FLÄSKIGT

En god gryta gjord med fläskfilé, champinjoner och soltorkade tomater
 
KOKKENS FLÄSKFILEGRYTA.
 
Krämig fläskfilegryta med champinjoner och soltorkade tomater
 
Det här behöver du.
  • 600-700 g fläskfile
  • 250 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl grädde
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 buljongtärning
  • 4-5 st soltorkade tomater
  • Salt & peppar
Så här gör du.
1. Skär fläskfilén i mindre bitar. Bryn dom sedan i panna och salta och peppra. Ställ åt sidan. 
2. Stek den gula löken och de soltorkade tomaterna tills löken blivit genomskinlig. Häll sedan över detta i pannan med fläskfilé. 
3. Stek nu champinjonerna som du delat i mindre bitar (så om du själv föredrar dom). När dessa fått fin färg så häll över i pannan med fläskfilén, löken och de soltorkade tomaterna. 
4. Ta nu denna panna till en varm platta. Häll i grädden, creme fraichen, vitlöken och buljongtärningen. Låt puttra tills köttet känns klart. Serveras med bandpasta
 

BLOMMIG GRATÄNG

En god och lite annorlunda blomkålsgratäng. Servera som en egen rätt eller som tillbehör.
 
BLOMKÅLSGRATÄNG.
 
Blomkålsgratäng
 
 
 
Det här behöver du.
½ kilo blomkål
100 gram margarin
100 gram vetemjöl
½ liter mjölk
4-6 ägg
Salt 
 
Så här gör du.
Skär blomkålen i mindre buketter och koka tills de är mjuka.

Dela upp äggen så du har vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Koka upp mjölken. Smält smöret och rör ihop med mjöl. Tillsätt mjölken till mjölblandningen lite åt gången, låt det koka under tiden du vispar ner mjölken så klumparna löser sig. Låt blandningen svalna något. Rör i äggulorna i den avsvalnade blandningen. Vispa äggvitorna hårda och vänd försiktigt ner dem i mjölkblandningen. 

Rör ner den kokta blomkålen i mjölkblandningen och häll det hela i en ugnsfast form.

Ställ in blomkålsgratängen i ugnen på 200 grader i 30-45 min. 

BULLAR I UGNEN

Saftiga köttbullar i smakrik sås som lagar sig själv i ugnen. Servera gärna med ett varmt brytbröd att doppa i såsen.
 
UGNSBAKADE KÖTTBULLAR MED FETA.
 
Bildresultat för ugnsbakade köttbullar med fetaost
 
Det här behöver du.
  • 500 g nötfärs, alt blandfärs eller lammfärs
  • 1 dl havregryn
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 dl rostad lök
  • 2-3 tsk fransk senap
  • ägg
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 100 g fetaost, smulad

Sås

  • 2 burk(ar) körsbärstomater, alt. krossade eller passerade
  • 150 g ost, t ex mozzarella som dragits i bitar

Till servering

  •  färsk basilika
  •  brytbröd
  •  sallad eller pasta
Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 grader vanlig ugnsvärme).

2. Blanda havregryn och vatten, låt svälla 5–10 minuter.

3. Blanda ner resterande ingredienser till köttbullarna i havregrynen. Forma köttbullar, gärna som golfbollar i storlek.

4. Lägg i en ugnsfast form, häll på tomater och toppa med ost.

5. Baka tills köttbullarna är genomgräddade, det tar ca 30 minuter.

6. Garnera med färsk basilika och servera med ett gott bröd, sallad eller pasta.


KLUBBA

Rustik gryta på kycklinglår, som får extra god smak av champinjoner och bacon.
 
KYCKLINGGRYTA.
 
