GRYTA

Snabblagad och underbar kycklinggryta med smak av medelhavet. Passar lika bra till vardags som till fest.
 
KYCKLINGGRYTA FRÅN MEDELHAVET.
 
Kycklinggryta från medelhavet
 
Det här behöver du.
1 kyckling
Salt och peppar
3 msk mjöl
1 msk smör
1 skivad lök
1 dl vitt vin
4-6 tomater
1 vitlöksklyfta
12 svarta oliver
2 msk hacka persilja
 
Så här gör du.
Dela kycklingen i 6-8 bitar. Vänd kycklingbitarna i mjöl med salt och peppar. Bryn därefter kycklingbitarna i smör i en stor gryta. Tillsätt lökskivorna. Flå tomaterna och häll dem i grytan när löken mjuknat. Låt koka ca 10 minuter. Pressa i vitlöksklyftan och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persiljan och servera tillsammans med ris och en god sallad. 

LUNCHLÅDA

Underbar pastagratäng fylld med nyttiga och goda grönsaker. Perfekt att ha med sig i matlådan, om det blir något över vill säga.
 
KOKKENS PASTAGRATÄNG
 
Pastagratäng
 
Det här behöver du.
250g pastaskruvar
3 vårlökar
3 paprikor i olika färger
5 små tomater
1 paket bacon
1-2 vitlöksklyftor
Riven ost
 
Så här gör du.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär baconet i mindre bitar och stek det i en stekpanna. Grönsakerna hackas och delas i mindre bitar. Låt grönsakerna steka med en kort stund. Häll alltsammans i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gräddas ca 10-15 minuter på 200 grader. 

SALLAD

En frisk och god sommarsallad med melon. Förutom melon innehåller salladen bland annat vindruvor och fetaost.
 
KOKKENS MELONSALLAD
 
Sallad med melon
 
Det här behöver du.
½ honungsmelon
3 vårlökar
200 gram kärnfria vindruvor
½ gurka
150 gram fetaost i tärningar
 
Så här gör du.
Skrapa ur kärnorna ur melonen och skär bort skalet. Skär fruktköttet i mindre bitar. Tärna gurkan och halvera vindruvorna. Skiva vårlöken. 

Blanda samman alla ingredienserna i en skål och servera.
 

MERA KAKOR

Fantastiskt goda hallonsnittar. Dessa förtjusande småkakor dekoreras med glasyr och valfritt strössel.
 
HALLONSNITTAR
 
Hallonsnittar
 
Det här behöver du.
Deg:
½ vaniljstång
70 g florsocker
150 g smör
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten

Strössel till dekoration
250 g hallonsylt
Ca. 200 g florsocker (till glasyr)
Lite vatten
 
Så här gör du.
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med en msk av florsockret. Älta samman alla ingredienserna till degen. 

Ställ degen i kylskåpet i 30 min. Rulla degen till en tjock korv och tryck sedan ut den till en rektangel med måtten 20x30 cm. Dela sedan rektangel i två delar, på längs. Ställ in strimlorna i ugnen på 200 grader i 10-12 min. 

Låt strimlorna svalna och lägg sedan samman dem med hallonsylten emellan. Blanda samman glasyren med florsocker och lite vatten och bredd den på toppen. Dekorera med strössel. 

Skär de sammanlagda strimlorna till snittar med en skarp kniv. Det blir ca 6 stora snittar.

KAKOR

Lyxa till fikat med dessa goda kakor.
 

Smores delux

 
Det här behöver du.

100 g rumsvarmt smör

0,5 dl socker

1 dl farinsocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

100 g hackad mörk choklad

 Fyllning:

 grillade marshmallows

skivad banan

skivade jordgubbar

hallon

Så här gör du.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägg och vaniljsocker vispa i några minuter till.
  3. Blanda de torra ingredienserna och häll i smörblandningen. Vispa till en deg.
  4. Rör i hackad choklad. Plasta in och låt degen vila i kylen ca 30 min.
  5. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg dem på ett bakplåtspapper och tryck till dem.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Tips
Grilla marshmallows och tryck fast den tillsammans med bana, skivade jordgubbar eller hallon mellan två kakor. Om du inte vill baka kakor själv kan du köpa kakor, gärna doppade i choklad och göra smores av.


