KYCKLING

Med salsa, selleri och riven ost. Servera med kokt potatis och grönsaker.
 
KOKKENS KYCKLINGRÄTT.
 
Enkel kycklingrätt
 
Det här behöver du.
 
5 dl tärnad kyckling
1,5 dl tärnad selleri
1 dl brödkrutonger
1,5 dl salsa
1 dl mjölk
1 finhackad lök
Salt och peppar
250g riven ost
½ rostade nötter
 
Så här gör du.
 
Blanda allt utom nötterna i en ugnssäker form. Strö nötterna ovanpå. Gräddas i 30-40 minuter på 175 grader. Servera med kokt potatis och grönsaker. 

KORV

En enkel och god korvgryta. Grytan innehåller förutom korv även potatis och lök i en underbart krämig tomatsås.
 
KOKKENS KORVGRYTA.
 
 
 
Det här behöver du.
 
400g potatis
8 korvar
30g matfett
1 lök, riven
2 dl mjölk
1/2 bunt persilja
curry
Salt
Peppar
Tomatpuré 
 
Så här gör du.
 
Skala och koka potatisarna och skär dem så i skivor.

Skär korvarna i tjocka skivor och stek dem i en panna. Ta upp korvbitarna då de stekts färdigt.

Stek potatisen i samma panna som korven just stekts i. 

Lägg ner korven i stekpannan igen och tillsätt även grovt riven lök, mjölk, kryddor och tomatpuré.

Värm upp rätten ordentligt under försiktig omrörning.

Dekorera med persilja. 

BRÖD

Detta recept ger dig två riktigt smakliga havregrynsbröd. En del av jäsningen i detta recept görs i ugnen.
 
HAVREGRYNSBRÖD
 
 
 
Det här behöver du.
 
3 dl ljummet vatten
3 dl mjölk
50 g jäst
60 g olivolja
2 tsk salt
1 msk socker
250 g havregryn
750 g vetemjöl
 
Så här gör du.
 
Rör samman vatten, mjölk och jäst. Tillsätt olivolja, salt, socker, havregryn och vetemjöl och blanda degen väl. Låt degen stå ca 30 minuter och forma därefter degen till 2 bröd. Pensla bröden med mjölk och låt dem jäsa ytterligare i ugnen (50 graders värme i 10 minuter). Skruva därefter upp värmen till 200 grader och grädda bröden tills de är gyllenbruna (ca 30-35 minuter). 

JOS 2

En kryddig och lite speciell drink med mycket smak. Den är god att servera som mellanmål eller efter maten.

JOS 2

En kryddig och lite speciell drink med mycket smak. Den är god att servera som mellanmål eller efter maten.

JOS

Testa och gör din egen nyttiga jos.
 
ÄPPELJOS MED RÖDBETA OCH CITRON
 
 
 
Det här behöver du.
 
2 ekologiska äpplen
1 liten ekologisk rödbeta
1 skiva  ekologisk citron, 1 cm tjock
istärningar
ev rödbetsblad till garnering
 
Så här gör du
 
Lägg först ett äpple i råsaftcentrifugen, sedan rödbetan, citronskivan och till sist det andra äpplet. Pressa saften och servera med isbitar och litet rödbetsblad till garnering.

GODIS

Goda mandlar med choklad och lakrits. Du väljer själv om du helst vill använda mörk, ljus eller vit choklad.
 
MANDLAR MED CHOKLAD OCH LAKRITS.
 
 
 
Det här behöver du.
 
100 g choklad efter eget val (både vit-, mörk- och mjölkchoklad passar utmärkt)
3 dl mandlar
40 g lakritspulver
 
Så här gör du.
 
Lägg mandlarna på en bakplåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen på 200 grader i 8 min. Vänd mandlarna några gånger under tiden i ugnen så de får färg på båda sidor. Ta ut mandlarna ur ugnen.

Sänk temperaturen i ugnen till 75 grader och ställ in chokladen i ugnen, i en ugnsfast form eller skål, till den har smält helt. 

Häll en tredjedel av lakritspulvret på ett bakplåtspapper. Vänd mandlarna i den smälta chokladen och lägg dem sedan på bakplåtspappret med lakritspulvret. Häll resten av lakritspulvret över och sätt mandlarna på kylning.

