PANNKAKOR

Pannkakor är goda till frukost.
Testa att göra något annorlunda med dom, t.ex. bananer.

Bananpannkakor.

2 msk smör

1 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker
1msk socker

2 1/2 dl mjölk

1 - 2 mogna bananer
björnbär

Smält smöret och vispa ner ägget snabbt så att det inte stelnar.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sockeri en bunke.
Varva mjölblandningen och mjölk ner i äggblandningen.
Mosa bananerna och vänd ner i smeten.
Stek små pannkakor, ca. 1/2 dl smet per pannkaka.
Servera med lönnsirap eller flytande honung, samt björnbär.


SERIEFINALEN AVKLARAD

                 
Den tidiga seriefinalen är nu avklarad,
Vårat lag HHC gick ur den med vinst över Östersund/Brunflo med 3 - 1.
På bilden räddar vår målvakt Simon Nordh, ett fri lägge för Östersund.
Skott på mål var 17 - 40, så Simon räddade 39 skott.
Han är just nu bästa målvakten i serien med minst insläppta mål på tre omgångar, ett har han slåppt in.
Målstatestiken för HHC är 18 - 1.
Nästa hemmamatch är fredagen den 9 oktober klockan 19:00.

TIDIG SERIEFINAL

                      
Idag klockan 16:00 på Glysis, är det tidig seriefinal mellan HHC och Östersund/Brunflo.
HHC inledde serien med två vinster, 3 - 0 hemma mot Njurunda och 0 - 12 mot Sollefteå borta.
Nu möter man mycket svårare motstånd.
Ska Simon hålla nolla igen.
Kom och se efter om han gör det.

PREMIÄREN AVKLARAD.

                 
Ja då var det över med premiärnerverna.
HHC vann seriepremiären mot Njurunda med 3 - 0.
Ett taggad HHC möte en nästan omöjlig målvakt, Smott I Njurunda.
Han gjorde flera svettiga räddningar men fick ändå släppa in tre.
Våran Simon höll nolla i säsongens första match.
Dallas blev vald till matchens lirare.
Han var en virvelvind och gjorde två mål.
Våra tvillingar, snurrade upp motståndarna när de fick chansen.
Det ser lovade ut, så på söndag möter vi Östersund/Brunflo.
Kom och heja fram våra grabbar.

I MORGON SMÄLLER DET

                 
Klockan 16:00 är det seriepremiär för vårt älskade hockeylag HHC.
Man tar emot Njurunda på Glysis.
Försäsongen har varit lovande med träning och matcher.
Bilden visar när Bubba gjorde 4 - 0 målet mot Härnösand i en träningsmatch för ett par veckor sen.
Kom och heja på Affes grabbar.

VAD ÄR KÄRLEK ?

                 

Är det häe som kallas kärlek

SOPPA I HÖSTMÖRKRET

                         
Goda soppor är inte helt fel.
Soppa gjord på ost, t.ex. västerbottenost.
Så här kommer den.

Västerbottensoppa.

1 gul lök

2 msk smör

3 msk vetemjöl

1 1/4 l grönsaksbuljong

1 äggula

1 dl vispgrädde

100 g riven västerbottenost

250 g broccoli

 

Skala och hacka fint den gula löken.

Fräs den ismör, så den blir klar, ej brynt.

Rör ner mjöl och späd på med buljongen.

Sjud soppan i ca. 5 minuter.

Vispa ihop äggula, grädde och den rivna osten.

Värm den till kokpunkten, låt inte soppan koka.
Smaka av med ev. salt och peppar.

Förväll broccolin i lättsaltat vatten.
Servera soppan med broccolibuketter och salta kex.


PANNKAKA

                           
Att göra pannkakor, är enkelt.
Men det finns många olika sätt att göra dem.
Testa denna annorlunda ugnspannkaka.

Ugnspannkaka.

Pannkakssmet.

4 ägg

3 dl vetemjöl

8 dl mjölk

1/2 tsk salt

50 g smör

Topping

10 skivor ost, grevé

10 skivor rökt skinka

2 tomater

2 msk oregano

Sallad

2 äpplen av fast sort

1/6 vitkålshuvud

2 dl creme fraiche

1 msk söt senap

salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop ägg och mjöl till en jämn smet.
Späd på med mjölken och salta.
Låt smeten vila ett tag.
Ta fram en långpanna och smörj den med smöret.
Slå i smeten och lägg på ostskivor, skinka och tunna skivor med tomat.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 20  -25 minuter.
Så att rätten får lite färg.
Under tiden river du oskalat äpple och vitkål på rivjärn.
Blanda creme fraiche, senap, salt och vitpeppar.
Rör sist ner vitkål och äpple.
Ta ut pannkakan och strö över oregano.
Skär den i bitar och servera med äpple och vitkålsallad.