Bildresultat för Kycklinggryta med svamp & bacon
 
Det här behöver du.
  • cirka 1 kg kycklinglår
  • 2 msk smör
  • 120 g jägarbacon
  • 200 g små champinjoner
  • 1 purjolök
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 krm chiliflakes
  • salt och peppar
  • 2 msk vetemjöl eller majsstärkelse

Till servering:

  • kokt potatis eller ris

Till servering:

  • färsk persilja och rosmarin
Så här gör du.
  1. Torka av kycklinglåren med hushållspapper. Bryn dem runtom i en het stekpanna med smör.
  2. Salta och peppra under stekningen. Lägg över i en gryta.
  3. Skär baconen i strimlor och ansa champinjonerna. Snitta purjolöken, skölj och skär den i skivor. Fräs baconen i en het stekpanna i 2 minuter. Tillsätt svamp och purjolök, rör om. Lägg över i grytan, späd med kycklingfond och grädde.
  4. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Lägg hälften i grytan tillsammans med rosmarinkvisten och chiliflakes. Koka upp och låt grytan sjuda i 30 minuter.
  5. Red av grytan med vetemjölet utrört i 2 matskedar vatten, koka upp och tillsätt resten av paprikan. Smaka av grytan med salt och peppar. Garnera med persilja och rosmarin. Servera med kokt potatis eller ris och en sallad.

PLÄTTAR

Lyxa till plättarna, en festlig variant, som passar till allt.
 
BANAN OCH HAVREPLÄTTAR
 
 
Det här behöver du.

1 mogen banan

2 ägg

5 msk havregryn

2-3 msk mjölk

lite vaniljpulver eller vaniljsocker

Topping: grekisk yoghurt, bär, chiafrön

Så här gör du.

Mosa bananen i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en jämn smet. Stek plättarna i lite fett så att de får fin färg på båda sidorna. Ha inte för hög värme utan låt hellre plättarna stekas lite längre så att de gräddas helt igenom. Toppa plättarna med bär, grekisk yoghurt och chiafrön. 


GRYTIGT

En enkel och god korvgryta. Grytan innehåller förutom korv även potatis och lök i en underbart krämig tomatsås.
 
KOKKENS KORVGRYTA
 
Enkel korvgryta
 
Det här behöver du.
400g potatis
8 korvar
30g matfett
1 lök, riven
2 dl mjölk
1/2 bunt persilja
curry
Salt
Peppar
Tomatpuré 
 
Så här gör du.
Skala och koka potatisarna och skär dem så i skivor.

Skär korvarna i tjocka skivor och stek dem i en panna. Ta upp korvbitarna då de stekts färdigt.

Stek potatisen i samma panna som korven just stekts i. 

Lägg ner korven i stekpannan igen och tillsätt även grovt riven lök, mjölk, kryddor och tomatpuré.

Värm upp rätten ordentligt under försiktig omrörning.

Dekorera med persilja. 

ENKELT

Med salsa, selleri och riven ost. Servera med kokt potatis och grönsaker.
 
KOKKENS KYCKLING
 
Enkel kycklingrätt
 
Det här behöver du.
5 dl tärnad kyckling
1,5 dl tärnad selleri
1 dl brödkrutonger
1,5 dl salsa
1 dl mjölk
1 finhackad lök
Salt och peppar
250g riven ost
½ rostade nötter
 
Så här gör du.
Blanda allt utom nötterna i en ugnssäker form. Strö nötterna ovanpå. Gräddas i 30-40 minuter på 175 grader. Servera med kokt potatis och grönsaker

MERA HUSMAN

Biff Stroganoff är den lite lyxigare utgåvan av korv Stroganoff. Istället för korv använder man sig av oxfilé eller ryggbiff.
 
BIFF STROGANOFF
 
Biff Stroganoff
 
Det här behöver du.
600 gram oxfilé eller ryggbiff
2 stora lökar
4 msk smör
1/4 liter kraftig buljong
1/4 liter gräddfil eller crème fraiche
1 msk fransk senap
½ msk tomatpure
Saften från en ½ citron
Salt och peppar

Ev. tillbehör:
250 gram champinjoner
Muskotnöt
Muskotblomma
 
Så här gör du.
Skär köttet i tjocka strimlor och stek dem i ca 1 min på hög temperatur. Ta upp köttet och ställ det varmt. Finhacka löken och stek tills den blir glansig. Tillsätt buljongen och koka upp. Ställ stekpannan/kastrullen åt sidan. 