BIFFAR

Goda och lättlagade selleribiffar gjorda på bland annat riven rotselleri och ost.
 
KOKKENS SELLERIBIFFAR.
 
Selleribiffar
 
Det här behöver du.
250 gram rotselleri
1 lök
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
2 ägg
Salt och peppar
1-2 msk smör
 
Så här gör du.
Skala rotsellerin och löken och riv dessa med ett rivjärn. Rör ihop de rivna ingredienserna med ströbröd, ost, ägg, salt och peppar. Forma smeten till biffar och stek dem i smör i en stekpanna.

SOPPA

Än finns det rabarber runtom i trädgårdarna. Laga en läskande, sötsyrlig soppa med krispiga bitar av rabarber.
 
RABARBERSOPPA
Bildresultat för RABARBERSOPPA
 
Det här behöver du.
7–9 rabarberstjälkar
lag
1 vaniljstång
1 liter vatten
3½ dl stsocker
 
Så här gör du.

1. Lag: Halvera vaniljstången. Koka upp vatten, socker och vaniljstång. Låt koka tills sockret löst sig. Ställ lagen att svalna.
2. Ansa rabarbern och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i en bunke och slå lagen över. Låt det stå kallt att dra minst två timmar, gärna längre.
3. Ta upp vaniljstången. Servera soppan iskall i djupa tallrikar.

Tips! Servera gärna soppan med en kula vaniljglass i varje tallrik.


EFTERRÄTT

En underbar efterrätt med vit choklad och hallon.
 
KOKKENS PANNACOTTA.
 
Pannacotta
 
Det här behöver du.
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
80 g vit choklad

Hallonsås:
2,5 dl hallon
 
Så här gör du.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5-10 min. Koka upp grädden och mjölken tillsammans i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och tillsätt sockret, chokladen och gelatinbladen (ta upp dessa ur vattnet först och krama ur dem ordentligt). Rör tills krämen är helt slät och häll sedan upp den i fina glas. Ställ pannacottan till att stelna i kylskåpet. 

Innan servering mixas hallonen med en stavmixer och såsen hälls ovanpå pannacottan. Dekorera med några hallon på toppen. 

PIROGER

I dag blir det vegetariskt. Gör dessa härliga piroger.
 

Spenatpiroger med grönsallad

 
Det här behöver du.

1 gul lök
1 klyfta vitlök
smör till stekning
1 krm salt1-2 krm grovmalen svartpeppar1 tsk oregano200 g spenat

 1 pkt färdig pizzadeg

1 pkt fetaost

 1 ägg

 0,5 romansallad

 2 tomater

 2 dl yoghurt

Så här gör du.

  1. Sätt ugnen på 225 grader.Skala och hacka gul lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Stek lök och vitlök på medelvärme tills allt är glansigt, det ska inte få färg. Krydda med salt, peppar och oregano.
  2. Rör i spenaten och låt den steka med i ca 1 min, den ska bara precis bli varm.
  3. Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Dela degen i fyra kvartar. Fördela spenaten på delarna, smula på fetaost, vik ihop degen och tryck till kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och baka i ugn ca 10 min.
  4. Gör sallad. Strimla salladen och tärna tomaterna.
  5. Servera med en klick yoghurt. 

LYXFIKA

God efterrätt eller lyxigt fika, du bestämmer.
 
APELSIN- OCH CHOKLADKAKA.
 
Apelsin- och chokladkaka
 
Det här behöver du.

150 g grovhackad choklad
150 gram socker
4 ägg
5 msk mjöl
500 g ricottaost
Rivet apelsinskal från 2 små apelsiner (undgå att få med den vita delen av skalet)
2 tsk. vaniljsocker
1 kryddmått salt
Färska eller frusna bär till dekoration
 
Så här gör du.
Vispa äggvitorna och saltet så hårt att du nästan kan vända skålen upp och ner utan att äggvitan rinner ur.

Vispa i en annan skål äggulorna tillsammans med sockret. Då blandningen blivit ljus och krämig så vänds försiktigt ricottan, chokladen, mjölet, vaniljsockret och apelsinskalen ner i äggblandningen. 

Till sist vänds äggvitorna försiktigt ner i smeten.

Klä en kakform med bakplåtspapper och häll i smeten.

