KYCKLING

Kycklingen packas in i smördeg tillsammans med en blandning av ost, champinjoner, paprika och charlottenlök. Inte så svårt som det ser ut.
 
KOKKENS INBAKTA KYCKLING
 
Inbakt kyckling
 
Det här behöver du.
 
2 kycklingfiléer 
2 plattor smördeg
2 schalottenlökar
100g champinjoner
½ röd paprika
100g mjukost
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och stek dem. Låt svalna. Grovhacka lök, paprika och champinjoner och stek i smör. Låt svalna och rör sedan ner osten. Tina smördegen och rulla ut den till lämplig storlek. Lägg på kycklingfiléerna och häll över ostblandningen. Slut degen kring kycklingen. Använd en gaffel och nagga kanterna så att smördegen blir tätt tillsluten. Pensla med ägg eller vatten. Gräddas i 20-25 minuter på 200 grader. 

MEATBALLS

Köttbullar i tomatsås är en riktig italiensk klassiker. Servera rätten med pasta och lite riven parmesan på toppen.
 
KOKKENS KÖTTBULLAR I TOMATSÅS
 
 
Det här behöver du.
 
Köttbullar
400g färs
Salt och peppar
1 dl parmesanost
2 skivor vitt bröd
4 msk mjölk
1 ägg
Basilika

Tomatsås
1 burk krossad tomat
1 dl buljong
½ hackad lök
Salt och peppar
Cayennepeppar
Örtkryddor
 
Så här gör du.
 
Tomatsåsen: stek den hackade löken i olivolja. Tillsätt övriga ingredienser. Höj värmen och sätt på ett lock. Köttbullar: blanda mjölk och brödbitar i en skål, och färs och ägg i en annan. Därefter blandas innehållet i den första skålen. Tillsätt övriga ingredienser och rör noga om. Forma köttbullar och lägg dem i den varma tomatsåsen. Låt puttra cirka 15 minuter. Servera med pasta. 
 
 

FIKADAX

Saftig och lättlagad chokladkaka. Dekorera med glasyr och riven choklad för ett extra fint resultat, du kan själv välja vilken färg glasyren ska ha.
 
KOKKENS CHOKLADKAKA
 
Bildresultat för chokladkaka med glasyr
 
Det här behöver du.
 
75 g margarin
3,5 dl socker
2 ägg (medelstora)
6 dl mjöl
2,5 dl mjölk (gärna kärnmjölk)
3,5 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
(eventuellt 200g hackad mörk choklad)
 
Så här gör du.
 
Rör samman margarin och socker. Rör därefter i ett ägg åt gången och
vispa noga. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda smeten noga.
Bakas mitt i ugnen i 200 grader i cirka 20-25 minuter.

När kakan svalnat så kan den eventuellt dekoreras med glasyr
(eventuellt chokladglasyr eller vit glasyr och eventuellt med riven
choklad ovanpå).

Servera gärna tillsammans med vaniljglass. 

TZATZIKI

Som namnet häntyder så innehåller tzatzikin rivna morötter istället för gurka.
 

Morotstzatziki

Bildresultat för Morotstzatziki
 
Det här behöver du.

5 morötter
3 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar 
 
Så här gör du.
 
Skala morötterna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Pressa eller finhacka vitlöksklyftan och rör ner den tillsammans med morötterna i den grekiska yoghurten.

Smaka av med salt och peppar. 

Låt gärna morotstzatzikin stå och dra sig i kylskåpet en stund innan servering

LUNCHLÅDA

Underbar pastagratäng fylld med nyttiga och goda grönsaker. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
 
KOKKENS PASTAGRATÄNG.
 
Pastagratäng
 
Det här behöver du.
 
250g pastaskruvar
3 vårlökar
3 paprikor i olika färger
5 små tomater
1 paket bacon
1-2 vitlöksklyftor
Riven ost
 
Så här gör du.
 
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär baconet i mindre bitar och stek det i en stekpanna. Grönsakerna hackas och delas i mindre bitar. Låt grönsakerna steka med en kort stund. Häll alltsammans i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gräddas ca 10-15 minuter på 200 grader. 
 
 

BULLAR

I detta recept fylls bullarna med marsipan innan jäsning. Smakar fantastiskt gott. Perfekt till eftermiddagsfikat.
 
KOKKENS FYLLDA BULLAR.
 
Fyllda bullar
 
Det här behöver du.
 
Deg:
200 gram smör
300 gram mjöl
3 msk socker
2 ägg
50 gram jäst
1 msk vatten

Fyllning:
125 gram socker
125 gram smör
125 gram marsipan

Dekoration:
Kaffe, ägg eller mjölk
Pärlsocker, hackade nötter eller mandelspån
 
Så här gör du.
 