Häll i gräddfilen/crème fraichen i en kastrull och koka upp. Tillsätt köttet, buljongen senapen, tomatpurén och citronsaften. Höj värmen så det börjar koka. Salta och peppra.

Servera Stroganoffen med potatismos eller ris. Rätten smakar riktigt gott med stekta champinjoner och muskotnöt till. 

HUSMANSKOST

Få rätter känns så svenska som dillkött, med sin typiska kombination av ättika, socker och dill. Överraska familjen med riktig husman!
 
DILLKÖTT
 
 
 
 
 
Det här behöver du.

1 1/2  kg benfri kalvbog eller lammkött
1½ liter vatten
2 kalvbuljongtärningar 
1 morot
den vita delen av en purjolök
1 stjälk selleri
10 vitpepparkorn
ev ½ tsk dillfrön
stjälkarna från ett knippe dill
salt efter smak

Sås
2 msk smör 
2 msk vetemjöl
5–6 dl av kokspadet
1–2 tsk ättiksprit, 12 %
1–2 tsk strösocker
vitpeppar ur kvarn
cirka 1 dl finhackad dill
1 äggula
2 dl vispgrädde 
salt efter smak

Tillbehör
kokt potatis

Så här gör du.

1. Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull.

2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen. På så sätt lossnar mindre partiklar från köttet.
3. Skumma noga bort allt det grums som stiger till ytan.
4. Lägg i buljongtärningar. Skär  morot, purjolök och selleri i bitar, Lägg i dem också tillsammans med peppar, dillfrön, dillstjälkarna och salt. Låt sjuda försiktigt under lock cirka
1 timme och 15–30 minuter tills köttet är riktigt mört.
5. Lägg över köttet i en ny kastrull.
6. Gör sedan i ordning såsen: Fräs smör och mjöl och häll på 5–6 deciliter av kokspadet under vispning. Sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda 5 minuter.
7. Tillsätt ättiksprit, socker, vitpeppar och dill.
8. Rör ut äggulan i 2 dl vispgrädde. Rör ner blandningen i grytan. Efter det får grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av om det behövs salt och servera med kokt potatis.


RÖD GRATÄNG

Ett gott alternativ till den klassiska potatisgratängen, paprikan och tomaterna ger gratängen en fin röd/orange färg.
 
ITALIENSK POTATISGRATÄNG
 
Italiensk potatisgratäng
 
Det här behöver du.
½ liter grädde
2 paket bacon i tärningar
2 röd paprika
4 Lök
4 burkar flådda tomater
Evt 4 dl vatten
1½ potatisar
 
Så här gör du.
Stek baconen i en stekpanna. Skär löken i mindre bitar och stek i pannan. Skär paprikan i tärningar. Potatisen skalas och skäres i skivor. Blanda samman baconen, löken, tomaterna, vattnet, grädden och paprikan. Häll blandningen över potatisen och sätt in allt i ugnen på 220 grader i 1 timme. 

Kan serveras till italiensk fläskfilé och färska grönsaker.

MERA RABARBER

Sommarens kanske godaste bullar med mandelmassa, rabarber och kardemumma.
 
RABARBERBULLAR
 
 
 
 
Det här behöver du.
 20 stora bullar
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 100 g margarin eller smör
  • 3 dl mjölk
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 10-11 dl vetemjöl

Fyllning 1

  • 150 g mandelmassa
  • 75 g margarin eller smör
  • 1 tsk kardemumma

Fyllning 2

  • 200 g rabarber (2 stjälkar)
  • 3/4 dl ljus sirap

Pensling

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker
Så här gör du.
  1. Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, ägg, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Gör under tiden fyllningarna. Blanda mandelmassa, margarin eller smör och kardemumma till en bredbar röra. Skär rabarbern i skivor och koka den med sirap tills den är mjuk, rör då och då. Låt rabarbern svalna.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Kavla ut den till en rektangulär platta och skär den i 20 jämnstora rutor.
  5. Lägg en klick mandelmassafyllning och en klick rabarber på varje. Vik och tryck ihop ändarna (ändarna ska vara uppåt) och lägg dem i bullformar. Ställ dem gärna i en muffinsplåt så att de jäser uppåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  6. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader i 10-12 minuter.

