KÖTTBULLAR

Köttbullar, är ju vanlig husmanskost. Piffa upp den lite gran och gör dessa bullar.
 
VIETNAMESISKA KÖTTBULLAR
 
Bildresultat för VIETNAMESISKA KÖTTBULLAR
 
Det här behöver du.
ca 500 g nötfärs
 1 tsk tomatpuré 
1 tsk japansk soja 
2 krm socker 
0,5 rödlök
 2 krm vitpeppar
1 krm salt
 2 tsk raps/matolja
 4 port nudlar 
200 g savoykål 
0,5 rödlök 
1 msk raps/matolja
 
 
Sås:
0,25 solovitlök 
2-3 krm sambal oelek
 0,5 -1 lime 
1 dl japansk soja 
1 msk socker 
 
Så här gör du.
1. Blanda samman färs, tomatpuré, soja, socker, riven lök, peppar och salt i en skål. Blanda väl, rulla och stek sen till köttbullar i olja. 
2. Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet. 
3. Strimla kålen och löken. Stek snabbt i en stekpanna med olja. 
4. Blanda samman såsen; skalad och pressad vitlök, sambal oelek, saft från lime, soja och socker. 
5. Servera.

VARMA MACKAN

Kvaliteten på en croque monsieur kan verkligen variera på barer och kaféer. Gör den med omsorg hemma från grunden i stället.
 
CROQUE MONSIEUR
 
Bildresultat för CROQUE MONSIEUR
 
Det här behöver du.

8 stora skivor formbröd av god kvalitet, gärna av baguettedeg L
120 g normalsaltat smör, rumstempererat L
5 dl béchamelsås (se recept nedan) L
350 g gruyèreost, riven
salt och nymald svartpeppar
Herbes de Provence (torkad blandad örtkrydda)
240 g skivad jambon de Paris (kokt skinka)

Tillbehör
pommes frites
grönsallad

Så här gör du

1. Lägg ut alla skivor formbröd på köksbänken. Bred ut det rumstempererade smöret på skivorna. Bred sedan ut cirka 1 msk béchamelsås på varje skiva och strö över ungefär
150 g av gruyèreosten. Salta, peppra och strö över lite herbes de Provence.
2. Fördela skinkan på hälften av brödskivorna. Lägg sedan ihop en skiva med skinka och en utan skinka och tryck lätt. Pilla in utstickande skinka och ost i mackan.
3. Plasta in de fyra smörgåsarna och låt dem ligga i kylen någon timme för att dra till sig smak och sätta sig. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 225–250° grill- eller övervärme.
4. Grilla smörgåsarna under lätt tryck i smörgåsgrill eller stekpanna tills de blir gyllenbruna och krispiga.
5. Lägg över smörgåsarna på en plåt med bakplåtspapper och fördela resten av béchamelsåsen i ett jämnt lager ovanpå, ända ut till kanterna. Det är viktigt att lagret når ända ut, för annars bränns kanterna.
6. Gratinera smörgåsarna mitt i ugnen tills osten och såsen börjar bubbla ner från kanterna och tills de har fått gyllengul färg. Avsluta med lite örter, salt och peppar.

BECHAMELSÅS

Det här behöver du

1 liten gul lök
2 lagerblad
2 nejlikor
5 dl standardmjölk L
5 vitpepparkorn, krossade
2 riv av muskotnöt
60 g normalsaltat smör L
40 g vetemjöl
salt efter behag

 

Så här gör du

1. Skala löken och dela den på mitten. Sätt ett lagerblad och en nejlikai varje halva. Lägg löken i en kastrull tillsammans med mjölken. Tillsätt vitpeppar och muskot. Koka upp. Dra kastrullen från värmen, lägg på ett lock och låt mjölken stå och dra 5 minuter.

2. Smält smöret på ganska svag värme i en annan kastrull. Tillsätt vetemjölet och fräs det försiktigt utan att det tar färg men tills det börjar dofta nötaktigt, cirka 5 minuter.
3. Sila mjölken genom en finmaskig sil direkt ner i kastrullen med redningen. Vispa kraftigt under tiden så att inga klumpar bildas.
4. Koka upp, sänk värmen och sjud såsen 15–20 minuter. Vispa hela tiden.
5. Smaka av såsen med salt. Häll upp i en skål och låt svalna.


