FOTBOLLS TILLTUGG

Då är den engelska fotbollen igån. Gör då dessa festliga snittar perfekt för buffén eller den eleganta bjudningen, som med fördel kan förberedas dagen innan! Den möra lamminnerfilén tillsammans med chèvre creme och syltad rödlök gör sig perfekt som tilltugg.
 

Festliga snittar med halstrad lamminnerfilé, chèvre creme och syltad rödlök

 
Foto: Emma Mattsson
 
Ingredienser: 
300-400g lamminnerfilé
(lammytterfilé, lamminnanlår eller lammrostbiff)
Marinad:
1 msk starkt kaffe
2 tsk honung
1 tsk vinäger
1 kvist rosmarin, hackad
0,5 kruka timjan, hackad
3 vitlökslyftor, hackade
2 krm svartpeppar
0,75 tsk salt
Syltad rödlök:
2 röda lökar
2 msk socker
2 msk vinäger
salt och peppar
(vatten efter behov)
(2 st stjärnanis)
Chèvrecreme:
Ca 200 g chèvre
0,75-1 dl grädde
1 krm peppar
1 tsk honung
Tillbehör:
Surdegsbröd, gärna halvmörkt med en blandning av vete och råg
Timjan för garnering
 
Förberedelser:
Tag fram köttet i rumstemperatur en stund innan stekning. 

Tillagning:
Stek lamminnerfiléerna cirka 2-3 minuter på varje sida. De ska vara ordentligt röda i mitten.
Använder du lammytterfiléer får du räkna med ett par min längre stektid på varje sida, beroende på storlek. Lammrostbiff eller lamminnanlår går också bra, men dessa styckdelar är större och behöver eftersteka i ugn på svag värme 150 grader till en innertemperatur 52-53 grader. 

Marinad:
Blanda ihop ingredienserna i marinaden. 
Lägg ned de helstekta lammfiléerna i påsen. Låt stå i ett par timmar, gärna över natten i kylen. Vänd gärna påsen ett par gånger så att kryddorna kommer åt allt kött.

Syltad rödlök: 
Strimla rödlök och fräs lätt i en kastrull utan att löken tar färg. Tillsätt vinäger, socker, eventuellt stjärnanis och ett par msk vatten och låt koka ihop tills löken är mjuk och det mesta av vattnet kokat bort (cirka 15 minuter). 
Smaka av med salt och peppar.

Chèvrecreme:
Mixa hastigt ihop ingredienserna till chèvrecremen och smaka av med svartpeppar.
ServeringSkiva brödet och skär i små snittar/munsbitar av lagom storlek. Klicka/spritsa eller bred på lite chèvrecreme på vardera brödbit. 
Skiva sedan köttet tunt och lägg på snittarna.
Toppa med syltad rödlök och lite repad timjan.

RSS 2.0