RABARBER

Rabarbersaft är perfekt att bjuda på till fikat. Dessutom är den riktigt enkel att göra. Rabarbersaften passar utmärkt till både bullar, kakor och tårtor. En perfekt sommardryck för både barn och vuxna.
 
RABARBERSAFT.
 
Bildresultat för rabarbersaft bilder
 
Det här behöver du.
 2 liter
  • 2 kg rabarber
  • 1 1/2 l vatten
  • saft från 1 citron
  • saft från 1/2 apelsin
  • 1 kg strösocker
Så här gör du.
  1. Skölj rabarbern och skär den i bitar. Koka i vattnet tills rabarbern är helt mjuk.
  2. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.
  3. Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker, citron- och apelsinsaft. Koka under ständig skumning tills saften är helt klar. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara svalt.
Tips, ta gärna vara på fruktköttet som blir över i saftsilsduken och smaksätt det med lite socker och lite kardemumma eller vanilj. Gott att ha på frukostfilen eller havregrynsgröten!
 

BANANAS

Man kan göra mycke med bananer, som denna kaka.
 
BANANKAKA.
 
banankaka
 
Det här behöver du.
2 st stora övermogna bananer
50 gram smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
0.5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
kokosflingor
 
Så här gör du.

Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör ner det i äggsmeten.

Tillsätt matfett och mosade bananer och häll i mjölk. Smörj en rund form & bröa den med kokos. Häll i smeten och grädda 40 – 50 min 175 grader.


FISKSOPPA

Snabblagad fisksoppa med torsk, räkor, grädde, dill och citron. Den tar mindre än 30 minuter att laga. En underbart god fisksoppa som hela familjen tycker om. Passar både till vardags och fest.
 
KRÄMIG FISKSOPPA.
 
fisksoppa-med-rakor-dill-och-citron-recept
 
Det här behöver du.
400 g valfri fiskfilé
150 g skalade räkor
1 morot
1 gul lök
½ msk smör
1–2 msk färskpressad citron
7 ½ dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och peppar
2 tsk finrivet citronskal
 
Så här gör du.
1. Skär fiskfilén i bitar.
2. Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.
3. Tillsätt 1–2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.
4. Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter. Rör ner vispgrädde och lägg i fisken.
5. Låt koka på svag värme i 3 minuter. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra. Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.

FRANCE

Gott, värmande och mättande. Sydfransk gratäng med aubergine & squash är len och följsam i smaken.
 
SYDFRANSK GRATÄNG MED AUBERGINE OCH SQUASH
 
sydfransk-gratang-m-aubergine
 
Det här behöver du.

2 små aubergine, 400 g
olivolja
1 squash, 300 g
1 röd paprika
1 gul paprika
4 stora tomater
salt & svartpeppar
lite cayennepeppar
2 tsk torkad timjan

2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl riven ost, Gruyère eller lagrad Herrgård (ca 80 – 90 g)
salt & svartpeppar

Så här gör du.

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj aubergine, squash och tomat, skär dem i ganska små tärningar. Skölj, kärna ur paprikan och strimla ganska fint.

Fräs aubergine och paprika i olivolja i ca 10 minuter. I med squashen, fräs i 5 minuter. Krydda med salt, peppar, cayenne & timjan. Lägg i tomaterna och låt det koka i ca 25 minuter.

Riv osten och blanda den med crème fraiche, mjölk & ägg. Krydda med salt & peppar.