AVOKADO

                             
Avokado är en frukt man kan andvända till mycket.
Så testa detta.

Avokdaomousse

1 mogen avokado

0,5 dl florsocker

1 citron

1 dl vispgrädde

strössel elle bär

 

Dela avokadon  och ta ut kärnan försiktigt.

Gröp ur köttet i en skål.

Mossa köttet tillsammans med florsocker och saften från en halv citron.

Riv lite citronskal och blanda med.

Vispa grädden och blanda ned avokadomoset.

Lägg upp i skålar eller i strutar.

Garnera med strössel eller bär.

När du ändå är igång, så bli trädgårdsodlare också.

Plantera ett avokadoträd.

avokadokärna från moset.

jord.

kruka

plastpåse

Tvätta ren kärnan.

Låt kärnan torka på ett varmt stället i 2 - 3 dygn.

Häll blomjord i en kruka och sätt ner kärnan.

Den spetsiga delen av kärnan ska vara uppåt och en tredjedel ska vara över jord.

Vattna sedan ordentligt.

Trä en plastpåse med små hål i över krukan.

Ställ krukan i ett ljust fönster.

Sedan är det bara att vänta och se till att jorden är fuktig, inte plaskvåt.

Det tar mella en och fyra månader innan det lilla trädet börjar växa.


HÖST + ÄPPLEN

                        
NU mognar äpplena och man skördar för fullt.
Man kan göra mycket med äpplen.
Som detta fikabröd.

Sesambullar med äpple.

2 dl vatten

1/2 dl fil

1/4 dl rapsolja

1/2 paket jäst

1 3/4 msk socker eller honung

1 1/2 dl grahamsmjöl

5 dl vetemjöl

1 ägg

2 - 3 äpplen

malen kanel

sesamfrön

 

Blanda vatten, fil och olja.

Värm degvätskan till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med degspadet.

Tillsätt socker eller honung.

Arbeta in grahamsmjölet samt 4 1/2 dl vetemjöl och låt degen jäsa övertäckt i ca. 30 minuter.

Vispa upp ägget och tillsätt hälften i degen.

Tillsätt också 1/2 dl vetemjöl och arbeta ihop degen.

Skrapa ner degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

Kavla ut dem i två omgångar, till tunna rektangler.

Andvänd mera mjöl om det behövs.

Sporra ut tutor, 7 1/2 X 8 cm.

Lägg en bit äpple på varje.

Låt skalet vara kvar men skär bort kärnhuset.

Pudra äppelbitarna med kanel.

För samman deghörnen.

Forma till runda bullar och ställ på papperstäckt plåt med skarven neråt.

Låt jäsa i ca. 25 - 30 minuter.

Pensla med resten av ägget och strö rikligt med sesamfrön över.

Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.


KAFFE

                             
Hur driker du kaffe? Inte som på bilden hoppas jag.
Kokt, brygg eller på annat sätt.
Testa detta.

Orientaliskt kaffe.

5 kryddnejlikor

1 kanelstång

rivet skal från en apelsin

1/2 dl socker

6 dl vatten

1 1/4 dl mörkrostad bryggmalet kaffe

1 1/2 dl grädde

apelsinklyftor

 

Lägg kryddnejlikor, kanel, apelsinskal, socker och vattenen i en kastrull.

Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter.

Brygg sedan kaffet på vanligt sätt med kaffebönor och kryddvattnet.

Häll upp i glas och toppa med vispad grädde och apelsinklyfta.


MER HETA SAKER

Här kommer en annan maträtt som är lite het.
Om man vill kan man ju testa att byta ut spansk peppar mot något hetare, t.ex. habanero.

Stroganoffgryta.

500 g benfri fransyska

2 msk smör

1 skivad gul lök

1 burk krossad tomat

1 tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar

1 tsk fransk senap

1 msk tomat puré

1 tsk hackad spanskpeppar

färsk timjan

 

Skär köttet i 1 cm tjocka strimlor.