PAJIGT

Utsökt god chokladpaj med nötbotten, chokladfyllning och vispad grädde.
 
CHOKLADPAJ
 
Chokladpaj
 
Det här behöver du.
Pajdeg:
3 dl hasselnötter
100g choklad
30g smör
¾ dl farinsocker

Fyllning:
200g smör
3 dl florsocker
3 ägg
Saften från 1 apelsin
200g choklad
½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
 
Så här gör du.
Pajdeg: nötter och choklad hackas grovt. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en skål. Tryck ut smeten i en pajform och ställ den svalt. 

Fyllning: Vispa samman smör och flocksocker. Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt apelsinsaften. Värm choklad och grädde i en gryta tills chokladen smält. Rör därefter ner chokladen i äggmassan. Häll i fyllningen i pajskalet och ställ tillbaka pajen i kylskåpet. Pajen kan sedan serveras efter några timmar. Dekorera med vispad grädde och riven choklad. 
 

Vispad grädde och riven choklad till dekoration

VILT

Årets viltsäsong har precis dragit igång och varför inte laga dessa viltfärsbiffar till nästa söndagsmiddag.
 
VILTFÄRSBIFFAR MED LINGON
 
 
 
 
Det här behöver du.
4 portioner
400 g viltfärs, av t.ex. älg
eller vildsvin
200 g fläskfärs
1 1/2 kalvbuljongtärning
1/2 dl vatten
1 tsk timjan
1 msk vit balsamvinäger
1 nypa strösocker
2 ägg
1/2 riven gul lök
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning
Selleri- och potatisstomp
600 g rotselleri
400 g potatis
1/2 dl olivolja
1/2 paket bacon, ca 70 g
1/2 dl finhackad persilja
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
2 dl frysta lingon
smör
Garnering
bladpersilja
 
Så här gör du.

1. Blanda vilt- och fläskfärsen i en bunke. Smula ned buljongtärningarna och rör ned resten av ingredienserna. Låt färsen svälla i kylen i cirka 20 minuter.

2. Gör under tiden stompet. Skala rotselleri och potatis och skär dem i bitar. Koka rotsellerin i 10 minuter i saltat vatten. Lägg sedan ned potatisen och koka i ytterligare 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av rotsakerna. Mosa dem sedan med en potatisstomp och rör ned olivolja.

3. Skär baconet i små tärningar och fräs dem knapriga i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Blanda ned bacon och persilja i stompet och smaka av med salt och peppar.

5. Forma färsen till cirka 12 mindre biffar och stek dem i omgångar i smör, i 3–5 minuter per sida på medelvärme. Håll dem varma under folie eller i ugnen på 100 grader.

6. Fräs lingonen i smör i samma stekpanna som du stekte biffarna i. Häll därefter lingonen över biffarna. Servera med selleri- och potatisstompet och garnera med persilja.

 
 
 
 
 

FIKADAX

Läckra kaffelängder med marsipanfyllning. Perfekt då du vill bjuda på något lite extra till kaffetåren.
 
KOKKENS KAFFELÄNGD
 
Kaffelängd
 
Det här behöver du.

Deg:
300 g mjöl
200 g smör
3 msk socker
2 ägg
1 msk vatten 
50 g jäst

Fyllning:
125 g smör
125 g socker
125 g marsipan

Dekoration:
Ägg, mjölk eller kaffe
Pärlsocker
Hackade mandlar, mandelspån
 
Så här gör du.
Smula ner jästen i en liten skål. Häll i sockret och vattnet och rör runt tills jästen är helt upplöst. Smula ner smöret i mjölet och häll sedan i jästen och de 2 äggen. Älta degen. Om degen blir för kladdig tillsätts bara lite extra mjöl.

Rör samman ingredienserna till fyllningen. 

Dela degen i 2 lika stora bitar och rulla ut till 2 rektanglar. Fördela fyllningen jämnt på de båda rektanglarna, lämna en liten bit utan fyllning på den ena långsidan. Vik in den ena långsidan (den med fyllning helt ut i kanten) så den täcker ca 2/3, vik sedan den andra långsidan över så att den överlappar lite. Upprepa med den andra.

Pensla längderna med ägg, kaffe eller mjölk och strö pärlsocker eller mandelspån på toppen.