Olja 2 ganska stora ugnsformar. Häll i grönsakerna och crème fraiche-blandningen, blanda lite lätt med grönsakerna. Kör i ugnen i 20 minuter tills gratängen stannat och fått fin färg.

Att göra en sydfransk gratäng är inte precis raketforskning. Skulle du ha lite purjo eller lök eller morötter liggande i kylskåpet, så kan man naturligtvis ta med det i gratängen. Huvudsaken är att det är ingredienser som du gillar – och att det blir gott, värmande och mättande.


6 JUNI

I morgon firar vi vår nationaldag. Vad passar bäst, om inte att göra denna goda kaka.
 
SVERIGEKAKA.
 
 
 
 
Det här behöver du och så här gör du.
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Vispa ägg och strösocker så det blir riktigt fluffigt. Vänd ner vetemjöl och bakpulver och sist det heta vattnet. Vispa snabbt ihop till slät smet.
Häll ner i smord bröad form. Grädda i 175 grader i 35-40 min i nedre delen av ugnen.
Vänd upp på bakplåtspapper och låt svalna något. Dela sen kakan på mitten så den blir som två bottnar.

Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk eller grädde
4 msk vaniljsocker

Smält smöret och ha i mjölken/grädden, koka ihop under omrörning ett par minuter. Ha i vaniljsockret och rör om tills det löst sig helt. Fyllningen ska vara mjölktunn.

Skeda ut fyllningen över snittytan på de båda bottnarna. Lägg sedan ihop kakan igen och svep in i plast och förvara i kylen. Gärna över natten innan du serverar den.Den blir som sagt bara godare av att få vila.
Pudra florsocker över kakan vid servering.
 

SPETTIGT

Fyra snälla och bekanta krydd­örter blandas ner i fin lammfärs som grillas eller steks. Det hela blir snällt och ändå spännande.
 
LAMMFÄRSSPETT MED FYRA ÖRTER
 
 
 
 
Det här behöver du.

4 paprikor, gärna lite starka

Färs
700 g lammfärs
1½ tsk salt
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad koriander
1 tsk mald spiskummin
1 ägg
½–1 dl vatten

Tillbehör
sallad
pitabröd
hummus och blomkålsröra, se recept längre ner

Så här gör du.

1. Halvera och kärna ur paprikorna. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke tills färsen börjar bli smetig och håller ihop.
2. Forma till åtta avlånga färsbiffar med vattensköljda händer. Trä dem på var sitt spett med var sin halv paprika.
3.  Stek dem i en grillpanna eller i en stekpanna runt om tills de är genomstekta, 5–6 minuter. Självklart blir de extra goda att grilla på en utegrill när den säsongen kommer.
4. Servera dem gärna varma, men de är även goda ljumma eller kalla. Lägg en biff i ett pitabröd och välj bland röror och sallader och komponera din egen brödklämma. Eller ät tillsammans med en bulgursallad.

Röd hummus

1 burk kikärter, 400 g
1 tsk pressad citron
1 msk olivolja
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk paprikapulver
½ tsk chiliflakes
1–2 krm salt

Gör så här
1. Häll av spadet från kikärterna och spara det. Mixa kikärterna i matberedare och tillsätt de övriga ingredienserna med ½ dl av spadet. Smaka av med kryddorna.
2. Lägg upp hummusen i en skål. Dekorera också gärna med svarta oliver och olivolja.

Blomkålsröra

1 blomkålshuvud

1 liter vatten + ½ tsk salt
½ tsk salt
½ tsk finhackad vitlök
½ tsk pressad citron
1 krm malda korianderfrön
1 dl olivolja
garnering
svarta oliver
persilja

Gör så här
1. Dela blomkålshuvudet, skär bort roten och dela resten i små buketter. Koka buketterna i saltat vatten 7–8 minuter. Låt svalna.
2. Mixa blomkålen tillsammans med salt, vitlök, citron och malda korianderfrön någorlunda slätt. Häll i olivoljan och rör om med sked. Smaka av. Servera kall.

 

RSS 2.0