När chokladen stelnat helt bryts godiset i mindre bitar och uppbevaras i en lufttät burk.

PIROGER

Vackra och snabblagade smördegspiroger med champinjoner, skinka och ost. Omtyckt av stor som liten.
 
KOKKENS SMÖRDEGSPIROGER
 
 
 
Det här behöver du.
 
4 smördegsplattor
1 naturell mjukost
1 paket skinkstrimlor
1 msk söt fransk senap
1 msk finhackad gräslök
1 kartong färska champinjoner
1 tsk salt
1 ägg
Sesamfrön
 
Så här gör du.
 
Gör rent och skiva champinjonerna. Stek champinjonskivorna i en stekpanna. Blanda champinjonerna, senapen, skinkan, mjukosten och gräslöken i en skål. Salta efter smak.

Kavla ut en av smördegsplattorna och bred ut ¼ av fyllningen jämnt på mitten av plattan. Vik in kortsidorna och skär strimlor på långsidan. Lägg strimlorna som ett lock över fyllningen, varannan strimla från vänster och varannan från höger så de bildar som ett rutnät. 

Gör ytterligare 3 piroger på samma sätt och pensla till sist pirogerna med det uppvispade ägget och strö sesamfrön på toppen.

Pirogerna gräddas i ugnen på 180 grader i 35-40 min.

NYTTIGT

Dessa nyttiga bullar är helt klart värda att prova. De smakar himmelskt. Du väljer själv om du vill ha äpple, päron eller morötter i, frukten/grönsakerna gör brödet riktigt saftigt.
 
KOKKENS GOA BULLAR
 
Nyttiga bullar
 
Det här behöver du.
 
50g jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl ekologisk olivolja
1 msk ekologisk honung
75g solrosfrön
1 tsk salt
150g havregryn
2  ekologiska morötter eller röda äpplen eller päron
150g ekologisk fullkornsspeltmjöl eller annat grovt mjöl
Ca. 450g ekologisk vetemjöl
Ekologisk mjölk
 
Så här gör du.
 
Rör ner jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt honung, olja, salt, solroskärnor och havregryn och rör om. Tillsätt den rårivna frukten/grönsakerna och mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, dvs. ca 30 minuter. Forma degen till bullar och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med mjölk och grädda dem 15-20 minuter i 200 grader. 

PURJO

 Igår bjöd jag på en spännande potatisgratäng, här kommer huvudrätten. Blancherad purjolök täcks med en köttfärsblandning för att sedan stekas i en stekpanna.
 
KOKKENS FÄRSINBAKAD PURJO.
 
Färsinbakad purjolök
 
Det hät behöver du.
 
4 purjolökar, ekologisk
700 gram blandfärs
2 ägg
1 dl ekologisk vetemjöl
1 dl ekologisk mjölk
½ ekologisk gul lök
Salt och peppar
100 gram ströbröd
4 msk ekologisk rapsolja 
 
Så här gör du.
 
Finhacka löken. Blanda köttfärsen, ägg, mjöl, mjölk och lök. Salta och peppra. Ställ in färsen i kylen.

Koka upp en gryta med vatten. Rengör purjolöken och skär av botten och toppen. Dela den ätbara delen i två. Lägg ner purjolöksbitarna i det kokande vattnet och ta upp dem efter ca 1 min (då vattnet börjar bubbla igen). 

Tryck ut lite av färsen på ett bakplåtspapper och lägg en av purjolöksbitarna på, rulla in purjolöken i köttfärsen. Upprepa med alla purjolöksbitarna. 

Ev. Kan man låta bakplåtspappret sitta kvar runt färsen och sen packa in allt i aluminiumfolie. Paketen kan sedan förkokas i ca.15 mini grytan med vatten. På så sätt undgår man att färsen glider av purjolöken då man steker den. Detta steg kan dock skippas.

Rulla de färsinbakade purjolökarna i ströbröd och stek dem i rapsolja i en stekpanna.
 
 

GRATÄNG

Ett gott alternativ till den klassiska potatisgratängen, paprikan och tomaterna ger gratängen en fin röd/orange färg.
 