Smula ner jästen i en skål. Häll i socker och vatten och rör runt tills jästen är flytande. 

Smula ner smöret i mjölet och tillsätt sedan jästen och äggen, älta degen. Degen ska lätt kunna kavlas ut, så om den är för fett tillsätts lite extra mjöl.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Dela degen i två lika stora bitar och kavla ut vardera del till en rektangel. Skär ut fyrkanter (8-10 cm) och lägg lite fyllning på varje fyrkant. Samla ihop degen runt fyllningen.

Lägg bullarna på en plåt med skarven nedåt och låt de jäsa i 45 min. 

Pensla bullarna med kaffe, mjölk eller ägg och strö pärlsocker, nötter eller mandelspån på toppen. 
Grädda bullarna i 10-15 min, 200 grader. 

KYCKLING

Snabblagad och underbar kycklinggryta med smak av medelhavet. Passar lika bra till vardags som till fest.
 

Kycklinggryta från medelhavet

 
 
 
Det här behöver du.
 
1 kyckling
Salt och peppar
3 msk mjöl
1 msk smör
1 skivad lök
1 dl vitt vin
4-6 tomater
1 vitlöksklyfta
12 svarta oliver
2 msk hacka persilja
 
Så här gör du.
 
Dela kycklingen i 6-8 bitar. Vänd kycklingbitarna i mjöl med salt och peppar. Bryn därefter kycklingbitarna i smör i en stor gryta. Tillsätt lökskivorna. Flå tomaterna och häll dem i grytan när löken mjuknat. Låt koka ca 10 minuter. Pressa i vitlöksklyftan och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persiljan och servera tillsammans med ris och en god sallad. 

TAPAS

Servera som en rätt i en större tapasmiddag eller som en förrätt till den nästa middagsbjudningen.
 

Tapas med lax

Tapas med lax
 
Det här behöver du.
 
100g rökt lax
100g räksallad
50g laxrom
Dill till dekoration
 
Så här gör du.
 
Lägg laxskivorna så att de överlappar varandra. Lägg räksalladen mitt på laxskivorna och rulla samman det till en laxrulle. Skär laxrullen i mindre bitar. Lägg upp rullarna på ett fat och dekorera med laxrom och dill. 

VILT

Bjud på lite lyxigt, med kronhjort.
 

 Kronhjortrygg med sotad lök, vintergrönsaker och viltsky

Foto: Helena-Paulin Strömberg
 
Det här behöver du.
 
6 portioner
KRONHJORT
1 kg hjortrygg, putsad
olja
smör
salt och svartpeppar
KRYDDBLANDNING
3 st fänkålsfrön, rostad och malen
1 tsk enbär, rostad och malen
1 stjärnanis, rostad och malen
MOROTSCRÈME
500 g morot, skalad och delad i bitar
1 dl crème fraiche
vitvinsvinäger
salt
SOTAD SILVERLÖK
3 st stora silverlökar, skalade
1 msk farinsocker
vitvinsvinäger
salt
SALTBAKAD GULBETA
3 st gulbetor, så stora som möjligt
grovt salt
olivolja
vinäger
salt
KÅL
3 gröna blad savojkål, utan den grova nerven
VILTSKY
1 st gul lök, fint skuren
3 dl viltfond
3 dl portvin
1 msk farinsocker
olja
1 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar
maizena
TILL SERVERING
Potatisstomp
Färsk körvel
 
 
Så här gör du.
 
KRYDDBLANDNING
Blanda samman alla ingredienser. 

HJORTRYGG
Krydda köttet med salt, svartpeppar och kryddblandningen. Bryn köttet i olja, avsluta med en klick smör. Tillaga köttet i ugnen på 100°C till 56°C i innertemperatur. Låt köttet vila i fem minuter och skär i skivor, salta ytan. 

MOROTSCRÉME
Koka moroten mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet och ånga torra. Mixa helt slät med en klick crème fraîche i en blender. Smaka av med salt och vinäger. 

SOTAD SILVERLÖK
Skär löken i 1,5 cm tjocka skivor. Sota skivorna i en gjutjärnspanna tills de blir mörka på ytan. Pudra ytan med farinsocker och baka i ugnen 150°C i 10 minuter. Plocka isär ringarna och smaksätt med vinäger och salt. 

SALTBAKAD GULBETA
Baka betorna helt möra i ugnen på saltbädd, 175°C, låt svalna. Skala och skär betorna i klyftor. Krydda med olivolja, vinäger och salt. 

