LIMPA

Rätten serveras t.ex. med en gurksallad och klyftpotatis. Kommer säkert att bli en ny favorit där hemma.
 
GREKISK KÖTTFÄRSLIMPA
 
Grekisk köttfärslimpa
 
Det här behöver du.
1 dl okokt ris
1½ dl vatten
250 g fläskfärs
250 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
Salt och peppar

Fyllning:
2 msk färskhackad persilja
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 lök (hackad)
100 g fetaost
20 g smör

Gurksallad med yoghurt:
4 dl naturell yoghurt 
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 gurka skuren i tärningar
Salt och peppar
 
Så här gör du.
Lägg riset i lättsaltat kokande vatten och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och koka på svag värme i ca 12 min. Ta av grytan från plattan och låt stå och svalna.

Rör ihop köttfärsen, ägg, mjölk och kryddor. Tillsätt det lätt avkylda riset.

Fyllningen: blanda persilja, vitlök och lök. Smula ner osten i lökblandningen.

Smörj en ugnsfast form och fyll med färs och fyllning i lager, börja och avsluta med ett lager köttfärs.

Klicka ut smöret på toppen av köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 60 min. m

Gurksallad: Rör ner gurkan och vitlöken i yoghurten och salta och peppra. Låt stå kallt fram till servering.

VEGBIFFAR

Goda och lättlagade selleribiffar gjorda på bland annat riven rotselleri och ost.
 
SELLERIBIFFAR.
 
Selleribiffar
 
Det här behöver du.
250 gram rotselleri
1 lök
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
2 ägg
Salt och peppar
1-2 msk smör
 
Så här gör du.
Skala rotsellerin och löken och riv dessa med ett rivjärn. Rör ihop de rivna ingredienserna med ströbröd, ost, ägg, salt och peppar. Forma smeten till biffar och stek dem i smör i en stekpanna.

VITT Å RÖTT

En underbar efterrätt med vit choklad och hallon.
 
PANNACOTTA.
 
Pannacotta
 
Det här behöver du.
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
80 g vit choklad

Hallonsås:
2,5 dl hallon
 
Så här gör du.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5-10 min. Koka upp grädden och mjölken tillsammans i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och tillsätt sockret, chokladen och gelatinbladen (ta upp dessa ur vattnet först och krama ur dem ordentligt). Rör tills krämen är helt slät och häll sedan upp den i fina glas. Ställ pannacottan till att stelna i kylskåpet. 

Innan servering mixas hallonen med en stavmixer och såsen hälls ovanpå pannacottan. Dekorera med några hallon på toppen. 

SOPPA

Hemmagjord aioli, färsk fisk och skaldjur som blandas i en mustig buljong med spänstiga grönsaker och serveras med en nybakad baugette. Det får i alla fall oss att bli hungriga!
 
SYDFRANSK FISKSOPPA MED AIOLI
 
Sydfransk fisksoppa med aioli
 
Det här behöver du.

1 kg torskrygg
4 st ägg
4 st tigerräkor
2 st vitlöksklyftor
4 st späda morrötter
1 st bouquet garni
8 st små potatisar
1 st fänkål
250 g haricots verts
4 st små tomater
3 dl vitt vin
3 dl fiskfond
2 st citroner
4 st små dragonkvistar

Aiolin
4 st vitlöksklyftor
2 st äggulor
½ citron
3 dl olivolja
Salt och peppar

Så här gör du.

. Koka äggen i cirka 5 minuter.

2. Skär fisken i fyra lika stora bitar, skala stjärten på tigerräkorna.

3. Skala och putsa alla grönsakerna, skär i lämpliga bitar och låt dom koka i buljongen med det vita vinet och kryddbuketten tills de är mjuka. Smaka av
med saffran, salt och peppar.

4. Kör fisken i ugnen 10 minuter på 200°C.

5. Dela och grilla eller stek citronen.

6. Fördela grönsakerna och tigerräkorna i fyra tallrikar, lägg på fisken och häll över fonden. Dela äggen och lägg upp på tallrikarna.