KOKKENS GOA ITALIENSKA POTATISGRATÄNG.
 
Italiensk potatisgratäng
 
Det här behöver du.
 
½ liter grädde
2 paket bacon i tärningar
2 röd paprika
4 Lök
4 burkar flådda tomater
Evt 4 dl vatten
1½ potatisar
 
Så här gör du.
 
Stek baconen i en stekpanna. Skär löken i mindre bitar och stek i pannan. Skär paprikan i tärningar. Potatisen skalas och skäres i skivor. Blanda samman baconen, löken, tomaterna, vattnet, grädden och paprikan. Häll blandningen över potatisen och sätt in allt i ugnen på 220 grader i 1 timme. 

Kan serveras till italiensk fläskfilé och färska grönsaker.

MARINAD

Den här enkla marinaden, med sin intensiva smak, är god till nästan allt: fläsk, lamm, nöt, kyckling och fisk. Pensla marinaden på köttet eller fisken strax före grillning.
 
KOKKENS ROSMARINMARINAD
 
Det här behöver du.
 
gula delen av skalet och saft från 1 ekologisk citron
2 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
3 kvistar färsk rosmarin
salt
 
Så här gör du.
 
1.Skala det yttersta gula skalet av cit­ronen med en potatisskalare. Lägg skalet tillsammans med citronsaften, vitlöksklyftor och olja i en matberedare och mixa det väl.
2.Dra av rosmarinbladen från kvistarna och finhacka dem. Rör ner i citronoljan och smaka av marinaden med salt.
3.Häll marinaden i en ren flaska och låt den dra ett par timmar innan den används.

BULLAR

Jag vet att det inte är kanelbullens dag, men goda är de. Klassiska och saftiga kanelbullar med en fyllning av smör, socker och kanel.
 
KANELBULLAR
 
 
 
Det här behöver du.
 
1 ½ dl  ekologisk mjölk
50g ekologiskt smör
25g jäst
¼ tsk salt
1 msk  ekologiskt socker
ca 5 dl  ekologiskt mjöl

Fyllning:
50g ekologiskt smör
½ dl  ekologiskt socker
1 msk kanel 
 
Så här gör du.
 
Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt mjölken och rör sedan i jästen. Blanda i salt, socker och mjölk och rör till en jämn smet. Låt degen jäsa medan ugnen blir varm. Rör samman fyllningen. Kavala ut degen på ett mjölat bord och bre på fyllningen. Rulla sedan ihop degen till en korv och dela upp den i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 20 minuter. Pensla eventuellt med ett vispat ägg och dekorera med pärlsocker. Bakas i mitten av ugnen i ca 15 min på 200 grader. 

PASTA

Färgrik pastasallad med skinka, morötter, rödlök, oliver och persilja.
 
 
PASTASALLAD MED SKINKA.
 
Pastasallad med skinka
 
Det här behöver du.
 
200g pasta
1 tsk dijonsenap
½ dl vitlöksvinäger
½ dl balsamvinäger
Lite vatten
Salt och peppar
150g kokt skinka
100g morötter
1 rödlök
100g kärnfria oliver
Persilja
 
Så här gör du.
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketen och låt den svalna. Tärna skinkan. Hacka lök och morot. Blanda samman ingredienserna i stor skål och smaka av med salt och peppar. Dekorera med hackad persilja. 

PAJDAX

Spännande kycklingpaj med purjolök och mandlar. Pajen smakar lika gott dagen efter så den är perfekt att ha med sig i matlådan.
 
KOKKENS KYCKLINGPAJ
 
Kycklingpaj med mandlar och purjolök
 
Det här behöver du.
 
1 pajdeg (tillaga din egen eller köp en färdig i affären)
150 gram kokt eller stekt kyckling
2 purjolökar
20 mandlar
5 ägg
3 dl crème fraiche.
Salt och peppar
 
Så här gör du.
 
Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda 10 min på 200 grader. Skär kycklingen i små bitar och skiva purjolöken. Fördela kycklingen, purjolöksskivorna och mandlarna i pajformen.

Vispa samman ägg och crème fraiche och krydda med salt och peppar. Häll i äggsmeten i formen och ställ in pajen i ugnen på 200 grader i 40 min.
 