Bryn köttet i omgångar i smör i en stekpanna.

Tillsätt löken på slutet när det sista köttet bryns.

Lägg ner i en traktörpanna.

Späd med krossade tomater och smaksätt med salt, peppar, fransk senap, tomatpuré och spansk peppar.

Låt grytan koka upp och sedan sjuda i ca. 20 - 30 minuter.

Smaka av.

Servera med cremé fraische eller turkisk yoghurt.


TYVÄR, HÖSTEN ÄR HÄR

Bladen gulnar iträden, det blåser och är ruggit kalt, blött och tråkigtväder.
Men det finns trevliga saker att göra tillsammans i desaa mörka kvällar.
Spela familjespel typ fia med knuff, TP, och monopol.
När det nu blir kallare, så behöva något som värmer i kroppen.
Heta saker som denna.

Chili con carne.

400 g nötfärs, grovmalen

1 msk olivolja

1 gul lök, grov hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

1 röd spansk peppar, finhackad, de som vågar testa andra paprika sorter som habanero t. ex.

1 burk krossade tomater

1 tsk salt

1 tsk chilipulver

2 krm nymald svartpeppar

1 kanelstång

1 msk mörk oxfond konc.

1 dl vatten

1 burk vita bönor kokta

1/2 strimlad röd paprika

1/2 strimlad gul paprika

2 msk hackad persilja

Bryn köttfärsen smulig i oljan.

Tillsätt gul lök, vitlök och spansk peppar och fräs en stund till.

Tillsätt krossade tomater, salt, chilipulver, svartpeppar, kanelstång, fond och vatten.

Koka upp grytan och låt den sjuda under lock i ca. 30 minuter.

Smaka av.

Skölj av bönorna och tillsätt dem tillsammans med paprikastrimlorna.

Låt grytan bli het och strö över persiljan.

Servera med skivad baguette.


MATBRÖD

Idag blir det ett recept på matbröd som är inspererad av medelhavet.

Olivbröd.

För4 2 bröd.

50 g jäst

5 dl mjölk

3/4 dl olivolja

2 msk sirap

1 tsk salt

4 dl durumvetemjöl

ca 10 dl vetemjölspecial

Fyllning.

1o marinerade soltorkade tomater

ca 30 - 40 urkärnade oliver

3 msk av oljan från tomaterna

Pensling och garnering

olivolja

timjan

grovt salt.

 

Smula ner jästen i en bunke.

värm mjölk och olivolja till fingervärme (37 g).

Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt sirap, salt, durumvetemjöl och det mesta av vetemjölet.

Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.

Låt den jäsa i ca. 45 minuter under duk.

Stälp upp degen på mjölat bakbord.

knåda den på nytt smidig.

Dela degen i två delar.

Kavvla ut dem till tunna kakor, ca 30 X 40 cm.

Strimla tomaterna och skiva oliverna.

Fördela dem ovanpå degkakorna.

Ringla över tomatoljan.

Rulla samman och vrid några varv på degrullen.

Forma kransar och lägg dem på bakplåtspappers försedd plåt.

Låt bröden jäsa under duk i ca. 30 minuter.

Skär några snitt med en vass kniv.

Pensla dem med olivolja och strö över timjan och grovt salt.

Grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader i ca. 5 minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 - 30 minuter.

Eller till bröden känns torra och har fin färg.

Låt bröden svalna på galler under duk.

De går att frysa in.


POTATIS

Nu börjar alla grönsaker bli klara för att plockas och förvaras i, för dem som har jordkällare.
Vi stadsbor har ju lite svårare med det.
Potatisen kan man göra mycket med.
Till exempel denna.

Potatistårta.

1 kg potatis

1 1/2 dl fin hackade örter, t.ex. basilika, persilja m.m.

1 1/2 tsk salt

1 krm peppar

1 pressad vitlöksklyfta

2 1/2 dl riven ost typ västerbotten, går bra med anna ost

4 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

smör

 

Smörj en form med löstagbar kant.

Lägg bakplåtspapper i botten, smörj även den.

Skala potatisen och skiva den mycket tunt.

Blanda samman hackade örter, salt, peppar, vitlök och riven ost.

Varva potatisen med ostblandningen i formen.

Vispa samman ägg, grädde och mjölk.

Häll det över potatisen och grädda mitt i ugnen ca. 75 minuter eller tills potatisen är mjuk.


RSS 2.0