Aiolin:
1. Pressa vitlöken i en bunke, helst med rund botten, vispa ned äggulorna och saften från den halva citronen tills du får en fluffig kräm. Börja då hälla i lite, lite olivolja i taget tills du har en fin krämig aioli. Smaka av med salt och peppar.

Servering:

Toppa soppan rikligt med aioli. Garnera med en grillad citron och färsk dragon. Servera med baguette och ett kylt vin, rött, vitt eller rosé efter din egen smak. Fisksoppa kan du variera med valfri fisk och du kan blanda flera fisksorter.

 
 

DUMLEGODIS VS KAKA

Barnsligt goda blev dessa kakor. Älskar man dumle gör då dessa. Smälter i munnen.
 
DUMLEKAKOR
 
IMG_8822
 
Det här behöver du.

Ca 18-20 st

100 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
18-20 st Dumlekolor

Så här gör du.

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker, smör och vaniljsocker. Vispa så att det blir krämigt. Vispa sedan ner ägget. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skål. Vänd nu ner mjölblandningen. Blanda ihop degen så att den blir smidig. Dela nu degen i 18-20 bitar. Rulla varje bit till en boll och platta till degen. Placera en dumlekola i mitten och nyp ihop kanterna och rulla till en boll och lägg dom på en plåt med bakpapper på. Tänk på att dom flyter lite så placera dom inte så nära varandra.

Grädda nu ca 8-10 min. Tiden kan variera från ugn till ugn. När dom börjat spricka så är dom färdiga. Ska få lite färg.


GRYTA

Gryta som är lätt att göra och som går hem hos både stora och små. Perfekt att göra om du ska ha ett stort kalas – du kan dubbla satsen flera gånger.
 
CHILI CON CARNE
 
Recept: Phil Mundy Foto: Columbus Leth
 
Det här behöver du.

200 g gröna eller svarta linser
500 g nötfärs
2 msk olivolja
2 gula lökar
4 msk tomatpuré
1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 burk krossade tomater, 400 g
1 hönsbuljongtärning 
5 dl vatten
1 röd paprika
1 grön paprika

Garnering och tillbehör
bröd 
1 dl grovhackad persilja
chiliflakes eller sweet chilisås

Så här gör du.

1. Blötlägg linserna i kallt vatten.
2. Bryn färsen i en stor gryta. Hacka löken och låt den fräsa med tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpurén, chilipulver, spiskummin och pressad vitlök och låt det fräsa med en kort stund.
3. Tillsätt salt, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Häll av vattnet från linserna och tillsätt även dem. Rör om. Låt sjuda under lock cirka 30 minuter, rör om då och då.
4. Skär paprikorna i tärningar och tillsätt och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och mer kryddor om det behövs. Tillsätt mer vatten om det verkar för torrt.
5. Servering: Strö över persilja och servera med bröd och chiliflakes eller sweet chilisås vid sidan om.


PÄRER

Laga raggmunk, denna försvinnande goda östgötska landskapsrätt redan ikväll! Det finns ett antal olika recept på denna rätt och i England kallas den för potato pancake. Enkel att tillaga och alldeles försvinnande god!
 
RAGGMUNK.
 
Recept: Svensk potatis AB . Foto: Peter Brundin
 
Det här behöver du.

800 g potatis, fast sort – gärna Amandine, Belana eller annan favoritsort
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk 
1 st ägg
smör att steka i 

Tillbehör
stekt fläsk
rårörda lingon

 

Så här gör du.

1.   Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klimpfri smet.
2.   Tillsätt resten av mjölken och ägget.
3.   Skala potatisen och riv den fint, blanda ner den i smeten och rör om.
4.   Hetta upp smör i en stekpanna och häll på lite smet.
5.   Bred ut den så att det blir som tunna pannkakor.
6.   Stek dem frasiga på båda sidor och servera dem varma.
7.   Stekt fläsk och rårörda lingon passar bra till raggmunkarna.