KÅL
Dela kålen i ca 4x4 cm stora bitar. Doppa kålen i kokande saltat vatten i ca 30 sekunder, tills den mjuknat något och kyl sedan direkt i kallt vatten. 

AVSLUTNING GRÖNSAKER
Värm alla grönsaker i en skål med plastfilm i ugnen, 90°C i 15 minuter, servera genast. 

VILTSKY
Fräs löken i lite olja tills den blir glansig. Tillsätt sockret och 1 msk vinäger och koka ihop. Slå på portvinet och koka samman till ca 1 dl. Tillsätt fonden och koka ihop till en mustig sås. Smaka av med salt och red av med lite maizena. Sila och smaka av såsen igen.
 
 
SERVERING
Servera med ett gott potatisstomp och färsk plockad körvel.

FLÄSK

I detta recept görs en sås av tomat, lök, bacon och champinjoner som hälls över kotletterna innan de körs in i ugnen.
 
KOKKENS KOTTLETTER I UGN.
 
 
 
Det här behöver du.
 
4 stora eller 8 små kotletter
lite mjöl
100 g bacontärningar
250 g champinjoner, i skivor
3 lök, skuren i ringar
1 - 2 dl buljong eller rödvin
1 dl tomatpuré eller en burk krossade tomater
1 dl grädde
ev. Persilja
Salt och peppar

tillbehör: ris eller bakpotatis och sallad.
 
Så här gör du.
 
Banka kotletterna och vänd dem i mjöl. Stek kotletterna på båda sidorna i en panna. Ta upp kotletterna igen och lägg dem i en form.

Stek lök och bacon i en gryta. Tillsätt champinjonerna.

Tillsätt vätskan och kryddorna, värm upp. Häll såsen över kotletterna och täck fatet med ett lock eller aluminiumfolie. 

Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.

LIMPA

Rätten serveras med en gurksallad som påminner om tzatziki och t.ex. klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.
 

Grekisk köttfärslimpa

Grekisk köttfärslimpa
 
 
Det här behöver du.
 
1 dl okokt ris
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar

Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör

gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt 
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Lägg riset i lättsaltat kokande vatten och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ca 12 min. Ta av grytan från plattan och låt stå och svalna.

Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.

Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.

Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.

Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m

Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.

LIMPA

Rätten serveras med en gurksallad som påminner om tzatziki och t.ex. klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.

HAMBURGARE

Det är få som inte gillar hamburgare! Den här varianten har en japansk twist och blir verkligen smakrik och supersaftig.
 

Teriyakiburgare

Foto: Magnus Skoglöf
 
Det här behöver du.
 
4 portioner
CHILIPICKLAD RÖDLÖK MED INGEFÄRA:
1 stor rödlök, tunt skivad
4 cm ingefära, väldigt tunt skivad
1 1/2 dl risvinäger
4 msk strösocker
en nypa salt
1/4–1/2 färsk röd chilifrukt
TERIYAKISÅS (2 dl):
1 dl ljus soja
1 dl muscovadosocker eller farinsocker
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
3 msk sherry
1/2 msk risvinäger
1 dl vatten + 1 msk Maizena majsstärkelse
BURGARE
600 g grovmalen högrevsfärs
6 msk teriyakisås, se recept nedan
4 hamburgerbröd
1 dl chilipicklad rödlök med ingefära, se recept nedan
salt och nymalen svartpeppar
rapsolja till stekning
8 blad krispsallad
1 tomat, tunt skivad
12 tunna skivor gurka
 
 
Så här gör du.
 
CHILIPICKLAD RÖDLÖK:
Koka upp vinäger, socker, salt och chilibiten. Dra av från plattan och lägg ner lök och ingefära. Låt stå i kylen så att smakerna sätter sig, minst över natten.

TERIYAKISÅS:
Blanda samman alla ingredienser i en liten kastrull. Låt koka i 5 minuter, häll upp i en glasburk och låt svalna. Håller i minst 1 vecka i kylskåp. 

BURGARE: 
Blanda försiktigt 3 matskedar teriyakisås med köttfärsen. Forma till 4 hamburgare och peppra. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Stek burgarna i lite rapsolja i 1 minut per sida. Pensla sedan med resterande teriyakisås och stek i 1 minut till per sida.
 
 
SERVERING
Servera burgarna på uppvärmda hamburgerbröd med aioli (gärna sesamaioli), picklad rödlök med ingefära och chili samt sallad, tomat och gurka. Sojarostad potatis är väldigt gott till och så klart att doppa i sesamaiolin.
 

RSS 2.0