en mjuk kaka med ett krispigt täcke. Så himla god i all sin enkelhet..
 
VANILLA CRUMB CAKE
 
Vanilla crumb cake
 
Det här behöver du.
250 g smält smör
7,5 dl mjöl
4,5 dl socker
6 tsk bakpulver
3 ägg
3 dl creme fraiche
 
Dekoration:
2 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
 
Så här gör du.
Smält smöret.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke.
Häll över smöret och blanda ihop till en smulig deg.
Tag bort 3 dl av smuldegen till topping.
Blanda ner creme fraiche samt ägg i skålen.
Häll smeten i en form.
Toppa med resterande smulor.
Grädda kakan i 200 grader i 30-35 mimuter (springform) eller ca 15-20 minuter i form 30x40 cm.
Blanda florsockret med vaniljsockret och sikta det över när kakan den ljumma kakan.
Låt svalna.
Njut kakan som den är eller med lite lättvispad grädde och några bär...

JÄTTE MACKA

Bjud på en varm macka ikväll, Gör en stor en.
 
KOKKENS VARMA SMÖRGÅSTÅRTA
 
 
Det här behöver du.

ca 4-6 port:
en formfranska ( det går åt 27 skivor)

fyllning 1:
1 1/2 pkt bacon
1 purjolök
3 dl creme fraiche
salt & peppar

fyllning 2:
3 kokta ägg
3 dl vispgrädde
dill
salt & peppar

topping:
3 skivade tomater
riven ost, tex Gouda

Så här gör du.

Skär bort kanterna på formbrödet. Lägg 9 st som botten på en bakpappersklädd plåt.

Stek bacon (klippt i bitar) och purjolök (strimlad). Tillsätt creme fraichen och smaka av med salt & peppar. Bred detta ovanpå lagret med brödskivor. Lägg sedan på ännu ett lager bröd.

Hacka de kokta äggen och blanda med vispad grädde. Smaka av med dill, salt & peppar. Bred röran på brödet och toppa med de sista brödskivorna.

Skär tomaterna i tunna skivor och lägg över bröden. Strö över rikligt med riven ost. Gratinera tårtan i 200 C, ca 15 min eller tills osten fått fin färg. Servera med en blandad sallad till.


RSS 2.0