 


VEGGRYTA

Tjock, krämig och god gryta med lite sting från den färska ingefäran. Färsk ingefära och kokosgrädde är helt fantastiskt tillsammans
 
VEGETARISK CURRYGRYTA MED KOKKOSMJÖLK.
 
 
 
 
Der här behöver du.
2,5 dl champinjoner, skurna i klyftor
1 dl purjolök, fint skuren
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 dl broccoli, i bitar
3 st (360 g) tomater, grovt hackade
0,5 dl röda linser
1 dl kokosmjölk, jag använde Santa Marias Extra Creamy
1 dl crème fraiche (kan ersättas med kokosmjölk)
2 msk gul curry
1 tsk salt
Kokosolja
 
Så här gör du.
Hetta upp en stekpanna till mediumvärme och stek purjolöken, champinjonerna och den färska ingefäran i lite kokosolja.
Rör om hela tiden och stek tills svampen mjuknat något och fått en fin yta. Ca 3-4 minuter.
Lägg i curry och stek ytterligare en minut.
Skölj linserna och lägg i dom tillsammans med övriga ingredienser i stekpannan.
Låt småputtra tills linserna mjuknat i ca 10-15 minuter.
Smaka och justera med mer kryddor om det behövs.
Servera med ris eller quinoa och sallad.

KALV

En fransk klassisk rätt där möra kalvkotletter får smak av Dijonsenap, örter och vitlök. Servera med lite rödvinssås och ratatouille eller kokt/rostad potatis och grönsaker.
 
KALVKOTLETT MED DIJONSENAP
 
recept kalvkotlett dijonsenap
 
Det här behöver du.
4 st kalvkotletter med ben
1 dl hackad bladpersilja
2 msk dijonsenap
2 st vitlöksklyftor
1 st rosmarinkvist
1 st citron
1 msk ströbröd
2 msk olivolja
Salt och peppar
 
Så här gör du.

1. Hacka vitlök, rosmarin och persilja smått.

2. Pressa i saften från en citron och blanda i dijonsenapen, ströbröd och drygt hälften av olivoljan till en trögflytande smet.

3. Smaka av med salt och peppar.

4. Bryn köttet tre minuter på var sida, bred på smeten och ställ in i ugn på 180°C i ca 8 min.


KYCKLING

Stek kycklingen hel och krydda med mynta, spiskummin och granatäpple. Mums!
 

Helstekt kyckling med granatäppelmarinad

Recept: All over press Foto: Columbus Leth
 
Det här behöver du.

1 hel kyckling, 1,2 kg

Granatäppelmarinad
1 granatäpple
½ knippe mynta
1 citron, saft och finrivet skal
1 msk spiskummin
2–3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar

Tillbehör
ugnsstekta potatisklyftor
sallad

Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 180°.
2. Marinad: Ta ut kärnorna ur granatäpplet och blanda med övriga ingredienser.
3. Häll marinaden över kycklingen och gnid in den ordentligt i skinnet. Lägg kycklingen i en ugnsform och stek i nedre delen av ugnen 60–70 minuter. Prova med en sticka vid lårbenet, kött­saften ska vara helt ofärgad. Servera med ugnsstekta potatisklyftor och en sallad.


LUNCHLÅDA

Ett recept fullproppat med härliga smaker och dofter. Grytan går snabbt att laga och passar bra att göra större satser och ha till lunchlådan.
 
GRYTA MED LAMM OCH RÖDA LINSER
 
Bildresultat för GRYTA MED LAMM OCH RÖDA LINSER
 
Det här behöver du.

500 g grytbitar av lamm
2 msk olivolja till stekning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
150 g torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, plommon eller dadlar
200 g röda linser
3 hela kardemummakapslar
1 kanelstång
3 nejlikor
2 lagerblad
1 liter vatten
2 små purjolökar
salt

Tillbehör
färsk mynta, koriander eller persilja
ev kokt ris eller pitabröd 

Så här gör du.