Lägg kaffelängderna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 45 minuter. 

Ställ in plåten i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

LUNCHLÅDA

En utsökt och lättlagad korvgryta med champinjoner. Servera grytan med ris och grönsallad eller ev. med potatismos.
 
KORVGYTA
 
Korvgryta
 
Det här behöver du.
2 msk olja
1 stor riven lök
Svinkött i tärningar
2 msk paprikapulver
1 korg med färska champinjoner 
1 paket korv 
 
Så här gör du.
1. Häll lite olja i en gryta och värm upp. Bryn löken och svinköttet och tillsätt sedan paprikapulvret.

2. Tillsätt ½ av buljongen och låt grytan småkoka i 3-5 min. 

3. Om champinjonerna är stora så dela dem i lite mindre bitar, men inte för små. Skiva korven i ca 2 cm tjocka skivor. Tillsätt champinjonerna och korven till grytan.

4. Låt grytan stå och puttra tills allt är genomvärmt. Red grytan med ex. maizena vid behov.

Servera korvgrytan med ris och grönsallad.

VIVA MEXICO

Långkokt kött i coca-cola, låter det konstigt? Det är det inte, det blir väldigt gott tillsammans med chili, spiskummin och färsk koriander. Ordna en kväll i den mexikanska matkulturens tecken.
 
CARNITAS
 
 
 
 
Det här behöver du.
1 kg benfri fläskkarré i bit
4 dl Coca cola
1 dl vatten
saft från 1 apelsin
saft från 1 lime
2 torkade guajillochili (säljs torkad av märket Santa Maria)
3 vitlöksklyftor, pressade
skal från ½ apelsin, finrivet
1 msk japansk soja
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
 
Så här gör du.

1. Skär köttet i små tärningar. Lägg köttbitar, coca-cola, vatten och saft från apelsinen och limen i en rostfri gryta. Låt alltsammans koka upp. Ta bort skummet som bildats med en sked.
2. Ta bort skaftet på chilin. Tillsätt chili, pressad vitlök, apelsinskal, soja, oregano, lagerblad, spiskummin och salt till grytan. Låt köttet koka under lock i 2 timmar.
3. Sila köttet. Kör vätskan och kryddorna (även chilin) till en slät sky i en mixer eller matberedare.
4. Lägg kött och hälften av den mixade skyn i grytan och låt det koka så mycket att skyn kokar bort. Smaka eventuellt av med mer salt.
5. Servera varm carnitas ovanpå tortillabröden.

 

 

MODERATBULLAR

Ja, hösten är verkligen en tid för bullbak hos oss. Här är ytterligare ett riktigt gott recept på bullar men denna gång är det blåbärsbullar. De blir saftiga och goda med härlig underton av vanilj. Ofta bakar jag dem i lite högre muffinsformar då blir de extra snygga. De går såklart som alla bullar perfekt att frysa in. Gör det gärna så snabbt som möjligt så är de färska när du tinar dem.
 
BLÅBÄRSBULLAR
 
Recept Blåbärsbullar Foto Sofia Henriksson
 
Det här behöver du.

Bulldegen
3 tsk kardemumma
900 g vetemjöl
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt

Fyllning
250 g blåbär
2 dl florsocker
150 g smör
1 tsk vaniljpulver

Topping
1 ägg
Pärlsocker

Så här gör du.

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till knappt 37 grader. Häll över smörmjölken och rör runt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 40 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två. Kavla ut till två rektanglar. Bred på smör och fördela blåbär, florsocker och vaniljpulver på degen. Rulla ihop från långsidan.
4. Skär ut snurror och lägg i formar. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker. Låt jäsa 40 minuter till sen in i ugnen i 8 minuter!


KOMMUNISTBRÖD

Rödbetsbröd har en fin röd färg och smakar gott av havssalt och timjan. Rödbetorna ger även brödet en härlig saftighet.
 
KOKKENS RÖDBETSBRÖD.
 
Rödbetsbröd
 
Det här behöver du.
50 g jäst
1 mörk öl
3½ dl varmt vatten
1 msk honung 
Vetemjöl efter behov
½ dl olja
2 små rödbetor
Lite färsk timjan
1 msk salt
 
Så här gör du.
Skala och riv rödbetorna.