 
Tips: Det finns färdiga pajskal att köpa om man är lat.

RÖRIGT

Tillbehören är ibland det godaste! Här har jag samlat de bästa recepten på röror och såser till grillat. Vad sägs om klassisk grön pesto, Mojo rojo, avokadoaioli, chèvrekräm och en spännande tapenade på kapris, hasselnötter och dragon. Vilken sås väljer du?

Rörorna är självklart lika goda att servera som de är med bara lite bröd till.
 
RÖROR OCH SÅSER.
 
Det här behöver du.
 
Chèvrekräm: 
ca 200 gr Chèvreost på rulle
100 g marcarpone eller créme fraiche
2-3 tsk honung
svartpeppar
Kapristapenade med dragon och hasselnötter:
1 burk avrunna kapris, ca 50 g
1 kruka dragon, bladen
1/2 dl hasselnötter (gärna lätt rostade)
Avokadoaioli:
1 avokado
2 äggulor
1 1/2 dl neutral rapsolja
2 tsk citron eller limesaft
1-2 krm salt
1 krm vitpeppar
Mojo rojo:
4 röda paprikor
1/2 dl olivolja
1/2 msk citronsaft
1/2 tsk salt
1 tsk råsocker
3/4 dl sötmandel, skållad, skalad och rostad
1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprikapulver)
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
salt och peppar
Klassisk grön pesto:
Bladen från 3 krukor basilika
75 g parmesanost
1/2 dl neutral rapsolja
2 msk god olivolja
1 tsk citronsaft
30 g pinjenötter, rostade
salt 
peppar
 
 
Så här gör du.
 
Chèvrekräm: 

Rör/mixa ihop alla ingredienser. 

Kapristapende med dragon och hasselnötter: 

Finhacka alla ingredienser, den ska inte vara helt slät, utan det får gärna vara lite bitar kvar. God att servera som den är till bröd eller som tillbehör till fisk och kyckling. Även gott som tillbehör till rostade rödbetor, sötpotatis och andra rotfrukter.

Avokadoaioli:
 

Mixa äggulan med citron/lime. Tillsätt olja under mixning. Först droppvis och sedan när du märker att den gått ihop, kan du tillsätta oljan lite snabbare. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare aioli, tillsätt mer olja. Vill du ha den tunnare, tillsätt någon tsk vatten. Mixa/mosa avokadon och rör sedan ner den i aiolin. 

Mojo Rojo:
Bildresultat för Mojo Rojo:
Värm upp ugnen till 225 grader. Skålla och skala sötmandeln. Rosta i ugnen tills den har lite färg, det tar bara några minuter. Passa så att det inte blir bränt. Rör ev. om någon gång så att mandlarna blir jämnt rostade. 

Skär paprikan i bitar och lägg med skalsidan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Grilla paprikan tills skalet är svart och bubbligt. Lägg paprikan i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Drag loss skalet. Mixa skalad paprika med övriga ingredienser utom mandeln. Lägg i mandeln och mixa hastigt (så att mandeln blir grovhackad). Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.

Klassisk grön pesto:
 

Rosta pinjenötterna något i stekpannan. Mixa ihop alla ingredienser utom pinjekärnorna. Tillsätt pinjekärnorna mot slutet och mixa hastigt (så att pinjekärnorna blir grovhackade). Smaka av med salt och peppar. Anpassa mängden olja till lagom konsistens.
 
 
Lägg upp alla röror i små skålar eller på eleganta små fat.
 
 

GO BANANAS

En grillad god avslutning på bananer, är ofta en god upplevelse.
 
KOKKENS GOA GRILLADE BANANER.
 
 
Det här behöver du.
 
  • 4 bananer
  • 100 g mörk choklad
  • 1 näve mini marshmallows
  • rostad kokos
  • glass
Så här gör du.
 
Lägg bananerna i var sin bit folie och skär en skåra. Hacka chokladen och lägg ner i bananen tillsammans med marshmallows. Grilla bananerna så att de blir varma men se till att inte marshmallowsen bränns. Lägg dem på en tallrik och strö över kokos. Servera tillsammans med glass.

RSS 2.0