1. Bryn lammköttet i olja i en stor gryta. Skala och hacka de gula lökarna och låt steka med köttet. Tillsätt hackad vitlök, torkad frukt, linser, kardemummakapslar, kanel, nejlikor, lagerblad och vatten.
2. Låt grytan koka upp och därefter sjuda på svag värme cirka 1 timme. Rör om då och då och se upp så det inte bränner fast i botten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten under tiden om det behövs.
3. Skölj purjolökarna noggrant, skiva och låt dem koka med i grytan de sista tio minuterna. Smaka av med salt. Garnera med hackade färska kryddor. Servera eventuellt med ris eller pitabröd.


GLASSIGT VÄRRE

Snitsa till vaniljglassen i helgen med enkla medel! Bär är gott till, eller varför inte färsk ananas eller passionsfrukt?
 
ROM- OCH MANDELGLASS
 
Foto: Ulrika Pousette
 
Det här behöver du.

100 g mandelbiskvier 
5 msk rom
1½ liter vaniljglass 

Tillbehör
1 paket björnbär, 250 g
2–3 msk strösocker

Så här gör du.

1. Ta fram glassen så att den mjuknar. Krossa biskvierna i mortel eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem med handen.
2. Lägg biskvismulet i en stor skål och häll över rommen. Rör ner glassen i blandningen. Ställ tillbaka i frysen tills det är dags att servera. Doppa en glassskopa i vatten och skeda upp glassen. Servera med lättsockrade björnbär.


GRATINERAD SOPPA

Ett frasigt, gratinerat täcke lyfter soppan med rotfrukter och purjo till en nästa nivå.
 

Gratinerad purjo- och palsternackssoppa

 
Av: Marie Tegnér Foto: Katja Kristoferson
 
Det här behöver du.

200 g palsternacka, skivad
100 g purjolök, skivad
1 msk olivolja
½ dl röda linser, torkade
5 dl grönsaksbuljong 
1 msk hackad färsk timjan
½ dl lätt-crème fraiche 
2 skivor rostad fiberfranska à 25 g 
1 dl riven lagrad ost, 17 %
1 msk pinjenötter

Garnering
timjan

Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 250° grillfunktion. Fräs palsternacka och purjo i olja i en kastrull. Tillsätt linser, buljong och timjan och koka under lock cirka 10 minuter.
2. Rör ner crème fraiche i soppan och skär brödet i tärningar.
3. Häll upp soppan i två ugnssäkra portionsskålar. Strö över brödtärningar, ost och pinjenötter och gratinera högt upp i ugnen 3–5 minuter eller tills osten fått fin färg.

 
 
 
 
 

GO FIKA

God efterrätt eller lyxigt fika, du bestämmer.
 
APELSIN- OCH CHOKLADKAKA
 
Apelsin- och chokladkaka
 
Det här behöver du.
150 g grovhackad choklad
150 gram socker
4 ägg
5 msk mjöl
500 g ricottaost
Rivet apelsinskal från 2 små apelsiner (undgå att få med den vita delen av skalet)
2 tsk. vaniljsocker
1 kryddmått salt
Färska eller frusna bär till dekoration
 
Så här gör du.
Vispa äggvitorna och saltet så hårt att du nästan kan vända skålen upp och ner utan att äggvitan rinner ur.

Vispa i en annan skål äggulorna tillsammans med sockret. Då blandningen blivit ljus och krämig så vänds försiktigt ricottan, chokladen, mjölet, vaniljsockret och apelsinskalen ner i äggblandningen. 

Till sist vänds äggvitorna försiktigt ner i smeten.

Klä en kakform med bakplåtspapper och häll i smeten.

Baka kakan i ugnen på 170 grader i ca 50 min. Dekorera till sist kakan med bär och servera med vispgrädde.

RSS 2.0