Blanda öl och vatten i en stor skål. Smula ner jästen i vätskan. Tillsätt honungen. Blanda i vetemjöl, lite i taget tills degen släpper bunken. Rör i rödbetorna, oljan, salt och timjan. Ta degen ur bunken och älta den ordentligt. 

Låt degen jäsa på en varm plats i 1 timme. Forma degen till 2 limpor och låt dem häva i ytterligare 30 min. 

Snitta bröden med en kniv på ytan och häll sedan på timjan och havssalt. 

Baka bröden i ugnen på 200 grader i 25 min. 
 

SÖNDAGSFIKA

Dessa brownies kommer göra succé vid ditt nästa fika. Servera dem som de är eller med en klick vispad grädde eller vaniljglass.
 
CHOKLADBROWNIES
 
Choklad-brownies
 
Det här behöver du.
400 g smör
250 g blockchoklad
6 ägg
4½ dl socker
4½ msk kakao
4 dl vetemjöl
 
Så här gör du.
1. Smält samman smör och choklad i en gryta på svag värme. Låt det svalna
2. Vispa ägg och socker tills det är luftigt.
3. Blanda samman kakao och vetemjöl och vänd ner blandningen i äggsmeten.
4. Vänd ner den avsvalnade chokladblandningen. Det är viktigt att blandningen är helt avsvalnad och att den försiktigt vänds ner inte röres.
5. Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 180 grader i ca 30 min.

LASAGNE

En rätt för dig som tröttnat på den vanliga lasagnen. Köttfärsen har här bytts ut mot kyckling och curry ger rätten extra smak.
 
KYCKLINGLASAGNE
 
Kycklinglasagne
 
Det här behöver du.
500 gram kyckling.
450 gram frusen spenat.
300 gram mornaysås.
3 tsk curry.
2 tsk chili.
2 tsk oregano.
1 burk hackade tomater.
1 stor lök.
¼ liter grädde.
Lasagneplattor.
Olivolja.
riven ost (efter smak).
Salt och peppar.
 
Så här gör du.
1. Hacka löken och stek den i lite olja tillsammans med curry, oregano och chili. Stoppa sedan ner kycklingen i pannan med löken och kryddorna, låt steka. 

2. Tillsätt de hackade tomaterna, grädden och halvdelen av mornaysåsen till kycklingen och låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Såsen får gärna vara lite stark då spenaten tar bort något av smaken.

3. Lägg nu samman lasagnen på följande sätt: Först ett lager med kycklingsås, spenat och mornaysås i en ugnsfast form, ovanpå detta läggs ett lager med lasagneplattor. Upprepa tills det inte ät något kvar. Till sist hälls den rivna osten på toppen, allt efter smak och behag.

4. Lasagnen gräddas mitt i ugnen på 180 grader i ca ½ timme. 

GULEBÖJ

Råg, bovete och chokladkross sätter smak och karaktär åt det här supersmarriga bananbrödet. Perfekt till fika och utflykt!
 
BANANBRÖD MED CHOKLAD
 
Bananbröd. Recept och foto: Sofia Henriksson.
 
Det här behöver du.
4 ägg
4 bananer, mogna
3 dl rågmjöl
1 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, 70%
 
Så här gör du.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg pösigt. Mosa 3 bananer.
3. Tillsätt mjöl, bakpulver och banan i äggen och blanda. Hacka chokladen i bitar och vänd ner i smeten.
4. Lägg bakplåtspapper i en form cirka 1 liter och fyll upp med smet. Dela den sista bananen på hälften och lägg på smeten. Baka i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.

KLYFTIGT

Dessa råstekta klyftpotatisar passar perfekt ihop med det mesta och de smakar riktigt gott.
 
KOKKENS KLYFTPOTATIS
 
Klyftpotatis
 
Det här behöver du.

800 gram potatis
2 msk olja
2 msk smör
1 msk havssalt
 
Så här gör du.
Skala potatisen (om det inte är potatis som inte behöver skalas vill sägas) och skär dem i klyftor. Stek potatisklyftorna i oljan och smöret i en stekpanna på hög värme tills de är bruna och genomstekta. Stoppa ev. in dem i ugnen ett par min för att få dem extra spröda. 
Strö havssalt över alldeles innan servering. 

RSS 2.0