Baka kakan i ugnen på 170 grader i ca 50 min. Dekorera till sist kakan med bär och servera med vispgrädde.

MATBRÖD

Kan ätas som det är eller användas som tillbehör till t.ex. soppa eller sallad.
 
SPANSKT BONDBRÖD
 
Spanskt bröd
 
Det här brhöver du.
150 gram gröna oliver utan kärna
100-150 gram lufttorkad skinka
450 gram vetemjöl
150 gram fullkornsvetemjöl
25 gram jäst
3,5 dl vatten med kroppstemperatur
Lite salt
4 msk olivolja
 
Så här gör du.
Smula ner jästen i en skål och lös upp den i vattnet. Rör ner saltet och olivoljan.

Finhacka oliverna och skinkan och ha ner dessa i jästblandningen.

Ha i mjölet och älta degen ordentligt. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min.

Forma degen till ett runt bröd och baka detta på 120 grader i ca 30 min.

SENAP

Senapsmarinaden ger köttet en god smak. Gott att grilla.
 
SENAPSMARINERAD KOTLETT
 
Senapsmarinerad kotlett
 
Det här behöver du.
800-1000g kotlett
Citronsaft
Grillkrydda

Marinad
2 dl söt senap
1 dl stark senap
½ olivolja
1 dl vatten
 
Så här gör du.
Blanda ingredienserna till marinaden i en stor skål. Banka ut köttet med en kötthammare. Krydda med grillkrydda och häll över saften från 1 citron. Lägg köttet i marinaden och låt stå svalt cirka ett dygn. Nu är det klart för grillen. 

BACON

Kycklingen fylls med bland annat champinjoner och lindas sedan med bacon innan den steks.
 
BACONLINDAD KYCKLINGFILE.
 
Baconlindad kyckling
 
Det här behöver du.
4 kycklingbröst
7-10 mellanstora champinjoner
1/4-½ lök
½-1 riven ingefära
4 skivor bacon
 
Så här gör du.
Mixa champinjoner, ingefära och lök. Skär en ficka i kycklingbrösten och lägg i champinjonfyllningen. Krydda kycklingen med valfria kryddor och linda sedan in dem i bacon. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna, ca 9-12 min på varje sida.

ÄGG

Denna omelett är lätt och luftig och god i smaken.
 
KOKKENS GOA OMELTT
 
Omelett
 
Det här behöver du.
15 ägg
½ öl
Salt och peppar

Tillbehör:
Stekt fläsk
Gräslök
Tomater
 
Så här gör du.
Vispa samman ägg och öl och häll ner i en varm stekpanna. Salta och peppra. Omeletten ska stekas på svag värme. Denna omelett är lätt och luftig och god i smaken. Tillbehöret är massor av stekt fläsk, gräslök och tomater. Servera ev. även grovt bröd till.

LINGON IGEN

Brukar du äta Lingongrova? Det här brödet är mycket godare!
 
LINGONBRÖD
 
Bildresultat för LINGONBRÖD med rågsikt
 
Det här behöver du
5 dl mjölk 
50 g jäst, gärna för söta degar
50 g rumsvarmt smör 
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint rågmjöl
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special
 
Så här gör du.

1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst.

2. Klicka ner smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon.

3. Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl special. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

4. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i fyra jämnstora bitar.

6. Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta runda kakor, cirka 20 centimeter i diameter.

7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.

8. Grädda bröden mitt i ugnen cirka 15 minuter.


LINGON

Spara en smak av skogen i flytande form! Den här lingondrickan är god att dricka till maten.
 
KOKKENS LINGONDRICKA
 
Bildresultat för LINGONDRICKA
 
Det här behöver du.
2 liter lingon
6 dl vatten
1 tsk citronsyra
5 dl strösocker per liter avrunnen saft
 
Så här gör du.
1. Rensa och skölj lingonen. Krossa dem med en potatisstöt eller mosa i en matberedare.
2. Tillsätt vatten och citronsyra och rör om. Täck väl och låt stå i kylskåp i 2 dygn.
3. Häll upp bärmassan och låt den självrinna i silduk.
4. Mät saften. Tillsätt 5 dl socker per liter avrunnen saft och rör om tills det är upplöst. Skumma väl.
5. Häll upp saften på kalla, väl rengjorda flaskor och förvara mörkt och kallt.

RSS 2.0